Meer verkopen? Met deze 25 schrijftips schrijf je 100% krachtiger
Krijg je veel bezoekers op je website? Leuk voor je. Maar als ze niet doen wat je wil heb je er weinig aan. Met deze 25 schrijftips verkoop je alles aan iedereen.
Traffic, traffic, traffic. Heb je een website, dan wil je altijd meer bezoekers. En dan het liefste mensen met de juiste intentie. Potentiële kopers, die precies zoeken wat jij biedt.
Met SEO, SEA, social media, content- en videomarketing kun je bezoekers werven. Maar wat zeg je tegen ze als ze eenmaal op je site zijn? Hoe zuig je ze je verhaal in? En met welke woorden maak je van bezoekers klanten?
Tekst is cruciaal als je succesvol wil verkopen.
Wat je zegt én hoe je het zegt. Copywriting draait om verkopen met woorden. Of dat nou een idee, je naamsbekendheid of producten en diensten zijn.
Zeg je de juiste dingen tegen de juiste mensen op het juiste moment? Dan maak je van bezoekers klanten. En levert je website steeds meer op.
In dit artikel ontdek je 25 manieren om meer te verkopen met slimme copywriting. Een aantal tips ken je misschien al. Maar weten is niet zo belangrijk. Het gaat erom wat je met je kennis doet. Snel aan de slag dus!
1. Weet waar je lezer ’s nachts van wakker ligt
Waar ligt je lezer ’s nachts van wakker? Het is een onmisbare vraag voor copywriting. Als je weet waar potentiële klanten mee worstelen kun je oplossingen aandragen. En precies de dingen zeggen waar zij gevoelig voor zijn. Dit maakt de kans dat ze met je in zee gaan een stuk groter.
Je kunt zelf invullen wat klanten bezighoudt. Maar vragen is veel sterker en het liefst persoonlijk. Dan gaan je lezers steeds meer leven. En gaat het schrijven meestal vanzelf.
2. Wees duidelijk, niet bijdehand
Misschien ken je ze wel, verkopers die zichzelf graag horen praten. En het ene na het andere detail over je uitstorten. Wellicht werkt het bij sommige klanten. Maar de meeste mensen houden van eenvoud. Zeker online.
Bijdehante teksten leveren geen klanten op. Glasheldere en onweerstaanbare teksten wel. Bedwing daarom de neiging om alles te vertellen. Of om vooral mooi te schrijven. Een wervende tekst is op de eerste plaats begrijpelijk en doelgericht. Zorg daarom dat iedereen je tekst begrijpt.
3. Schrijf alsof je praat
Dag lieve lezer. Ja, jij. Bedankt dat je je kostbare tijd steekt in het lezen van dit artikel.
Heb ik je aandacht? Mooi, want dat is precies het doel van een wervende tekst. Schrijf zoals je praat en smeed een emotionele band met je lezers. Dan gaan ze je vertrouwen.
4. Label lezers met een zelfstandig naamwoord
Mensen zijn groepsdieren. Dit gegeven kun je versterken door ze aan te spreken met een zelfstandig naamwoord. Bijvoorbeeld: muziekliefhebber, filmfan of biohacker.
Een groep geeft identiteit en versterkt het wij-gevoel. Speel daarop in en versterk je ‘tribe’. Welk groepsversterkend woord kun jij op je lezers plakken?
5. Vermijd blabla-taal
Ingenieus en innovatief. Jong en dynamisch. Revolutionair en gepatenteerd. Het bekt lekker, maar zegt eigenlijk niets. Het internet staat vol pretentieuze blabla-taal. Maak je er niet schuldig aan en stel jezelf voortdurend de vraag: wat bedoel ik hiermee? Heb je geen goed antwoord, dan weet je genoeg.
6. Weet wie je wil bereiken
Zoveel mensen, zoveel wensen. Het is daarom ondoenlijk om met dezelfde boodschap verschillende groepen mensen te bereiken. Het wordt een krachteloos compromis dat niemand aanspreekt.
Bepaal voor je gaat schrijven altijd wie je wil bereiken. En wat zij belangrijk vinden. Wil je verschillende groepen bereiken, dan moet je meerdere teksten schrijven. Dat is extra werk. Maar je weet zeker dat je de juiste dingen tegen ze zegt.
Heb je geen tijd om verschillende teksten te schrijven? Bepaal dan wat de meeste mensen het belangrijkste vinden. En verwerk dit in je titel en inleiding.
7. Zeg lezers precies wat ze moeten doen
Vrijblijvend werkt niet online. Neem lezers daarom bij de hand en vertel ze precies wat ze moeten. Zeker bij call-to-actions. De gebiedende wijs leent zich hier perfect voor:
- Download X
- Klik op Y
- Bestel nu Z
Zeg lezers precies wat ze moeten doen, en ze doen het eerder.
8. Vertel lezers waarom ze iets moeten doen
Je kunt online lezers opdragen wat ze moeten doen. Maar ze zijn niet gek. Geef daarom altijd een reden waarom ze het zouden doen. Wat levert het hen op? Maakt het ze slimmer, gelukkiger of succesvoller? Of bespaart het geld? Zet dat er dan bij. Dan geef je ze weer een extra duwtje.
9. Laat jezelf zien
Wees jezelf, er zijn al zoveel anderen. Dit blijkt alleen vaak makkelijker gezegd dan gedaan.
Met je eigen stijl, tone of voice en unique selling points (USP’s) val je op. Bepaal ze daarom vooraf. Stel je organisatie bijvoorbeeld voor als een persoon. Hoe ziet hij of zij eruit, hoe praat ze en waarover?
Geef je merk persoonlijkheid. En controleer altijd voor publicatie of je teksten passen bij het complete plaatje. Dan word je herkenbaar.
10. Zuig lezers je verhaal in
Hoe geweldig je tekst ook is, als mensen niet lezen heb je hem voor niets geschreven. Daarom wil je bezoekers altijd verleiden aan je tekst te beginnen, en door te lezen. Dit doe je onder andere met een ijzersterke titel en inleiding. Een handige kapstok voor de inleiding is deze: probleem > consequenties > oplossing.
Beschrijf eerst het probleem van je lezer. Laat daarna de pijn voelen, door de consequenties te benadrukken. En sluit af met de oplossing, jouw product of dienst. Dit kan vaak in een paar zinnen en je krijgt je lezer direct mee. Dit wordt ook wel de PAS-formule genoemd (van problem, agitate & solve).
Welke probleem ervaart je lezer? Welke ‘pijn’ levert dat op? En hoe neem je die pijn weg? Verwerk het in je tekst en je trekt geheid de aandacht.
11. Gebruik krachtwoorden
Sommige woorden zijn krachtiger dan andere. Bijvoorbeeld woorden als jij, direct, beste, ontdek en gegarandeerd. Deze woorden lokken onbewust een emotionele reactie uit.
Krachtwoorden zijn extra interessant als je weet dat mensen voor 95% op gevoel beslissen. Online vind je handige lijsten met krachtwoorden. Zoek ze op, print ze uit en leg ze naast je computer als je schrijft.
Subtiel gebruik maakt je teksten echt krachtiger. Gegarandeerd 😀
12. Verwerk retorische vragen in je tekst
Wil je lezers langer aan je binden? Zodat ze een goed gevoel bij je krijgen? En ze je echt gaan vertrouwen? Gebruik dan retorische vragen in je marketingteksten. Het brengt lezers in de juiste stemming.
Een retorische vraag kun je ook als mededeling formuleren. Bijvoorbeeld: ‘Koopwoningen zijn bijna onbetaalbaar voor mensen met een modaal inkomen.’ Het merendeel van de lezers zal het hiermee eens zijn en knikt instemmend. Je zuigt ze in je verhaal.
13. Herhaal wat voor jou werkt
Formules werken niet, hoor ik als ervaren copywriter te zeggen. Je kunt veel beter mij voor een hoop geld inhuren. Of toch niet?
Er bestaan veel handige copywriting-formules. Zoals het eerder genoemde probleem > consequenties > oplossing. Of het aloude AIDA. Werken copywritingformules bij de mensen die je wil bereiken? Gebruik ze dan, zo vaak als het werkt.
14. Verkoop geen bullshit-voordelen
Verkopen doe je met voordelen. Dat zul je onderhand wel weten. Je verkoopt geen matras, maar een goede nachtrust. Geen boormachine, maar een gat in de muur. En geen parasol, maar schaduw.
Bovenstaande voordelen spreken voor zich. Maar veel tekstschrijvers bezondigen zich aan bullshit-voordelen. Dingen waar je – als je even doordenkt – niets aan hebt. En die je boodschap soms zelfs ontkrachten of ongeloofwaardig maken.
Stel jezelf tijdens het schrijven daarom altijd de vraag: is dit een echt voordeel? Of is dit marketing-prietpraat? In het laatste geval kan er een streep door.
15. Laat je tekst over je lezer gaan
Een goede online tekst gaat niet over jezelf, maar over je lezer.
Schrijf dus niet: Mensen raken afgeleid. Maar schrijf: het leidt je af, waardoor…
Kijk, dat gaat over mij als lezer.
16. Vermijd negatieve associaties
Verkopen lukt eerder als mensen in een positieve bui zijn. Vermijd daarom waar mogelijk negatieve associaties. Zoals deze: ‘Van goedkoop tot duur.’ Goedkoop klinkt niet erg overtuigend en je lezer gaat misschien twijfelen.
Beter is dit: ‘Van voordelig tot exclusief.’ Dat klinkt positief én doet niet aan geld denken. Een extra voordeel als je de emoties van je lezers wil beïnvloeden.
17. Zorg voor interactie
Mensen komen naar een website om iets te doen. Niet om te lezen wat je doet. Zorg daarom voor interactie. En combineer copywriting met usability en vormgeving. Als de verschillende onderdelen elkaar versterken, bereik je sneller resultaat.
18. Bezondig je niet aan nep-testimonials
Je bent goed, geweldig en fantastisch! Met daarnaast een stockfoto van een Amerikaans model met parelwitte tanden. Ken je die aanbevelingen? Ik geloof ze niet. Jij wel?
Sjoemel niet met aanbevelingen. Zet er een echte foto van de klant bij. En plaats – als het even kan – een link naar hun site. Dat versterkt meteen je geloofwaardigheid: je hebt niets te verbergen.
19. Ontkracht vooroordelen met testimonials
Nu we het toch over testimonials hebben: je kunt ze ook perfect inzetten om vooroordelen te ontkrachten.
- Denken mensen dat je duur bent? Laat een klant vertellen dat hij of zij je snel terugverdiende.
- Ben je onbekend? Laat iemand zeggen dat je veel harder je best doet.
- Is je product niet echt mooi? Dan is het altijd fijn als een klant benadrukt dat het nauwelijks opvalt.
Bedenk vooraf welke vooroordelen potentiële klanten over je producten of diensten hebben. En laat tevreden klanten ze ontkrachten. Het is goud waard.
20. Geef mensen geen reden om je niet te geloven
Mensen kopen vaak niet om 3 redenen.
👉 Ze kennen je niet
👉 Ze geloven je niet
👉 Ze vertrouwen je niet
Hoe breng je lezers op andere gedachten?
Legendarisch is het voorbeeld van autoverhuurder Avis. Die voerde decennialang als slogan: we zijn nummer 2, daarom doen we harder ons best.
Bedenk hoe je van een nadeel een voordeel maakt. En neem alle drempels weg om je niet te geloven. Dan staat niets een conversie meer in de weg.
21. Benut de kracht van P.S.
Een P.S. in een nieuwtje of nieuwsbrief is ongelooflijk sterk. Op de een of andere manier leest iedereen hem. Benut daarom de kracht van de P.S. en herhaal je belangrijkste boodschap, of plaats een call-to-action.
P.S. Deze tip werkt ook in gewone mails. Verwerk bijvoorbeeld een P.S. in je automatische handtekening.
22. Wek percentages tot leven
Gebruik je percentages in een tekst? Zeg dan niet 90% van de mensen, maar 9 van de 10 mensen. Dat komt dichterbij en converteert beter, blijkt uit Amerikaans onderzoek.
23. Vraag door
Maar waarom dan? Als je wervende teksten schrijft is dit een essentiële vraag. Denk bij elke bewering of stellige uitspraak: maar waarom dan? En gebruik woorden als: zodat, waardoor, daardoor enzovoorts.
Als deskundige weet je vaak precies wat je bedoelt. En zijn feiten en voordelen voor jou vanzelfsprekend. Zorg dat dit ook voor je lezers geldt.
24. Breng structuur aan
Vind je het lastig om structuur aan te brengen in een tekst, blogpost of instructie? Doe dan dit:
- Vertel wat je gaat vertellen
- Vertel het
- Vertel wat je net verteld hebt
Dat werkt altijd. In boeken, artikelen, blogberichten en online teksten. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
25. Maak lezers nieuwsgierig naar meer
- Antwerpen is niet langer de diamanthoofdstad van Europa.
- Met deze simpele truc lees je twee keer zo snel een boek uit.
- Aan het eind van dit artikel download je een onmisbare checklist.
Maken deze zinnen je nieuwgierig? Daar kun je niets aan doen, want ons brein wil graag zaken afronden. Maak slim gebruik van ‘open eindes’ in teksten. En benoem zo nu en dan een punt waar je later op terug komt.
Met open eindes houd je bezoekers vast en lezen ze aandachtiger. Maar daarover later meer… 😀
Zo verkoop je echt alles aan iedereen
Aan ‘kijken, kijken niet kopen’ heb je weinig op een website. Daarom is het essentieel dat je bezoekers aantrekt en verleidt met onweerstaanbare teksten. Of je nu producten, diensten of kennis verkoopt.