Organiseert jouw bedrijf nog geen event(s)? 3 redenen om hierin te duiken
Red Bull wordt niet alleen geassocieerd met het drankje, maar vooral met de reeks bizarre events die ze hosten of sponsoren. Denk aan events als Red Bull Cliff Diving, Red Bull Air Race en Red Bull Crashed Ice. Deze marketingstrategie rondom events geeft het bedrijf wereldwijd ontzettend veel roem. Hierdoor is het inmiddels een van de meest waardevolle en bekendste merken. In deze blog deel ik drie redenen waarom elke organisatie een event zou moeten organiseren.
Het organiseren van events lijkt alleen weggelegd voor grotere bedrijven. Maar de snelle transformatie naar online events heeft de afgelopen tijd juist waanzinnig veel mogelijkheden gebracht voor elke organisatie. Recent onderzoek liet zien dat 85% van de marketingmanagers, events als cruciaal onderdeel ziet voor zakelijk succes.
Corona of niet, marketingmanagers spenderen nog steeds gemiddeld 20% van hun budget aan events. Van de naar schatting 20.000 events die normaliter in Nederland plaatsvinden, is 80% B2B en B2E. Slechts 20% is B2C. ‘Online’ is door alle onzekerheden momenteel de norm en voor veel organisaties inmiddels ook de standaard geworden, zie ik bij veel events waar ik aan mag meewerken.
1. Next level marketing
Al honderdduizenden jaren vertellen wij als mensen elkaar verhalen. Storytelling is dan ook geen hip nieuw marketingbegrip, maar oude wijn in nieuwe zakken. Hoewel marketing al meer dan 2000 jaar wordt bedreven, is adverteren pas in de afgelopen eeuw ontstaan. Waar je in het begin nog opviel met catalogi en advertenties in kranten en op TV, gaat inmiddels $500 miljard per jaar op aan digitale advertenties. Hiervan hebben Google en Facebook 70% van de markt in handen.
Steeds meer bedrijven als Adidas en Booking doen enkel nog digitale marketing en bedrijven als Lego en de grootste adverteerder van de wereld, Procter & Gamble, zetten vol in op online communities.
Successful marketing isn’t about your product, it’s about the passions of your customers. – Mack Collier
Marketing is constant in beweging. Dit komt door de constante stroom aan nieuwe technologieën, grote concurrentie en constant veranderende klantvraag. Een groot onderzoek laat zien dat 85% van de consumenten digitale advertenties inmiddels net zo ziet als fake news. Events zijn daarom steeds populairder aan het worden als marketinginstrument bij organisaties.
- Om contact te onderhouden met het netwerk van de organisatie (nu vrijwel alle netwerkevents zijn weggevallen),
- voor het generen van unieke en authentieke content, en
- het vergaren van mogelijke leads.
Het past prachtig in een omnichannel-strategie, door verschillende kanalen te gebruiken en in te zetten in aanloop naar, tijdens en na afloop van het event. Onderzoek liet zien dat 95% van de events, georganiseerd door kleine organisaties, een positieve return on investment gaf.
2. Het interne cement
De toekomst van werken is op afstand. Dus is het handig om daar nu al op in te spelen. Hoewel ik echt wel geloof dat mensen niet volledig gaan thuiswerken, liegen de onderzoeken onder werknemers en werkgevers over werken in het post-corona tijdperk er niet om. Events zijn dan een geweldige manier om betrokkenheid te houden en stimuleren.
Betrokkenheid zorgt volgens onderzoeken van Forbes en Hayes voor hogere winst, betere individuele groei en voor 90% minder uitstroom. Voor Adobe zijn interne events zelfs een onderdeel van de grote strategie, sinds het bedrijf in eigen onderzoek erachter kwam dat 75% van de werknemers aangaf niet hun volledige creatieve potentieel te benutten.
Ik heb de afgelopen tijd de meest geweldige voorbeelden voorbij zien komen binnen organisaties. Van het opzetten van interne awards om individuele collega’s in hun kracht en het zonnetje te zetten, tot events die alle aspecten van de corporate culture onder de aandacht en ter discussie brengen, om een nog eenduidiger, krachtiger verhaal naar buiten te brengen. Iets wat juist in deze tijden heel belangrijk is als organisatie: laten weten waar het onderscheidend vermogen zit en waar je voor staat.
Slack, Trello en Teams daargelaten, er zijn geweldige tools om ook virtueel in breakout sessies, het creatieve proces op zijn beloop te laten, zoals Ideaflip, Mural en Miro. In het begin merkte ik nog veel weerstand tegen het virtueel creatief aan het werk gaan, maar doordat de verplichte thuiswerkperiode voor veel organisaties steeds langer wordt, gaan veel mensen toch overstag. Ook hier zijn er legio prachtige voorbeelden hoe complete hackatons succesvol online zijn gefaciliteerd met een veelheid aan breakout sessies en creative cocktail nights.
3. Thought leader of the tribe you lead
Derek Sivers geeft in zijn TED-talk een prachtig voorbeeld van hoe je een beweging kan starten. Iemand die waanzinnig enthousiast en zeker is van zijn idee, dat naar buiten uitstraalt en de eerste volgers al snel omzet in ambassadeurs, die een grotere schare publiek aan zich weten te verbinden. Veel organisaties worden graag thought leader in hun branche en steeds meer organisaties vormen geen standaard laag klanten, maar echt een krachtige community rondom hun eigen merk.
The gaafste events die wij vandaag kennen, van SXSW en Web Summit tot het World Economic Forum (waar ik Digital Leader ben), zijn allemaal ontstaan vanuit een community. Een community die een constante dialoog voert over een bepaald onderwerp, zich op allerlei manieren doorlopend laat voeden met nieuwe input en inspiratie en output eventueel naar buiten communiceert. Een prachtige basis om een event vanuit te bouwen als organisatie. Voor de aanlevering van zowel sprekers en toeschouwers, als alle creatieve input uit bijvoorbeeld hackatons en content vanuit de dialogen die op verschillende manieren worden gefaciliteerd. Content waar een community en organisatie soms een jaar mee vooruit kan.
Communities en vooral topics in overvloed, waar nog geen goed event voor bestaat. Iets waar je als organisatie prachtig mee kunt scoren als ‘crazy one’, die het geheel initieert en faciliteert. Een nóg mooier platform opzetten voor het verbinden van mensen en ideeën, het versterken van kennis en de community zelf en uiteraard het aanzien van de organisatie.
Haastige spoed is zelden goed
De mogelijkheden voor het organiseren van een online event zijn er in overvloed. En met veel gratis opties is al een heel strak event in de basis neer te zetten. Helaas zagen we de afgelopen maanden ook een hele stroom aan te snel opgezette, duidelijk verkapte marketingbijeenkomsten. Die dan ook qua opkomst, impact en uiteindelijk resultaat voor de organisator sterk tegenvielen.
Eerst eens goed de waardepropositie bepalen, om te kijken voor welke mensen jij waarde wil leveren en hoe je dit gaat doen, is cruciaal. Met ‘zero-based-thinking’ de minimale kaders bepalen, waarmee je als organisatie tevreden mee bent en duidelijke doelen omschrijven. Focus op content en dialoog, daarna pas de technologie en beleving. De mogelijkheden en kansen zijn momenteel eindeloos. Het wachten is alleen op de crazy one die de beweging in gang brengt.