A/B-testen op Facebook: hoe doe je dat?
In dit artikel leer je hoe je effectief A/B-testen kunt uitvoeren voor jouw Facebookcampagnes. Ik deel drie manieren om de testen uit te voeren, leg ze in stappen uit en geef mijn mening over welke goed werken voor jou als marketeer. Als Facebook Ads-specialist voor meerdere partners in Nederland gebruik ik deze technieken dagelijks om betere resultaten te behalen!
A/B-testen is een term die binnen de marketing wordt gebruikt om te experimenteren tussen twee verschillende advertentieversies om te kijken welke beter aansluit bij de doelgroep. In de meeste gevallen worden deze op eenzelfde moment met elkaar vergeleken waarbij variabelen als de lay-out, afbeelding en tekst worden aangepast.
De A/B-test is een veel gebruikte marketingmethode onder adverteerders omdat er een idee ontstaat over welke variabelen een betere conversie opleveren. Jij als marketeer wil de beste resultaten, toch? Als je de A/B-test meeneemt in jouw activiteiten kun je een identificatie maken van de verschillende prestaties die jouw content zal maken. Zelfs voordat je het online zet. Fantastisch toch?
Laten we verdergaan om te zien hoe je de A/B-test kunt meenemen in jouw Facebook-advertenties.
A/B-testen van Facebook-advertenties
Afhankelijk van welke variabelen jij wil testen, kun je de A/B-test op meerdere manieren inzetten.
Binnen de Facebook-advertentiebeheer kun je de A/B-test opzetten. Hierin heb je de mogelijkheid om met de toolbar, de bar op jouw dashboard binnen het advertentiebeheer, van een bestaande campagne een startpunt te maken voor jouw eerste test.
Maar is de toolbar jouw enige mogelijkheid om te testen? Nee, er zijn nog tal van andere opties die ik zal bespreken. Omdat de toolbar de meest gebruikte functie is, leg ik deze eerst uit.
Hoe gebruik je de toolbar voor A/B-testen?
Je kunt de toolbar als volgt instellen:
Selecteer ‘A/B-test’
Binnen het Advertentiebeheer kun je naar ‘campagnes’ gaan. Wanneer je op dit tabblad hebt geklikt, zie je de optie ‘A/B-test’ verschijnen in het balkje onder het tabblad. Belangrijk is dat je al eerder een campagne hebt opgezet zodat de test uitgevoerd kan worden.
Heb je geen bestaande campagne? Dan krijg je het volgende in beeld:
Heb je wel een campagne? Top! Kies dan de campagne waarin je de test wil uitvoeren.
Selecteer een variabele
Er zijn meerdere variabelen om te testen. Deze zijn gebaseerd op de doelstelling die jij hebt ingesteld voor de campagne. Je hebt de volgende variabelen:
- Doelgroep
Hierin wordt de effectiviteit gemeten van de advertentie op basis van de doelgroepen die jij wil bereiken. Hierin kun je bijvoorbeeld testen op verschillende locaties. - Creatief
Ook heeft Facebook een mogelijkheid tot creatieve A/B-testen. Hierin wordt vooral gericht op de visuele aspecten van jouw advertentie. Voorbeelden zijn afbeeldingen, video’s of carrousel. - Plaatsingen
De advertentie wordt op meerdere plekken binnen Facebook weergegeven. Wil je weten welke plek het meest effectief is voor jouw advertentie? Dan kies je deze optie. - Optimalisatie voor Advertentieweergave
Deze optie zorgt ervoor dat de advertentie wordt gemeten op efficiëntie en hogere resultaten. Hierin worden advertenties met elkaar vergeleken aan de hand van de budgetoptimalisatie. Wil je weten of je meer geld moet uitgeven voor optimalisatie? Dan kies je deze mogelijkheid. - Meerdere variabelen
Vaak willen marketeers meerdere opties met elkaar testen. Dit zorgt natuurlijk voor meer complexe testen en strategieën. Wil je dit doen? Kies dan voor ‘meerdere of aangepaste’ variabelen. Hiermee test je op basis van de kosten per behaalde resultaat of op conversiepercentage. - Product set
Als je meerdere advertentiesets hebt met verschillende producten kun je deze met elkaar vergelijken. Met deze optie vergelijk je twee product-sets met elkaar.
De variabelen die je hier kunt invoeren zijn terug te vinden onder het tabblad ‘advertentiesets’. Deze kun je vinden naast het campagne-tabblad.
Nu je de type test hebt gekozen, is het nog de taak aan jou om deze ook uit te voeren. De status van de test is terug te vinden in de Advertentiebeheer van Facebook. Daarnaast kun je ook kiezen hoe lang je de test wil uitvoeren (later meer over de ideale planning). Wanneer de test klaar is zal dit naar voren komen onder de meldingen rechtsboven in je scherm van de bedrijfsmanager óf je ziet binnen jouw campagne dat deze voltooid is in plaats van actief. Als je de voortgang wil bekijken ga je naar ‘accountoverzicht’ (rechts van het tabblad campagne).
In de basis is dit hoe je een A/B-test uitvoert op Facebook. Heb je het ondertussen al geprobeerd? Hoe gaat het bij jou? Of wil je liever op een andere manier testen?
Gelukkig is er nog een mogelijkheid: dupliceren.
Kopiëren als A/B-test gebruiken
Het concept achter dupliceren als A/B-test is eenvoudig. Je hebt een campagne, advertentieset of advertentie, dupliceert deze en vervolgens wijzig je zelf een variabele binnen één van deze categorieën. Dit kun je dus alleen doen als je al een campagne hebt opgezet.
Welke stappen moet je daarna nemen?
1. Ga naar advertentiebeheer
Ga naar je campagne tabblad en kies voor één van de campagnes die al loopt.
2. Kopieer
Heb je een keuze gemaakt of je de campagne of advertentieset wil dupliceren? Mooi! Highlight deze en dan zie je daaronder ‘kopiëren’ staan. Als je hierop klikt zie je het volgende:
Selecteer de mogelijkheid om een nieuwe A/B-testcampagne te maken. Met deze optie kun je een variabele kiezen om verschillende prestaties met elkaar te vergelijken. Kies dus een campagne waarmee dit kan.
3. Kies de variabele
Als je een advertentieset kiest die je wil dupliceren, komt Facebook met een aantal mogelijkheden voor wijzigingen. Dit kan op basis van de advertentietype of doelgroep.
4. Publiceer zodat je kunt testen
Na de variabele te hebben gekozen krijg je de testen te zien in een voorbeeld. In deze fase kun je controleren of alles goed staat en eventueel nog een aantal wijzigingen maken. Wil je publiceren? Druk dan op de groene knop.
Als je de test publiceert krijgt jouw doelgroep de advertenties te zien. Zorg er dus voor dat alle details kloppen voordat je klaar bent. Wanneer ze online staat kun je altijd terug naar je advertentiebeheer om na te gaan hoe de tests lopen.
Last but not least. We gaan mijn favoriete onderdeel behandelen: meten is weten (experimenten).
Meten is weten
Met de functie meten is weten kun je verschillende campagnes maken en kopiëren zodat ze getest worden. Waarom zou je deze functie gebruiken in plaats van advertentiebeheer? Omdat er meerdere mogelijkheden zijn om te verfijnen, meer te leren welke impact jouw advertentie heeft en uitgebreidere analyses te doen.
1. Ga naar ‘Experimenten’
De test binnen Experimenten gaat niet via Advertentiebeheer. Je zal binnen je zakelijk account ‘experimenten‘ moeten kiezen. Vervolgens krijg je het volgende dashboard:
2. Kies ‘A/B-test’
Druk op de blauwe knop om aan de slag te gaan. Vervolgens zul je naar een volgende menu gaan waar je advertentiegegevens kunt invullen.
Hier kun je meerdere instellingen bepalen, zoals Planning, Testnaam en De winnaar. Ook kun je je belangrijke statistiek kiezen:
Ben je klaar met het invullen van alle gegevens? Dan laat Facebook zien hoe veel testkracht (de kracht die de kans aangeeft dat er een verschil in je advertenties wordt gedetecteerd) de vergelijking heeft. Facebook heeft dit voornamelijk ingebouwd zodat je kunt zien of jouw concept voldoet aan de juiste criteria voordat je het online zet. Als dit allemaal klopt ben je klaar om online te gaan.
De basistechnologie voor de A/B-testen blijven gelijk. Er zijn meerdere versies om te testen zodat jij als marketeer de juiste keuze kunt maken om de prestaties te verbeteren. Welke test je ook gebruikt, binnen accountoverzicht zie jij de resultaten terug.
Heb je nog meer tips nodig zodat jij meer resultaat kunt behalen? Mijn beste resultaten heb ik behaald door de volgende ‘best practices’ voor A/B-testen.
5 tips voor betere resultaten
Houd deze tips in je achterhoofd voordat je begint met testen. Ze zullen je meerwaarde geven voor jouw volgende campagnes.
1. Kies één variabele waarmee jij jouw doelen kunt bereiken.
Wanneer je A/B-testen gaat uitvoeren op Facebook, zorg er dan voor dat je maar één variabele kiest. Ik heb eerder een optie besproken waarmee je meerdere variabelen kunt testen. Maar onthoud: voor A/B-testen wil je maar één variabele testen zodat je betere conclusies uit de prestaties kunt halen.
2. Kies de doelgroep die je wil bereiken met advertenties.
Voor je test wil je een nieuwe doelgroep kiezen. Houd er rekening mee dat je de doelgroep zo moet instellen dat deze groot genoeg is om de prestaties meetbaar te maken. Deze doelgroepen mogen dus géén kopie zijn van een doelgroep binnen een campagne die al uitgevoerd wordt. Doe je dit wel? Dan zullen de resultaten vervuild raken doordat Facebook in de war raakt en resultaten door elkaar haalt.
3. Gebruik een meetbare hypothese
Als je wil analyseren is het altijd belangrijk om het meetbaar te maken. Zorg daarom voor een hypothese die meetbaar en waardevol is voor jouw analyse. Een voorbeeld is: ‘Reageert mijn doelgroep beter op een afbeelding of een video?’. Deze vraag kan worden beantwoord met de A/B-test.
4. Plan je testen
Je wil voor je een test gaat doen beslissen hoe lang je deze wil uitvoeren. Het kan tot maximaal 30 dagen. Aan de andere kant stelt Facebook vier dagen voor. Het algoritme van Facebook is binnen dit tijdsbestek, mits je genoeg advertentiebudget spendeert, in staat om genoeg resultaten te meten.
5. Kies een budget dat voor jouw bedrijf werkt
Op basis van de prestaties en details kan Facebook een goede inschatting maken over het budget dat jij nodig hebt voor het bedrijf waar jij voor adverteert. Het invullen van het door Facebook gekozen budget helpt bij het bepalen van een winnende strategie.
Uiteindelijk zullen deze testen jou beter inzicht geven in het gedrag en interesses van jouw doelgroep. Door gebruik te maken van A/B-testen op Facebook kan dit proces gestroomlijnd worden en krijg je meer inzicht in het advertentiesysteem van Facebook.
Hoe ga jij A/B-testen gebruiken voor jouw marketingmix?