How to

3 dingen die je beter anders kunt doen als je thuis werkt

0

Bij thuiswerken is niet alleen de locatie van je werk anders. Het is handig verschillende aanpassingen te doen. Graag deel ik 3 dingen met je die je volgens mij beter anders kunt doen als je thuis werkt.

Een thuiswerkdag kun je goed gebruiken om zaken eens anders te doen. Experimenteer en ontdek zo wat voor jou werkt. Hoe jij slimmer en productiever kunt werken. Zelf experimenteerde ik – voornamelijk thuiswerkend – een jaar en schreef er het boek Elke werkdag een topdag over.

Koude douche.

1. Frisse start

Een frisse neus halen als je uit je auto stapt en naar de ingang van je kantoor loopt, is er niet meer bij. De wind voel je niet meer door je haren tijdens je fietstocht naar het station. Vanuit je bed start zo je werkdag.

Ook als je binnen blijft, kun je jezelf toch een frisse start gunnen. Dat doe je door een lekker warme douchebeurt af te sluiten met een koude straal op je rug.

Het recept is 2 tot 3 minuten douchen op 20 graden. Nederlands onderzoek toont aan dat het je een hoger energieniveau oplevert en een lager ziekteverzuim (29% beneden het gemiddelde).

En het effect is een glashelder hoofd en de energie om direct te starten. Dit kan ik uit mijn eigen ruime ervaring eraan toevoegen. Want ja, eerlijk is eerlijk: hiermee beginnen kostte me veel moeite. Het voelen van de effecten maakte dat bij mij helemaal goed: het is nu zelfs een gewoonte geworden.

2. Richt eerst je werkplek in

Op kantoor schuif je op je vaste plek of zoek je een vrije flexplek en ga je aan de slag. Misschien heb je thuis ook een mooi ingericht kantoor. Nu we – toch nog vrij plotseling – opeens massaal moeten thuiswerken, kan het ook zo zijn dat je die ingerichte werkplek niet hebt.

En dan is het een beter idee om niet gelijk te starten, maar eerst even moeite te doen om een lekkere werkplek te maken. Je werkplek is namelijk wel degelijk van invloed op je productiviteit. En daarom is het best handig om tijd te besteden aan de inrichting ervan. Denk dan eens aan het volgende:

Kies bewust de plek waar je gaat werken

De eettafel ligt voor de hand. Maar er zijn nog genoeg andere plekken. Het bed in de slaapkamer of de fauteuil met bijzettafel in de hoek van je woonkamer bijvoorbeeld.

Man werkt in luie stoel op laptop.

Gewoon een hoekje op je vloer kan ook jouw werkplek worden.

Met laptop op de grond zittend werken thuiswerken.

Stoorzenders

Heb je huisgenoten die ook thuis zijn? Dan kan het fijn zijn om een deur achter je dicht te trekken. Als je op je bed in de slaapkamer werkt, kan dat vast. Werk je in de woonkamer, dan kun je een goede koptelefoon opzetten.

Vrouw met koptelefoon op drinkt koffie achter laptop.

En ja, een muziekje mag. Dat kan je zelfs productiever maken.

Opgeruimd of rommelig?

De onderzoekers zijn het er niet helemaal over eens. De een zweert bij totale orde en bij de ander kan de chaos niet groot genoeg zijn. Op je werkplek en digitaal.

Toch is er wel een beetje lijn in aan te brengen: bij creatieve taken zoeken we vaak associaties. We willen op ideeën gebracht worden en dat gebeurt eerder in een rommelige omgeving dan aan een strak en leeg bureau. Wil je juist een ingewikkeld advies afronden en je aandacht erbij houden? Dan werkt een opgeruimde omgeving beter.

Inspiratiewand bij werkplek thuiswerken.

Lekker rommelig zou ik zeggen! Je hoeft niet direct je wand te bekleden met een prikbord, met washitape kun je gemakkelijk allemaal dingen aan je muur hangen om zo je input van een afstandje te bekijken. Mijn ervaring is dat dat heel goed kan werken als je bijvoorbeeld heel veel informatie hebt en zoekt naar een structuur.

Zicht op groen

Met een klein plantje kun je makkelijk een hoek van je tafel afzetten en zo een heerlijke eigen plek creëren. Zicht op groen is ook nog eens goed voor je. Planten op je werkplek maken je 15 tot 19% productiever blijkt uit onderzoek op de werkvloer. Je concentratievermogen neemt toe en groen op je werkplek maakt je tevredener.

Laptop op tafel met plant.

Uitzicht op een gigantische plant is natuurlijk ook helemaal top.

Je werk kunnen laten liggen

Het is heerlijk als je niet steeds alles op hoeft te ruimen en na een pauze zo weer verder kunt. Is het mogelijk in je huis een plek te zoeken die je (niet vaak) hoeft op te ruimen? Als je werkt op je bed, hoef je maar één keer per dag op te ruimen. Als je een gezin hebt met kinderen die ook graag aan de keukentafel eten, wordt het vast lastig om tijdens pauzes je werk gewoon te laten liggen.

Hoe dan ook: kijk of je een rommelige of opgeruimde werkplek zoekt. En als het rommelig is, zoek je dan een muur of de achterkant van een kast waar je met washitape van alles op kunt plakken? Kun je dicht bij een plant gaan zitten of een plantje plaatsen op je werkplek? Waar kun je je werk laten liggen? Wil je een deur achter je kunnen sluiten?

Neem deze punten mee en creëer dan op jouw zorgvuldig gekozen plek een werkstation.

3. Verander je pauzes

Op kantoor breekt je dag vanzelf: je ziet iemand op de gang of spreekt een collega bij de koffieautomaat. Na een meeting loop je terug naar je werkplek, die wandeling is al een pauze. Misschien lunch je elke dag met je collega’s.

In hoe je je dag indeelt heb je veel meer vrijheid als je thuis werkt.

“Heel intensief zo’n hele dag thuis”, hoorde ik laatst van een thuiswerker die al die dagen thuis nog niet zo gewend was. “Ik moet er echt op letten dat ik pauzes neem”.

Hij is niet de enige. We zijn niet zo goed in het nemen van pauzes. Uit onderzoek blijkt dat we, vergeleken met onze Europese collega’s, het minste aantal pauzes nemen. Terwijl een onderzoek van Desktime laat zien dat de 10 productiefste gebruikers juist de gebruikers zijn die regelmatig pauzeren. In die pauzes verlaten ze hun werkplek en kijken ze niet op een scherm.

Op je werk zijn er dan vaak de logische onderbrekingen, zoals dat praatje op de gang. Thuis moet je je pauzes echt zelf regelen.

En hoe lang en hoe vaak moet je dan een pauze nemen? Om eerlijk te zijn, doen daar veel theorieën de ronde over. Misschien een idee om te testen wat voor jou fijn werkt?

Opties zijn bijvoorbeeld:

  1. 52 minuten werken en 17 minuten pauze.
  2. De Pomodoro-methode: 25 minuten werken en 5 minuten pauze. Na 4 pomodoro’s 30 minuten pauze.
  3. Micropauzes: elk uur 5 of elk halfuur 2 minuten pauze.

Het is dus een valkuil om maar steeds door te werken. Pauzes nemen maakt je productiever. Je kunt er dan ook nog een verdubbelaar opzetten door andere productiviteitsverhogers in te zetten zoals wandelen of mindfulness.

Ter overweging: de impact van geen live contacten

Je kunt veel zaken anders doen om slimmer te werken op je thuiswerkdag. Wat je niet kunt veranderen is dat je collega’s of mensen waar je mee samenwerkt niet live ziet. De snelheid waarmee een e-mailcontact negatief kan ontsporen kennen we allemaal wel. Om dat te voorkomen en om het feit dat je elkaar niet live ziet te compenseren, kun je online zakelijk gaan flirten. Zo bouw je toch aan een plezierige werkrelatie met anderen. Dat voelt plezierig, maar heeft ook echt effect op je productiviteit. Je krijgt je zaken namelijk makkelijker geregeld.