Inspiratie

Productpagina’s in 2020: 5 voorspellingen

0

December is niet alleen de feestelijke maand waarin we sinterklaas, kerst en nieuwjaar vieren, maar ook de maand waarin de nieuwe marketingbudgetten worden bepaald en de plannen voor het komende jaar worden afgerond. Ben jij werkzaam binnen e-commerce? Dan mag je deze trends niet missen. In dit artikel deel ik vijf voorspellingen voor productpagina’s anno 2020.

1. Productvideo’s vervangen lange productomschrijvingen

Voordat je een bestelling afrondt om een product kopen, wil je vaak zo veel mogelijk over dit product weten. Productomschrijvingen zijn daarom belangrijk. Maar met onze steeds kortere spanningsbogen zijn we steeds slechtere lezers geworden. Ook zien je bezoekers teksten al snel als ‘saai’. Diverse onderzoeken laten overtuigende cijfers zien. Voor het leren kennen van een nieuw product geeft 72% van de consumenten aan een voorkeur te hebben voor video.

Het maken van een video voor een productpagina.

Vind je het een te grote investering om productvideo’s te laten maken? Test het dan eerst met je top tien bestsellers en trek hier learnings uit. Vervolgens kun je dit uitbreiden, als blijkt dat videoproductie de investering waard is.

Een ander voordeel is dat je de video ook kunt gebruiken voor andere kanalen, zoals YouTube, Snapchat, Google videoadvertenties en Facebook.

2. Klanten maken de content

Enerzijds zien merken en webshops het als uitdaging om de juiste content te ontwikkelen voor hun doelgroep. Anderzijds worden er bakken met content gecreëerd door de doelgroep zelf. Je huidige klanten kunnen jouw product waarschijnlijk beter verkopen dan wie dan ook. Maak hier gebruik van!

Productreviews zijn een eerste stap op het gebied van customer content, maar hier kun je nog veel verder in gaan. Afhankelijk van jouw productaanbod.

H&M gebruikt user generated content slim met HMxME, waarbij klanten bij het posten op Instagram een hashtag kunnen gebruiken. Gebruik je deze hashtag in jouw post, dan heb je kans dat je foto’s geplaatst worden op de productpagina’s en gebruikt worden als marketingmateriaal voor andere kanalen. Het resultaat is dat bezoekers op de website geïnspireerd raken door content van andere klanten.

3. Productpagina als etalage van de winkel

Homepages werden eerder altijd gezien als dé etalage van een webwinkel. Ze zijn zo ingericht dat bezoekers een goed beeld van het hele aanbod en onderscheidend vermogen krijgen.

Laten we even eerlijk zijn, hoeveel procent van jouw nieuwe bezoekers komt op de homepage binnen? Zoekt een consument naar een product of informatie? Dan landen ze in veel gevallen op categoriepagina’s, blogartikelen of productpagina’s. Niet op de homepage. Om die reden worden andere pagina’s, zoals product- en categoriepagina’s, ook steeds meer als etalage ingericht.

Bezoekers die op een homepage binnenkomen zijn juist vaak bezoekers die jou al kennen. Een nieuwe klant overhalen tot een conversie is natuurlijk lastiger dan huidige klanten.

Hoe richt je een categorie of productpagina als etalage in?

Bijvoorbeeld door in één oogopslag te laten zien wat voor aanbod je verkoopt, waar je voor staat en wat het onderscheidend vermogen is. Ga er niet vanuit dat bezoekers nog vaak naar de homepage gaan. Ook helpen cross-sell-producten je om oriënterende bezoekers prettiger door de shop te laten navigeren, op zoek naar soortgelijke varianten.

4. Mobiele productpagina’s verdienen de aandacht

Het aankoopproces van klanten is in een aantal jaar verschoven van desktop en tablet naar mobiel. Er wordt verwacht dat in 2020 maar liefst 70% van de aankopen via een smartphone wordt gedaan. In 2016 lag dit percentage nog op 50%. We gingen van ‘oriënteren op een smartphone en kopen via een desktop’ naar ‘zowel oriënteren als kleine aankopen doen via de smartphone’. Onder andere omdat mobiel betalen veiliger, makkelijker en sneller is geworden.

Er is werk aan de mobiele winkel.

Helaas is er wel een goede reden waardoor het percentage afhakers op mobiel toch zo hoog ligt: het gebruikersgemak. Productpagina’s zijn vaak een struikelblok omdat er veel informatie is opgenomen. De pagina bevat omschrijvingen, eigenschappen, afbeeldingen, voor- en nadelen, reviews, gerelateerde producten en soms nog meer. Anderzijds heb je maar een beperkte ruimte aan pixels.

Kortom: er is werk aan de mobiele winkel om het oriënteren op mobiel net zo eenvoudig te maken als het daadwerkelijk afronden van de bestelling.

Een aantal checks op het gebied van productpagina’s:

  • Staat de belangrijkste informatie boven de vouw?
  • Staat je CTA-button niet (alleen) helemaal onderaan de pagina?
  • Hoe is de balans tussen SEO en CRO? Vanuit SEO is content nog steeds een belangrijke factor. Ook op productpagina’s.
  • Hoe snel is de mobiele productpagina?

5. Focus op winkelvoorraad en inzet van local inventory ads

Ben jij een online retailer met fysieke winkels? Twee ontwikkelingen op het gebied van lokale winkelvoorraad:

  1. Steeds meer retailers tonen op de productpagina de winkelvoorraad van het product in de fysieke winkels. Zo stimuleer je bezoekers zowel online als offline aankopen te doen.
  2. Het effect van online adverteren op offline winkelbezoeken (en winkelverkopen) is steeds beter meetbaar. Google komt daarnaast met steeds meer omnichannel advertentiemogelijkheden. Zo zal in 2020 het Google product local inventory ads volledig uitgerold zijn binnen Nederland.

Wat zijn Local Inventory ads?

Een Local Inventory Ad is een Google Shopping-advertentie die wordt vertoond als een consument in de buurt is van een winkel met een gekoppelde fysieke winkelvoorraad. Deze advertenties verschijnen als een consument binnen een straal van 50 kilometer rondom de winkel naar producten zoekt.

Voorbeeld van een Local Inventory Ad.

Voorbeeld van Local Inventory Ads (Bron:Thinkwithgoogle.com)

Ik verwacht dat in 2020 meer wordt gewerkt naar een omnichannelstrategie waarbij online en offline op diverse fronten beter op elkaar gaan aansluiten. Het gevolg is dat meer retailers hun winkelvoorraad gaan vertonen op productpagina’s én meer inzetten op het sturen van online bezoekers naar fysieke winkels. Onder andere met Google Local Inventory Ads.