How to

Design voor CRO: 5 tips voor een sterke start

0

Als je als designer begint te ontwerpen binnen een CRO-proces (Conversion Rate Optimization), is dat waarschijnlijk net even anders dan je gewend bent. Je design is namelijk geen opzichzelfstaand ontwerp, maar onderdeel van een proces. In dit artikel deel ik vijf tips voor het ontwerpen van A/B-testen.

1. Ontwerp op basis van een hypothese

CROA/B-testen is experimenteren met als doel een effect te behalen met je nieuwe variant. Bijvoorbeeld het verhogen van conversies of andere vooraf bepaalde KPI’s. In plaats van met hagel te schieten met uiteenlopende testideeën, kun je beter doelgericht te werk gaan en vooraf bepalen hoe je een positief effect verwacht te behalen. Want uiteindelijk wil je weten waarom bepaalde optimalisaties wel of geen effect hebben.

Het is daarom goed om eerst een hypothese te schrijven voor jouw testplan. Een hypothese is een goed onderbouwde aanname over wat je verwacht dat er gaat gebeuren. Simpelweg ziet een hypothese er zo uit:

  • Als [dit aangepast wordt] dan [zal dat gebeuren].

Met de uiteindelijke testresultaten wil je deze hypothese onderbouwen om naast het optimaliseren ook kennis te waarborgen. Als je begint met ontwerpen voor CRO, is het dus belangrijk om je vast te houden aan de hypothese. Op die manier zijn ook alle veranderingen in je ontwerp terug te leiden tot deze hypothese.

2. Weet waar je impact kunt maken

A/B-testenAls je de gebruikerservaring wil beïnvloeden, is het nodig om te weten waar en wat je moet aanpassen. Hiervoor is het verstandig om te kijken naar de data. En om nog specifieker te zijn: naar het Minimal Detectable Effect (MDE). Dit effect, weergegeven als percentage, geeft aan wat de minimale verbetering moet zijn ten opzichte van het origineel om een statistische significantie aan te tonen.

  • Is de MDE kleiner dan 5%?
    Dan volstaat een kleine aanpassing in gebruikerservaring en kan de optimalisatie bestaan uit kleine elementveranderingen. Je kunt hierbij denken aan het aanpassen van een tekst, formulier, CTA, label of het toevoegen, verwijderen of verplaatsen hiervan.
  • Ligt de MDE tussen de 5% en 10%?
    Dan is er iets meer nodig. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen, toevoegen of verwijderen van grotere elementen, content of functionaliteiten zoals een betaaloverzicht, afbeeldingen of het verplaatsen van een bepaalde functionaliteit waarmee de pagina-indeling aangepast wordt.
  • Is de MDE hoger dan 10%?
    Dan zijn er veel aanpassingen nodig om een effect aan te tonen. In dit scenario krijg je te maken met een redesign van een pagina en kun je je afvragen of een A/B-test de juiste oplossing is. En of dit de juiste plek is om te optimaliseren.

3. Ontwerp met mate

CROBij een hogere MDE wil je dus grotere veranderingen. Maar dit betekent niet méér veranderingen. Als je veel aanpassingen tegelijk maakt, kun je aan het eind van een test niet zeggen welke aanpassing het grootste verschil heeft gemaakt. Heb je meerdere oplossingen of ideeën bij een bepaalde hypothese? Test dan door tot het idee blijkt te werken. Houd je bij iedere test dus vast aan het aanpassen van één element, stuk content of functionaliteit.

4. Zorg dat je designs up-to-date zijn

Misschien is het sneller om een eerder werkbestand te pakken en daarmee verder te ontwerpen, maar let op het risico dat je een CRO-ontwerp gaat maken dat niet 100 procent lijkt op de versie die daadwerkelijk getest gaat worden.

Dit is voor het ontwikkelen van de test onhandig en verwarrend. Daarnaast is het ook voor het archiveren belangrijk. Als je een jaar later je resultaten gaat bekijken, wil je wel weten binnen welke context dit is gedaan voordat je verkeerde conclusies uit de resultaten trekt. Begin daarom je ontwerp met actuele schermafbeeldingen.

5. Technische implementatie

Als je iets ontwerpt is het goed om je af te vragen in hoeverre je ontwerp technisch haalbaar is. Een test die complex is om te ontwikkelen, geeft geen garantie dat het beter is. En als de test uiteindelijk een winnaar oplevert, zal de implementatie hiervan waarschijnlijk ook complex zijn. Ik heb het dan niet echt over low hanging fruit. Niet dat dit een vereiste is, maar wel iets om bewust van te zijn. Je zou er ook voor kunnen kiezen om in dezelfde tijd twee eenvoudigere CRO-testen te ontwikkelen.

Hopelijk haal je, net zoals ik, ook voldoening uit dit proces en het resultaat ervan. Het effect en de impact van jouw ontwerp is nog nooit zo meetbaar geweest!