Loopbaan

#vanlife: freelancen vanuit de camper

0

#vanlife, een populaire hashtag op Instagram. Dat is niet voor niets, want voor mij betekent dit: wonen, werken en reizen op de mooiste plekjes van de aarde. Kortom: het ultieme vrijheidsgevoel! Vanlife is voor velen een droom en voor mij werkelijkheid! Overweeg jij deze leefstijl? Wil je een digital nomad worden? Of ben je gewoon een van-lover en wil je er meer over weten? Tegenwoordig zijn er zoveel online tools en apps beschikbaar, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. In dit artikel geef ik tips en adviezen vanuit mijn persoonlijke ervaring als freelance online marketeer, digital nomad en vanlifer!

Hoe het allemaal begon…

Eind 2015 heb ik m’n baan opgezegd en in januari 2016 vertrok ik naar Zuid-Amerika. Daar heb ik een jaar lang rond gereisd en gewerkt als digital nomad. Het reizen vond ik te gek, dat in combinatie met 10 tot 15 uurtjes werken per week. Met het verblijven in hostels was ik wel een beetje klaar. Ik wilde meer vrijheid!

Twee jaar geleden maakte ik een van de beste beslissingen uit mijn leven: ik kocht Vamos, mijn Hymer Mercedes-camper uit 1986! Sindsdien woon en werk ik de helft van het jaar in mijn camper en tuf ik in de lente en zomer lekker door Europa. Zo heb ik 4 maanden met Vamos op Ibiza gewoond, heb ik door heel Spanje gereden en ik ben net terug van 2 maanden roadtrippen door Portugal. Zoals ik al schreef: voor mij het ultieme vrijheidsgevoel.

Vamos de camper met digital nomads.

Hoe flexibel ben ik voor mijn opdrachtgevers?

Het ultieme vrijheidsgevoel moet natuurlijk wel worden bekostigd. Laat ik nou online marketeer zijn (SEO- & SEA-specialist). Ik kan mijn werk dus locatie-onafhankelijk uitvoeren. Dit past goed bij deze leefstijl. Maar hoe communiceer ik met mijn opdrachtgevers?

Al mijn opdrachtgevers weten bij voorbaat dat ik nomade ben, dat ik minimaal 2 keer per jaar in Nederland ben voor face-to-face-afspraken en dat daarnaast de communicatie vanuit het buitenland veelal digitaal gaat.

Handige tools voor digital nomads

Er zijn een aantal tools die het werk als online marketeer en digital nomad vergemakkelijken. Voor digitale communicatie volgen een aantal tips.

1. Zoom

Zoom is videoconferencing-software en populair onder midden- en kleinbedrijven. Het is een handige tool om online meetings te realiseren. Het heeft bijvoorbeeld
uitgebreide integratiemogelijkheden met populaire programma’s, zoals Google. Het plannen van een online meeting kan rechtstreeks vanuit je Google-agenda, je kunt
schermen met elkaar delen en gedeelde content via Google-Drive delen.

Uiteraard wil je jouw klanten niet te veel werk bezorgen. Zoom is web-based software, waarbij enkel een internetconnectie nodig is. De verbinding is stabieler dan bijvoorbeeld Skype, je kunt de muis overnemen van je cursist en een opname maken. Als je veel onderweg bent is het belangrijk dat je meetings simpel en efficiënt zijn, altijd en overal. Kortom: een ideale tool voor de reizende marketeer om meetings mee te houden.

[Update redactie 13 augustus 2021: bekijk hier 11 tools voor videobellen]

2. Loom

Loom is een Chrome-extensie die je eenvoudig aan Chrome toevoegt. Het is een scherm- en video-opnameprogramma waarmee je eenvoudig en snel opnames
maakt. Je kunt ongelimiteerd schermopnames maken en tegelijkertijd vertellen wat je wil delen. De gemaakte video’s worden in de cloud opgeslagen op je eigen
persoonlijke account.

Deze tool gebruik ik voor mijn opdrachtgevers om rapportages toe te lichten. Dat is persoonlijker dan tekst. Ik neem de klant mee in het resultatenoverzicht via video-opnames. De klant bepaalt vervolgens zelf wanneer hij of zij de rapportages bekijkt.

3. Trello

Werk je aan (grote) projecten met meerdere collega’s en/of opdrachtgevers? Dan adviseer ik om Trello te gebruiken! Trello is een projectmanagementtool om orde te
scheppen in de chaos. Op één pagina worden alle taken van jou en je klant of collega weergegeven. Je hoeft dus niet meer in je mail of agenda op zoek naar
deadlines. Je voegt eenvoudig bestanden toe en vinkt af wat er gedaan is. Het is erg visueel, zo heb je snel overzicht van de status en voortgang van een project. Je kunt
tegelijk met een heel team in het board werken en elkaar motiveren om taken af te ronden. Iedereen is daarmee van waar dan uit altijd op de hoogte van alle
werkzaamheden.

Een andere projectmanagementtool waar ik sinds kort mee werk is Airtable, vergelijkbaar met Trello maar met meer functionaliteiten.

Zoals je ziet maak ik veel gebruik van web-based software. Het voordeel hiervan is dat het gemakkelijk via een webbrowser (Google Chrome, Safari etc.) te benaderen is, waardoor je enkel en alleen een goede internetverbinding nodig hebt. Ik vind het vooral handig voor de samenwerking met andere freelancers, partners en opdrachtgevers. Het is ook makkelijk en snel aan te leren, gratis en gebruiksvriendelijk.

Britt in haar camper aan het werk.

Hoe zorg ik voor een goede internetverbinding in de camper?

Na 2 jaar in de camper rondreizen kan ik wel inschatten wanneer het bereik goed en minder goed zal zijn. Voordat ik de weg op ga of ergens parkeer, heb ik dit al uitgezocht en communiceer ik naar mijn opdrachtgevers wanneer ik wel en niet beschikbaar ben. Ik verbruik tussen de 30 en 40 GB data per maand. Ik heb een zakelijk mobiel abonnement. Onbeperkt data in Nederland en in de EU tot maximaal 20GB per maand. Dit is voor mij voldoende. De data (mijn mobiele hotspot) in combinatie met internet bij cafeetjes, bibliotheken en co-workings zijn voldoende om mijn werk goed te kunnen doen.

Zelf vind ik afwisseling in werkplekken belangrijk. Als ik vanuit de camper werk, zorg ik dat ik een speedtest – met de app Speedtest – doe op locatie, zodat ik check wat de laadsnelheden met 4G zijn. Een mobiele router / WiFi-versterker verbetert de snelheden.

Andere mogelijkheden om je camper van internet te voorzien

MiFi is een goed alternatief. Het betekent ‘mobiele WiFi’. MiFi biedt de mogelijkheid om overal te kunnen werken. Je creëert je eigen hotspot, in mijn geval in de camper. Dit doe je met een mini-router waar een simkaart in past. Dit kan een lokale prepaid kaart met internetdata zijn, maar ook jouw Nederlandse simkaart past erin. In de landen waar de Nederlandse simkaart niet werkt, is MiFi de perfecte uitkomst. Ik heb zelf een TP-Link M7650 router gekocht voor €159,-. In Portugal had ik een MEO simkaart gekocht met 30 GB internet voor €15,-, die ik gebruikte voor de deelnemers van een camper retreat.

Het is ook een optie om van hotspot tot hotspot te reizen. Je hebt veel bedrijven waar je gratis in kunt loggen op WiFi, maar dan ben je afhankelijk van anderen. En om met vertrouwelijke zaken erop te werken is niet verstandig. Je kunt sneller gehackt worden, waardoor andere mensen bij al jouw gegevens kunnen.

Samenwerken in camper.

Hoe blijf je jezelf ontwikkelen?

Als digital nomad en vanlifer voel ik me ook wel eens alleen. Nu denk je vast: hoe ontwikkel je jezelf als je vaak alleen op weg bent? Ook daar zijn oplossingen voor. Ik ontwikkel mezelf vooral door deel te nemen aan evenementen, retreats en workshops waar veel inspirerende mensen aan deelnemen. Je kunt deelnemen aan evenementen speciaal georganiseerd voor digital nomads. Ik ben inmiddels al 3 keer met een cruise voor digital nomads mee geweest. Daar ontmoet ik iedere keer veel inspirerende ondernemers en gelijkgestemden. Op deze cruise worden allerlei workshops, lezingen en meet-ups georganiseerd, waardoor je met andere ondernemers kan sparren over je worstelingen, vragen en ideeën. Een drijvende netwerk-conferentie om je business naar het volgende niveau te helpen.

Naast internationale netwerkconferenties ontwikkel ik me op andere manieren. Als ik lange afstanden rijd in de camper, luister ik vaak naar podcasts via Spotify. Zo haal ik veel inspiratie uit de podcast ‘The GaryVee Audio Experience’. Daarnaast ben ik lid van verschillende online website- en marketingcommunity’s die bijdragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling.

De voor- en nadelen van freelancen vanuit de camper

Natuurlijk heeft deze leefstijl voor- en nadelen. Hieronder een opsomming van mijn persoonlijke ervaring als vanlifer.

De voordelen

  • Home is where you park it”, je bepaalt zelf je office view en plek. Waar je ook heengaat, je hebt altijd je huis en kantoor bij je. Je hoeft niet op zoek naar een hostel, Airbnb of co-livingaccommodatie, waardoor je tijd en kosten bespaart.
  • Het ultieme vrijheidsgevoel ervaren zodra je in de ochtend je bed uitstapt, de camperdeur openmaakt en de geur van de natuur je tegemoet komt. Ik krijg zelf enorm veel inspiratie als ik in de natuur ben.
  • Door de digitale wereld is veel mogelijk. Contacten met familie, vrienden en opdrachtgevers is erg makkelijk. Facetime, Skype, Zoom, Loom etc. maken contact weer meer persoonlijk, omdat je elkaar dan ook gewoon kunt zien.
  • Ook mijn opdrachtgevers geven aan baat te hebben bij Zoom. Het is minder tijdrovend, want ook zij kunnen bepalen vanuit waar ze een vergadering voeren. Win-win zullen we maar zeggen!
  • Voel je je even alleen of kom je ergens niet uit? Via Facebook kun je gemakkelijk evenementen opzoeken waar andere ondernemers en like-minded souls naartoe gaan. Dit kunnen mooie natuurplekken zijn waar vanlifers samen komen, maar ook een georganiseerde meet-up voor digital nomads in een dorpje of stad. Via Facebook-groepen kun je vragen stellen als je vastloopt met je werk. Zo krijg ik veel hulp van mensen die actief zijn in de groepen ‘Ambitieuze Meisjes’, ‘Young Creators’ en ‘WordPress HELP Nederland’. Er is altijd wel iemand te vinden die je wil helpen.
  • Het is leuk om van werkplek te wisselen. Kies bijvoorbeeld een keer een co-workingspace. Het internet is goed, je kunt overleggen met anderen en je leert nieuwe mensen kennen! Dit kan daarnaast ook nog eens interessant zijn voor je business.

De nadelen

  • De zoektocht naar een werkplek, het parkeren en het testen van internetsnelheid kan tijdrovend zijn.
  • Garantie op continu snel en goed internet is er niet altijd (met de eerder genoemde router gaat dit tegenwoordig veel beter).
  • Direct sparren over online-marketingzaken met collega’s is lastiger. Hiervoor moet je eerst op zoek naar co-workings, meet-ups of bepaalde evenementen.
  • Er is weinig luxe aanwezig in de camper. Douchen is niet altijd handig, er is weinig opbergruimte en er is een kleine keuken, waardoor koken, afwassen en afdrogen
    meer tijd in beslag neemt. Hierdoor begint de dag net wat later.
  • De focus kan verslechteren door de hitte op een warme zomerdag (vooral bij het ontbreken van airco). Camper-gerelateerde zaken kunnen je ophouden (water bijvullen, wc legen, bewustzijn van elektriciteitsverbruik). En je kunt afgeleid worden door de leuke activiteiten die overal georganiseerd worden!

Campers op het strand.

Bereid je goed voor

Kortom, wees goed voorbereid als je de weg op gaat. Zoek uit welke tools voor jou het leven als reizende ondernemer makkelijker en beter maken. Bespreek met je opdrachtgevers hoe en wanneer je wat communiceert. En zorg dat je efficiënt werkt, zodat iedereen tevreden is en je uiteindelijk voldoende vrije tijd overhoudt! Samenkomen is een begin, samen blijven is vooruitgang en samenwerken is succes!