How to

Zo beheer je jouw (groeiende) wagenpark van WordPress-websites

0

Vijf jaar geleden was het nog best een puzzel om zelf websites te bouwen. Maar het is nu makkelijker geworden met kant-en-klare thema’s, page builders, 1 click install en specifieke WordPress-hosting. Maar hoe meer websites je binnen je organisatie bouwt, des te onoverzichtelijker de situatie. Deze 6 tips helpen je om het (groeiende…) wagenpark van WordPress-websites te beheren.

Eerst even de laatste statistieken van WordPress: 34 procent van alle websites in de wereld wordt in april 2019 volgens W3Techs met WordPress gebouwd. En dat aantal stijgt nog steeds. Dat blijft niet onopgemerkt bij veel organisaties: zij ontdekken het gemak van WordPress. Langzaam maar zeker breidt het wagenpark van WordPress-sites zich uit. Een website voor een tijdelijk project, je eigen intranet, een landingspagina voor je klant of zelfs je corporate website bouw je tegenwoordig prima zelf met WordPress.

Maar daarmee doemt ook een probleem op: hoe beheer je al die websites? Zeker als je steeds meer websites in beheer hebt, kan het behoorlijk onoverzichtelijk worden. Websites moeten continu bijgewerkt worden, acute problemen moeten onmiddellijk worden opgelost. Dat is geen sinecure. Hoe zet je dit wagenpark voor WordPress -websites binnen je organisatie op? En hoe manage je die vervolgens? 6 tips die je verder helpen.

Tip 1: Maak gebruik van extra tools en diensten

Het updaten, automatiseren en monitoren van websites kost allemaal best veel tijd en energie. Er zijn allerlei plugins, tools en diensten die je veel werk uit handen kunnen nemen. Ik deel er een paar.

ManageWP

Een goede gratis tool is ManageWP. Je kunt plugins en thema’s automatisch updaten, krijgt een maandelijkse backup in de cloud en deze dienst voert regelmatig security– en prestatiechecks uit.

ManageWP heeft een eigen plugin om alle websites (maximaal 25 websites!) te kunnen managen. Wil je meer functies, zoals een dagelijkse backup, dan betaal je een klein bedrag per maand extra.

InfiniteWP

Een soortgelijke dienst is InfiniteWP, ook populair bij webbureaus. Deze dienst heeft een beperkt aantal gratis functies, maar wel veel extra’s bij het premium-abonnement.

WPMU DEV

Voor frequente WordPress-gebruikers en webbouwers is WPMU DEV dé snoepwinkel met allerlei tools, plugins en support. Niet voor niets zijn er wereldwijd – waaronder veel Nederlanders – al meer dan 760.000 mensen lid van deze WordPress-community.

wpmu website beheer

WPMU DEV is de snoepwinkel voor iedere WordPress-liefhebber.

WPMU DEV is een betaalde dienst en heeft onder andere een tool om alle websites in een dashboard te monitoren. Het houdt bij als plugins moeten worden bijgewerkt en het registreert als de website onbereikbaar is. Het kan bijvoorbeeld ook automatisch plugins updaten. Superhandig als je meerdere websites hebt.

Het dashboard is maar een klein deel van hun dienstverlening, je kunt ook gebruik maken van tientallen plugins (nieuw is Shipper, een tool om websites te migreren zonder gedoe), support, online cursussen en een SEO site checkup.

Tip 2: Websites beheren met 1 multi-purpose thema

Tegenwoordig kun je voor weinig geld kant-en-klare websites kopen bij een marktplaats voor websites, zoals ThemeForest of het wat compactere Elegant Themes. Deze thema’s zijn betrouwbaar, handig in gebruik, kunnen jaren mee en hebben vaak een goede support. Kortom, het is fijn werken met deze kant-en-klare thema’s.

Maar het wordt al snel onoverzichtelijk als je voor elke website een ander thema aanschaft. Met vijf websites heb je ook te maken met vijf verschillende gebruiksaanwijzingen en vijf supportafdelingen. De oplossing? Kies voor een zogenaamd multi-purpose theme, waarmee je verschillende websites kunt bouwen: van een business-website tot een landingspagina.

beheer van multimurpose themes

Dit zijn populaire multi-purpose themes op ThemeForest

Avada is er zo eentje. Dit voorjaar ‘knalde’ dit populaire thema op ThemeForest door de magische grens van een half miljoen verkochte thema’s. Je kunt er een corporate website mee bouwen, maar ook een e-learningwebsite, een landingspagina of een forum. Zelf werk ik bijvoorbeeld binnen mijn bedrijf veel met BeTheme, nog zo’n populair thema.

De voordelen van het werken van 1 thema: je leert het van haver tot gort kennen. Op een gegeven moment kun je er zelfs alles mee op maat bouwen. Je wordt steeds geholpen door dezelfde mensen van de supportafdeling, waarmee je bijna een band opbouwt. En ze doen vaak ook nog een extra stapje voor je, omdat je grootafnemer bent.

Even voor de duidelijkheid: je moet bij ThemeForest wel voor elke website die je bouwt, een aparte licentie kopen.

Tip 3: Regel een WordPress-specialist

Tegenwoordig hoef je geen core developer meer te zijn om WordPress-websites te bouwen. “1 click install to get started in less then 3 minutes” zie je vaak bij de beschrijving van de thema’s staan. En dat klopt zeker, maar er komt in de praktijk nog wel wat meer bij kijken.

Regel daarom binnen je organisatie iemand die verantwoordelijk is voor de bouw en beheer van al je websites. Vaak is er wel iemand die privé al wat WordPress-websites in elkaar heeft geknutseld. Zo ben ik zelf ook begonnen en inmiddels ben ik uitgegroeid tot de online specialist van ons bedrijf.

Met een coördinator voorkom je dat iemand anders gaat ‘rommelen’ aan de websites. Dat is niet aan te bevelen, want het is belangrijk dat er een centrale contactpersoon is die weet wat de historie is van een website, wanneer er geüpdatet wordt en (kleine) aanpassingen aan de website kan doen.

Tip 4: Schakel hulptroepen in

WordPress is een fantastisch CMS (contentmanagement-systeem), maar natuurlijk heb je wel eens met een fout of bug te maken die je zelf niet makkelijk kunt oplossen. Daar heb je vaak zelf ook geen tijd voor. Op zo’n moment kun je het beste hulptroepen inschakelen.

Voor specifieke vragen over het thema kun je de makers van dat thema benaderen. Vooral de populaire thema’s die veel verkocht worden, hebben een heel supportteam beschikbaar.

Maar heb je een groot probleem met een website? Dan raad ik je een gespecialiseerd bureau aan, zoals WP Fixit of WP Kraken. Een probleem met een database, een white screen of death, niet kunnen inloggen of verminkte pagina’s? Dat lossen ze voor je op, voor een paar tientjes per opdracht. Zij doen de hele dag niets anders en dat al vele jaren. Dat is efficiënter dan dat je zelf uren gaat ‘dokteren’ naar een oplossing. Ook bieden ze andere diensten aan, zoals het virusvrij maken en het optimaliseren (sneller maken) van je website. Ik maak er regelmatig gebruik van.

Tip 5: Zorg voor een goede, flexibele hosting

Als je meerdere websites binnen je organisatie gebruikt, is een krachtige hosting nodig. Met een goedkope hosting van een paar euro’s red je het niet. Veel hostingbedrijven bieden WordPress-hosting aan waarmee je snel en makkelijk een website live zet.

Hostingpartijen geven in hun duurdere abonnementen aan dat je oneindig veel websites kunt installeren. De praktijk is anders. Vaak loop je bij zo’n abonnement al bij drie tot vier goedbezochte websites tegen de resource-limieten aan. Je website kan zelfs tijdelijk onbereikbaar zijn.

Je merkt ook al snel of een hostingpartij een extra stapje voor je doet. Voor een klant organiseerden wij een festival en bouwden ook de website. Op de dag van het festival verwachtten we een enorme piek in bezoekersaantallen. Na een belletje met de hostingpartij konden we (zonder extra kosten!) de website voor één dag opschalen naar tien keer meer bezoekers.

Tip 6: Beheer ook de inhoud van je websites

Naast het technisch monitoren, updaten en onderhouden van je website is het ook belangrijk om de inhoud van de website te managen (en te verbeteren). Een van de beste online tools van het moment – die ook nog eens helemaal gratis is – is Ubersuggest.

ubersuggest beheer website

De ‘inwendige mens’ van websites heeft ook aandacht nodig. Dat kan met Ubersuggest.

Deze tool bestaat nog niet zo lang en is van SEO-goeroe Neil Patel. Hij heeft ongelooflijk veel kennis weg, waaronder deze tool, waarmee je je content kunt managen. Dat varieert van een site-audit, het aantal backlinks en SEO-check tot ideeën voor betere content. En elke maand breidt hij nog uit met nieuwe functies.

Ik beveel Ubersuggest inmiddels aan iedereen aan, ook omdat het voor de echte beginners de beste tool is om kennis te maken met SEO. En de tool is ook in het Nederlands. SEO made simpel, is de slogan van Neil. En zo is het.

Heb je nog vragen over het beheren van WordPress-websites? Of heb je misschien meer tips? Laat het weten via de reacties hieronder.

Headerafbeelding van Kevin Phillips via Pixabay.