Zo verbeter je een negatieve online reputatie
Elk bedrijf kan online te maken krijgen met een een slechte reputatie. Wat kan helpen, is het inzetten van ‘omgekeerde SEO’ in online reputatiemanagement.
Iedereen krijgt weleens te maken met kritiek en kan een slechte reputatie krijgen. Het vervelende is dat je meestal niet weet dat je een slechte reputatie hebt, totdat je de nadelen ervan ondervindt. Het kan gaan om: negatieve feedback, kritiek, een wraakzuchtige ex die zijn of haar verhaal doet online of een boze ex-werknemer die kritiek uit op je bedrijf. Een negatieve reputatie kan werkelijk iedereen krijgen.
Gelukkig zijn er veel manieren om een negatieve reputatie te repareren. Zeker online. Het belangrijkste is dat je weet wat je met negatieve reviews aan moet. Wat je kunt inzetten is zogenaamde ‘omgekeerde SEO’. Dit is een methode die SEO-specialisten toepassen in online reputation management, afgekort ‘ORM’. Het doel: negatieve zoekmachineresultaten ‘ongedaan’ maken.
Wat is online reputation management SEO?
Online reputation management betekent grip krijgen op de online conversatie. ORM zorgt ervoor dat mensen de juiste materie vinden als ze online naar jou of je bedrijf zoeken.
Omgekeerde SEO begrijpen
Omgekeerde SEO is het verbergen van kritiek en slechte feedback door content met hogere rankings in Google. Met content en socialmediaprofielen druk je de kritiek en negatieve feedback omlaag in de Google SERP’s, zodat ze niet als topresultaten worden getoond en minder zichtbaar zijn.
De beste manier voor omgekeerde SEO is geweldige content creëren. Daarmee rankt datgene dat je wil verbergen lager in Google. Een groot deel van de consumenten zoekt niet voorbij de eerste zoekresultatenpagina. Het is een stevige klus, maar het is erg bevredigend als geweldige content negatieve reviews omlaag drukt en de zoekmachineresultaten een geweldige indruk maken.
Een andere methode voor omgekeerde SEO is veel socialmediaprofielen maken die je volledig invult en aankleedt en die je voorziet van linkbuilding. Voorzie de links van een ankertekst die relevant is voor het zoekwoord waarop je de omgekeerde SEO wil uitvoeren.
Omgekeerde SEO en online reputation management zijn twee verschillende zaken, maar samen creëren ze het doel dat je wil bereiken: een uitstekende online reputatie.
Als iemand iets negatiefs over je schrijft kan dat serieuze, langdurige gevolgen voor je hebben, zowel professioneel en privé. Vooral als je er je niet bewust van bent. Het is belangrijk om overzicht te hebben van hetgeen over je gepubliceerd wordt. Zo kun je, en als het nodig is, maatregelen nemen om negatieve zoekmachineresultaten naar de achtergrond te plaatsen of indien mogelijk jezelf te ‘ontgoogelen’ met het Google vergeet-mij-formulier.
Welke methoden kun je toepassen?
Laten we eens kijken welke stappen je moet zetten.
Voordat je actie onderneemt, moet je de huidige situatie beoordelen. Het is vrij eenvoudig om te zoeken. Zoek je (bedrijfs-)naam op verschillende zoekmachines en stel vervolgens met Google Alerts in op je naam. Op deze manier weet je wanneer er vermeldingen van jezelf of je merk op het internet worden gepubliceerd.
Als je dingen vindt die je niet op het internet wil weergeven, is het belangrijk om te onthouden of je ze hebt geplaatst. Bijvoorbeeld foto’s die je in een privé-account had moeten bewaren.
Als je controle hebt over deze berichten, kun je ze gewoon verwijderen. Heb je niets te maken met deze berichten, dan kun je de Google Removal Tool gebruiken zodat de pagina’s niet in resultaatpagina’s van Google verschijnen. Verschijnt negatieve informatie over je bedrijf op bepaalde blogs of websites, dan kun je geen Google-tools gebruiken voor het verwijderen van de content uit de SERP’s. Je kunt deze opties alleen gebruiken als die website in strijd is met bepaalde wetten.
Als je de negatieve vermeldingen niet volledig kunt verwijderen, is de enige oplossing om zoveel mogelijk positieve content te creëren. Daardoor zullen de negatieve resultaten alsmaar lager in de ranking worden geduwd en worden de topposities ingenomen door positieve content die je over jezelf of je bedrijf creëert. Sociale netwerken spelen een belangrijke rol in dit proces van het veranderen van je online reputatie.
Crawlrobots van Google
Je hebt een domeinnaam nodig die bij voorkeur je naam bevat. Het idee is om de Google-crawlrobots te vertellen dat de pagina over jou gaat. Maak één of meerdere websites die bij voorkeur je naam in het domein bevatten, en voorzie deze websites van nuttige en positieve informatie over jezelf. De kans bestaat dat de sites hoger in de zoekresultaten komen.
[Aanvullende opmerking van het SEO-panel: Het SEO-panel zou deze techniek niet aanraden. Zoekmachines promoten juist niet meerdere domeinnamen voor één organisatie.]
Probeer de beste strategieën om links naar je pagina aan te trekken. Vergeet de links op social media niet. Positieve vermeldingen in social media helpen op de lange termijn en zo kun je een duidelijk beeld creëren van het merk dat je promoot.
Nieuwe content publiceren
Een andere goede methode die je kunt toepassen is om vaak nieuwe en positieve content te publiceren. Om ervoor te zorgen dat de content die je maakt en publiceert door zoveel mogelijk mensen gezien wordt, is het goed om de berichten ook via social media te verspreiden.
Doe actief mee en blijf in contact met mensen in je online community. Post op blogs en forums in hetzelfde gebied, geef positieve feedback aan anderen. Als je online met andere mensen communiceert, zullen de interacties helpen bij het opbouwen van je online reputatie.
Registreer je op websites waar je artikelen en persberichten kunt publiceren. Je kunt wekelijks artikelen publiceren over een onderwerp waar je gepassioneerd over bent. Controleer regelmatig of je publicaties in de zoekmachines verschijnen en bouw links naar je persberichten en artikelen.
Waarschijnlijk één van de beste tips is om te vermijden dat je vertrouwelijke, negatieve of beschamende informatie met anderen deelt, dat zijn namelijk dingen die zich later tegen je kunnen keren. Dingen die gezien kunnen worden door mensen die ze niet geacht worden te zien. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Kwaliteitlinks creëren naar je socialmedia-accounts zoals LinkedIn, Twitter en Facebook zorgt ervoor dat de socialmedia-accounts hoog in Google verschijnen en negatieve vermeldingen omlaag worden gedrukt. Het is niet moeilijk om vijftien socialmedia-accounts aan te maken en te voorzien van nuttige informatie en vervolgens links voor deze accounts te creëren zodat ze hoog in Google verschijnen als mensen je (bedrijfs-)naam googelen.
Maak het meeste van een negatieve review
Eén van de beste tools voor online reputation management is Qeryz. Met deze customer feedback-tool kun je de interactie met je klanten aangaan. De tool stelt je klanten een aantal vragen die ze in minder dan een halve minuut kunnen beantwoorden. Feedback is één van de meest krachtige tools in het SEO-arsenaal om negatieve reviews te voorkomen en je website en business te verbeteren. Een vergelijkbare tool is MARE Survey. Het is een geschikte tool voor pop-up surveys op je website.
Weten wat klanten aan je website waarderen is goed. Maar weten wat je klanten niet waarderen aan je website is eveneens belangrijk. Hierdoor weet je wat je kunt verbeteren aan je website. Hierdoor ben je weer een stap dichterbij perfecte SEO.
Andere goede tools en methoden voor online reputation management
- Social Mention: monitort tachtig tachtig socialmediaplatformen. Voordeel: het is gratis en gebruiksvriendelijk. Nadeel: premium monitoring is een betaald abonnement.
- Google Alerts: met deze gratis tool van Google kun je je merk en je naam monitoren. Het is gratis en erg gebruiksvriendelijk.
- SentiOne: deze tool helpt je in de gaten te houden wat je doelgroep over je vertelt. Voordeel: het is een bekroonde, complete online reputation management service. Nadeel: het is geen gratis service en de maandelijkse abonnementen zijn prijzig.
- Review Push: deels gelijk aan SentiOne. Maar in tegenstelling tot SentiOne is Review Push geschikt voor bedrijven met meerdere locaties.
- Reputation Ranger: deze tool is vooral geschikt om een gehele branche te monitoren. Voordeel: het is een professionele service. Nadeel: de service is alleen geschikt voor bedrijven.
- Meltwater: met Meltwater kun je niet alleen je eigen merk monitoren, maar ook monitoren wat er over je concurrenten wordt gepubliceerd. Meltwater biedt een overcomplete service (en een gratis demo), en er is ook een kantoor in Nederland.
- Bloggen: het schrijven van een blog is waarschijnlijk één van de beste oplossingen. Het is van cruciaal belang om wekelijks of zeer regelmatig instructieve en boeiende artikelen te plaatsen. Voordeel: eenvoudig en voordelig op te zetten tevens is een blog geschikt voor consumenten.Nadeel: het is arbeidsintensief om regelmatig nieuwe blogs te schrijven.
- Wikipedia: een Wikipedia-artikel is uiterst nuttig. Aangezien Wikipedia erg gewaardeerd wordt door zoekmachines, zal het meestal bovenaan de eerste pagina van Google staan, waardoor het een krachtige online reputatiemanagement-tool is. Voordeel: het is gratis en het levert veelal zoekverkeer op. Nadeel: het kan lastig zijn om je artikel gepubliceerd te krijgen. Het Wikipedia-team is kritisch op welke artikelen ze accepteren.
- YouTube: YouTube-video’s publiceren is een uiterst krachtige manier om een online reputatie te herstellen. Maak er een die zich richt op jou en de positieve dingen die je doet. Houd het professioneel met nuttige informatie.
- Commentaar op negatieve content: geef geen commentaar op negatieve content omdat het alleen maar tot een hogere ranking zal leiden. Hoe verleidelijk het ook is om jouw kant van het verhaal te vertellen. Dit maakt het alleen maar erger, dus vermijd het.
- Website-optimalisatie: zorg ervoor dat je website geoptimaliseerd is, idealiter voor de negatieve term. Dit kan ingewikkeld zijn en kan een SEO- of reputatie-expertise inhouden. Zorg ervoor dat je naam of je bedrijf is opgenomen in de titel- metatags van sommige van je pagina’s. Voordeel: een snelle, doeltreffende oplossing. Nadeel: je hebt technische kennis nodig, net als SEO-kennis.
- Publiceren op nuttige blogs en websites in je vakgebied: volg nuttige blogs en websites in je vakgebied en wees daar actief. Dit omvat het schrijven van commentaren op berichten van anderen, het toevoegen van nieuwswaardige links en het schrijven van originele artikelen. Voordeel: het is leerzaam en je blijft up-to-date in je vakgebied. Nadeel: het is arbeidsintensief.
- Het creëren van infographics: een infographic is een duidelijke, grafische weergave van een idee en het is een populaire manier om informatie te delen. Voordeel: infographics zijn erg populair en leveren links op. Nadeel: het kan arbeidsintensief zijn om ze te maken en het vereist technische kennis.
Hoelang duurt het voordat het gewenste resultaat bereikt is?
Hoe lang het duurt voordat je je gewenste resultaat bereikt, is moeilijk te zeggen. Veel variabelen spelen een rol. Bijvoorbeeld: hoe sterk is de pagina waarop de negatieve review staat? Doorgaans duurt het drie maanden tot achttien maanden voordat het gewenste resultaat bereikt is.
Maar het beste online reputation management-advies is: preventie! Het is veel makkelijker om te luisteren naar de feedback van je klanten dan het oplossen van negatieve reviews. Door tools als Qeryz en MARE Survey in te zetten, wordt je website ook nog eens beter. Het toont je bezoekers dat je hen serieus neemt en dat maakt een groot verschil.
Gewapend met kennis
Wanneer je online reputatieschade opdoet, is dat een nare zaak. Maar gewapend met de kennis in dit artikel ben je in staat elk online reputatieprobleem op te lossen!