Overleef de Google-updates & voorkom een daling van je ranking
Google en updates. De meesten kennen ze wel, die ‘irritante’ maar uitdagende algoritme-updates. Voor de één betekent dit een hoop frustratie en zweethanden, voor de ander de mouwen opstropen en alles weer even flink onder de loep nemen. Zo voorkom je een flinke daling van je ranking. Kom maar op Google, we kunnen je aan!
Het afgelopen jaar is er veel gebeurd rondom updates van Google. Naast deze updates is er ook aan de algemene Google-kwaliteitsrichtlijnen voor quality raters gesleuteld. Veel websitebeheerders hadden er ‘last’ van en er werd behoorlijk veel over gesproken op het internet. Tijd om even op het hoofd te krabben over wat er nou eigenlijk allemaal is gebeurd.
Update van de kwaliteitsrichtlijnen
Om de updates, focus, beoordelingen en richtlijnen van Google te begrijpen, is het goed om nog even terug te gaan naar de basis: de kwaliteitsrichtlijnen van Google. Google heeft algemene richtlijnen opgesteld voor webmasters. Zolang je je aan deze richtlijnen houdt, verklein je de kans op een penalty. Deze richtlijnen omvatten meer dan 150 pagina’s. Een document dat je niet even op een avondje doorleest, maar wel noodzakelijk is om van te weten.
Uit het document kun je belangrijke dingen halen die Google afkeurt, zoals:
- Cloaking – een andere versie van een pagina creëren die niet zichtbaar is voor gebruikers
- Verborgen teksten of links – zoekwoorden in de tekst plaatsen die niet leesbaar zijn voor de gebruiker
- Doorway-pagina’s – meerdere versies van een pagina maken op basis van variaties op een bepaald keyword. Dit wordt ook wel als misleiding gezien.
Als je je schuldig maakt aan dergelijke praktijken, kan jouw website worden gestraft met een lagere positie in de zoekresultaten. Mocht je het helemaal bont maken, dan wordt de site helemaal verwijderd (penalized) door Google. Iets dat we allemaal willen voorkomen. Deze richtlijnen worden altijd weer aangevuld en geüpdatet, een maatstaf om altijd in de gaten te houden.
Quality raters
Deze algemene richtlijnen voor webmasters zijn ook opgesteld voor de eerder genoemde quality raters. Dit zijn mensen die wereldwijd werken aan het (betaald) beoordelen van websites voor Google. Zij richten zich puur op het beoordelen van de kwaliteit van zoekresultaten. Afgelopen zomer zijn de richtlijnen voor hen geüpdatet. Wat hield deze update in? De belangrijkste punten op een rij:
1. Anti-clickbait
Websites met veel sensatie en weinig tot geen relevante content moeten lager in kwaliteit worden beoordeeld. Dit is ook een gevolg van toenemende ‘fake’-informatie en -nieuwsberichten. Daar staat dus tegenover dat content met daadwerkelijke feiten en diepgang eerder als kwaliteit wordt beoordeeld.
2. Relevantie – content met een waardevol doel
Is de content gericht op SEO of op de doelgroep? Dat laatste wordt beoordeeld als hoge kwaliteit. Content zoals deze moet uiteindelijk resulteren in hogere posities binnen de zoekmachines. Neem jouw doelgroep als uitgangspunt en stel de klant en jouw gebruiker centraal. Later in dit artikel zal ik nog dieper op dit punt ingaan.
3. Reputatie schrijver
De reputatie op het internet van een schrijver wordt steeds belangrijker. Een goede reputatie van de schrijver wordt verkregen door echtheid, vertrouwen en autoriteit. Volgens de richtlijnen wordt het extra gewaardeerd als er bijvoorbeeld contactgegevens en foto’s zijn gebruikt. Ook het linken naar socialmedia-pagina’s en het linken naar een Wikipedia-pagina, geven Google nog meer ‘bewijs’ dat de schrijver ook daadwerkelijk bestaat. Vervolgens is het de bedoeling dat de expertise van de schrijver nog beter wordt uitgelicht. Dit kan maar op één manier, het zoveel mogelijk presenteren van eigen werk. Dit kan zowel op schrijfgebied als op spreekgebied.
Deze update staat in relatie met het zogenoemde E-A-T-principe, waar ik later in dit artikel meer over vertel. Overigens hebben de beoordelingen van de quality raters niet een directe impact op wijziging voor websites. Het zou namelijk niet zo moeten zijn dat een concurrent hier misbruik van kan maken. Quality raters werken namelijk op basis van tests, geproduceerd door algoritmen, om zo de kwaliteit van de zoekresultaten te meten.
Verband tussen Google’s updates in 2018?
Nu je weet wat er gaande is geweest met de richtlijnen, is het goed om te kijken of dit iets te maken kan hebben met de afgelopen algoritme-updates in maart, april en augustus. Uiteraard worden er jaarlijks wel vaker kleine updates gedaan, dit zijn vaak updates waar je niet eens wat van merkt. Bij de afgelopen ‘grote’ updates van maart, april en augustus was dit zeker anders. Dit kwam voornamelijk omdat het voor iedereen (inclusief mijzelf) in eerste instantie een raadsel was in hoeverre de impact moest worden opgelost:
En een reactie van Google in augustus:
Volgens bovenstaande berichten van Google gingen de laatste updates van maart en april voornamelijk over relevantie. En zoals eerder genoemd, komt dit ook steeds meer naar voren in de algemene richtlijnen. Maar wat betekent dit nou precies?
Relevantie
Ook binnen deze context heeft relevantie te maken met kwalitatief inhoudelijke content en het geven van antwoorden op vragen vanuit de doelgroep. Het gaat hier om de relevantie in de breedste zin. Denk bijvoorbeeld aan diepgang, frequentie en of de content expertisewaardig genoeg is. Het kan dus zomaar zijn dat jouw website niet direct slecht is in gebruik, ontwerp of techniek, maar dat de website niet aansluit bij de zoekopdracht. En bam! Daar gaan je rankings. En welkom frustraties:
Aansluitend nog een leuke ‘troost’ vanuit Google dat er niets aan kan worden gedaan:
Met daarin een referentie naar de richtlijnen van Google:
Volgens Danny Sullivan, de search liaison – de communicatiebrug tussen de engineers van Google en het publiek – hebben de algoritmische updates wel vaag met de laatste (geüpdatet) richtlijnen te maken. Maar waar precies de oplossing ligt en wat we er precies aan kunnen doen is toch echt iets dat we zelf moeten uitvogelen. Maar hoe?
Voordat ik hier dieper op inga, eerst nog even een korte update over wat er precies gebeurde.
Klappen vallen in de ‘medische hoek’
Met name na de laatste update van augustus, was de impact groot. Rankings waren flink aan het stijgen of aan het dalen. Als je de reacties op het internet leest vielen er veel klappen, met name in de medische hoek. Daarom werd er ook nog wel eens gesproken over de Google Medic update.
Hieronder een voorbeeld van de impact in Nederland. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer impact dit had op de algemene rankings.
Toch vielen de ergste klappen niet alleen op medisch vlak. Uit een onderzoek van SEO-journalist Barry Schwartz blijkt ook dat e-commerce-websites flink waren geraakt:
Andere speculaties vanuit Marie Haynes gaven aan dat het voornamelijk ging om websites die invloed kunnen hebben op jouw zorg en welzijn (YMYL-sites), denk aan gezondheids-, levensstijl- en fitnesswebsites. Vanuit het oogpunt van Google waren de updates in ieder geval niet specifiek gerelateerd aan een branche.
Toch, het feit dat er zoveel websites zijn geraakt – medisch of niet – zet je aan het denken. Hoe kan het? En nog belangrijker, hoe ga je ermee om? Valt het op te lossen en hoe voorkom je dit in de toekomst?
Wat te doen wanneer je geraakt bent?
Als jij merkt dat jouw rankings in één keer flink zijn gedaald, moet je zeker weten waar dit vandaan komt. Je bent namelijk vaak niet de enige die met dezelfde vragen zit (of zat):
Lees je goed in en kijk langer dan je neus is. De verbeteringen zijn namelijk dichterbij dan je denkt, namelijk vaak op de inhoud van jouw website.
De stappen op een rij:
1. Terug naar de basis
De eerste stap is om dieper en kritischer te kijken naar jouw website, met in het achterhoofd de algemene richtlijnen. Ga daarom terug naar de basis en probeer uit te vinden wie daadwerkelijk jouw doelgroep is. Maak een doelgroepanalyse met persona’s. Een doelgroepanalyse houdt eigenlijk in dat jij jouw doelgroep echt leert kennen. Kennen betekent namelijk weten. Als jij echt jouw doelgroep kent, weet jij ook wat ze nodig hebben en kun je hierop inspelen.
2. Wie is jouw doelgroep?
Online kun je al veel informatie verzamelen over jouw doelgroep. Voer bijvoorbeeld een uitgebreid zoekwoordenonderzoek uit. Er bestaan verschillende zoekwoordentools zoals Semrush, Answerthepublic en Ubersuggest om uit te zoeken waar mensen in zoekmachines naar zoeken. Je voert een relevant zoekwoord in voor jouw branche, verschillende relevante zoekwoorden en vragen rondom dit onderwerp komen vervolgens naar voren. Op die manier kom je er via zoekwoorden achter waar mensen behoefte aan hebben en speel je hier op in.
Een voorbeeld: voor een internetvergelijker kwam er vanuit een zoekwoordenonderzoek naar voren dat mensen onder andere op zoek zijn naar internetproviders die zekerheid bieden. Mensen zijn op zoek naar ‘de beste provider’, een begrip om vervolgens dieper op in te gaan om die zekerheid te geven. Dit kun je vervolgens doen door op de website beoordelingen te plaatsen, vergelijkingen te maken en in de content vragen te beantwoorden. Maar meestal is alleen online zoeken niet genoeg.
Ook offline is het mogelijk om jouw doelgroep te leren kennen. Nodig ze bijvoorbeeld uit voor evenementen en workshops en wees interactief met jouw doelgroep. Als je jouw klanten veel aan de telefoon spreekt, is dit het moment om vragen te stellen. Houd hierbij de volgende vragen in het achterhoofd: wie zijn ze, wat zijn hun vragen en vooral, wat is hun probleem?
3. Geef antwoord en de oplossing
Zodra je de vragen en het voornaamste probleem van jouw doelgroep weet, kun je hierop inspelen. Jouw expertise en jouw kennis moeten op dit punt maximaal gaan schitteren. Dit is namelijk het moment om jouw doelgroep de oplossing te geven met jouw dienst of product. Doe dit met het waardevol maken van jouw content en bepaal daarmee de eerder genoemde noodzaak tot relevantie.
Als je een marketingbureau als voorbeeld neemt, dan weet je dat jouw doelgroep onder andere op zoek is naar basiskennis van online marketing. Jij als specialist moet direct klaarstaan om hen te ‘voeden’ met relevante content. Een concreet voorbeeld hiervoor is om een compleet online trainingstraject te ontwikkelen over hoe je marketing efficiënt in kunt zetten voor ondernemers. Het gevolg is dat je meer verbinding en betrokkenheid creëert met die relevantie.
Relevantie is namelijk waar zowel jouw doelgroep als de quality raters naar op zoek zijn. ‘Verkoop’ niet jouw product, maar informeer en creëer betrokkenheid bij de doelgroep. Op die manier word je herkend als expert en roep je daarmee zowel herkenning en erkenning op. Allemaal elementen die het noodzakelijke vertrouwen opwekken om de vraag en het probleem van de doelgroep daadwerkelijk ook op te lossen.
4. Maak gebruik van het E-A-T-principe
Het E-A-T-principe staat in de algemene kwaliteitsrichtlijnen van Google als een belangrijk gegeven om rekening mee te houden. Ook de quality raters houden dit principe namelijk altijd in het achterhoofd. Daarnaast zijn de eerder beschreven updates van de algemene kwaliteitsrichtlijnen (de reputatie van de schrijver en relevantie) hier ook aan gerelateerd. Maar wat houdt het E-A-T-principe in?
EAT staat voor Expertise, Authority en Trust. De oplossing bieden en het daadwerkelijk beantwoorden van vragen is een essentieel onderdeel van jouw strategie. Maar het is nog niet genoeg. Om goed uit de markt te komen, moet je kwaliteit leveren. EAT uitgelegd:
Expertise
Wees die zogenoemde expert. We hebben het hier al eerder over gehad. Er wordt meer waarde gegeven als je laat zien dat je specialist of expert bent binnen jouw vakgebied. Google wil namelijk bewijs dat jij kennis en ervaring hebt en daarmee de kwaliteit biedt waar Google naar op zoek is.
Publiceer daarom bijvoorbeeld frequent waardevolle artikelen op websites die aanzien hebben binnen de sector (denk aan gastblogs plaatsen op Frankwatching). Praat op fora in vaktermen, zo ook op jouw eigen website. Hoe meer jij jezelf en jouw naam laat zien, hoe beter. Refereer als bewijs naar wetenschappelijke bronnen om jouw content het aanzien van kwaliteit te mee te geven.
Ook de titel ‘specialist’ is een belangrijk onderdeel om een website op kwaliteit te beoordelen. Als je bijvoorbeeld professor bent op een universiteit of een opleiding hebt gevolgd binnen de sector waar jouw website aan is gerelateerd, geeft dat een stimulans om jouw website op kwaliteit te beoordelen.
Authority
Zorg voor autoriteit. Als jij als expert waardevolle content verspreidt van goede kwaliteit, dan wordt die content online vaak gelezen of gedeeld. Dit wordt gedaan met backlinks, mensen gaan namelijk naar jouw artikel refereren. Vervolgens stijgt niet alleen de autoriteit van die pagina, maar wordt ook die autoriteit doorgegeven aan de gehele website.
Het is hierin belangrijk dat deze backlinks ook weer afkomstig zijn van autoritaire websites. Deze laatste websites zijn ook weer beoordeeld op autoriteit en daarmee op hoogwaardige content, expertise en het hebben van autoritaire backlinks. Uiteindelijk is daarmee de cirkel rond: met autoriteit creëer je autoriteit. Een voorbeeld is dat het AMC bijvoorbeeld zou linken naar een wetenschappelijk artikel geschreven door een professor. Deze link brengt natuurlijk meer autoriteit en wordt daarmee belangrijker gevonden dan een link vanaf een onlangs gestart blog over wetenschap.
Trust
Google wil graag ‘zien’ dat jij te vertrouwen bent. Als je bijvoorbeeld daadwerkelijke contactgegevens laat zien of op de website vermeldt dat je op een bestaand adres werkzaam bent, laat dat een bepaald vertrouwen zien. Er gaat een ‘gezicht’ achter de website schuil.
Ook de gebruikerservaring zoals de laadtijd en het hebben van een goede responsive website is van belang. Tot slot is het hebben van een beveiligde website (ook voor gebruikers) essentieel. Beveilig jouw website altijd met een SSL-verbinding, een noodzakelijke maatregel die (gelukkig) steeds meer webmasters doorvoeren. Al deze kleine, maar belangrijke elementen zorgen voor een algemeen vertrouwen en betrouwbaarheid, een standaard die eigenlijk op elke website aanwezig moet zijn.
Voorkom dalende rankings in de toekomst
Samenvattend is het altijd goed om jouw website continu te updaten en optimaliseren. Houd daarom altijd de online community over SEO, Google-updates (in welke vorm dan ook) en toekomstige SEO-trends in de gaten. Speel hier handig op in en denk altijd aan de gebruiker. Als je bovenstaande punten daadwerkelijk op een rij hebt en hebt weten door te voeren, dan heb je namelijk al een behoorlijk goede basis voor de komende updates. Welke dan ook. Maar weet dat je nooit klaar bent.
Ook al heb je al veel voor elkaar of moet je nog beginnen, dan begin je met het bekijken van de website vanuit een ‘horizon’-bril. Optimaliseer en los issues vervolgens op door kleine stappen te nemen. Je moet geduld hebben en zie het als iets positiefs, Google prikkelt je eigenlijk om jouw website nog meer te verbeteren.
Waarom? Omdat Google voor de gebruiker kiest. Zij willen het totaalplaatje en die moet jij geven. Zij willen de meest relevante en kwalitatieve informatie bieden waar de gebruiker op dat moment naar op zoek is. Natuurlijk het liefst met een website die ook nog eens technisch goed in elkaar zit en vertrouwen uitstraalt. SEO is nou eenmaal niet een project dat je even kunt afronden met een druk op de knop, het is een project zonder einde en vraagt tijd en energie.
Er valt in ieder geval altijd genoeg te doen, niemand raakt uitgeleerd en de toekomst zal ons nog veel brengen op SEO-gebied. Zorg er daarom voor dat je klaarstaat en dat in ieder geval de fundering van jouw website altijd goed is. Alleen op die manier kun jij de volgende slagen rondom de Google-updates ‘overleven’. Soms frustrerend maar bovenal ook uitdagend, niet?
Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.