Ben jij Instagram-proof? Zo scoor je met visuele content
Met inmiddels 1 miljard wereldwijde gebruikers, onder wie 6 miljoen Nederlanders, biedt Instagram prachtige kansen om je verhaal te delen. Maar hoe kom je tot de ideale feed, hoe zet je Stories en hashtags in en hoe krijg je interactie met je volgers?
Instagram begon dan wel als plaatjesboek, maar is inmiddels uitgegroeid tot hét socialmedia-platform voor visuele storytelling. De naam ‘Instagram’ komt van ‘instant camera’ en ‘telegram’.
Het platform werd in oktober 2010 gelanceerd. Anderhalf jaar later waren er al ruim 50 miljoen actieve gebruikers en nam Facebook de foto-app over voor ruim 1 miljard dollar.
Instagram is momenteel een van de meest populaire sociale netwerken van dit moment. De reden? Het platform mag zich scharen onder de actiefste online communities wereldwijd, waar niet alleen veel geliked wordt, maar ook veel (en vaak positief) gereageerd.
Instaproof
In het boek Instaproof: in 15 stappen naar insta(nt) succes op Instagram (aff.) bieden Instagram-experts en trainers Kirsten Jassies en Joyce Nafzger een handleiding vol tips & tricks. Een praktisch boek met heldere, trefzekere uitleg over alle kansen en mogelijkheden. Daarnaast staat het boek vol inspirerende verhalen van grote Nederlandse Instagrammers zoals @dehuismuts, @sannyzoektgeluk, @theobert_pot, @kikiduren en @bintihom.
De 15 stappen die de schrijvers behandelen zijn:
1. Algoritme: versla het algoritme met unieke content die reacties uitlokt
2. Focus: kies voor één onderwerp en denk in rubrieken
3. Doelstelling: bepaal je doelstelling en leer je doelgroep goed kennen
4. Stijl: kies voor één stijl en creëer een consequente feed
5. Video: maak video’s en livestream belangrijke momenten
6. Content: creëer een contentkalender, werk vooruit en plan in
7. Hashtags: bedenk en claim je eigen, relevante hashtags
8. Like & reageer: wees sociaal: like & reageer vaak en volg veel mensen
9. Locatie: tag altijd je locatie, ook in Stories, om goed gevonden te worden
10. Stories: post regelmatig Stories om je volgers een kijkje achter de schermen te bieden
11. Influencers: zet influencers in om meer bekendheid te krijgen, onder je eigen en potentiële volgers
12. Authentiek: blijf authentiek: laat je echte ‘ik’ zien en koop geen volgers/likes
13. Bedrijfsprofiel: stap over op een bedrijfsprofiel en monitor en analyseer je statistieken
14. Adverteer: adverteer met je beste content om zichtbaar te zijn en te groeien
15. Contact: gebruik de DM’s (direct messages) voor een-op-een contact met je volgers
In het boek komt elke stap uitgebreid aan bod, uiteraard voorzien van inspirerende en rijk geïllustreerde voorbeelden uit de praktijk. Drie ervan licht ik iets verder uit.
Video
Experts voorspellen dat in 2020 80 procent van alle content video is. Facebook en Instagram geven de videovorm al voorrang op andere contentvormen, omdat die de meeste actie teweegbrengt. Alle reden dus om de videomogelijkheden van Instagram te ontdekken.
Voor jongeren is bewegend beeld standaard: waarom saaie, statische teksten lezen als het ook in levendige, bewegende vorm kan? Natuurlijk is het wel van belang om je af te vragen welke contentvorm het meest recht doet aan je boodschap. Kies je voor video, dan adviseren de auteurs te denken in formats: vaste rubrieken op vaste dagen, bijvoorbeeld elke vrijdag een filmpje met tips voor het weekend.
Denk ook goed na of je video beter past in je feed of in je Stories. In je feed blijft de video net zo lang beschikbaar als je wil, maar video’s in je Stories hebben meer impact, omdat ze beeldvullend zijn. De lengte is ook bepalend: in je stories mag een video maximaal 15 seconden duren, in je feed is de maximale lengte 1 minuut.
Instagram Stories
Een Instagram Story is een beeldvullende staande foto of video van maximaal 15 seconden. Je kunt je Stories bewerken met stickers, tags, gifjes en filters of er een poll aan toevoegen. Na 24 uur verdwijnen ze uit je profiel – en juist dat tijdelijke, vluchtige karakter maakt het zo aantrekkelijk. Een troost: je favoriete Stories kun je bewaren en uitlichten in je profiel.
Een ander groot voordeel van de Stories: ze bieden je de mogelijkheid foto’s van je volgers te regrammen zonder dat ze je beeldlijnen aantasten: als je een eigen sterke beeldtaal hebt, passen foto’s van anderen niet allemaal mooi in je feed.
Nadeel Stories
Een nadeel van Stories is volgens de schrijvers dat het gesprek in een privé-omgeving plaatsvindt. Interactie vereist dan ook extra inspanning. Waar je bij je foto’s met iedereen het gesprek kunt aangaan, komen reacties op Stories in de inbox van de persoon achter het Instagram-account. Het aantal reacties dat je krijgt telt – net als de tijd die mensen aan je stories besteden – mee in het algoritme. Zorg dus dat je content relevant is, emotioneert, triggert en reacties oproept.
Adverteren
Heb je een bedrijfsprofiel, dan is adverteren een must, omdat je organisch niet al je volgers bereikt. Ook biedt adverteren je de mogelijkheid om specifieke doelgroepen te benaderen, die jouw product of bedrijf nog niet kennen – en kun je in je advertenties een link plaatsen, wat anders alleen in je profiel kan.
Het feit dat branded content het op Instagram een stuk beter doet dan op andere sociale media, maakt het extra interessant. Maar, let op: je pics moeten er écht en oprecht uitzien en niet lijken op in scène gezette reclame. Je kunt kiezen voor foto, video, Stories- of carousel-ads. Bedenk van tevoren goed wat en wie je wil bereiken (doelstelling / doelgroep) en bepaal je budget.
Het horlogemerk @cluse is een succesvol voorbeeld: door een mix van influencer marketing en adverteren op Facebook en Instagram is het merk enorm snel gegroeid.
Budgetoptimalisatie
Zoals in het hele boek gebeurt, laten de auteurs ook in dit hoofdstuk een (andere) expert aan het woord. Zo raadt Facebook advertising-specialist Jessica Bons aan om te kiezen voor budgetoptimalisatie. Hierbij zorgt Facebook ervoor dat de best werkende advertentie ook het meeste budget krijgt.
Het is een prestatie hoeveel kennis, plezier en inspiratie van de 151 pagina’s afspat, zeker ook dankzij de vormgeving en fotografie van Rolien van de Leeuw en Sigrid Bulens. Door de vele voorbeelden uit de praktijk, een begrippenlijst achterin en veel tips en how-to’s kunnen beginnende Instagrammers veel informatie en inspiratie halen uit dit boek. Maar ook gevorderden kunnen nog genoeg leren van deze experts. Daarmee is dit boek een absolute must-have voor iedere Insta-fan! Wie na het boek nog meer wil weten, kan terecht op het Instagram-account van Instaproof.
Over het boek
Titel: Instaproof: in 15 stappen naar insta(nt) succes op Instagram
Auteurs: Kirsten Jassies en Joyce Nafzger
Uitgever: Snor
Jaar: 2018
ISBN: 978-94-63140-47-8
Mediatype: Boek, 151 bladzijdes
Prijs: €17,50
Bestellen: via Managementboek (aff).