Leadgeneratie met Google Ads: 7 tips voor succes met een klein budget
Is het in deze tijden met veel concurrentie nog mogelijk om succes te hebben met leadgeneratie via Google Ads, als je beschikt over een klein budget? Het kan zeker, maar dan moet je keuzes durven maken en het online advertising-spel slim en creatief spelen. Ik geef je 7 tips die ervoor zorgen dat jij wel succes hebt via Google Ads met een klein budget.
Veel bedrijven die in een B2B-markt actief zijn denken er over na, of doen al hun uiterste best, om via online kanalen leads te genereren. Google Ads (voorheen Google AdWords) is een zeer geschikt platform om te gebruiken voor online leadgeneratie.
1. Ga campagnegericht te werk
Deze tip gaat niet over instellingen in Google Ads die je gaan helpen je geld zo goed mogelijk in te zetten, maar om de mindset waarmee je Google Ads inzet voor B2B-leadgeneratie. Als je beschikt over een klein Google Ads-budget, is het belangrijk dat je focus aanbrengt en kiest voor de juiste onderwerpen. Dat doe je door een campagnegerichte aanpak te hanteren. Hoe werkt een campagnegerichte Google Ads-benadering?
Kies een actueel thema
Kies een actueel thema of onderwerp dat speelt bij de potentiële klanten die je wil bereiken. Focus daar gedurende een periode je volledige of een groot deel van je Google Ads-budget en aandacht op. De duur van deze periode is afhankelijk van het succes dat je hebt met de campagne, en kan variëren van een maand tot langer dan een jaar.
Verdeel je campagne in Google Ads onder in verschillende deelonderwerpen of varianten van zoekwoorden. Creëer hier aparte advertentiegroepen voor. Adverteer niet op onderwerpen en zoekwoorden waar je geen content voor hebt, dit zal je veel geld besparen.
Creëer vervolgens een of meerdere landingspagina’s die je voor je advertising in wil zetten. Het doel van de pagina(‘s) moet leadgeneratie zijn: de bezoeker moet zijn of haar contactgegevens achterlaten. Door hoogwaardige content te bieden (zie tip 2) haal je bezoekers over om dit te doen. Maak vervolgens gebruik van de andere 7 tips om het meeste uit je campagne(s) te halen.
2. Bied hoogwaardige content
Als je een keuze voor een campagne gemaakt hebt, zorg er dan voor dat je kwalitatief goede content over het thema of onderwerp aanbiedt. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een e-book, whitepaper, productpaper of gratis trial. Als je je goed inleest over een onderwerp, kun je vrij eenvoudig een informatief stuk schrijven en dit aanbieden als pdf. Dit kan dus allemaal gratis.
Mocht je het lastig vinden om zelf de content te maken, dan zou je eventueel gebruik kunnen maken content die beschikbaar wordt gesteld door een fabrikant of partner waarvoor je oplossingen en/of diensten levert. Deze partijen hebben over het algemeen genoeg waardevolle content tot hun beschikking die je kunt gebruiken. In sommige gevallen zijn ze zelfs bereid dit voor je te creëren, zolang het helpt hun producten of diensten via jou aan de man te brengen.
Als je hoogwaardige content aanbiedt, is de kans op conversie, in de vorm van de contactgegevens van de lead, significant hoger dan wanneer je bijvoorbeeld alleen een contactformulier toont en niets teruggeeft voor de gevraagde gegevens. De mensen die gezocht hebben naar het thema of onderwerp waarvoor je campagne loopt, zijn vaak nog in de oriënterende fase en zijn dus met name geïnteresseerd in informatie.
3. Beperk je betaalde vindbaarheid
Dit klinkt misschien als een tegenstrijdig advies, maar dit is een van de belangrijkste adviezen voor bedrijven aan de slag moeten met een beperkt Google Ads-budget. Maak alleen gebruik van de zoekwoorden die een zeer sterke match hebben met de content die je aanbiedt. Zorg ervoor dat je niet gevonden wordt op niet-interessante en vaak veel kostende zoekwoorden.
Kies nooit voor brede zoekwoorden
Binnen Google Ads bestaan vier verschillende zoekwoordtypen: breed, breed modifier, woordgroep en exact. Ik ben er voorstander van om nooit gebruik te maken van het zoekwoordtype ‘breed’. Dit geldt helemaal als je Google Ads budget klein is. Kies dus minimaal voor ‘breed modifier’ en bij voorkeur zelfs voor ‘woordgroep’ of ‘exact’. Hiermee heb je meer controle over op welke zoektermen je wel en niet gevonden zult worden en kun je jouw budget beter inzetten.
Gebruik longtail-zoekwoorden
Als je bijvoorbeeld hebt gekozen voor een campagne over het thema ‘Virtual reality voor bedrijven’, kies dan ook alleen maar de zoekwoorden die hier sterk op aansluiten. Bijvoorbeeld ‘VR voor bedrijven’, ‘Virtual reality voor bedrijven’, ‘VR for business’ en andere vergelijkbare zoekwoorden. Zet je geld niet in op zoekwoorden als ‘Virtual reality’ of ‘VR’.
Kies in dit geval dus voor longtail- in plaats van shorttail-zoekwoorden. Hoewel het zoekvolume naar shorttail-zoekwoorden veel hoger is, sluiten deze zoekwoorden veel minder goed aan op je doelgroep en de content die je biedt. Daarnaast worden deze zoekwoorden met name gebruikt door mensen die niet tot je doelgroep behoren, en zal een groot gedeelte van je budget juist opgemaakt worden door deze mensen.
Stel negatieve zoekwoorden in
Negatieve zoekwoorden zijn zoekwoorden waar je juist niet op gevonden wil worden. Als je niet alleen gebruik maakt van exacte zoekwoorden, raad ik aan om altijd gebruik te maken van negatieve zoekwoorden. In veel gevallen zijn dit zoekwoorden als ‘gratis’, ‘free’, of ‘vergelijken’. Maar er zijn er zeker ook altijd een aantal die specifiek gelden voor de campagne waarvoor jij gekozen hebt. Stel dus tijdens je zoekwoordonderzoek direct een lijst op van woorden die voor de content die je biedt totaal niet interessant zijn. Hiermee bespaar je veel geld.
4. Mik niet op de eerste betaalde positie
Als er (flinke) concurrentie en zoekvolume is op bepaalde zoekwoorden en je werkt met een klein budget, probeer dan niet te gaan voor de eerste betaalde positie in Google. Mik op plek 2 tot en met 4. Om op de eerste betaalde positie in Google te komen, betaal je vaak significant meer in vergelijking met een tweede, derde of vierde positie.
Als ik de data voor onze klanten analyseer, zie is dat een lagere gemiddelde advertentiepositie zorgt duurdere leads en een hoger gemiddelde advertentiepositie voor goedkopere leads. Er is sprake van, wat ze in de wetenschap noemen, een statistisch significante negatieve correlatie tussen de gemiddelde positie en de gemiddelde prijs per lead.
Dit wordt met name veroorzaakt door de gemiddelde kosten per klik. Die zijn bij lagere advertentieposities vaak veel hoger dan bij hogere advertentieposities. Conversieratio’s blijven gemiddeld gelijk per positie. Dit blijkt ook uit een grootschalig onderzoek van Wordstream. Als er voldoende zoekvolume is en je gaat voor positie 2 tot en met 4, dan zul je dus nog genoeg conversies binnenhalen, zonder dat je hiervoor de hoofdprijs hoeft te betalen.
5. Focus je op een bepaalde locatie
Vaak zijn de interessantste potentiële klanten voor jouw bedrijf bij jou in de regio te vinden. Wil je Google Ads juist inzetten om buiten jouw regio leads te generen, dan sluit deze tip helemaal goed aan. Als het niet nodig is, probeer dan niet landelijk de concurrentie aan te gaan met ‘de grote namen’. Zij adverteren waarschijnlijk wel landelijk en hebben veel grotere budgetten. Focus je Google Ads-campagne op een afgebakende locatie en je zult je geld beter en slimmer inzetten.
6. Adverteer op geselecteerde tijden
Met Google Ads is het mogelijk om je advertenties aan te zetten op alleen de tijden die jij wil. Voor sommige bedrijven is het namelijk alleen interessant om tijdens werktijden vindbaar te zijn, omdat het belangrijkste deel van de doelgroep dan op zoek is naar informatie. Voor andere bedrijven zitten er significante verschillen in de resultaten die per dag behaald kunnen worden.
Probeer in eerste instantie vanuit een logische gedachte beperkte tijdsperiodes in te stellen, waarvan jij verwacht dat deze het meest rendabel zijn. Breid dit later uit door diverse andere tijdstippen te testen. Onze ervaring in B2B-omgevingen is dat de meeste leads gegenereerd worden tijdens de traditionele werktijden. Voor sommige klanten genereren we echter juist significant meer leads tijdens het weekend. Dit zul je zelf moeten ervaren en testen, het kan zelfs van campagne tot campagne verschillen.
Ben je het liefst alle dagen vindbaar? Stel dan eventueel bodaanpassingen in tijdens op het oog niet-interessante of juist wel interessante tijdsperioden en voer ook hier tests mee. Zo zorg je ervoor dat je tijdens deze perioden x% meer of minder hoog biedt op de zoekwoorden in je campagne.
7. Analyseer en optimaliseer continu je campagnes
Deze tip is natuurlijk altijd van toepassing, of je nu een groot of klein Google Ads-budget hebt. Je campagnes staan aan, je conversies staan ingesteld en je hebt ervoor gezorgd dat alles meetbaar is. Hoe zorg je er dan voor dat je het optimale uit elke euro haalt? Analyseer regelmatig de resultaten van je campagnes en voer op basis van data optimalisaties uit. Probeer je analyse en optimalisaties altijd op basis van genoeg data te doen. Als je een klein Google Ads budget-hebt, is de kans groot dat je relatief weinig data per dag verzamelt. Pas hier de lengte van de tijdsperiode die je wilt analyseren op aan. Kies er eerder voor om één keer per maand te optimaliseren dan één keer per dag.
Er zijn talloze variabelen waarop je moet letten wanneer je een Google Ads-account goed wil analyseren en optimaliseren. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd minimaal vanuit alle niveaus een analyse en optimalisatie doet: accountniveau, campagneniveau, advertentiegroepniveau en zoekwoordniveau. Probeer punten te ontdekken die relatief veel geld kosten, maar weinig tot niets opbrengen. Dit kan bijvoorbeeld een zoekwoord zijn. Wees niet bang deze te pauzeren of te verwijderen als de campagne en landingspagina voor de rest goed ingesteld staan. Dit zoekwoord kost je immers geld.
Haal het optimale uit een klein Google Ads-budget
Voer de tips uit en haal zoveel mogelijk uit je Google Ads-campagnes met een klein budget. Zorg er altijd voor dat je jouw campagnes blijft analyseren en optimaliseren. Hierdoor zorg je er op basis van data voor dat je het meeste bereikt met het geld dat je uitgeeft. Veel succes met de campagnegerichte aanpak!