Online marketing

Duurzaam linkbuilden met de TRUST-methode [casestudy]

0

Met één stuk content 162 backlinks genereren? Dat klinkt als een droom voor online marketeers. Met de TRUST-methode kan die droom werkelijkheid worden. 

Een paar maanden geleden kwam in mijn timeline een interessant artikel van Ahrefs voorbij: linkbuilding volgens de zogenaamde TRUST-methode (daarover verderop in dit artikel meer). Volgens de auteur een zeer effectieve manier om backlinks van hoge kwaliteit te genereren. Ik vroeg me af of een dergelijke methode ook in ons nuchtere kikkerlandje werk en besloot op onderzoek uit te gaan. In dit artikel deel ik de resultaten.

Linkbuilding

Hoog scoren in Google draait om 3 zaken: goede websitetechniek, supervette on-site content en smekkies backlinks in alle smaken. De laatste is de enige factor die je niet zelf in de hand hebt en daardoor relatief lastig te organiseren.

Actief bezig zijn met het genereren van backlinks noemen we linkbuilding. Linkbuilding wordt in SEO-kringen soms tot een ware kunstvorm verheven.

De TRUST-methode

Zo ook door de auteur van dit artikel van Ahrefs. Door middel van zijn TRUST-methode wist hij met één stuk content 162 backlinks te genereren. Ook van websites in zijn branche met een zeer hoge autoriteit, zoals USA Today (DA97) en Yahoo Sports (DA91).

Om autoriteit op te bouwen moeten links, volgens de spelregels van Google, organisch verdiend worden – en niet gekocht of op andere manieren oneerlijk verkregen. Links verdienen doe je door interessante content te produceren waar andere websites vanuit zichzelf naar linken.

Gloeiendhete onderwerpen

Op dat principe is ook de TRUST-methode gebaseerd. TRUST staat voor:

  • Trending topic
  • Research and analysis
  • Unique takeaway
  • Simple visual
  • Tactical promotion

Even niet de focus op tijdloze evergreens dus, maar een uniek stuk content creëren gebaseerd op wat nú een gloeiend heet onderwerp is in jouw branche. En dat dan op zo’n simpele manier verpakken dat het voor websites een feest wordt om het te delen en ernaar te linken.

TRUST: 5 stappen

In het kort vertaalt de TRUST-methode zich in de volgende stappen:

  1. Kies een hot topic binnen je branche/niche
  2. Voer een uniek onderzoek uit naar dit onderwerp
  3. Schrijf een opvallende headline
  4. Creëer een simpele visual waarin het onderzoek samengevat wordt
  5. Outreach naar websites in jouw branche/niche

In het voorbeeld van Ahrefs betrof het de sportbranche en was de terugkeer van Tiger Woods op dat moment een gloeiendheet onderwerp in de sportwereld. Voor het onderzoek combineerde de auteur een aantal openbare databronnen en maakte daar een unieke visual van.

Het eindresultaat:

tiger woods linkbuilding ahrefs

Voor deze visual schreef hij een korte blog die zou dienen als bronvermelding en waar de links op binnen moesten komen. Zoals ik in het begin van dit stuk al vermeldde, werkte deze tactiek erg goed en kreeg de pagina binnen no time 162 links.

De TRUST-methode in Nederland

‘Oké, leuk dat deze methode in een populaire branche in Amerika zo’n succes was’, dacht ik bij mezelf ‘…maar zou het ook in mijn branche werken in ons kleine Nederlandje?’ Only one way to find out. Aan de slag dus!

Stap 1: Kies een hot topic binnen je branche

Binnen ons bedrijf specialiseren we ons in leadgeneratie – zowel online als offline en zowel outbound als inbound. Toen we begin juni naar een hot topic in onze branche zochten, kon dat er eigenlijk maar één zijn: de AVG-privacywet die vanaf 25 mei gehandhaafd wordt.

Stap 2: Voer een uniek onderzoek uit

Omdat wij ons vak (en de wetten die het begrenst) zeer serieus nemen, hebben we ons tot in den treure verdiept in de AVG/GDPR. Als ik even van mijn bureau wegloop om wat te drinken te halen, wordt er door collega’s al “Uitloggen! AVG!” geroepen. En in de belscripts van onze callcenter-agents staat transparantie hoog in het vaandel.

Van onze overheid verwachten we dat die hierin een voorbeeldfunctie aanneemt en zich dus ook aan de regels van de AVG privacywet houdt. Hierdoor ontstond de vraag of onze overheidsinstanties online ook zouden handelen volgens deze nieuwe wetgeving.

Naar gemeentewebsites was nog geen onderzoek gedaan, voor ons een gat in de markt.

Niet AVG-proof

We zagen al snel dat er een hoop mis was met de gemeentewebsites, maar besloten ons op één onderdeel te richten: Artikel 37 van de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit artikel stelt overheidswebsites verplicht een functionaris voor gegevensbescherming aan te stellen en deze op te nemen in de privacyverklaring.

Handmatig namen we van de 10 grootste gemeenten per provincie (115 gemeentewebsites in totaal) de privacyverklaring onder de loep. Transparantie in wie de functionaris voor gegevensbescherming is, ontbrak bij veel gemeenten en daarmee is de website dus niet AVG-proof.

Stap 3: Schrijf een opvallende headline

Na de gemeentewebsites handmatig onderzocht te hebben en de cijfers berekend, kwamen we tot volgende headline voor ons artikel: ‘40% gemeentewebsites in overtreding met AVG-privacywet’. We publiceerden het artikel over ons AVG-onderzoek op onze eigen website.

Stap 4: Creëer een simpele visual

Een belangrijk onderdeel van de TRUST-methode (volgens het Ahrefs-blog) is het onderzoek samenvatten in een simpele visual. De auteur had goede ervaringen met landkaarten, en omdat ons onderzoek zich hier ook voor leent, besloten we onze resultaten op eenzelfde manier vorm te geven.

Deze visual werd toegevoegd aan het artikel op onze website. Tijd voor de outreach!

Stap 5: Outreach naar websites in de niche

Websites die eerder nieuws deelden over de AVG, hebben waarschijnlijk ook wel interesse in ons baanbrekende onderzoek. Door middel van een simpele zoekopdracht in Google en Google News waren deze websites gemakkelijk te vinden.

We mailden iedereen die ooit wel eens wat gepubliceerd had over de AVG-privacywet ons onderzoek en de bijbehorende visual.

Volgens Ahrefs hoef je overigens niet te vragen om een link: “No need to ask for a link, share or whatever. If they like it, they’ll know what to do.”

De resultaten

Wat heeft dit unieke stukje content nu opgeleverd? Ten eerste: aardig wat backlinks! En ook nog eens van goede kwaliteit.

Een greep uit het assortiment:

  • Emerce (DA64)
  • PZC.nl (DA60)
  • Binnenlandsbestuur.nl (DA57)
  • Europadecentraal.nl (DA37)
  • HR-Kiosk.nl (DA30)

linkbuilding

Ook was de pagina van het onderzoek al snel de best bekeken pagina van onze website (op de homepage na dan).

 

Wat er fout ging

Maar er ging ook het één en ander mis. Zo berichtten websites als OmroepBrabant.nl (DA65), Computable.nl (DA59) en Nieuws.be (DA44) wel over ons onderzoek, maar plaatsten geen link naar het onderzoek. Zelfs niet als we een paar dagen later nogmaals mailden met de vraag of ze als bronvermelding onze pagina over het onderzoek wilden toevoegen. Een enkeling vroeg zelfs om betaling voor het plaatsen van de link als bronvermelding. Het credo “If they like it, they’ll know what to do” gaat in Nederland dus kennelijk niet op…

Ook stond onze telefoon de dagen na het versturen van het persbericht roodgloeiend. Journalisten vroegen om aanvullende informatie (en publiceerden dit vervolgens zonder bronvermelding) en webmasters van gemeentewebsites wilden weten wat er verbeterd kon worden aan hun privacyverklaring.

Tot slot werd de visual, die volgens de oorspronkelijke blog van essentieel belang was, maar door één website overgenomen. Blijkbaar was deze toch niet zo interessant.

Wat we kunnen leren

Natuurlijk is dit maar één case binnen één specifieke niche, dus écht harde conclusies kunnen er uit deze case niet worden getrokken. Toch is de TRUST-methode in onze ogen zeker de moeite van het toepassen waard. Misschien niet met dezelfde overweldigende resultaten als Ahrefs wist te behalen, maar de theorie heeft zich in de praktijk bewezen. En doordat er unieke content gecreëerd wordt, zijn de backlinks écht verdiend. Zo werken we aan een duurzame relatie met Google.

Als we een soortgelijk onderzoek nog eens herhalen, zouden we een paar dingen anders doen:

  • Het onderwerp positief benaderen
  • Expliciet vermelden dat we een link als bronvermelding/tegenprestatie wensen
  • Ander soort visual maken (of misschien wel geen)

Zo, dat was hem wel. Nu zijn jullie aan de beurt. Waar zijn wij gigantisch de mist ingegaan? Wat heb je geleerd uit dit artikel? Waar heb je misschien nog een vraag over? Laat het vooral weten in de reacties!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.