Mijn domeinnaam is al bezet, wat nu?
Oef, dat is balen. Je wil een domeinnaam registreren, maar deze is al vastgelegd door een andere partij. Niet getreurd, er gloort hoop aan de horizon. In veel gevallen is het namelijk mogelijk om de domeinnaam over te nemen van de partij in kwestie. Zo hoef je niet op zoek naar (slechtere) alternatieven.
De handel in domeinnamen – ook wel domaining genoemd – is een lucratieve business. Maar hoe bepaal je de waarde van een domeinnaam? Het antwoord hierop is niet eenvoudig.
In dit artikel vertel ik je waarom een goede domeinnaam belangrijk is voor jouw onderneming. Ook geef ik praktische handvatten, zodat je weet wat je kunt doen als de door jouw gewenste domeinnaam al geregistreerd is.
Virtueel vastgoed
Een domeinnaam is zich misschien wel het beste te vergelijken met onroerend goed. Een winkelpand in de drukke Amsterdamse Kalverstraat is vanzelfsprekend vele malen duurder dan hetzelfde winkelpand in het centrum van Sneek. A-locaties worden schaarser en waardevoller, ook op het internet.
Om direct een misvatting uit de wereld te helpen: een domeinnaam die ‘niet in gebruik’ is kan, vergelijkbaar met een braakliggend terrein, toch een bepaalde waarde vertegenwoordigen. In veel gevallen zijn deze domeinnamen over te nemen tegen een marktconform tarief.
Maar wat is een marktconform tarief? Net zoals bij onroerend goed, zijn er ook in het geval van domaining-factoren die de (economische) waarde van een domeinnaam bepalen. Denk hierbij aan de generieke naam, lengte, extensie of leeftijd van de domeinnaam. Ook historische transacties of activiteit op het internet spelen een rol bij de waardebepaling.
332,4 miljoen domeinnamen
Om te begrijpen in welke markt we acteren, is goed om wat cijfers te kennen. Volgens Verisign, beheerder van onder andere .com en .net, zijn er wereldwijd zo’n 332,4 miljoen domeinnamen geregistreerd. Daarvan eindigt bijna 40 procent (131,9 miljoen) op .com.
Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat het dus erg lastig is om een goede, vrije .com-domeinnaam te vinden. Dit betekent dat je je zoekveld moet uitbreiden naar de secondary market.
Datzelfde geldt eigenlijk ook voor .nl-domeinnamen. Met ruim 5,8 miljoen .nl-domeinnamen tegenover 17 miljoen inwoners is de domeindichtheid in Nederland erg hoog. Zeker als je de 21,4 miljoen .cn-domeinnamen die China rijk is tegenover de 1,38 miljard inwoners van het land afzet.
Ongeveer 6 procent (20,6 miljoen) van alle domeinregistraties bestaat uit nieuwe top-leveldomeinen zoals .xyz. Deze markt is nog vrij jong en groeiende. Met een beetje mazzel kun je in de primary market nog een goede, vrije domeinnaam registreren.
Volgens de Kamer van Koophandel telt Nederland zo’n 1,8 miljoen ondernemingen. Allen willen ze een goede domeinnaam welke perfect aansluit op de bedrijfsvoering. Een goed gekozen domeinnaam vormt dan ook een cruciaal onderdeel van je unieke en onderscheidende waardepropositie. En daar mag best wat geld tegenover staan!
Premium domeinnamen
A-locaties op het internet noemen we premium domeinnamen. Dit zijn korte, gedenkwaardige, gemakkelijk te spellen domeinnamen met veelal een hoog zoekvolume. Deze domeinnamen zijn erg interessant, omdat ze in potentie veel verkeer naar een website kunnen leiden. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat de meeste premium domeinnamen geregistreerd zijn.
Bij de lancering van nieuwe top-leveldomeinen wordt vaak een reeks met premium domeinen per opbod ‘verkocht’. Dat gebeurt tijdens de zogeheten landrush-periode. Gegadigden kunnen dan meebieden om de betreffende domeinnaam te registreren. In veel gevallen gaat het dan al snel om (tien)duizenden dollars. Daarnaast wordt vaak een hogere prijs gerekend voor de jaarlijkse verlenging.
Voorbeeld premium domeinnaam
In 2010 ging de premium domeinnaam Schoenen.nl voor maar liefst 120.000 euro van de hand. Die werd hiermee een van de duurste .nl-domeinnamen ooit. Alleen Vakantie.nl (2,5 miljoen euro), Voetbal.nl (1 miljoen gulden) en Seks.nl (200.000 euro) waren duurder (niet-publieke overnames niet meegerekend).
De vraag rijst nu: is deze 120.000 euro een marktconform tarief? Schoenen.nl is een herkenbare, gemakkelijk te onthouden domeinnaam met een hoog zoekvolume. Het straalt autoriteit uit en is goed te vermarkten. Een domeinnaam van dit kaliber heeft vaak ontzettend veel type-in traffic, waaruit blijkt dat het om een online A-locatie gaat. Daarnaast kun je met goede content ook prima resultaten boeken via organisch verkeer.
Het zal je niet verbazen dat de prijzen van premium .com-domeinnamen, die meer schaars zijn, een stuk hoger liggen. Er zijn de laatste jaren tientallen .com-domeinnamen voor meer dan 3 miljoen dollar verkocht. In 2010 wisselde de domeinnaam Carinsurance.com van eigenaar voor het duizelingwekkende bedrag van 49,7 miljoen dollar (!). Dit is met afstand de allerduurste domeintransactie ooit (ook hier niet-publieke overnames niet meegerekend).
Tips bij het kiezen van een goede domeinnaam
Als het op het kiezen van domeinnamen aankomt, is er geen goed of slecht. Maar er gelden zeker wat nuances. Zo kun je betwijfelen of het verstandig is om een .no-domeinnaam (Noorwegen) te registreren als je uitsluitend op de Nederlands markt actief bent. Ook de keuze voor een koppelteken in de domeinnaam is in de meeste gevallen niet verstandig. Probeer zo’n domeinnaam maar eens in één keer uit te spreken.
Tips bij het kiezen van een goede domeinnaam:
- Kies voor een top-level-domein dat geschikt is voor jouw (toekomstige) bedrijfsvoering. Kies bijvoorbeeld voor een .com-domeinnaam als je ook internationale ambities hebt.
- Ga voor een domeinnaam zonder koppelteken, want deze is beter uit te spreken.
- Gebruik een pakkende, generieke naam. Deze is eenvoudig en gemakkelijk te onthouden en kenmerkt zich vaak door een enkel woord in de domeinnaam.
- Kies voor kort. Korte domeinnamen zijn gemakkelijk te onthouden en daarom erg gemakkelijk in gebruik.
Deze primaire factoren bepalen grotendeels de (economische) waarde van een domeinnaam. Andere factoren die de prijs beïnvloeden zijn trendgevoeligheid, de branche waarin je actief bent, historische transacties en of er activiteit op de domeinnaam is (geweest).
Wat kan ik doen als de gewenste domeinnaam al is vastgelegd?
Het bemiddelen in domeinovernames is een specialisme en vergt veel expertise, ervaring en kennis van de markt. Het kan lonen om, net als bij een aankoopmakelaar, een professionele broker in te schakelen om voor jou te bemiddelen. Over het algemeen heb je een hogere slagingskans en betere prijs. Omdat brokers als onafhankelijke partij optreden, nemen ze niet alleen veel rompslomp uit handen, maar kunnen ze ook als escrow optreden.
De meeste professionele brokers kunnen daarbij een objectieve waardebepaling van een domeinnaam doen. Zo weet je of de waarde van de domeinnaam overeenkomt met de prijs die jij in gedachten hebt.
10 stappen
Wil je zelf aan de slag? Volg dan onderstaande stappen:
- Check of de domeinnaam al actief in gebruik is. Een actieve domeinnaam overnemen is lastig, maar niet onmogelijk.
- Bekijk ook of er historische transacties bekend zijn en of er activiteit op de domeinnaam is geweest.
- Onderzoek welke partij de houder is van de domeinnaam. Dit doe je via de zogeheten WHOIS.
- Doe onderzoek naar deze partij. Check bijvoorbeeld of het een handelaar is.
- Stel een budget vast dat je wil uitgeven aan de domeinnaam en bepaal de (economische) waarde van de domeinnaam.
- Bepaal de acquisitiestrategie die je gaat hanteren. Een ervaren broker hanteert verschillende strategieën.
- Neem contact op met de betreffende partij: het spel is begonnen.
- Als jullie er uitkomen, dan is het verstandig om een verkoopcontract op te stellen waarin alle afspraken worden vastgelegd. Zorg dat beide partijen deze ondertekenen en de persoon in kwestie bevoegd is om de overeenkomst aan te gaan.
- Schakel waar gewenst een escrow in. Je betaalt een kleine vergoeding en vervolgens zorgt de escrow dat beide partijen hun verplichtingen nakomen.
- Na betaling ontvang je de verhuiscode van de domeinnaam. Verhuis de domeinnaam naar jouw hostingprovider en wijzig vervolgens de tenaamstelling (WHOIS) naar jouw eigen gegevens.
Heb jij al ervaring met domaining?
Ik hoop dat je door het lezen van dit artikel geïnteresseerd bent geraakt in de wondere wereld van domaining. Heb je een vraag, opmerking of wil je jouw ervaring delen? Reageer dan onderaan het artikel!