How to

Waarom WordPress? Je kunt ook voor Django CMS kiezen

0

Een eigen website maken is tegenwoordig niet zo moeilijk meer als twintig jaar geleden. Met de komst van de inmiddels populaire contentmanagementsystemen (CMS) zoals WordPress en Ghost, is het beheren van je websites bijna even makkelijk als het gebruik van Facebook. En dat is terug te zien in de enorme hoeveelheid websites die tegenwoordig online staan, ruim één miljard! Hierdoor is er steeds meer relevante content en wordt gebruiksgemak en marketing-integratie steeds belangrijker voor deze systemen.

De mogelijkheden lijken inmiddels eindeloos, maar het maken van een website is nog lang niet altijd gemakkelijk. Je moet je keuze voor het type CMS dat je gaat gebruiken hier ook goed op afstemmen. Er valt nog heel wat te winnen tot het maken van websites echt eenvoudig is, zelfs bij de grotere contentmanagementsystemen zoals WordPress. Om het je wat eenvoudiger te maken, zal ik in dit artikel een vergelijking maken tussen het populaire en toegankelijke WordPress CMS en het krachtige en volwassen alternatief Django CMS.

Waarom Django CMS?

Als oprichter van een bedrijf dat maatwerk-applicaties bouwt, als software engineer en webapplicatiebouwer, heb ik inmiddels met een flinke hoeveelheid contentmanagementsystemen gewerkt. Django CMS is het enige systeem dat in toekomstpotentieel en technische kwaliteit te vergelijken valt met WordPress.

Waarom WordPress?

Dat is een makkelijk antwoord: het is het meest populaire contentmanagementsysteem dat er is. Tegenwoordig draait zelfs 28 procent van de websites op WordPress, en 59 procent van de websites met een CMS. Het opzetten van een WordPress-website wordt je door de grote hoeveelheid online diensten die worden aangeboden, heel erg makkelijk gemaakt.

WordPress

Wat is Django CMS?

Django CMS is, net zoals WordPress, een contentmanagementsysteem dat wordt gebruikt door duizenden websites en organisaties, waaronder NASA en L’Oréal Men Expert. Een van de meest nuttige functionaliteiten is de mogelijkheid je content vanaf de voorkant van je website zelf aan te passen. Zo kun je tekst aanpassen, terwijl je je website bekijkt door dubbel te klikken op een element. Je hoeft hiervoor geen admin-pagina te openen. Hieronder zie je een voorbeeld. Bij de inhoudelijke vergelijking hieronder ga ik dieper op de voordelen in.

Accepteer cookies

Django CMS is open source, en gebouwd op Django en Python. Open source houdt in deze situatie in dat iedereen op het internet vrij is verbeteringen voor te stellen. Deze voorstellen worden door een groep aangestelde beheerders en experts beoordeeld en eventueel verwerkt in het systeem.

Django is een erg populair systeem, dat gebruikt is voor onder andere Instagram, Eventbrite en het Kieskompas. Python, een programmeertaal van Nederlandse bodem met een grote wetenschappelijke achterban, is gebruikt om Django te bouwen. Door te bouwen op Django zelf, kan Django CMS profiteren van de krachtige basis van Django, met toevoeging van alle functionaliteit die je van een modern CMS verwacht. Kort gezegd is Django CMS gebouwd uit lagen, want Django CMS is gebouwd op Django, en Django weer op Python!

Divio is het bedrijf dat actief investeert in Django CMS. Verschillende mensen die aan Django CMS werken, zijn  programmeurs die vanuit Divio kunnen werken aan het CMS, naast de groep vrijwillige ontwikkelaars over de hele wereld.

Wat is WordPress?

WordPress is het meest populaire contentmanagementsysteem van het moment. Zo wordt WordPress gebruikt door onder andere The Next Web, Techcrunch en Frankwatching. Een van de grote voordelen van WordPress komt uit plugins, die door allerlei mensen gebouwd kunnen worden en vrij eenvoudig te installeren zijn. Er is voor vrijwel alles dat je kunt bedenken wel een plugin gemaakt. Op deze manier kun je met veel gemak een WordPress-website opzetten. De kwaliteit van plugins is nog weleens discutabel, hoewel de echt populaire plugins doorgaans van hoge kwaliteit zijn.

Net zoals Django CMS heeft ook WordPress een team dat actief investeert in het systeem, naast een groep vrijwilligers. In geval van WordPress is het Automattic.

Hoe WordPress en Django werken

Django CMS en WordPress werken allebei net wat anders, zoals je in de bovenstaande beschrijving al kon lezen. Het voornaamste verschil zie je in onderstaande infographic.

Waar WordPress dus direct op PHP gebouwd is, is Django CMS gebouwd op Django. Het doel van Django is een stabiel, veilig en snel ‘raamwerk’ te verzorgen voor websites. Django CMS voegt hier een contentmanagement-laag aan toe. WordPress is in zijn geheel gebouwd als CMS, dit kun je als sterk voordeel zien. Django CMS profiteert van grote bedrijven als Instagram en Eventbrite, die actief tijd en expertise investeren in Django. Door de hoge eisen van deze bedrijven profiteer je in Django van extra veiligheid en stabiliteit, en dus ook in Django CMS.

WordPress staat meer op zichzelf, maar wordt niet gebruikt voor dezelfde doeleinden als Django. Het wordt daarmee minder op de proef gesteld in omgevingen als Instagram, Quora en Eventbrite.

De vergelijking

WordPress en Django CMS kunnen dezelfde problemen oplossen, maar doen dit toch op een andere manier. Hieruit is al snel af te leiden dat beide systemen zich uitzonderlijk goed lenen voor specifieke doeleinden. Ze lossen niet per definitie hetzelfde probleem even goed op, maar ze hebben ieder hun specialismen.

Hieronder zie je een aantal gangbare eisen aan goede CMS-systemen onder elkaar, waarbij ik de aanpak van beide systemen puntsgewijs uiteen zet.

1. Functionaliteiten en uitbreidbaarheid

Meestal stop je tijd in je website, omdat je een doel hebt. Misschien wil je een merk opbouwen, je eigen recepten delen met de wereld, of een bedrijf presenteren. Wat je doel ook is, tijdens de weg die je aflegt met je website zullen je eisen veranderen. Ook zal de trendgevoelige wereld van het internet er weer anders uit gaan zien. Je wil verzekerd zijn van uitbreidingen en verbeteringen als je die nodig hebt, zodat je website met jou en het internet mee kan groeien.

Je wil verzekerd zijn van uitbreidingen en verbeteringen als je die nodig hebt, zodat je website met jou en het internet mee kan groeien.

Django CMS bestaat sinds 2007, en heeft sindsdien een grote hoeveelheid functionaliteiten en verbeteringen toegevoegd. Divio, het bedrijf dat een groot deel van de ontwikkeling van Django CMS verzorgt, heeft een platform voor het beheren en opzetten van Django CMS-websites. Je hebt hier geen ontwikkelaar voor nodig hebt, het platform heet Divio Cloud. Het is niet even eenvoudig als WordPress.com, omdat de focus iets meer ligt op het hebben van veel mogelijkheden.

Je kunt er zelf plugins installeren, ‘Addons’, en je kunt met een paar klikken je eigen site opzetten. Ontwikkelaars kunnen ook gebruik maken van dit platform voor het beheer van hun websites. Net als WordPress heeft Django CMS dus plugins, maar deze werken net wat anders. Als je een Django CMS-website laat bouwen door een bedrijf of een specialist, is de bouwer degene die de plugins voor jou integreert. Er zijn een hoop plugins die erg gemakkelijk geïnstalleerd kunnen worden, dus het is ook voor een ontwikkelaar erg weinig werk. Je kunt je site met gebruik van deze plugins uiteraard wel helemaal zelf beheren.

WordPress draait al flink wat jaren mee. Gedurende deze tijd heeft het platform meerdere malen bewezen goede ondersteuning te bieden voor uitbreidbaarheid en doorontwikkeling. En met de komst van het WordPress.com-platform, wordt ook aandacht besteed aan het gemakkelijk beheren van de grote hoeveelheid WordPress-websites.

Een van de grootste pluspunten van WordPress, is de mogelijkheid uit een grote hoeveelheid plugins te kiezen om deze vervolgens zelf te installeren. Wel is het belangrijk aandacht te hebben voor de kwaliteit van plugins, en de toewijding van ontwikkelaars aan de plugin. Je loopt door de grote hoeveelheid plugins namelijk wel het risico dat je iets inzet dat gauw niet meer compatibel is met een nieuwe versie van WordPress. En dat terwijl jouw site er van afhankelijk is.

2. Veiligheid

Met al die relevante content en bezoekers, en misschien wel gegevens van gebruikers, wil je beslist niet dat je site lekken bevat. Hiermee wordt de betrouwbaarheid van je merk of bedrijf in twijfel getrokken. En om van financiële of juridische consequenties nog maar niet te spreken.

Met de Meldplicht datalekken is dit inmiddels iets om erg serieus te nemen. Je hebt vaak meer te beschermen, dan je zou denken. Het lekken van de e-mails van de trouwe abonnees op je blog, moet je volgens de wet publiek bekend maken. Je wil die dus veilig houden. Ook kan het voorkomen dat iemand een stukje code in je site plaatst, waardoor mensen doorgestuurd worden naar malafide websites (phishing). CMS-websites maken dit mogelijk door de toevoeging van administratiepanelen.

Je hebt vaak meer te beschermen, dan je zou denken.

WordPress is populair bij hackers. Hoewel er om deze reden wel degelijk aandacht wordt besteed aan veiligheid, bewijst dat in de praktijk toch niet genoeg te zijn. Een recente analyse laat zien dat van 11.000 geïnfecteerde websites, 75 procent op WordPress draait. Een van de voornaamste redenen hiervoor is de grote hoeveelheid aan niet altijd even professionele plugins. Zo is er recent een ernstig lek ontdekt in de ‘WP Statistics’-plugin. Ondanks dat je denkt dat je niet erg veel te beschermen hebt, is dit wel degelijk iets dat je erg serieus moet nemen.

Om een deel van de gangbare veiligheidsproblemen te voorkomen, is er gelukkig een plugin genaamd Wordfence Security. Die is erg aan te raden om je WordPress site wat veiliger te houden. Een heel belangrijke tip is zo goed mogelijk te kijken naar de frequentie van updates aan de plugins die je installeert. En de hoeveelheid geïnstalleerde plugins tot een minimum te beperken. Als er frequente updates gedaan worden, betekent dit doorgaans dat je beter beschermd bent. Als je wel wat relevants te beschermen hebt met je WordPress-website, is het aan te raden een expert in te schakelen om je hierbij te helpen.

Django CMS is bovengemiddeld veilig. Een systeem dat, zoals eerder genoemd, door een groot aantal hele serieuze applicaties en bedrijven wordt gebruikt. Django zelf zet veiligheid ook als een van de primaire redenen om Django te gebruiken op hun website. Er wordt daarom dus veel geïnvesteerd in de veiligheid van het systeem.

Ik heb door mijn werk contact met meerdere ontwikkelaars die aan Django zelf werken, waaronder een van de oprichters van het project. Ik heb vaak bevestigd gezien dat er veel aandacht aan veiligheid wordt besteed door de kerngroep die aan het systeem bouwt. Voor de onervaren ontwikkelaars op het gebied van veiligheid, zijn er ook projecten gebouwd om de veiligheid van je Django-website en -instellingen te analyseren. Zo kun je inzicht krijgen in de veiligheid van de website, voordat deze online komt te staan. Het risico op slechte plugins is minimaal, omdat plugins slechts lichtgewicht uitbreidingen zijn bovenop Django zelf, in plaats van grotendeels zelf ontwikkelde uitbreidingen.

3. Snelheid

De eisen van bezoekers worden steeds hoger. Ook is het inmiddels bekend dat Google je site beoordeelt op snelheid voor het bepalen van je positie. Een laadtijd van 2 seconden is tegenwoordig al traag te noemen. Je wil er eigenlijk voor zorgen dat je site in elk geval het eerste stuk content binnen 1 tot 1,5 seconde laat zien. De rest van de content, zoals foto’s, kan later geladen worden. Dit artikel gaat meer in op de hedendaagse eisen aan de snelheid van je website.

Je wil er eigenlijk voor zorgen dat je site in elk geval het eerste stuk content binnen 1 tot 1,5 seconde laat zien.

WordPress is erg uitgebreid, en met veel plugins of sommige thema’s ook redelijk traag. Je hebt gelukkig wel de mogelijkheid je site sneller te maken met plugins, die ‘caching’ verzorgen. Hierdoor kan de snelheid van je site voldoen aan de hoge eisen van bezoekers. Wel is het belangrijk om ook hier te letten op de plugins die je installeert, er zijn namelijk veel plugins die je site echt een stuk trager maken. Het verwijderen van onnodige plugins kan al gauw een grote verbetering opleveren.

Django CMS is ook uitgebreid en lijdt hierdoor in sommige gevallen aan dezelfde complicaties. Omdat Django CMS een systeem is dat meer gericht is op de grotere websites waarvoor je beter af bent met professionals, heb je bij Django CMS echter minder snel last van grote bottlenecks. De optimalisatie wordt immers geregeld door ontwikkelaars die je website bouwen en zij kunnen daar gelijk op inspelen.

Een professionele ontwikkelaar kan erg veel controle uitoefenen op de snelheid van je site, door de grote hoeveelheid aandacht die aan snelheid besteed wordt binnen Django zelf. Django CMS geniet dus de voordelen van het werk dat binnen Django al is verricht. Natuurlijk is hier wel een nadeel dat je de optimalisatie van je site niet met een plugin kunt regelen. Dit is in de praktijk echter geen probleem, omdat de verschillende opties voor het versnellen van je site voor je ontwikkelaar erg makkelijk in te stellen zijn.

Voor hele zware sites kunnen ze ook per fragment van je site kiezen hoe lang je dit wil cachen en wanneer. (Op een plek opslaan waardoor je site sneller geladen wordt, omdat dat ene stukje content altijd precies hetzelfde geladen wordt.) Zo kun je de zware onderdelen van je site optimaliseren, en daarmee eventuele snelheidsproblemen voorkomen. Dit terwijl je delen die dynamisch moeten blijven (zoals je gebruikersnaam in het menu, die is voor elke gebruiker uniek) ook dynamisch laat.

4. Gebruiksgemak

Je wil niet 3 uur bezig zijn met een simpele pagina in elkaar zetten, en er dan nog eens achter komen dat dingen niet kloppen en werken. Zeker niet als je veel verkeer krijgt op je website. Mocht er dan een keer wat misgaan en moet je er een expert bij halen, dan wil je ook de zekerheid hebben dat het in de toekomst niet nog eens gebeurt. Het gaat hier dus ook om een stukje gemak voor ontwikkelaars.

WordPress heeft een uitgebreid administratiesysteem aan de achterkant. Denk aan het beheren van gebruikers, het aanmaken en opbouwen van pagina’s en het beheren van portfolio-items in je website. Wij horen vaker dat nieuwe gebruikers niet helemaal snappen hoe dit administratiepaneel werkt. Maar als je er bekender mee wordt, kun je al gauw een hele hoop bereiken.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden, is de verscheidenheid in configuraties tussen WordPress-websites. Een ontwikkelaar kan allerlei mogelijkheden toevoegen aan het systeem, dit maakt het doorgaans lastiger om snel te vinden waar je naar zoekt. Soms kun je door de grote hoeveelheid online gidsen door de bomen het bos niet meer zien.

Django CMS heeft zowel een administratiepaneel als een volledig geïntegreerd systeem voor het beheren van je website vanuit de voorkant. Omdat dit beter visueel uitgelegd kan worden, zie je hieronder een officiële demovideo.

Accepteer cookies

Naast dit systeem is het ook mogelijk voor ontwikkelaars om allerlei op maat gemaakte functionaliteiten toe te voegen aan de ‘Admin’. Dit is de achterkant van Django CMS, waar je gebruikers en andere zaken in kunt beheren. Omdat Django CMS voortbouwt op Django, is de structuur van deze op maat gemaakte onderdelen wel altijd herkenbaar en goed doordacht. Omdat elke Admin een vergelijkbare structuur aanhoudt, is het beheer hierdoor vaak wat eenvoudiger.

5. SEO-optimalisatie

Online goed gevonden worden en relevante content op je website hebben, is voor online succes een absolute must. Van een goed CMS verwacht je metatags toe te kunnen voegen voor Google en social media, je sitemap te kunnen beheren en meer.

WordPress heeft uitstekende ondersteuning voor het optimaliseren van SEO in moderne websites. Je kunt metatags aan pagina’s toevoegen vanuit het CMS, en zelf je sitemap beheren. Door plugins als ‘Yoast SEO‘ kun je je teksten in WordPress analyseren op een hoop eigenschappen, om een beeld te krijgen van de beste stappen om te nemen voor optimale SEO.

Django CMS biedt ook de mogelijkheid metatags toe te voegen, je sitemap te beheren en meer. Je kunt dit met voorgeïnstalleerde functionaliteiten eenvoudig vanuit het CMS zelf doen, per pagina. De functionaliteiten die je verwacht van een goed CMS dus. Een systeem als Yoast voor het analyseren van je tekst is er nog niet, maar dit komt er wel aan. Bij Luminum Group zijn we bezig met een systeem voor Django CMS om je naast nuttige SEO-analyse, ook een inhoudelijke analyse te geven (dit systeem wordt eveneens open source, red.). Hiervoor gebruiken we software die al is ontwikkeld door ons, gecombineerd met de intelligentie van Google-taalverwerking. Zo krijg je een echt menselijke blik op je tekst.

Naast de systemen die WordPress en Django CMS aanbieden, kun je ook online hele goede SEO-scanners vinden. Die scanners verwijzen je naar een URL van jouw site, om praktische tips te krijgen over de SEO-kwaliteit van je pagina. Een voorbeeld hiervan is ‘SEO Site Checkup‘.

6. Kosten

Aan het eind van de maand wil je natuurlijk kunnen zeggen dat je site je meer oplevert dan hij je kost. Die winst kun je uitdrukken in andere dingen dan geld. Als je site goed werkt en verkeer trekt, en je er bijvoorbeeld goed mee kunt bloggen, kan dit ook heel veel waard zijn. Wel is het belangrijk dat dit je niet teveel kost, en al helemaal dat je wat terugkrijgt voor wat je betaalt.

WordPress is heel populair, dat is inmiddels onbetwistbaar. Er is een breed scala aan online diensten die voor een lage prijs een soort ‘Plug and Play’-systeem aanbieden voor je WordPress-website. Je kunt in theorie binnen 2 minuten live staan met een WordPress-website op je eigen domein, en er ook weinig voor betalen!

Wel ben je hier gebonden aan deze online dienst, en kun je niet alles (laten) wijzigen aan je WordPress-website als je dat wil. Voor een gangbaar blog is dit echter geen probleem. Hosting voor je WordPress-site met domeinnaam, waarop je niet zo veel verkeer ontvangt, kan al voor minder dan 5 euro per maand. Voor de ontwikkeling van een op maat gemaakte WordPress-website, kun je met junior ontwikkelaars denken aan een bedrag rond de 35 euro per uur en voor senior ontwikkelaars of een professioneel bureau vanaf 75 euro. Voor WordPress zijn bouwers tegenwoordig heel erg makkelijk te vinden.

Django CMS is doorgaans iets prijziger dan WordPress. Dat komt met name door de aandacht voor professionele ontwikkeling van volledig op maat gemaakte websites. En ook de hoeveelheid kennis die hiervoor nodig is. Django CMS is in de basis gemaakt voor ontwikkelaars om hele professionele websites mee te bouwen, om zo te zorgen dat het beheren van je website zo makkelijk mogelijk is.

Voor de hosting van een Django CMS-website met weinig verkeer kun je uitgaan van een bedrag dat begint bij 5 euro, en oploopt tot 25 euro per maand. Voor de bouw van een Django CMS-website kun je voor een junior ontwikkelaar denken aan een bedrag dat begint bij 50 euro per uur, en voor senior ontwikkelaars of een professioneel bureau vanaf 75 euro per uur. Django CMS-ontwikkelaars zijn wat schaarser. Er zijn, naast ons, in Noord-Holland nog een aantal andere bedrijven die Django (CMS) ontwikkeling aanbieden, en ook voldoende freelancers.

WordPress of Django CMS, wat is de beste keuze voor je site?

Zoals je misschien al verwachtte is er niet één systeem het beste. Beide systemen hebben voor- en nadelen. Op de inhoudelijke zaken presteert Django CMS beter, met name door het grote verschil in veiligheid en focus op professionele ontwikkelaars. WordPress is daarentegen de juiste keuze om mee te beginnen als je geen budget hebt voor ontwikkelaars. Of als je een simpele site op wil zetten, zonder enige op maat gemaakte eigenschappen.

Heb je vragen of wil je graag je mening delen over deze CMS-vergelijking? Laat je reactie achter!