3 updates voor Facebook-video: leer van Narcos, HubSpot & meer
Facebook zet steeds zwaarder in op video. Ze hebben onlangs de mid-roll ad geïntroduceerd en video’s krijgen een belangrijkere plek op de tijdlijn. In dit artikel bespreek ik 3 ontwikkelingen waar jij rekening mee kunt houden in je videostrategie.
We weten het ondertussen allemaal: video is mateloos populair op Facebook. Er worden elke dag 8 miljard video’s bekeken. En video’s worden gemiddeld vaker gedeeld dan een ‘gewone’ Facebook-post. Ook Facebook zet zelf steeds zwaarder in op video. Zo worden video’s belangrijker in de newsfeed en zie je dat er al advertenties tijdens video’s worden afgespeeld. Wat voor impact hebben deze ontwikkelingen op je Facebookvideo-strategie? In dit artikel bespreek ik 3 updates waar jij rekening mee kunt houden, aangevuld met voorbeelden en tips.
1. Lengte loont
Facebook gaat langere video’s belonen! Maar pas op: dit gaat alleen op zolang de retentie van de video goed is. Een langere video met een hogere watch-time wordt harder gepusht door Facebook. Dit is een verschuiving van hun oudere strategie, waarbij de focus lag op kortere video’s. Deze omslag heeft te maken met het feit dat het tijdens langere video’s makkelijker is om mid-roll ads toe te voegen. Een lange video is dus – als het de aandacht van je doelgroep vasthoudt – helemaal niet zo’n slecht idee. Watch-time blijft hierbij erg belangrijk, aldus Business Insider.
Door deze ontwikkeling kan het voordelig zijn om verschillende versies van een video te maken voor verschillende doeleinden. Een kortere versie is perfect als advertentie, terwijl een langere versie voor meer betrokkenheid en diepgang kan zorgen.
Voorbeeld: Always
Neem bijvoorbeeld deze serie video’s van Always. In de Like a girl-campagne zijn er van de video’s verschillende versies gemaakt. Korte en lange video’s, waar één meisje de hoofdrol heeft of verschillende meisjes (en soms jongens) naar voren komen. Ook zijn er verschillende video’s die een blik achter de schermen tonen. Door verschillende versies en varianten te maken van een video binnen dezelfde campagne, kun je ze zo optimaal mogelijk inzetten en de boodschap aanpassen aan het platform.
2. Video als pagina-cover
Er rolt langzaam maar zeker een update uit waardoor je video’s kunt uploaden als pagina-cover. De video kan 20 tot 90 seconden lang zijn. Dit biedt weer extra kansen om video te pushen en je hebt meteen een plek om de korte versie van je video in te zetten.
Voorbeeld: Narcos
Het is nu misschien nog een beetje een gimmick, maar je kunt hier veel leuke dingen mee. Bijvoorbeeld deze cover-video van Netflix-serie Narcos. Een korte, sfeervolle trailer als cover, waarbij je, zodra je op de pagina komt, geïntrigeerd raakt door de mysterieuze beelden. Helaas gaat het voor nu nog om een test die zich beperkt tot een paar specifieke pagina’s (zo heeft de Facebook-pagina van Frankwatching momenteel ook een cover-video, red.), maar wie weet wat het op kan leveren als de update universeel wordt uitgebracht!
3. Turn up the volume!
De volgende functie is wat opvallender voor het grote publiek: het geluid is nu toch echt terug in de autoplay van Facebook-video’s. Door de geluidloze autoplay van Facebook werd tot op heden ongeveer 85% van alle video’s op Facebook zonder geluid bekeken. Omdat Facebook het geluid nu automatisch aanpast aan de geluidsmodus van de telefoon, wordt dat percentage waarschijnlijk lager.
Je kunt hier rekening mee houden door ondertitels of visuals toe te voegen aan je video’s, waardoor deze ook zonder geluid goed te volgen zijn. Maar helemaal niet nadenken over het geluid, is na deze ontwikkeling not done. Door te zorgen voor geluid van goede kwaliteit houd je je doelgroep geïnteresseerd.
Voorbeeld: HubSpot
Een voorbeeld van een video die met én zonder geluid heel leuk is, is deze van HubSpot. Je ziet in deze video de veranderingen in social media van 2016.
Oké! Nu ben je helemaal bijgepraat, klaar om aan de slag te gaan met Facebook-video’s! Alleen nu nog een onderwerp verzinnen…
Hup, aan de slag!
Een beetje inspiratie nodig? Je kunt eigenlijk overal een video over maken, maar soms levert dat problemen op… Want wat moet je dan kiezen? Hier twee ideeën – die passen binnen de bovenstaande ontwikkelingen – om je een eindje op weg te helpen.
Idee 1: Herkomst
Je kunt bijvoorbeeld denken aan een herkomst-video. Herkomst-video’s zijn perfect voor social media, omdat ze de authenticiteit van het platform gebruiken om de oorsprong van je product te laten zien. Consumenten worden steeds kritischer en willen weten waar hun broodje kaas of basilicumplantje nou eigenlijk vandaan komt. Met een herkomst-video op Facebook kun je een brede doelgroep bereiken én komt je boodschap net even wat sympathieker over. Vooral als je de klant betrekt in de productie.
Voorbeeld: Lidl
Hiervoor kijken we naar een campagne van Lidl, die een tijdje terug een herkomst-videoserie heeft gelanceerd op Facebook. De 5 video’s in de serie hebben samen een bereik van 1,5 miljoen kwalitatieve weergaven van 10 seconden of langer gegenereerd. In deze serie video’s gaan enthousiaste Lidl-fans op stap om te kijken waar hun favoriete producten eigenlijk vandaan komen. Zo weten kritische consumenten precies waar hun favoriete Lidl-product vandaan komt.
Idee 2: Kijkje in de keuken
En als je dan toch bezig bent, en je wil experimenteren met verschillende versies en lengtes van je video’s, dan kun je een achterdeschermen-video maken. Een goede behind the scenes kan voor meer authenticiteit zorgen en geeft je video een menselijke factor. Zonder de fancy productie laat je niet alleen zien wie jij bent als organisatie zonder alle fratsen eromheen, maar ook hoe je video’s gemaakt worden. Zo’n kijkje onder de motorkap maakt een ingewikkelde productie weer menselijk en inzichtelijk.
Voorbeeld: FX Media
Check bijvoorbeeld deze video van branchecollega’s FX Media:
Wat zou jij meer willen zien op Facebook?
Hopelijk kom je met deze stappen verder met het inzetten van video op Facebook. Wat zou jij meer willen zien op Facebook? Deel het in de reacties.