Zo ga je van start met interactieve video’s [4-stappenplan]
Als je voor een hoop geld een bedrijfsvideo hebt laten maken, wil je er natuurlijk het optimale resultaat mee behalen. Je wil dan ook graag dat je kijkers actie ondernemen na het kijken van de video. Door interactiviteit aan je video toe te voegen, zorg je ervoor dat kijkers worden getriggerd om actie te ondernemen in plaats van slechts passief een video te bekijken. Dit kan de ROI van de bedrijfsvideo enorm verhogen. In dit artikel lees je waarom en hoe je hier direct mee moet beginnen.
Wat is interactieve video?
Onder interactieve video verstaan we het toevoegen van interactieve elementen, zoals knoppen, links en formulieren tijdens of na een video. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen interactie binnen de video en interactie die linkt naar een externe bron. Interactie toevoegen aan een video kan vooral zorgen voor meer betrokkenheid en een hogere conversie.
Waarom interactieve video?
Wat nu nog vaak gebeurt, is dat bedrijven een video laten ontwikkelen, deze op YouTube zetten en vervolgens vanaf YouTube embedden op hun website. Zonde. Als je YouTube gebruikt voor een video op je bedrijfswebsite, kost je dat gewoon (indirect) een hoop geld.
YouTube doet er namelijk alles aan om geld te verdienen aan advertenties en kijkers naar het videoplatform te verleiden. YouTube is dus vooral erg waardevol voor SEO en voor zichtbaarheid op het kanaal zelf, maar niet als videospeler voor zakelijk gebruik. Buiten het feit dat je altijd de YouTube-huisstijl van de player ziet, heb je dus ook kans dat er in de video op jouw website ineens reclame van de concurrent verschijnt. Een ander groot bezwaar tegen een YouTube-player op je website is dat je aan het einde van de video vaak ‘gerelateerde video’s’ ziet. Als de kijker daarop klikt, zijn ze compleet afgeleid.
64% van de consumenten kijkt langer naar een video als ze kunnen participeren in de video. – Rapt Media
Als je aan de slag wil gaan met interactieve video, kun je dus beter kiezen voor een ander videoplatform dan YouTube. Hieronder lees je een nog aantal tips over hoe je aan de slag kunt met interactieve video.
Direct aan de slag met interactieve video? [4-stappenplan]
Als je aan de slag wil met interactieve video kun je het volgende stappenplan volgen.
Stap 1. Het kiezen of maken van een video die je interactief wil maken
Wil je een nieuwe video maken, dan bepaal je in deze stap het doel van je video, stel je de KPI’s vast en kies je de juiste doelgroep. Iemand die bezoekers op zijn website wil, zal andere interactieve elementen moeten gebruiken dan iemand die haar kijkers wil entertainen. Je doelgroep in kaart hebben is essentieel. Wil je de jongere doelgroep benaderen, dan zal je de videostrategie moeten aanpassen op mobiel. Het is ook mogelijk om een bestaande video interactief te maken. Om optimaal resultaat te behalen, is het wel belangrijk dat je de juiste interactieve elementen toevoegt aan je video. Daarvoor zal je specifieke software nodig hebben.
Stap 2. Het kiezen van de juiste software
De keuze voor een specifiek softwarepakket is in grote mate afhankelijk van je budget. De uitgebreidste en meest gebruiksvriendelijke software is HapYak. Voor deze dienst ben je echter al gauw $500 per maand kwijt. In Nederland kun je er ook voor kiezen om aan de slag te gaan met Wistia, VixyVideo of BlueBillyWig. YouTube biedt ook een (gratis) mogelijkheid aan om je video’s interactief te maken. De mogelijkheden beperken zich hier echter tot simpele interacties, zoals een link of button. In het begin van dit artikel gaf ik al aan dat YouTube niet het ideale platform is om aan de slag te gaan met interactieve video. Wil je echt resultaat behalen met interactieve video, dan kun je het beste kiezen voor een platform zoals eerder genoemd.
Stap 3. Interactief maken van je video’s
Als je de juiste software hebt gekozen, kun je aan de slag met het maken van interactieve video’s. Doe veel inspiratie op en zorg dat je per video niet meer dan drie interactieve elementen toevoegt. Wil je nog meer uit je video’s halen, dan kun je de videomarketingstrategie van jouw bedrijf aanpassen op basis van de verzamelde statistieken. Zo haal je het optimale uit je interactieve video’s. Let erop dat er een groot verschil zit in de meetbaarheid van je KPI’s per softwarepakket. Met Wistia kun je de videoprestaties veel beter meten dan via YouTube. Op basis van verzamelde data kun je direct je videostrategie aanscherpen.
Stap 4. Het publiceren van je video
Let erop dat als je kiest voor een videoplatform waarvoor je moet betalen, je dan ook de video moet hosten via dit platform. De interactieve video-elementen gaan namelijk verloren als je deze video op YouTube host. Voor kleine bedrijven kan het hosten via een interactief videoplatform echter te duur zijn. Dan kun je er voor kiezen om via YouTube de video interactief te maken en te hosten. Daarnaast is het belangrijk dat als je een video gaat publiceren, je eerst test of alle links en buttons werken. Het laatste wat je wil is een dode link in je video. Zorg er ook voor dat je video goed deelbaar is. Dit kun je doen door hem op social media te zetten, of door social buttons toe te voegen in je video.
Test of alle links en buttons werken. Het laatste wat je wil is een dode link in je video.
Tips voor interactieve video’s
Videokeuze
Als je één bedrijfsvideo hebt, is de keuze snel gemaakt. Maar heb je meerdere video’s, zet dan eens op een rijtje wat de functie van iedere video is. Een video kan bijvoorbeeld educatief of informerend zijn, maar ook een product positioneren of de kijker willen aanzetten tot een vervolgactie. Kies om te beginnen een video die zich het beste leent om interactief te maken.
Ben je van plan om simpele call to actions toe te voegen aan de video, zoals een link naar de website of een formulier? Dan kun je gemakkelijk achteraf de interactieve elementen toevoegen. Wil je echt interactie binnen de video toevoegen, dan is het handig om van te voren al na te denken hoe je de video in stukken kunt opdelen.
Interactiviteit toevoegen
Zodra je hebt vastgesteld wat de functie van je video is, is het zaak dat er interactie wordt toegevoegd. Is de video bedoeld om de kijker een actie te laten ondernemen? Geef de kijker dan de mogelijkheid om dat te doen tijdens of na afloop van de video. Dit kan bijvoorbeeld met een button met link of een formulier.
In de onderstaande video wordt uitgelegd hoe je interactieve hotspots aan je video toevoegt (met de software van HapYak).
Als de video een educatieve functie heeft, is het handig om hem te voorzien van extra tekstuele aantekeningen, zodat de belangrijkste punten beter naar voren komen. Ook kun je een quiz toevoegen, zodat kijkers tijdens het bekijken van de video vragen moeten beantwoorden.
In het filmpje hieronder wordt dit met behulp van het software-platform HapYak uitgelegd.
Niet meer dan 3 interacties
Probeer maximaal drie interacties aan de video toe te voegen. Interactieve elementen zijn de kersen op de taart, niet de taart zelf. Hier zijn 3 eenvoudige en zeer waardevolle interacties die je in overweging kunt nemen om toe te voegen.
- Logo met een link naar de home- of inschrijfpagina
- Vraag naar contactinformatie door middel van een formulier
- Stel een inhoudelijke vraag aan het einde om te peilen of de boodschap is overgekomen
Daarnaast is het ook erg waardevol om een menubutton in de video te hebben waarin kijkers direct naar het voor hen interessante deel van de video kunnen en oninteressante onderdelen kunnen skippen.
Doe iets met je data
De waarde van interactieve video zit ook in de meetbaarheid. Het is een groot misverstand dat engagement wordt gemeten aan de hand van het percentage kijkers die een video compleet bekijkt. Engagement zouden we moeten bepalen aan de hand van de mate waarin een kijker een door jou gewenste actie onderneemt. Een view is dus geen indicatie voor de mate van betrokkenheid, maar als een kijker actie onderneemt na het zien van de video wel. Stel dat het doel van de video is om meer abonnementen te werven. Dan ben je toch niet tevreden als slechts 1 procent van de kijkers zich daadwerkelijk inschrijft?
HapYak heeft uit bestaande data van gebruikers een aantal benchmarks gehaald. Het is dus interessant om de resultaten van je video te vergelijken met deze benchmarks. Wat is de click through rate (CTR) van de video? Dus hoeveel procent van de kijkers klikt op een link in de video? Hoeveel procent van de kijkers beantwoordt de (quiz-)vragen? En hoeveel procent van de kijkers gebruikt het menu en op welke hoofdstukken in het menu wordt het meest geklikt?
Pas de interactiviteit aan per afdeling of persoon
Een bedrijfsvideo wordt vaak ingezet voor algemeen gebruik. Maar verschillende afdelingen gebruiken de video allemaal met een ander doel. Het is daarom handig om interactieve elementen, zoals links en formulieren te koppelen aan afdelingen of individuele medewerkers in plaats van de homepage van de website en het algemene e-mailadres.
Voorbeelden van interactieve video
Maybelline New York is een voorbeeld die met hun interactieve video een 14 keer hogere CTR behaalde dan hun gemiddelde. We hebben het hierbij over het verkeer dat vanaf de video naar de website ging. Dit zijn geen ongewone resultaten bij het gebruik van een interactieve video. De video kun je hier bekijken of door te klikken op onderstaande afbeelding. Voor meer voorbeelden van interactieve video klik hier.
Ik hoop dat je dit artikel interessant vond en ook aan de slag gaat met interactieve video. Ik weet uit ervaring dat het toevoegen van interactieve elementen aan een video de ROI enorm kan verhogen. Het zou zonde zijn om deze kans te laten liggen. Succes!