Loopbaan

9 belangrijke skills waar je als marketeer van nu niet zonder kunt

0

Er lijkt een ‘gap’ te zijn tussen vraag en aanbod van online marketeers. Hoe zorg je dat je de juiste online marketeer selecteert? En hoe onderscheid je je als online marketeer van de massa? In dit artikel bespreken wij negen must-have skills en eigenschappen voor iedere online marketeer.

De vraag naar online marketeers groeit hard en ook het aanbod van online marketeers is groot. We komen regelmatig in contact met bedrijven die de digitale transitie willen maken, maar het lastig vinden om een geschikte online marketeer te vinden. De medewerker blijkt bijvoorbeeld achteraf niet over de juiste kennis en/of competenties te beschikken. Of er zijn vanuit HR te weinig handvatten om hier in de selectieprocedure al rekening mee te houden.

Functieprofielen

Wanneer we het hebben over de verschillende online marketing functieprofielen onderscheiden wij zeven verschillende profielen. Hierbij moet je denken aan:

  • SEA-specialist
  • SEO-specialist
  • Contentmarketeer
  • Webanalist
  • Conversiespecialist
  • Social media-specialist
  • E-mailmarketeer

Ondanks de uiteenlopende specialisaties, zijn er toch negen must-have skills en eigenschappen waar iedere online marketeer aan moet voldoen om succesvol te zijn.

1. Analytisch vermogen

Het grote voordeel van online ten opzichte van offline marketing is het nauwkeurig kunnen meten van data. Dit geeft interessante inzichten in het gedrag van websitebezoekers en de prestaties van campagnes. Denk in dit kader ook aan de steeds verdergaande toepassingsmogelijkheden van big data, bijvoorbeeld het maken van voorspellende analyses.

Het analyseren van data is een belangrijke online marketing competentie en komt in elke discipline van het vak terug. Daarom is een sterk ontwikkeld analytisch vermogen een must voor iedere online marketeer. Om aan te tonen dat je hierover beschikt, kun je bijvoorbeeld het Google Analytics IQ examen afleggen. Ook het kunnen werken met data-blending tools (bijvoorbeeld Alteryx) is een grote pre. Het samenvoegen van data uit verschillende bronnen kan leiden tot ontzettend veel inzichten waarmee je een voorsprong kunt nemen op jouw concurrenten.

analyse kpi

2. Strategisch inzicht

Een bedrijf drukt zijn ambities uit in doelstellingen. Om deze doelstellingen te halen, moet een online marketeer KPI’s (Kritische Prestatie Indicatoren) kunnen opstellen. Denk verder dan alleen omzet en stuur bijvoorbeeld op het verbeteren van specifiekere KPI’s, zoals de gemiddelde orderwaarde en de conversieratio.

Door deze KPI’s vervolgens te segmenteren (bijvoorbeeld per kanaal of type bezoeker) weet een online marketeer waar hij op moet sturen om impact te maken op de business case. Op deze manier is hij in staat om op strategisch niveau mee te denken over het halen van de doelstellingen.

3. T-shaped online marketing kennis

Het online marketingvak bestaat uit verschillende disciplines, zoals SEO, e-mailmarketing en conversieoptimalisatie. Vaak heeft het doorvoeren van wijzigingen invloed op meerdere vakgebieden. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van een landingspagina of het veranderen van een URL. Het is daarom belangrijk dat een online marketeer naast zijn specialisatie ook beschikt over de basiskennis van de andere online marketing-disciplines. Hierdoor is hij zich bewust van de impact die zijn acties kunnen hebben. Bovendien kan hij dan ook meedenken over de cross-channel strategie. Dit noemen we een T-shaped online marketeer.

Een SEA-specialist heeft er bijvoorbeeld erg veel baat bij als hij de basisprincipes van SEO en conversieoptimalisatie onder de knie heeft. Hij weet dan hoe hij zijn landingspagina’s moet optimaliseren om deze beter aan te laten sluiten op zijn AdWords-advertenties. Op deze manier is hij in staat om meer rendement uit zijn SEA-campagnes te halen.

t-shaped online marketeer

4. Adviseren

Het werk houdt voor een online marketing-specialist niet op bij het analyseren van data en het opzetten van campagnes. Hij constateert wat gebeurt en gebruikt de KPI’s als benchmarks om de prestaties te evalueren. Op basis hiervan stelt hij actiepunten op.

Door deze actiepunten te prioriteren op basis van ‘impact’ (wat levert het op?) en ‘effort’ (wat kost het?) geeft een online marketeer richting aan de strategische planning. Een online marketeer heeft dus ook een belangrijke adviserende rol.

5. Communiceren & presenteren

Je kunt als online marketeer prachtige analyses en adviezen opleveren, maar de kracht hiervan valt of staat met een goede presentatie. Het is dus niet alleen belangrijk dat je kunt adviseren, maar ook dat je kunt overtuigen.

Creëer commitment voor jouw ideeën door collega’s in een vroeg stadium te betrekken. Zo verzamel je ook direct feedback om je plan nog beter te maken. Zorg ook dat je je ideeën visueel uitwerkt. Maak bijvoorbeeld dashboards van de belangrijkste KPI’s, zodat iedereen deze in één oogopslag kan monitoren. Gebruik hiervoor een tool zoals Google Data Studio of Tableau. Een tip is om je dashboard live op een groot scherm te zetten, op een centrale plek in het kantoor.

online marketeer

6. Projectmanagement

De wereld van online marketing is veelomvattend. Je werkt als online marketeer daarom vaak in teamverband. Om projecten in goede banen te leiden, is het belangrijk dat je gestructureerd werkt. Houd bijvoorbeeld een roadmap bij van alle openstaande actiepunten. Een handige tool die je hiervoor kunt gebruiken, is Trello. Je kunt ook de scrum-methode toepassen om een groot project in meerdere ‘kleine projectjes’ op te splitsen. Online marketeers die dit goed onder de knie hebben, zijn productiever en bereiken sneller resultaat.

online marketeer scrum

7. Nieuwsgierigheid

Als online marketing-professional heb je bijna iedere dag met verandering te maken. Een update van het Google-algoritme, nieuwe advertentiemogelijkheden en ga zo maar door. Dit vraagt om een open en betrokken houding.

Wees vooral nieuwsgierig en stel de waaromvraag om tot nieuwe inzichten te komen. Ook als het gaat om data. Want waarom is het bouncepercentage op die ene landingspagina eigenlijk zo hoog? En wat voor kansen bieden die nieuwe targetingopties op Facebook?

8. Resultaatgerichtheid

Door de beschikbaarheid van data is het goed meetbaar wat het werk van een online marketeer oplevert. Meer traffic naar de website en een hogere conversieratio zijn hier voorbeelden van. Een online marketeer krijgt een kick als hij deze KPI’s ziet verbeteren, want dit is een beloning voor zijn harde werk. Hij haalt hier de energie uit om het resultaat nog verder te verbeteren. Een online marketeer heeft een continue drive om het maximale uit de beschikbare middelen te halen.

9. Veranderkracht

Last but not least: ben jij een leider of een volger? Leiders durven kritisch te zijn en belangrijke beslissingen te nemen. Ze gebruiken de input van anderen om hun eigen visie te verrijken. Hiermee durven ze de wereld te veranderen. Dit noemen we ‘veranderkracht’. De beste online marketeers zijn in staat om met hun veranderkracht het verschil te maken tussen goed en beter.

Wrap-up

Het is als online marketeer dus belangrijk om niet in je ‘hokje’ te blijven zitten. Zorg dat je een T-shaped online marketeer wordt. Wees bijvoorbeeld als SEO-specialist ook eens nieuwsgierig wat je allemaal kunt met AdWords. Zo vergroot je jouw kennis en daarmee ook je inzetbaarheid en toegevoegde waarde. Online marketing is tenslotte een spel dat het beste werkt als alle kanalen goed op elkaar afgestemd zijn. En hoe meer spelregels je kent, hoe beter je het spel begrijpt en kunt spelen!

Heb jij de ‘gap’ tussen vraag en aanbod ook ervaren? Welke skills speelden daarin een rol? Laat het weten in een reactie!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Chris Schuchmann.