Customer experience

5 SEO-kansen die je als zorgorganisatie niet wil laten liggen

0

Iedere dag googelen er wereldwijd 160 miljoen mensen naar gezondheidsgerelateerde informatie. En dat aantal neemt toe, ook in Nederland nu patiënten of cliënten meer op zoek gaat naar mogelijkheden voor zelfzorg. Ook zoeken zij steeds actiever op behandelingen en aanbieders. Maar waar patiënten vaker hun vragen rondom zorg eerst stellen aan Google, blijven zorgorganisaties ver achter in het beantwoorden van deze vraag. Laat die SEO-kansen als zorgorganisatie niet liggen!

Word een betrouwbaar antwoord op de zorgvraag

SEO en de zorg: het zijn twee begrippen die maar moeilijk samen lijken te gaan. Oké, mensen googelen veel op ziektebeelden en zorgaanbieders, maar waarom zou je dan als zorgorganisatie in beeld willen komen? De antwoorden zijn simpel:

  1. Je hebt als zorgorganisatie de kennis in huis om vragen te beantwoorden.
  2. Je kunt een betrouwbaar antwoord bieden tussen de huis-, tuin- en keukenwebsites, waar geen arts of behandelaar bij betrokken is.
  3. Je komt al in een beginstadium in contact en je maakt een verbinding met je potentiële patiënt of cliënt. Heeft hij nu geen zorg nodig maar wel een medische vraag waarop jij antwoord biedt, dan heeft die potentiële patiënt jou al gezien en herkent hij jouw merk als er zorg nodig is.Digitale zorgmarketing

5 SEO-stappen voor zorgorganisaties om beter vindbaar te worden

Hoog tijd dus om 5 stappen met je te delen, zodat jij direct aan de slag kunt gaan met de SEO van jouw zorgorganisatie.

1. Laat je organisatiestructuur los en denk zoals je patiënt

Afdelingen, doelgroepen en behandelcentra. Zorgorganisaties structureren hun website vaak op basis van de organisatiestructuur. Waar je op de ene website als patiënt eerst moet weten wat je bent (kind, volwassene, oudere), moet je op de andere site al weten wat je nodig hebt voor je verder kan vanaf de homepage. Denk aan een poliklinische behandeling, dagbesteding of begeleiding. Dit werpt drempels op en bovendien zijn veel van de termen die je als organisatie gebruikt, onbekend of te complex voor je doelgroep.

Wil je echt aan de slag met SEO, dan is de eerste stap om de organisatiestructuur los te laten en te gaan denken zoals je patiënt. En, je raadt het al, die denkt niet in poliklinisch of klinisch en ook niet in residentieel of preventief. Die denkt ik: ik voel me down, ben ik depressief? En: wat betekent mijn diagnose multiple sclerose voor mijn dagelijks leven? Hieronder zie je twee voorbeelden uit de zorg waarbij de organisatiestructuur is losgelaten en écht vanuit de patiënt is gedacht. De eerste is de website van De Jutters, jeugd-ggz in de regio Den Haag en de tweede van Skin Solution, praktijk voor oedeem- en huidtherapie in Maassluis en Vlaardingen.

SEO in de zorg - jeugd-ggz Haaglanden De JuttersSEO in de zorg - Skin Solution huidtherapie2. Ontwikkel relevante content, gebaseerd op klant- en zoekwoordenonderzoek

Over welke problemen, aandoeningen en ziekten googelen mijn (potentiële) patiënten veel en waarover zijn vaak veel vragen? Door zoekwoordenonderzoek te doen, beschikbare klantonderzoeken te analyseren en in gesprek te gaan met behandelaren, patiënten en cliënten, kun je als organisatie makkelijk en snel tot de belangrijkste onderwerpen komen voor content. Door aan te sluiten op die behoeften, bedien je je patiënten niet alleen nog beter, maar zorg je er ook voor dat je de online vindbaarheid (SEO) van je zorgorganisatie vergroot.

3. Zoek je patiënt op en zet in op linkbuilding

Het werven van de juiste links op externe sites naar die van jouw zorgorganisatie (linkbuilding) is nog steeds een heel belangrijk criterium voor Google in de ranking. Door op relevante sites vermeld te staan en vanuit jouw website ook op relevante pagina’s naar de juiste websites te verwijzen, word je onderdeel van een online netwerk. Voor Google een belangrijke graadmeter voor je online autoriteit. Zorg voor bijvoorbeeld:

  • Zorgkaart NederlandVermeldingen en beoordelingen op beoordelingssites, zoals ZorgkaartNederland, Independer en de websites van gecontracteerde zorgverzekeraars.
  • Publicaties in en op media van de beroeps- en branchevereniging.
  • Een vermelding bij relevante patiënten- en belangenverenigingen.
  • Persaandacht, niet alleen offline maar ook online. Deel dus regelmatig een persbericht en benut je persrelaties ook om bijvoorbeeld als woordvoerder op te treden op een aandoening, behandeling of wetenschappelijk onderzoeksgebied.
  • Een blog, of vraag een behandelaar te bloggen op relevante websites.
  • Antwoorden op gerelateerde vragen op fora.
  • Contact met samenwerkingspartners met de vraag naar je te linken.
  • Een check: staat je organisatie op relevante sociale kaarten? Je weet wel, die ouderwetse gemeentelijke overzichten met zorg- en welzijnsaanbieders.

4. Deel links vanuit social en je nieuwsbrief en durf hulp te vragen

Zorgorganisaties zijn actief op social media en dat wordt gewaardeerd door patiënten. Vrijwel alle organisaties zitten op Facebook, steeds vaker wordt LinkedIn ook voor marketingdoeleinden ingezet en de eerste voorzichtige stappen zijn gezet op Instagram en Pinterest. Het zijn belangrijke plekken om je content te delen. Bijvoorbeeld zo:

  • Deel je patiëntervaringen en interviews op je site en verspreid ze via Facebook, Twitter en Instagram.
  • Maak foto’s van evenementen en deel die samen met een link naar de pagina van die afdeling of het thema van het evenement.
  • Leg uit voor welke problemen of aandoeningen mensen bij jouw organisatie terechtkunnen en link naar de pagina over dat probleem of die aandoening.
  • Laat je collega’s aan het woord over hun specialisme of aanbod.

Meer tips lees je in een eerder artikel dat ik schreef voor Frankwatching.

Medewerkers, verwijzers en patiënten kunnen je hierbij helpen door ambassadeurs van je zorgorganisatie te worden, bijvoorbeeld door:

  • Persoonlijke socialmedia-accounts in te zetten voor je zorgorganisatie, binnen samen vastgestelde richtlijnen.
  • Samen content te maken voor je socialmedia-kanalen. Zo verrijk je de content en creëer je draagvlak en fans voor deze kanalen.
  • Samen de organisatieaccounts te beheren. Als marketeer of communicatieadviseur bewaak jij de strategie en planning en in een socialmedia-dashboard plaats je samen updates.

5. Leer continu van je statistieken en verbeter

Last but not least: leer van je resultaten. Je meet je bezoek natuurlijk via Google Analytics, en hier zie je welke artikelen het best gelezen worden. Ook je statistieken van Facebook, Twitter, en andere media geven je inzicht. Wat heeft goed gewerkt, op welk onderwerp word je al goed gevonden? Breid je succes uit door continu te leren en verbeter de SEO van je zorgorganisatie zo nog verder.

Wat is jouw ervaring met SEO in de zorg?

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met SEO in de zorg. Hoe zet jij de kansen in, heb je aanvullingen of meer mooie voorbeelden uit de zorg? Laat je reactie achter.

Afbeelding intro met dank aan 123RF.