Webshops: 7 trends voor e-commerce die je niet mag missen
E-commerce staat een veelbelovende toekomst te wachten. In 2015 shopte ruim zeventig procent van de Nederlandse consumenten online. Gemiddeld geeft een Nederlander tussen de honderd en vijfhonderd euro uit per shopsessie. Dit heeft ertoe geleid dat webshops structureel als paddestoelen uit de grond schieten. Het aantal webshops is de afgelopen jaren flink gegroeid van zo’n 15.000 in 2010 naar ruim 32.000 in 2015, aldus het CBS. E-commerce is dus booming business. Door deze constante groei zijn er uiteraard elk jaar weer nieuwe ontwikkelingen op het gebied van online shopping. Ik heb de belangrijkste e-commercetrends voor je op een rijtje gezet.
1. Vandaag besteld is vandaag in huis
Een succesvolle e-commercestrategie staat gelijk aan fast shopping. Om jezelf als webshop staande te houden, moet je eigenlijk wel de standaard ‘vandaag besteld, morgen in huis’ kunnen handhaven. Maar dit kan nog sneller. Waarom ook niet ‘vandaag besteld, vandaag in huis’? Bedrijven als Wehkamp, coolblue en bol.com zijn hiermee al aan het experimenteren.
Het moet niet gekker worden, the sky is the limit, zou je denken. Maar de service van webshops kent kennelijk geen grenzen. Op 14 december 2016 werd door Amazon voor het eerst een pakketje met een drone bezorgd. Met deze nieuwe bezorgservice Prime air kunnen pakketjes nog sneller worden bezorgd.
Te lange levertijden zijn altijd een obstakel geweest voor de shopervaring van consumenten. Verwacht wordt dat meer webshops levering op dezelfde dag zullen aanbieden om de shopervaring naar een hoger niveau te tillen.
2. Het retourproces wordt een eitje
Naast de levertijd is het retourproces altijd al een belemmering geweest voor klanten en zelfs reden om een aankoop niet door te zetten. Doordat je het product niet goed kunt bekijken of niet even aan kunt raken, leidt dit tot misverstanden of ontevredenheid over het product. Vervolgens wordt het product retour gestuurd. Dit is niet alleen een ergernis voor klanten, maar ook voor het bedrijf.
Een RMA-systeem maakt het klanten een stuk eenvoudiger om iets retour te sturen. Het is een programma, aangeboden door een externe partij, waarmee je het retourproces kunt automatiseren. Het is dus een los product dat geïntegreerd kan worden met je webshop en financiële systeem. Als je het programma koppelt aan je webwinkel, organiseert het systeem alles rondom de communicatie, de beoordeling, de retourstroom en de verwerking in het ERP-systeem. De klant meldt een retour aan en deze wordt door de integratie automatisch gekoppeld aan het financiële systeem. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld creditfacturen worden aangemaakt wanneer de klant heeft aangegeven zijn of haar geld terug te willen hebben.
3. Facebook 360°-video en live video-ads worden actief opgepakt
Afgelopen jaar hebben bedrijven hier al voorzichtig een begin mee gemaakt, maar dit jaar wordt Facebook advertising naar een grotere hoogte getild. Bedrijven gaan dit jaar actiever gebruik maken van 360°-video’s en live video-ads. Hiermee kunnen organisaties op een leuke manier content delen en gemakkelijker interactie met het publiek scheppen. Je kunt bijvoorbeeld video’s maken voor de introductie van een nieuw product, een Q&A-sessie houden of je fysieke winkel van binnen laten zien. Op deze manier creëer je meer binding met je publiek en zorg je tegelijkertijd voor een effectieve branding. Een bedrijf dat bekendstaat om het actief gebruikmaken van dit soort vormen van Facebook Advertising, is coolblue.
4. Webdesign wordt ingericht op mobiel
Het aantal mobiele shoppers is het afgelopen jaar flink toegenomen. Al ruim de helft van de Nederlanders gebruikt hun smartphone om online te winkelen. Van consumenten tussen de 18 en 35 jaar geeft 65 procent aan weleens een aankoop via mobiel te doen. De verwachting is dat mobiel shoppen elk jaar zal blijven toenemen en in de toekomst waarschijnlijk de overhand krijgt ten opzichte van het shoppen via de desktop. Met het oog hierop, gaan webdesigners zich meer richten op de ontwikkeling van mobiel design. Websites worden dus ontworpen voor mobiel gebruik. Webdesigners zien een website in zijn mobiele vorm: het mobile first design. Desktopversies krijgen hierdoor een minimalistische en simpele layout. De volledige schermgrootte wordt benut, grotere illustraties worden afgebeeld en buttons komen prominenter in beeld.
5. Gebruik van webshop software neemt toe
Door de digitalisatie van onze omgeving maken steeds meer ondernemers de keuze om een webshop te beginnen. En terecht, want het aantal consumenten dat zich online oriënteert groeit exponentieel. De vraag naar online webshop software neemt hierdoor ook toe. De meeste zzp’ers en startups hebben namelijk niet de kennis om zelf een webshop te bouwen. Een online webshoppakket geeft je de mogelijkheid om met kant-en-klare templates te werken. Je hoeft alleen nog de producten en content toe te voegen en klaar is Kees. Webshop software waarmee je eenvoudig een webshop kunt maken, zijn programma’s als lightspeed, mijnwebwinkel en CCV Shop.
6. Virtual en augmented reality worden actief toegepast
Virtual reality (VR) en augumented reality (AR) zijn the next big thing in e-commerceland. Door gebruik te maken van deze technieken breng je de winkel als het ware naar de klant. Enkele bedrijven, zoals Alibaba, hebben hier al mee geëxperimenteerd. Zij hebben een toepassing ontwikkeld waarmee je door enkel met je hoofd te knikken een product kunt kopen. Leuk bedacht, maar op dit moment is er nog niet echt markt voor. Niet iedereen heeft namelijk zo’n apparaat in huis.
Met AR kunnen bedrijven wel iets meer. Door het toevoegen van 360°-foto’s en -video’s kan een omgeving heel realistisch worden weergeven en biedt het klanten de mogelijkheid om zich beter in een situatie verplaatsen. Je kunt er bijvoorbeeld je huis virtueel mee inrichten. IKEA maakt al een tijdje gebruik van AR. Met de IKEA-catalogus kun je meubels vanuit de catalogus ergens in je huis plaatsen. In de video hieronder zie je hoe dit in zijn werk gaat.
Op deze manier kun je goed inschatten of die ene bank wel leuk in de woonkamer staat. Door de AR-techniek toe te passen, kunnen bedrijven klanten sneller over de drempel trekken, worden producten sneller gekocht en waarschijnlijk ook minder vaak teruggestuurd.
7. Omnichannel wordt de standaard
Door de digitalisering van onze omgeving ontstaan steeds meer kanalen om klanten te bereiken. Hierdoor is het van essentieel belang dat deze kanalen ook goed op elkaar zijn afgestemd. Hier komt het begrip omnichannel om de hoek kijken. Met een goed afgestemde omnichannel-strategie zorg je ervoor dat alle betrokken kanalen naadloos in elkaar overlopen en hiermee elkaar goed aanvullen. Blijkt een product in de winkel uitverkocht te zijn, dan dient de klant het ter plaatse online te kunnen bestellen. Ook dient de klant te kunnen kiezen of het thuis of in de winkel wordt bezorgd. Om je als webshop staande te houden, is een goede omnichannel-strategie dus onmisbaar. En voor een effectieve bedrijfsvoering bied je de klant tegelijkertijd de ultieme shopervaring.
Welke trends zijn er nog meer?
Dit waren de zeven webshoptrends van 2017 die je volgens mij zeker niet mag missen. Heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je nog een belangrijke trend mist? Of zijn er dingen die op het gebied van e-commerce volgens jou wel wat verbetering kunnen gebruiken? Ik ben benieuwd naar jouw mening en ideeën hierover. Laat het weten in het reactieveld hierbeneden!
Afbeelding header met dank aan 123RF