Innovatie

Zo realiseer je in 6 stappen zinvolle innovatie

0

Waarom leidt het ene innovatietraject tot succes en belandt de andere innovatie op de plank of erger, in de prullenbak? Wat kunnen we leren als we kijken naar succesvolle initiatieven als Tony’s Chocolonely, Triodos of Tesla? Alle drie hebben ze producten op de markt gebracht die zowel zinvol, als aantrekkelijk zijn. De speler die dit als eerste in haar sector begrijpt en succesvol doet, heeft de toekomst. Het talent (zeker de millennials) zal hier willen werken, investeerderskapitaal neemt toe en ook klanten staan in de rij.

De afgelopen jaren hebben we onderzocht hoe je als bedrijf deze draai door middel van zinvolle innovatie kunt maken. We leerden hoe en zagen deze aanpak werken voor klanten in verschillende takken van sport zoals onderwijs, FMGC, B2B, media en retail. In een holistische aanpak van 6 stappen met 6 pijlers (trust, why, who, where, how en what) kun je dit voor jouw sector ook bereiken.

1. TRUST: De basis

Een innovatietraject doe je samen. De personen die het dragen en uitvoeren binnen de organisatie, moeten het op hoofd-, hart- en onderbuikniveau eens zijn. Zo niet, dan komt er in de praktijk niets van terecht. Vertrouwen is hier het sleutelwoord. Vertrouwen in de doelstelling, de aanpak, de rollen en de scope van het project. Maar bovenal vertrouwen in elkaar. Alle ruis, onopgeloste pijn of conflicten uit het verleden komen tijdens een innovatietraject onherroepelijk (weer) boven. Dus maak schoon schip aan het begin van het traject door elkaar onderling constructieve feedback te geven, heldere verwachtingen te scheppen, duidelijke rolverdelingen aan te geven en een stakeholderplan op te stellen.

2. WHY: De Bron

De WHY is de bron waar de innovatie vandaan komt. De WHY is een combinatie tussen waar je goed in bent én waar je in gelooft. Vaak blijft het alleen bij het tweede en dat is zonde. Als je iets gaat doen waar je in gelooft, maar niet perse goed in bent, dan wordt het vooral preken en ploeteren. De kunst is om het kruispunt te vinden tussen passie en kracht.

De kunst is om het kruispunt te vinden tussen passie en kracht.

Zo heeft de medeoprichter van Tony’s Chocolonely een passie voor een slaafvrije wereld en het maximaal genieten van chocolade. Door zijn vorige carrière bij FMGC’s heeft hij ook verstand van merken, distributie en het produceren van massaproducten. Het is deze combinatie die leidt tot dit merk, in plaats van een saai fairtrade chocolademerk, of een argeloos consumentenmerk als Milka.

Tony's Chocolonely

3. WHO: De behoefte

Het is net als ouderschap: het is hard werken om continu te weten wat je kind wil en nodig heeft. Dat lees je niet in een onderzoeksrapport, maar doe je door veel tijd met ze door te brengen, met de docent te praten, boeken te lezen en te observeren. Maak daarom een diepe duik in de wereld van de toekomstige eindgebruikers. Zoek net als voor je kind naar wat ze willen en wat ze nodig hebben.

Willen daar zit de commerciële waarde, en dus ook het latente commerciële succes. Een kind rent voor chocolade en niet voor broccoli. Nodig hebben daar zit de zingeving en de langetermijnwaarde. Een kind is later dankbaar voor een gezond eetpatroon. Zinvolle innovatie biedt gebruikers dan ook iets wat ze nodig hebben, op zo’n manier dat je het ook wil. Tesla combineerde destijds de rijervaring van Lotus met de groene voordelen van een Prius.

2015_tesla_model_s_60_hatchback_25658214562

De hybride auto van Tesla

4. WHERE: De Pioniersrol

Op basis van je WHY, de behoeftes van de toekomstige klant en de bewegingen in de markt, moet je nu bereid zijn een rol in te nemen waar je grenzen en conventies van jouw markt en de sector in durft te veranderen. Zet een punt op de horizon, durf op de zeepkist te gaan staan en roep: “Dat klopt niet en daar gaan wij wat aan doen en dáár gaan we heen!” Ook al weet je nog niet helemaal hoe en waar het geld precies vandaan gaat komen, moet je durven te gaan staan voor datgene waar je in gelooft en ook brood in ziet. Zoals Triodos besloot een transparante bank te worden die zaken financiert die de wereld duurzamer maken. Zinvolle innovatie wordt gedreven door een grotere visie waarin alles van het bedrijf samenkomt en die bepaal je hier.

5. HOW: De creatie

Nu we weten waar we voor gaan, moeten we nog bedenken hoe. Dit is pas het moment waar de creatieve brainstormsessies worden gehouden die je misschien al bij stap 1 had verwacht. Een idee is veel meer waard als hij wordt gedragen door een team dat het uitvoert, past bij jouw kracht en zingeving, een concrete behoefte vervult en een antwoord is op de grote koers die je hebt besloten te gaan varen.

Vanuit je nieuwe visie bekijk je nu je organisatie of merk opnieuw. Wat ga je nu maken, hoe ga je je organiseren en hoe moet je je gaan manifesteren om jouw nieuwe rol waar te maken? Nodig externe experts uit met je mee te denken en gebruik externe creatieven voor ideeën en technieken om tot een frisse nieuwe route te komen.

6. WHAT: Co-creatie

De laatste stap is het uitvoerbaar en tastbaar maken. De ideeën worden nu afgemaakt mét de toekomstige eindgebruikers. Het is geen validatie maar co-creatie: “Help ons dit product of deze dienst zodanig beter te maken dat het tot in de perfectie in jouw leven past.” Dit is de fase waarin een idee een concreet concept wordt. Soms zie je een oorspronkelijk idee nog een 180-gradendraai maken. De kern klopt wel, maar de uitvoering kan nog velen malen beter.

Zo was er een idee om een nieuwe Engels lesmethode te maken op basis van populaire popliedjes. In de co-creatie leerden we dat veel docenten zelf liever geen Engels spreken voor de klas. De lessen van Groove.me zijn nu zo gemaakt dat het geheel door de leerlingen en het Smartboard zelf gebeurt, zonder dat de docent ook maar één keer de regie kwijt raakt. Dit soort aanvullingen hebben enorme commerciële consequenties.

Een aanpak die vliegt

Uiteraard is dit geen waterdicht proces. Het hangt ook voor een groot deel af van het lef van de organisatie en de projectleider om ook op deze manier naar innovatie te durven en willen kijken. Voor diegene die dat echt durven, is dit een aanpak die vliegt.

Afbeelding 3 en header afbeelding met dank aan 123RF.com