How to

Zo schrijf je een succesvolle welkomstmail

0

Welkomstmails zetten de toon van jouw bedrijf en creëren verwachtingen bij de nieuwe abonnees en klanten. Het blijkt dat een welkomstmail 86 procent effectiever werkt in vergelijking met nieuwsbrieven. Genoeg reden dus om een welkomstmail op te stellen. Maar waar begin je?

Bedenk de strategie

Net als bij andere marketingactiviteiten, geldt het natuurlijk ook voor de welkomstmail: ga nooit ‘zomaar’ iets doen. Denk eerst een strategie uit. Stel jezelf de vraag: wat wil ik bereiken met mijn welkomstmail? Wat heb ik te bieden en hoe ga ik deze maken?

Het is handig om een planning te maken. Hieronder staat een voorbeeld van een tijdsschema die toegepast kan worden bij het versturen van de e-mails.

  • E-mail 1: direct versturen nadat je het e-mailadres ontvangen hebt van de subscriber.
  • E-mail 2: 3 dagen na de eerste mail versturen
  • E-mail 3: 8 dagen na de eerste mail versturen
  • E-mail 4: 15 dagen na de eerste mail versturen
  • E-mail 5: 30 dagen na de eerste mail versturen
  • E-mail 6: 45 dagen na de eerste mail versturen
  • E-mail 7: 60 dagen na de eerste mail versturen

Verzend een belofte aan de ontvanger

De welkomstmail die je verstuurt, moet ook iets te bieden hebben. Bedenk dat de allereerste mail altijd het beloofde e-book, trial product of die bepaalde korting moet bevatten. Je hebt namelijk een bepaalde verwachting bij de klant gecreëerd, waardoor ze zich hebben aangemeld voor jouw mailing. Het is nu aan jou om deze verwachting waar te maken.

Kies je woorden wijselijk

Het ligt natuurlijk vrij voor de hand om te bedenken dat de tekst in de e-mail goed moet zijn, maar dat betekent natuurlijk niet dat het daarmee klaar is. In een welkomstmail is de toon van de mail belangrijk. Men moet zich welkom voelen bij jouw bedrijf. Zorg voor een schrijfstijl die bij de toon van jouw bedrijf past en maak het persoonlijk. Zo krijgt de klant het gevoel dat zij belangrijk zijn.

Een voorbeeld van een goede welkomstmail is van Coolblue. Als je de afbeelding hieronder bekijkt, kun je zien dat zij het kort houden. De schrijfstijl is kort en vluchtig, wat past bij de toon van het bedrijf. Ook hebben ze het persoonlijk gemaakt, door te beginnen met een naam. Ze bieden zelfs aan om het nog persoonlijker te maken, door op de link te klikken.

Helemaal goed, want dan laten ze aan de klant over in hoeverre zij behoefte hebben aan content op maat. Daarnaast bieden zij ook datgene wat ze hebben beloofd, namelijk: de korting.

welkom cool blue

Bij het verzenden van een goede welkomstmail is het dus belangrijk om een strategie te bedenken. Het maken van een planning kan hierbij goed helpen. Ook moet je de verwachtingen van de klant waarmaken door ze te geven wat je hebt beloofd. En, zorg ervoor dat de klant zich welkom en speciaal voelt door een persoonlijke tekst te schrijven. Wil je graag nog meer te weten komen over welkomstmails? Bekijk dan dit artikel van Hubspot.