Content

Claim je eigen #hashtag & 7 andere lessen van Fit Dutchies

0

Het is nu bijna niet meer voor te stellen, maar zo’n twee tot drie jaar terug was de hele ‘fit and healthy lifestyle’-trend nog niet zo groot als het vandaag de dag is. Het aantal health- en fitbloggers is niet meer te tellen en de inspirerende Instagram-accounts en blogs schieten als paddenstoelen uit de grond. Vaak blijven deze blogs en bloggers relatief klein en onbekend, maar ondertussen zijn er ook meerdere grote ‘fitcommunities’ met tien- tot honderdduizenden volgers. Hoe zijn zij zo groot geworden, en wat kun je van die succesvolle accounts leren?

Eén van die succesvolle accounts is Fit Dutchies, opgericht door Dutchie Jordi Sloots (23). Drie jaar geleden is hij begonnen met Fit Dutchies, met puur en alleen een Instagramaccount. Het was toen een ‘gewoon’ hobbyproject, want hij was als net-afgestudeerde namelijk ook gewoon aan het werk als online marketeer. Begin 2016 heeft hij zijn baan op kunnen zeggen om fulltime aan de slag te gaan voor Fit Dutchies. Een droom van iedere blogger. Dat alleen al is een goede reden om met hem in gesprek te gaan. Maar Jordi is ook nog eens een blogger die opgeleid is als marketeer, en dus denkt als marketeer.

Het is (volgens mij) algemeen bekend dat marketeers en bloggers steeds vaker samenwerken, onder de mooie benaming ‘influencer marketing’. Een blogger en een marketeer in één persoon (Jordi dus) klinkt als een gouden combi waar je veel van kunt leren. Tijd voor een goed gesprek! Ik ging bij ‘m langs op kantoor (een supergave flexplek voor zzp’ers) en vroeg ‘m het hemd van z’n (fitte) lijf. In dit artikel geef ik je 8 gouden tips die Jordi deelde uit zijn succesverhaal.

1. Werk samen met andere bloggers of gastauteurs

Er bloggen verschillende mensen voor Fit Dutchies, die ieder ook weer een eigen Instagram-account en sociaal netwerk hebben. Zodra zij iets (re)posten over Fit Dutchies, bijvoorbeeld als ze een gastblog hebben geschreven, wordt het bereik alleen maar groter! Het bereik bij Fit Dutchies wordt hierdoor verdubbeld van bijna 100.000 (eigen) volgers naar meer dan 200.000 ‘tweedehands’ volgers.

Een andere goede reden hiervoor, is dat je meer kennis en specialisme in huis haalt. Dit geldt voor de ene niche meer dan de andere, maar voor Fit Dutchies geldt dat zeker. Zo varieert het team aan specialisten daar nu van diëtisten, tot personal trainers tot aan fysiotherapeuten. Iedereen heeft een andere visie, in dit geval om fit te worden. Er is niet één juiste manier en alle tips zijn welkom. En om die reden delen ze zoveel mogelijk kennis en informatie, zodat ieder zijn eigen manier kan vinden. Dus: ga op zoek naar mensen die hetzelfde ambiëren als jij met jouw blog. Laat ze gastblogs schrijven of deel foto’s of andere content van ze via jouw blog of social kanalen. Advies is om dit wel nog zelf te redigeren. Zo houd je het zelf in de hand en kun je jouw huisstijl en tone of voice op één lijn houden.

IMG_20160813_134610

2. Weet waarvoor je het doet en houd je hieraan

Jordi begon met Fit Dutchies, omdat hij andere landgenoten wilde inspireren en de trend uit Amerika ook naar Nederland wilde halen. Omdat hij een zo groot mogelijk bereik wilde, was alles op zijn blog het eerste jaar in het Engels. Begrijpelijk, maar Jordi vroeg zich opgegeven moment af: “Hoe kan een blog dat ‘Dutchies’ in de naam heeft staan Engelstalig zijn? En als ik juist Nederlanders wil in mijn community, waarom houd ik het dan zo breed? Nederlands is in dit geval veel krachtiger en daar kan onze doelgroep zich ook beter mee identificeren.“

Zou ik dit zelf kunnen waarderen als ik dit op een ander soortgelijk blog zou zien?

Nog een leuk voorbeeld: toen hij een (aantrekkelijk) aanbod kreeg van een alcoholisch merk om een samenwerking aan te gaan, heeft hij deze afgeslagen. Ondanks dat hij er een flinke vergoeding voor zou krijgen. Waarom? Omdat dit niet bij Fit Dutchies (en de community) past. Tip van Jordi: staar je niet blind op het commerciële stuk en de hoeveel geld dat je met een samenwerking kan verdienen. Blijf bij jezelf en vraag je af ”Zou ik dit zelf kunnen waarderen als ik dit op een ander soortgelijk blog zou zien?”

3. Ga alleen samenwerkingen aan als je er zelf 100% achter staat

Deze tip sluit mooi aan op de vorige. Want om geloofwaardig te blijven, moet je alleen samenwerkingen aangaan als je daar zelf 100 procent achter staat. Eerst ging Jordi samenwerkingen aan op basis van affiliates, hierdoor was hij erbij gebaat als hij direct sales ontving met zijn blogs en posts. Niets mis mee, en natuurlijk werkte dit wel, maar hij merkte dat het niet goed is voor je betrouwbaarheid als je positief schrijft over iets waar je ‘in het echt’ minder positief over bent. Hij is hier in het begin van zijn blogcarrière één keer de mist mee ingegaan, door te schrijven over een product waar hij eigenlijk niet zo enthousiast over was. Daar kwamen mensen al snel achter en dat was slecht voor zijn reputatie. Nu focust hij zich vooral op langdurige samenwerkingen met merken en organisaties, en werkt hij met vaste prijzen en op maat gemaakte campagnes.

Onthoud altijd dat mensen het doorhebben als je iets rooskleuriger maakt dan het is. En dat is zonde voor de reputatie van jou en je blog! Heb je afgesproken ergens over te schrijven en ben je er allesbehalve positief over? Ga dan in gesprek met het bedrijf waarmee je de samenwerking bent aangegaan en geef het eerlijk toe. Jij wil geen ontzettend slechte review publiceren, en zij willen dat natuurlijk ook niet. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om een ander product te reviewen.

Onthoud altijd dat mensen het doorhebben als je iets rooskleuriger maakt dan het is.

4. Krijg meer volgers en meer bereik

Jordi wilde zijn bereik vergroten, zoals jij en iedere blogger dat wil. Hij is hiermee begonnen door simpelweg veel te reageren op artikelen en social media van andere grote blogs. Hier geldt vooral één belangrijke tip: houd dit persoonlijk én inhoudelijk. De bloggers onder ons zullen het vast herkennen: reacties op je Instagram met daarin ‘Epic shot’ en ‘Cool pic’, of soms ietwat uitgebreider zoals ‘Your feed and story inspires me so much!’. Dit zijn totaal nietszeggende reacties en het is overduidelijk dat deze bloggers alleen maar reageren om het reageren en het vergroten van hun eigen bereik. Want hoe kun jij een Engelstalig iemand geïnspireerd hebben met een Nederlandse beschrijving bij je post…? Juist, niet dus. Met zulke reacties heb je ook kans dat je reacties verwijderd worden, omdat ze als spam gezien worden. Steek dus even wat moeite in een reactie en voeg waarde toe aan het verhaal of de social post. Succes gegarandeerd!

Link naar je eigen blog

Als je reageert op blogs zelf, zet dan in je reactie een link naar jouw eigen blog, Instagram-account of ander social medium. Doordat Jordi dit op deze manier aanpakte, kreeg hij veel nieuwe volgers en kwamen meer mensen in contact met Fit Dutchies.

Ook op Instagram zelf is Jordi veel interessante mensen gaan volgen. Maar fan van de zogenaamde volg- en ontvolgstrategie is hij niet. Dit houdt in dat je mensen gaat volgen, en als ze niet terug volgen, je ze na een tijdje weer ontvolgt. Waarom dit volgens hem niet werkt? Je kunt nooit in de gaten houden wie je allemaal al eens hebt gevolgd met deze strategie. Zo werd hij in een paar weken keer op keer ‘opnieuw’ gevolgd door een blogger, waardoor overduidelijk werd dat ze het alleen om het terug volgen deed. Je kunt het wel doen, als je het wat tactvoller aanpakt. Maar dit kost meer tijd en energie. 😉 Sowieso kost het opbouwen van je bereik met deze tips veel tijd, maar je bouwt er wel een hele waardevolle en relevante basis aan volgers mee op. En die zorgen weer voor een hoop engagement! Benieuwd naar meer manieren voor meer volgers? In dit artikel op Frankwatching lees je nog meer tips, meer volgers gegarandeerd! 

5. Claim je eigen #hashtag

Fit Dutchies heeft – logischerwijs – de hashtag #fitdutchies bedacht en als het ware ‘geclaimd’. Inmiddels is deze (samen met de enkelvoudige #fitdutchie) bijna een miljoen keer gebruikt, gigantisch! De hele community gebruikt deze hashtag in hun posts op social media. Een ontzettend mooie manier om je naam en je community nog bekender te maken. Nu is #fitdutchies natuurlijk ook een aantrekkelijke naam die mensen gebruiken omdat zij zichzelf ook als fitdutchie zien en dit met deze hashtag laten zien.

Als je blognaam niet heel aantrekkelijk is voor anderen, bijvoorbeeld als je eigen naam erin voorkomt, dan wordt het al wat lastiger. Denk aan iets standaards als ‘josienskeuken’. Met zo’n naam zal het moeilijker worden om anderen aan te zetten je hashtag te gebruiken. Toch heeft Jordi daar ook wat tips voor:

  • Gebruik ‘m in ieder geval zelf bij al je eigen posts.
  • Kies een andere aantrekkelijke hashtag die algemener is. Zo gebruikt Reebok bijvoorbeeld de hashtags #thegymiseverywhere en #bemorehuman. Hoe algemeen deze hashtags ook zijn, omdat Reebok ze zoveel gebruikt zijn ze wel ‘geclaimd’.
  • Probeer in je blogs en social posts je volgers actief aan te sporen (eigenlijk letterlijk te vragen) om je hashtag te gebruiken. Bijvoorbeeld als ze jouw product hebben gekocht of een gerecht van je foodblog hebben gemaakt (dat ligt natuurlijk wel aan de niche waarin jij actief in bent).
  • Gebruik je hasthag in (win)acties of rubrieken. Als je hier om de zoveel tijd een winactie omheen organiseert, voor bijvoorbeeld de origineelste foto, wordt het voor je volgers aantrekkelijk om de hashtag te gebruiken. Ook zou je er een rubriek van kunnen maken, door bijvoorbeeld op een vaste dag een foto te reposten die met jouw hashtag geplaatst is.

Jordi merkt dat voor veel Instagrammers het reposten van foto’s hartstikke waardevol is: zo krijgen zij namelijk ook meer bereik en volgers. En jij bereikt zelf ook nieuwe mensen. Typische win-winsituatie dus. Mensen vinden het vaak ook een grote eer als een (groot) account jouw foto repost.

6. Maak gebruik van user generated content

Bovenstaand punt sluit eigenlijk weer mooi aan op het werken met user generated content. Dat is (in het geval van Fit Dutchies) vooral de content die de community maakt en Jordi hergebruikt. Zo zegt Jordi hierover: “Posten met en over anderen geeft echt een sneeuwbaleffect. Als ik een gastblog plaats of een foto regram, dan deelt die persoon dit ook weer in zijn of haar netwerk, omdat ze er trots op zijn om op Fit Dutchies te staan. Zo komen nog meer mensen in aanraking met Fit Dutchies. En daarnaast: het is vaak super goede likeable content waar je volgers zich mee kunnen identificeren. Puur omdat het door een medevolger geschreven of gemaakt is. Zorgt ook voor een mooi ‘wij’-gevoel in de community. En het is voor mij een kleine moeite. Ideaal!”

Zijn wekelijkse ‘rubrieken’, maar ook tijdelijke acties zijn hier een goede optie voor. Ter inspiratie volgen hier een paar voorbeelden vanuit Fit Dutchies, die in een iets andere vorm ook voor jouw blog zijn toe te passen.

Fit Dutchie van de week & ‘transformaties’

Wekelijks roept het team één iemand uit de community uit tot ‘Fitdutchie van de week’. Hij of zij mag dan zijn verhaal (bijvoorbeeld zijn transformatie) delen in een blogartikel, wat ook doorgeplaatst wordt op social media met een tag naar hun eigen account (voornamelijk Instagram). Op deze manier geef je de community een platform om zichzelf te laten zien en zo laat je als community ook zien waar jij en je volgers voor staan.

Laat je community meedenken over een nieuw product of blog

Regelmatig vragen Fit Dutchies aan de community waar ze meer over willen lezen en of ze hier nog leuke input voor hebben. Je zou denken ‘dat is ook makkelijk’, maar het werkt! Volgers vinden het leuk om met je mee te denken, al helemaal als je hun idee gebruikt. Zo hebben ze laatst ook de community gevraagd voor een nieuwe tekst voor het bekende Fit Dutchies-shirt met daarop de tekst I AM A FIT DUTCHIE. Het leukste en origineelste idee voor een nieuwe tekst achter ‘I AM’ werd echt in productie genomen en de bedenker mocht het eerste shirt hebben. Super simpel en het kost je niets, maar o-zo effectief! Zulke acties leveren je een hoop affiniteit met je volgers op.

Volgers vinden het leuk om met je mee te denken, al helemaal als je hun idee gebruikt.

7. Geef je blog een gezicht, maak het persoonlijk

Fit Dutchies was op het begin anoniem. Jordi merkte na een tijdje op dat niemand wist wie achter Fit Dutchies zat en hoorde op gegeven moment zelfs dat er werd gedacht dat alles bedacht en gemaakt werd door een vrouw. Dat moest anders! Niet alleen daarom, maar ook omdat hij van mening was dat persoonlijkheid werkt om je volgers bij jezelf en je blog te betrekken.

Om hier verandering in te brengen, is hij zichzelf en de andere bloggers in the picture gaan zetten als het ‘Fit Dutchies-team’. Eerste stap was – eigenlijk heel simpel – een artikel waarin hij zichzelf voorstelde en vertelde wie er achter Fit Dutchies zit. Ook teamleden werden voorgesteld in blogartikelen, met daarin leuke feitjes en weetjes over die persoon, of bijvoorbeeld een weekdagboek. Maar ook door foto’s op Instagram te delen waar teamleden op staan. Jordi zegt dat op één van de drie foto’s wel iemand van het team staat. En dit bleek hartstikke goed te werken: deze posts leveren veel likes en leuke reacties op. Engagement to the max!

Ondanks dat je na deze tips veel zelf in beeld bent, moet je ook opletten hóe je zelf overkomt. “Laatst ontmoette ik wat mensen voor het eerst in het echt, en ze zeiden dat ze verwachtten dat ik veel arroganter was. Dat wil ik natuurlijk niet!” Een tip hiervoor is om ook weleens filmpjes te plaatsen op Instagram of op Youtube te vloggen. In een video is het in mindere mate een momentopname en zien mensen de échte jij. Kan het nog persoonlijker? Nee, en mede daarom is het vloggen zo populair. Vergeet ook niet dat de algoritmes van Facebook & Instagram video’s meer bereik geven ten opzichte van foto’s (dit om te kunnen concurreren met YouTube).

8. Vergeet offline niet!

Ik zie steeds vaker bloggers offline events organiseren, bijvoorbeeld om die blogger of auteurs van de blog te ontmoeten. Klinkt gek, maar veel volgers vinden dat helemaal geweldig. Zo organiseerde Charlie’s Kitchen laatst een #meetcharlie-event, waarbij zij haar volgers ontmoette. Er blijkt hier naast het online contact alsnog grote behoefte aan te zijn.

Een ander idee is om workshops te geven aan je volgers. Vaak word je door hen als autoriteit gezien en willen ze maar al te graag (en al helemaal in real-life) van je leren.

Ook Jordi wil graag offline meer in contact komen met de community en zo nog meer tussen de doelgroep staan. Hiervoor zijn ze deze zomer bezig met de Fit Dutchies Summer Tour. Het doel hiervan is echt om in contact te komen met de community, en zo Fit Dutchies ook een persoonlijk gezicht te geven. Ook vindt hij dit een manier om te laten zien dat je als oprichter niet ‘boven’ de community staat en toegankelijk bent.

De fout die marketeers maken als ze met bloggers willen samenwerken

Jordi maakt het vaak mee en ik hoor het ook veel van andere bloggers: het gesteggel met marketeers over hoeveel je voor een samenwerking betaalt en wat het gaat opleveren. Jordi’s tip voor marketeers is vooral: ben niet alleen gefocust op keiharde sales. Bij bloggers draait het voornamelijk om bereik en invloed, en levert goede contentmarketing vaak meer op dan een platte ‘koop nu’-advertentie. Ondanks dat acties op korte termijn (bijvoorbeeld een kortingscode promoten) ook goed werken, draait het voornamelijk om lange termijn. Door middel van mooie, inhoudelijke content word je top of mind bij jouw doelgroep en werk je aan je naamsbekendheid. Zo word je (langzamerhand) leuk gevonden en creëer je een verlangen naar jouw product of dienst.

Jordi krijgt dan vaak te horen dat het succes hiervan ‘zo slecht te meten is’. “Dat klopt ergens ook wel, omdat je niet naar directe sales kijkt, maar als jouw poster in een bushokje hangt, weet je ook niet hoeveel mensen hem bekeken (en gelezen) hebben. Online kun je de impressies meten. En in dat bushokje kun je (naast geografisch) niet eens specifiek targeten op jouw doelgroep, via een nicheblog kan dat wel.

Het bereik is waar je voor betaalt

Waarom een ‘simpele’ Instagram-post zoveel geld kost terwijl het zo weinig werk is, wordt ook vaak gevraagd. Jordi legt uit: “Die Instagrampost is inderdaad in een mum van tijd online. Onze volgers waren er echter niet in een mum van tijd: hier is veel tijd in gaan zitten en is hard voor gewerkt de afgelopen jaren. Dat bereik is waar je voor betaalt.

Nog iets waar marketeers mee op moeten passen: in ‘bloggersland’ kent iedereen elkaar. Zo is er zelfs een geheime Facebookgroep met tientallen bekende bloggers. Is er een partij die zich niet aan afspraken houdt en het waarschuwen waard is? Dan wordt dat gedeeld. Zo ontstaat er een ‘ondergrondse blacklist’ van bedrijven. En daar wil je niet tussen staan. 😉

Wat voor lessen heb jij nog voor bloggers en marketeers die met bloggers willen werken? Laat het weten in een reactie!