Loopbaan

Mental health breaks & 9 andere tips voor gezondere werknemers

0

Het is algemeen bekend dat het hebben van werk een positieve invloed heeft op iemands gezondheid en welzijn. Maar op de werkvloer zelf zijn er ook tal van mogelijkheden om te werken aan de gezondheid van werknemers. Ik geef je 10 tips.

Met de verwachting dat de werknemers van de toekomst langer moeten doorwerken, is gezondheid en vitaliteit binnen een bedrijf actueler dan ooit. Een gezond personeelsbestand levert een werkgever bovendien andere voordelen op. Werknemers voelen zich sneller aangetrokken tot bedrijven die zich bekommeren om hun welzijn, en zijn bereid langer te blijven bij deze bedrijven. Bovendien leiden gezonde werknemers tot een verbeterde productiviteit, lage gezondheidszorgkosten en een verbeterd imago van het bedrijf.

Gezonde werknemers leiden tot een verbeterde productiviteit, lage gezondheidszorgkosten en een verbeterd imago van het bedrijf.

Snacks eruit, appeltjes erin?

Dit is waar vaak aan wordt gedacht bij een beleid gericht op gezonder personeel. Hoewel gezonde voeding in de kantine absoluut belangrijk is, zijn er andere en effectievere manieren die leiden tot gezondere werknemers. Gezondheid is meer dan alleen kijken naar voeding en beweging. Het mentale aspect mag bijvoorbeeld ook niet vergeten worden. Zo laten cijfers zien dat psychische aandoeningen de belangrijkste oorzaak voor ziekteverzuim voor het 45e levensjaar is.

Hoe dan wel?

Een plan van aanpak gericht op een betere gezondheid en vitaliteit binnen het bedrijf kan op vele manieren worden vormgegeven. Aan de hand van tien tips maak ik in dit artikel duidelijk welke mogelijkheden er zijn om uiteindelijk gezondere werknemers te realiseren.

Tip 1. Staan in plaats van zitten

Zittend werken wordt ook wel het nieuwe roken genoemd. Waarop is dit gebaseerd? Een zittende baan draagt bij aan een gebrek aan beweging. Vooral werknemers die naast hun langdurige zit op het werk ook buiten werktijd weinig bewegen, hebben kans op ernstige klachten. Zo vergroot langdurig zitten onder andere het risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en RSI. Om dit te voorkomen, raadt de Arbocatalogus aan om niet langer dan vijf uur te zitten en om de twee uur van houding te wisselen. Ook staand werken in plaats van zitten biedt oplossingen. De aanwezigheid van een aantal sta-bureaus om aan te werken, of sta-tafels om aan te vergaderen, zijn hier goede voorbeelden van.

Tip 2. Voldoende water op de werkvloer

Water is gezond, dit wisten we al. Maar genoeg water drinken op het werk blijkt vaak lastig. Vooral tijdens de drukke uren schiet een pauze voor een glas water erbij in. Het drinken van (voldoende) water is niet alleen voor de vochtopname en uitstoot van afvalstoffen ontzettend belangrijk, maar ook voor de productiviteit op de werkvloer. Het voedingscentrum adviseert 1,5 tot 2 liter water per dag. Hiervan zal een belangrijk deel gedurende de werkdag gedronken (moeten) worden. Er zijn meerdere manieren om werknemers te motiveren tot waterdrinken. Zo kun je een waterkoeler op een centraal punt op de werkvloer neerzetten, kun je kannetjes water over de werkplekken verspreiden, eventueel aantrekkelijker gemaakt door er stukjes fruit aan toe te voegen. Ook zijn apps aan te raden die bijhouden of werknemers genoeg gedronken hebben, zoals Water Alert

47894681 - drink water. woman's hand pouring fresh pure water from pitcher into a glass. health and diet concept. healthy lifestyle. healthcare and beauty. hydratation.

Tip 3. Verban de sigaret

De schade die roken aanricht, is bij iedereen bekend. Minder bekend is dat werkgevers, onder voorwaarden, onbelast een cursus stoppen met roken voor hun werknemers kunnen aanbieden. Als deze cursus onderdeel is van het Arbo-plan van de organisatie en het initiatief voor de cursus genomen is door de werkgever, is het aanbieden van de cursus onbelast. Naast cursussen kunnen er ook ‘stop-teams’ gevormd worden, waarin werknemers die willen stoppen elkaar ondersteunen. Je kunt zelfs denken aan bonussen voor werknemers die erin slagen om te stoppen.

Tip 4. Samenwerken gaat verder dan samen werken

Waarom zou je als werkgever ook buiten werktijd je werknemers storen met ‘leuke dingen’? Deze vraag heeft menig werkgever zichzelf al eens gesteld. Het antwoord: omdat je zo laat zien ook andere zaken dan alleen werk belangrijk te vinden. Voor een goede werk/vrije tijd-balans is het belangrijk dat het personeel ook buiten de werkplek om met elkaar in contact komt, op een informele manier. Hierbij kun je denken aan een borrel op het werk, een bedrijfsexcursie of een gezamenlijk diner. Een aantal punten zijn hierbij essentieel.

  • Niemand mag worden uitgesloten
  • Zorg voor een zo hoog mogelijke opkomst
  • Houd een vaste regelmaat aan, elke maand bijvoorbeeld
  • Laat werknemers zich mengen onder elkaar
  • Praten over werk is verboden

Tip 5. Nieuw: de korte ‘mental health break’

Je kent het wel, het ene moment zit je vol energie en focus aan een project te werken, het andere moment is de concentratie compleet verdwenen. Wat is er veranderd? Het menselijk brein is niet gebouwd om langdurig de aandacht te geven die we soms vragen. Urenlang focussen op één taak is nooit iets waar we goed in zullen zijn. Maar er is een oplossing: een korte mental health break! Onze hersenen hebben twee standjes: de focus-stand en de diffusie stand. De eerste spreekt voor zich, de tweede heeft betrekking op een ontspannen, dag-dromerige modus. Studies laten zien dat juist tijdens deze fase van dagdromen ons brein in staat is om problemen op te lossen. Zo herken je vast het moment dat je tijdens het douchen of op de fiets opeens de oplossing vond, die je op de werkvloer al uren zocht! Klap dus af en toe je laptop dicht voor een paar minuten, loop een rondje door het kantoor, of zelfs buiten het kantoor en geniet van je mental health break.

Tip 6. Aparte werktelefoon voor werknemers

Voor werknemers die niet over een aparte telefoon beschikken voor zakelijke en privé contacten, blijkt het lastig om werk buiten de deur te houden. Een smartphone van de zaak om zowel privé als zakelijk te combineren, is dus geen goed idee. Een goede manier om werk en privé te scheiden, is het aanbieden van een mobiele werktelefoon aan werknemers. Buiten werktijd staat de werktelefoon uit en is er tijd en aandacht voor ontspanning en vrije tijd.

Tip 7. Bedankt voor de bloemen

Werkplekken die voorzien zijn van planten, blijken tot een stijging van 15% op de tevredenheid en concentratievermogen van werknemers te leiden. Dit gaat in tegen het klassieke beeld waarin veel bedrijven streefden naar kale werkplekken, om afleiding te voorkomen. Er zijn meerdere mogelijke oorzaken voor het beter functioneren in een kantoor met planten. Dat kan komen doordat planten de lucht zuiveren, waardoor er productiever wordt gewerkt. Ook kan het zijn dat werknemers inzien dat het management begaan is en hierdoor bereid zijn om zich meer in te zetten.

tip7

Planten produceren zuurstof en verhogen je productiviteit en creativiteit. Neem een plantje op je bureau of naast je werkplek. Naast de gezonde werking, zorgt een plant ook voor een vrolijke sfeer op de werkvloer.

Extra. Tips voor de werknemer!

Hoewel werkgevers voor een deel verantwoordelijk worden gehouden voor de gezondheid van ‘hun’ werknemers, komt een belangrijk deel ook neer op de werknemers zelf. De onderstaande tips laten zien hoe je als werknemer met je gezondheid bezig kunt zijn op en buiten de werkplek!

Tip 8. Wake up early

Veel CEO’s van grote bedrijven doen het al: vroeg opstaan. Wie er vroeg uit is, heeft meer productieve tijd te besteden. Zo begin je jouw dag dus met een voorsprong. Gebruik de tijd in de ochtend om rustig te ontbijten, een kleine work-out, het lezen van de krant of je taken voor de dag door te nemen. Een vroege vogel zijn, is lang niet zo moeilijk als vaak gedacht wordt. Onderstaande punten kunnen erbij helpen.

  • Ga niet snoozen, sta op als de wekker gaat
  • Plan eerst tijd voor jezelf in na het opstaan
  • Zorg dat je iets belangrijks in de ochtend hebt, dit is je stok achter de deur
  • Ga eerder naar bed en pas je slaapgedrag geleidelijk aan

tip8

Tip 9. Switch!

Eén van de belangrijkste aspecten als het gaat om gezondheid op de werkvloer, is dat jij als werknemer plezier hebt in je werk. Stel jezelf de vraag of je bij je huidige werkgever op je plek zit en hier over vijf jaar nog ziet zitten. Een half miljoen Nederlanders kiezen jaarlijks voor een totaal andere baan. Sterker nog, de helft van de Nederlandse werknemers zou zijn carrière anders inrichten als zij opnieuw mochten kiezen. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction. Een carrièreswitch, ook al is het op latere leeftijd, is dus zo gek nog niet!

Tip 10. Pas op met overuren

Wetenschappers van het University College in London concludeerden wat velen al verwachtten. Regelmatig overwerken is slecht voor de gezondheid van werknemers. Zo vergroot overwerken het risico op een beroerte of hartfalen. Stress en lang zitten, zijn vermoedelijk de belangrijkste oorzaken. Pas dus op met overwerken en durf nee te zeggen, tijd om naar huis te gaan!

tip10

Op weg naar gezondere werknemers zijn er dus tal van middelen die ingezet kunnen worden. Dit geldt voor zowel werkgever als werknemers zelf. Door het effectief toepassen van een aantal tips, kan de gezondheid al dusdanig verbeteren. Zo kunnen de appeltjes en snacks prima naast elkaar kunnen liggen in de kantine. Naast de hierboven genoemde tips zijn er natuurlijk meer tips die kunnen bijdragen aan een gezonder personeelsbestand. Wat zijn jouw tips? Deel ze in een reactie onder dit artikel!

Afbeeldingen met dank aan Unsplash en  123RF.