Social media

Website Custom Audiences: nieuwe opties bij targeten op Facebook

0

Sinds de introductie van de nieuwe Facebook-pixel zijn er enorm veel nieuwe ontwikkelingen binnen Facebook. Zo zijn er advertentiemogelijkheden (Facebook Canvas) en is het onder andere dankzij de Facebook-pixel mogelijk om meer te weten te komen over je doelgroep. Je kunt je advertenties hierop aansluiten. Waar je sinds kort met gebruik van Audience Overlap en Engagement Custom Audiences interessante inzichten uit je doelgroep kunt halen, gaat Facebook nu nog een stapje verder.

In dit artikel lees je onder andere over ontwikkelingen als Canvas en Instant Articles. Ik ga hier dieper in op de feature Website Custom Audiences. Vanaf nu is het mogelijk om Website Custom Audiences te creëren en daarbij rekening te houden met het gedrag van je websitebezoekers! Website Custom Audiences kennen we natuurlijk al langer, maar het had altijd één grote beperking. Namelijk dat alle websitebezoekers als gelijken werden beschouwd.

Sommige bezoekers komen dagelijks terug, terwijl andere de site slechts eenmalig bezoeken. De één spendeert drie seconden op je website en de ander blijft uren om alle content te lezen. Zou het niet tof zijn om onderscheid te kunnen maken dus deze bezoekers? Nou, vanaf nu is het dus mogelijk!

Wat houdt Website Custom Audiences precies in?

Ik kan me goed voorstellen dat je door alle ontwikkelingen bij Facebook het overzicht van de mogelijkheden mist. En ook wat de waarde is van deze extra feature. Heel kort gezegd is het nu dus mogelijk om websitebezoekers te targeten, maar daarbij rekening te houden met het gedrag dat ze hebben vertoond op je website. Dankzij de Facebook-pixel kun je nu dus doelgroepen maken op basis van acties én de frequentie van die uitgevoerde acties meenemen. Zo kun je nu doelgroepen maken op:

  • Pageview
  • Registraties
  • Aankoop
  • Zoekopdrachten binnen website

facebook website custom audiences

Doelgroepen aanmaken op basis van pageviews is voor iedereen beschikbaar die de Facebook-pixel op de website heeft geïmplementeerd. De andere evenementen vereisen een extra stukje code op de website. Ook deze zijn relatief makkelijk te implementeren, maar het vereist wel wat extra werk.

Wat is de meerwaarde van de extra targetmogelijkheden?

Eigenlijk zijn er door deze toevoeging heel veel verschillende zaken die je kunt testen om vervolgens campagnes verder te optimaliseren. Aangezien ik tot op heden zelf alleen nog doelgroepen heb aangemaakt op basis van pageviews, zal ik een voorbeeld geven hoe je deze kunt inzetten.

Voorbeeld 1 – Meer betrokkenheid creëren bij posts

Als je regelmatig nieuwe artikelen schrijft, kan het erg interessant zijn om onderscheid te maken tussen de engagement van je websitebezoekers. In dit geval beschouw ik de engagement van websitebezoekers als de frequentie van hun bezoeken. De kans dat iemand je nieuwe artikel leest, is waarschijnlijk groter bij personen die wekelijks je site bezoeken dan personen die dit maandelijks doen.

Om dit testen zou je dus een doelgroep van websitebezoekers in de afgelopen twee maanden kunnen opzetten. Je kunt daarin onderscheid maken in of ze de website één, twee, drie, vier, vijf of meer dan vijf keer hebben bezocht. Hoogstwaarschijnlijk betaal je veel minder voor je kliks op je posts die zijn getarget op frequente bezoekers. Door dit vervolgens naast elkaar te leggen kun je voor jezelf bepalen of iedere doelgroep zijn CPC waard is.

facebook website custom audiences

Bron: jonloomer.com

Voorbeeld 2 – Gerichter targeten om meer conversies te realiseren

Als je frequent nieuwe producten post, zoals voor een kleding- of schoenenwinkel,  is het ook erg interessant om te kijken of het aantal pageviews het aantal conversies beïnvloedt. Stel, je adverteert met een nieuw paar schoenen. Ik kan me voorstellen dat iemand die regelmatig je website bezoekt, misschien sneller overgaat tot de koop van de schoenen dan iemand die zelden een product koopt op je website. Natuurlijk is dit een aanname, maar wel eentje die je dankzij de extra feature kunt gaan testen.

Dankzij de Facebook-pixel kun je achterhalen welke doelgroep het beste heeft geconverteerd. Vervolgens is het ook interessant om eens te kijken naar de cijfers van de betrokkenheid en relevantiescore van je ad per doelgroep. Ligt het doorklikpercentage bijvoorbeeld hoger bij actieve websitebezoekers?

Hoe kun je deze doelgroepen opzetten?

Het aanmaken van deze doelgroepen is erg eenvoudig. Via advertentiebeheer navigeer je naar hulprogramma’s en klik je vervolgens op doelgroepen. Daar kies je voor de blauwe button ‘doelgroep maken’ en dan ’aangepaste doelgroep’. Bij het aanmaken van de aangepaste doelgroep kies je voor ‘websiteverkeer’. Dit gedeelte werkt dus hetzelfde als hoe je altijd Custom Audiences zou aanmaken. Nu valt je misschien op dat je onder ’websiteverkeer’ kunt kiezen voor ‘aangepaste combinatie’.

facebook website custom audiences

Vanaf hier kun je dus gaan targeten op specifieke pagina’s en de frequentie van het aantal bezoeken. Dit kun je doen op een specifieke pagina zoals bijvoorbeeld een algemene webshoppagina, maar dit kan ook over de hele website. De rest spreekt eigenlijk voor zich!

Meer experimentenLike

De komende tijd zal ik meer gaan experimenteren met het aanmaken van doelgroepen op basis van de andere gebeurtenissen. Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen met deze nieuwe toffe feature! Succes!

Afbeeldingen met dank aan 123RF.