How to

Google Ad Grantspro voor non-profits: ontdek de mogelijkheden

0

De afgelopen maand werd ik ‘de man van een half miljoen’ genoemd. Ik kon namelijk Ad Grantspro – met het recht op $480.000 aan gratis AdWords-advertentietegoed per jaar – inzetten voor twee non-profits. Wil je weten hoe jij de reguliere Ad Grants beter kunt benutten of hoe jij de man of vrouw van een half miljoen wordt? Wil je weten of jouw organisatie in aanmerking komt voor Ad Grantspro? Of heb je meerdere websites die je wilt promoten met Ad Grants? Deze vaak onderbelichte mogelijkheden en de vernieuwde aanvraagprocedure van Google non-profitorganisaties worden hieronder uitgelegd.

Google Ad Grants in het kort

Voor degenen die het Google Ad Grants-programma nog niet kennen: het bestaat inmiddels 13 jaar en het helpt non-profitorganisaties in het verkondigen van hun boodschap, zodat ze met gekozen zoektermen bovenaan komen in Google. De meeste non-profits (stichtingen en goede doelen zoals KiKa) maken inmiddels al gebruik van Google Ad Grants. Per maand krijgt een goed doel maar liefst $10.000 aan gratis advertentietegoed. Die gift is hard nodig, omdat de strijd om donateurs, vrijwilligers en leden ook in de non-profitsector in toenemende mate online wordt gestreden.

Bij welke doelen kan Google Ad Grants helpen?

  • Meer bezoekers op de website
  • Naamsbekendheid vergroten en doelen zichtbaarder maken
  • Toename in donaties – via donatiepagina’s – en aantal leden
  • Meer deelnemers aan events.
  • Toename in opgaves voor nieuwsbrieven en socialmedia-kanalen
  • Toename van vrijwilligers

Met Google Ad Grants kun je Adwords of AdWords Express inzetten. Er zijn een aantal beperkingen:

  • Een budget maximum van $10.000 per maand, wat gelijk is aan een dagbudget van $329.
  • Een maximum bod van $2  voor de kosten per klik (CPC).
  • De advertenties worden uitsluitend getoond op de zoekresultatenpagina’s van Google.
  • Geen banners, alleen tekstadvertenties kunnen worden weergegeven.

Nieuwe manier van Google Ad Grants aanvragen

Voorheen deed Google zelf de verificatie van de non-profit. Sinds de lancering van Google for Nonprofits in Nederland zul je eerst gevalideerd moeten worden door Techsoup Nederland. Techsoup helpt organisaties toegang te krijgen tot technologische tools en kennis. Naast Google bieden ook bedrijven zoals Microsoft, Adobe, Cisco, Symantec, Autodesk, Tableau hun diensten daar tegen gereduceerd tarief aan.

Google Ad Grants aanvragen gaat nu als volgt:

  1. Kijk of je voor Google for Nonprofits – en dus Ad Grants – in aanmerking komt.
  2. Vraag een Techsoup-account en token aan.
  3. Zet voor de non-profit een nieuw AdWords-account op met een kleine campagne. Het belangrijkste is dat je zorgt dat je US Dollar (USD) gebruikt als valuta en vul geen factureringsgegevens in. Als je de eerste campagne opzet met deze richtlijnen, dan kun je de aanvraag voor Grants bij Google doen.
  4. Vraag Google For NonProfits aan.
  5. Vervolgens kun je je AdWords-campagnes verder uitbreidden.

De onderbelichte mogelijkheden van Google Ad Grants

Er zijn twee mogelijkheden die soms wel en dan weer niet mogelijk waren met Ad Grants, inmiddels kunnen ze weer aangevraagd worden. Het gaat om Google Ad Grantspro, wat recht geeft op bijna een half miljoen aan gratis advertentietegoed en om meerdere websites te kunnen promoten in plaats van één website.

Google Ad Grantspro
Update 7 september 2016: Google zet een stop op de aanvragen voor Ad Grantspro

Google Ad Grantspro geeft recht op een verviervoudiging van het advertentiebudget: van $10.000 naar $40.000 per maand. Dat is bijna een half miljoen euro aan gratis advertentietegoed per jaar, geheel ter beschikking gesteld door Google. Wie wil dat niet?

Als je non-profit aan de volgende voorwaarden voldoet, kun je een Google Grantspro-aanvraag indienen:

  • Actief zijn met Google Grants: je moet al minstens 6 maanden actief zijn met de reguliere versie van Google Grants.
  • Hoog AdWords-budget: er is maandelijks $9.900 of meer uitgegeven in minimaal 2 van de afgelopen 6 maanden. Dat hoeven geen 2 opeenvolgende maanden te zijn.
  • CTR: de afgelopen 6 maanden is er een gemiddelde klikfrequentie (CTR) van 1% of hoger gegenereerd.
  • Scherpe motivatie bij aanvraag: bij het indienen van de online aanvraag heb je aangegeven hoe het extra bedrag voor advertenties zal worden uitgegeven.
  • Goede reputatie van het account: je hebt een goede reputatie met betrekking tot het Google Grants-programma door je te houden aan het programmabeleid en de richtlijnen.
  • Onderhoud account: je zorgt ervoor dat je iemand in de organisatie of een externe AdWords-specialist hebt die minimaal één keer in de twee weken actief het account beheert.
  • Google Grants Enquête invullen: elk jaar vul je een enquête in en geef je toestemming voor het delen van gegevens over het effect van de Grant of over het aantal behaalde conversies.

Aanvragen

Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je je Google Grantspro-account aanvragen. De aanvraag gaat vaak sneller dan beloofd. Voor Emolife Foundation en KiKa werd het extra budget binnen twee dagen toegekend. Op het moment dat het is toegekend, dan kun je het dagbudget in AdWords verhogen van $329 naar $1326.

Google Ad Grantspro na goedkeuring aanvraag.Bij Emolife heb ik gelijk de dagbudget-verhoging ingezet en er werden aanzienlijk meer klikken en een verdubbeling van het aantal conversies gemeten. De resultaten kunnen nog beter, er wordt momenteel gekeken hoe het budget nog optimaler kan worden ingezet. Het Emolife-team is daar heel blij mee!

Onze duimen omhoog voor Google Ad Grantspro

“Onze duimen omhoog voor een half miljoen aan AdWords-budget” – Emolife-team.

Meerdere websites inzetten met Ad Grants

Het is een tijd niet mogelijk geweest om meerdere domeinnamen in te zetten met Ad Grants, je moest je beperken tot één website. Dus als je actiewebsites had met een aparte url, kon dat niet. Maar op dit moment kunnen er wel gemakkelijk nieuwe websites worden toegevoegd. Als de oorspronkelijke Grants-aanvraag is goedgekeurd en er lopen AdWords-campagnes, dan hoeven de nieuwe url’s alleen aan één van deze eisen te voldoen:

  • De nieuwe domeinen moeten websites zijn die doorlopende projecten promoten met vergelijkbare inhoud én ook eigendom zijn van de non-profitorganisatie.
  • Als het gaat om websites die dezelfde informatie bevatten als het hoofddomein, maar in een andere taal worden weergeven.
  • Websites die de oorspronkelijke website vervangen vanwege het overstappen naar een andere domeinnaam.

Tip: als je nieuwe domeinen aan het Google Grants-account wilt toevoegen, vul dan hier het Google Grants-aanvraagformulier voor aanvullende domeinen in.

Man van half miljoen

Ik hoop dat er binnenkort veel meer mensen rondlopen als ‘de man of vrouw van een half miljoen’ voor hun non-profitorganisatie, daarvoor gaan de duimpjes omhoog. Kijk aan welke voorwaarden je nu nog niet voldoet en zorg ervoor dat je dat je eraan werkt om zo snel mogelijk Ad Grantspro te kunnen aanvragen. En mocht je non-profit meerdere websites hebben, vraag dan snel de mogelijkheid aan om ze te ondersteunen met Ad Grants. Zo help je non-profits nog gemakkelijker én vooral sneller hun online doelen te bereiken.

KiKa Ad Grantspro duimen omhoogOm af te sluiten, een persoonlijke les: het geeft een enorme kick om een non-profit te helpen. Ik kan het iedere online marketeer aanraden om bijvoorbeeld met Google Ad Grants aan de slag te gaan. Met jouw kennis en inzichten kun je veel goed doen.

Wellicht ten overvloede, maar voor de transparantie wil ik graag nog even aangeven dat ik me op verschillende manieren inzet voor KiKa en Emolife. Ten eerste met online marketing, door de inzet van Google Ad Grantspro en Analytics. Daarnaast loop ik marathons voor KiKa en zamel daarmee geld in. Ik zet me in, omdat ik twee lieve, gezonde dochters heb en ik me niet kan voorstellen hoe het is als er kanker bij hun geconstateerd zou worden.