Jaaroverzicht: 2015 volgens Twitter, Facebook, YouTube en Instagram
De kerstboom is opgetuigd en de champagne staat misschien al koud. Dat kan maar één ding betekenen: het is bijna het einde van het jaar! Tijd voor de traditionele jaaroverzichten op televisie. Sinds een paar jaar maken ook de social-mediakanalen een jaaroverzicht van de mooiste, leukste en bizarste momenten van het afgelopen jaar. Pak er een oliebolletje bij en bekijk hun uitspattingen.
Facebook komt met een geheel eigen site om alle belangrijke momenten uit 2015 te herdenken: Year in Review. Onderstaande posts komen je vast nog bekend voor.
2015 Year in Review from Facebook on Vimeo.
In Nederland waren dit de meest populaire onderwerpen:
1. Charlie Hebdo Aanslag
2. Aanslagen in Parijs op 13 November
3. Ali B
4. Tour de France
5. Eurovision Song Festival
6. Griekse Financiële Crisis
7. Syrische burgeroorlog & vluchtelingencrisis
8. Sail Amsterdam
9. Aardbeving Nepal
10. Holland’s Next Top Model
Ook Twitter heeft een eigen site opgezet om het afgelopen jaar nog eens goed door te nemen: #YearOnTwitter.
De populairste hashtags dit jaar waren #PrayforParis #JesuisCharlie #BlackLivesMatter, #LoveWins #RefugeesWelcome en #PlutoFlyBy.
Verder heeft het jaaroverzicht van Twitter duidelijk een Amerikaans tintje. Zo werd de hashtag #FIFAWWC genoemd, de officiële hashtag voor de Women’s World Cup. In Nederland was die hashtag een stuk minder populair.
De populairste hashtag in Nederland was #vacature. Andere populaire hashtags waren #voetbal, #ZZP en #pgbalarm.
De meest geretweette tweet wereldwijd was deze van One Direction-lid Harry Styles. Hij refereert daarmee aan het opstappen van bandlid Zayn Malik.
YouTube
De populairste Nederlandse video op YouTube is deze:
En dat is eigenlijk een parodie van dit liedje, dat de populairste Nederlandse muziekvideo is geworden.
Maar de meest trending video op YouTube is deze. Een paar piepjonge danseresjes gaan los op ‘Watch Me’:
YouTube is natuurlijk niet alleen een muziekplatform. YouTube-sterren verdienen bakken met geld door het uploaden van hun vlogs. Herken jij alle bekende YouTubers in deze video?
De meest gelikete foto op Instagram is deze van Kendall Jenner.
❥ Een foto die is geplaatst door Kendall Jenner (@kendalljenner) op 25 Mei 2015 om 3:51 PDT
En dit is de nummer 2:
Awwww Kanye sent me the coolest flowers!! #KanTay2020 #BFFs Een foto die is geplaatst door Taylor Swift (@taylorswift) op 4 Sep 2015 om 3:08 PDT
Maar ook Nederlandse accounts doen het goed op Instagram. Het populairste persoonlijke account is die van blogger Negin Mirsalehi. Zij is goed voor meer dan 2,5 miljoen volgers.
🔔🔔🔔 getting x-mas ready. Een foto die is geplaatst door Negin Mirsalehi (@negin_mirsalehi) op 8 Dec 2015 om 9:04 PST
De populairste merken zijn RUMAG en, heel opmerkelijk, de voetbalfilmpjes van account 433. En dat terwijl er relatief maar weinig mannen op Instagram zitten.
Zoek de verschillen
Wat valt er nu op tussen de verschillende social kanalen? Twitter scoort internationaal het hoogst met nieuwsitems, maar in Nederland worden er ook veel vacatures op Twitter gedeeld. Ook op Facebook scoren nieuwsitems hoog. Ook wordt er veel gedeeld over televisieprogramma’s. Holland’s next topmodel en het Eurovision Song Festival zijn voorbeelden met een goede geïntegreerde socialmedia-aanpak.
Instagram scoort het hoogst bij persoonlijke profielen. Internationaal gaat het dan vooral om bekende Hollywoodsterren, in Nederland doen de bloggers en vloggers goede zaken. Weer een bevestiging om als merk te investeren in influencers! YouTube blijft goed scoren op muziekvideo’s, ondanks de opkomst van Spotify. Ook vloggers zijn ongekend populair. Doe er je voordeel mee en investeer in de juiste social-mediakanalen.
Zo, dan ben je nu weer helemaal bij en kun je fris aan 2016 beginnen. Ongetwijfeld weer een jaar vol selfies, Facebookposts, tweets, hashtags en video’s. We gaan het meemaken!