Inspiratie

Waarom online recruitment niet genoeg is om je vacatures in te vullen

0

Een wervende ‘Werken bij’-site, creatieve video’s, een origineel vacatureprofiel en enthousiaste verhalen van de mensen die nu bij je werken. Het vakgebied online recruitment staat nog maar aan het begin. Uiteraard een hele goede zaak, maar vaak zie je dat hierbij de offline positionering flink naar de achtergrond schuift. En dat is nu net een gemiste kans voor je bedrijf.

Offline recruitment is het plaatsen van een vacature in een landelijke dagblad, vragen bij een collega-ondernemer of het bezoeken van een banenmarkt. Allemaal voorbeelden van wervingsacties die we gebruikten voordat de online wereld zich opende. Vaak zijn deze technieken verdwenen, bijvoorbeeld door de effectiviteit, kosten of om andere redenen. Erg jammer, want nog steeds geven sommige van deze mogelijkheden het gewenste resultaat, namelijk het invullen van de vacature.

1. Degene die je wilt bereiken is niet altijd online

Niet iedere potentiële medewerker zit wekelijks op Twitter, LinkedIn of Facebook. En niet iedereen gebruikt Google als zoekmachine. Bij het opstellen van de vacature moet je nadenken over waar je doelgroep is, en waar jij dus ook zelf naar toe moet. Zoek je bijvoorbeeld een trucker, ga dan naar een truckersfestival. Zoek je een werknemer die op ‘schooltijden’ kan werken, neem eens een kijkje bij de Huishoudbeurs. Zorg voor promotie, flyers en zet iemand uit de doelgroep op de doelgroep!

2. Laat de sollicitant de beleving voelen

Steeds meer organisaties geven een kijkje in de keuken, door een video, testimonials van eigen medewerkers of een 360 graden-tour door het kantoor. Mooie initiatieven, maar wat is er nu leuker dan de sollicitant vanachter de laptop te trekken en het in real life te laten voelen? Organiseer een kennisochtend met ontbijt en nodig hierbij ook het interne team uit. Laat je sollicitanten of potentiële kandidaten kennismaken met je, waarden en cultuur. Laat ze het voelen, ruiken en opsnuiven.

3. Bied ruimte voor offline interactie

In een wereld waar alles draait om online aanwezigheid, beschikbaarheid en profilering, is het juist erg fijn als er ook ruimte is voor oprechte persoonlijke aandacht. Maak filters in je inbox, stap af van e-mail- en WhatsApp-berichten. Bel een kandidaat op, ga een keer lunchen met een groep, en stuur een kaartje als iemand een andere baan heeft gevonden. Bouw relaties en bied niet alleen interactie wanneer je iemand nodig hebt, maar gewoon altijd.

Businessman hand picking up selected man from group of businesspeople. Recruitment concept. Flat design.

4. Recruitment is net als marketing-maatwerk

Het opvoeden van je kinderen, het aansturen van een voetbalelftal en het organiseren van een evenement: allemaal voorbeelden waarmee je te maken hebt met andere mensen of partijen die je ieder op een eigen manier moet benaderen. Niet iedereen heeft dezelfde gewoontes, waarden of meningen, iedere persoon is uniek.

Waarom passen we dit nog zo weinig toe bij recruitment? We versturen een boodschap (hopelijk aangepast aan de doelgroep die we zoeken), bieden wat ruimte voor vragen en maken vanuit daar een selectie. Waarom zoomen we niet dieper in op de waarden en bijdrage die iemand met zich mee kan brengen? Dus niet het papiertje van de universiteit, de ervaring bij de concullega of de woonwerkafstand, maar al het ‘zachte’ van de mens. En ja, je raadt het al: dit antwoord krijg je alleen door een offline benadering!

Je hoeft echt niet iedere sollicitant te bellen

Nu zeg ik niet dat je iedere vacature direct in de krant moet plaatsen, een groot billboard langs de snelweg moet hangen of iedere sollicitant moet bellen. Wel raad ik je aan om na te denken over de ideale balans tussen online en offline. En let op: dit kan voor iedere vacature anders zijn. Maak een plan met daarin de volgende elementen:

  1. Wie is je doelgroep?
  2. Wat zijn de waarden van die doelgroep?
  3. Wat zijn de kenmerken van de doelgroep?
  4. Waar bevindt deze doelgroep zich?
  5. Hoe zoeken zij naar werk?

Met deze elementen kun je aan de slag met je balans tussen online en offline. Meet de resultaten en zet ze weer in bij een volgende opdracht. Vergaar kennis, data en mensen en je recruitmentbalans wordt steeds helderder.

Succes! En mocht je nog aanvullingen of tips hebben over dit onderwerp, schroom niet om ze hieronder te delen.

Illustraties met dank aan Fotolia.