Mobile marketing: waarom pushberichten ideaal zijn voor kortingsacties
Breaking news van belangrijke nieuwsapps als NRC en de Volkskrant wordt steeds vaker als pushbericht naar smartphones verzonden. Maar het gebruik van pushberichten hoeft niet beperkt te blijven tot nieuws. Het biedt ook bij deals en speciale aanbiedingen voordelen. Klanten zijn namelijk goed te activeren met tijdelijke, speciale aanbiedingen. Zeker als die aanbiedingen op meerdere kanalen staan. Waar moet je als marketeer op letten voor een succesvolle push-berichtstrategie?
Het aantal gebruikte smartphones groeit nog steeds. Dat maakt dat er voor marketeers steeds meer kansen liggen om klanten te bereiken met snelle en gefocuste berichten. Tegelijkertijd rijst dan de vraag naar wie en wanneer er precies gecommuniceerd moet worden. Door het breaking news- of deal-karakter van een pushbericht, worden ontvangers direct geactiveerd. Zeker bij tijdelijke aanbiedingen of speciale kortingsacties, zoals rond Black Friday of aanbiedingen zonder verzendkosten.
Wat heb je nodig om pushberichten te versturen?
Om pushberichten te kunnen verzenden heb je als marketeer een app nodig die klanten kunnen downloaden in de App of Play Store. Je kunt de app zelf ontwikkelen of een gespecialiseerde dienstverlener inzetten om de app te bouwen. Zeker als er een externe specialist ingeschakeld wordt, is het belangrijk om goed duidelijk te krijgen en te maken dat je focust op zowel de gebruiksvriendelijkheid van de app als de mogelijkheden rondom het effectief individualiseren en vormgeven van de pushberichten. Om vervolgens via de app pushberichten te kunnen versturen, moet je al bij het installeren van de app aan de gebruiker vragen of er pushberichten verzonden mogen worden. Daarnaast moet je, net als bij e-mailmarketing, zorgen voor een makkelijke, toegankelijke optie om je weer af te melden voor de pushberichten.
Met welke (conceptuele) voorwaarden moet je rekening houden?
In het ideale geval zie je pushberichten niet als een losstaand iets, maar als onderdeel van een geïntegreerde cross-channel-strategie. In een ideale situatie verstuur je pushberichten geautomatiseerd en pas je ze aan per kanaal, gebaseerd op vooraf gedefinieerde triggers. De inhoud en timing synchroniseer je dan met acties voor andere kanalen, zoals e-mail en print. Bij zo‘n cross-channel strategie is het pushbericht dus onderdeel van een omvangrijker marketing automation-concept.
Het verzenden verloopt geautomatiseerd. De pushberichten kun je per afzonderlijke klant en per gebeurtenis versturen. Om de look en feel van het pushbericht passend te maken, is het aan te raden de lay-out voor verzending te testen op alle gangbare mobiele apparaten. De weergave van pushberichten kan per besturingssysteem en apparaat namelijk behoorlijk variëren.
Pushberichten managen
Daarnaast is het belangrijk notificaties effectief te managen. Vooral bij tijdelijke deals is het belangrijk dat je bepaalt of de pushberichten op de smartphone (in de app) blijven staan of na een bepaalde datum verwijderd of vervangen worden. Als een kortlopend aanbod bijvoorbeeld niet meer geldig is, kan het met een gericht pushbericht met een nieuwe deal overschreven worden. Met name de inactieve gebruikers van de app zien deze aanpassingen niet voorbij komen, maar hebben dan dus wel de nieuwste deals op hun smartphone staan.
Tegelijkertijd moet je, net als bij e-mailmarketing, de verzendfrequentie van je pushberichten in de gaten houden. Hier gelden de vuistregels: meten is weten en vooral niet overdrijven. Het versturen van te veel promotionele pushberichten leidt vaak tot meer afmeldingen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit.
Wat zijn de voordelen van pushberichten in de cross-channel-mix?
Pushberichten bereiken de ontvanger meteen op het lockscreen van de smartphone of in de app. Doordat de aanbiedingen relevant zijn voor de smartphonebezitter, reageert de ontvanger vrijwel direct. Een actie is pas echt geslaagd als die gebaseerd is op een effectieve segmentering en de juiste kanaalkeuze. Te snel en daardoor te weinig relevant is de doodsteek voor een push-bericht, net als compleet relevant maar zonder tijdsdruk.
Voorbeeld: pushbericht voor damesschoenen
Pushberichten zijn namelijk de zogenaamde sprinter van de cross-channel mix. Er moet een reden zijn om de sprint in te zetten. Voorbeeld: een online modewinkel verzendt in zijn nieuwsbrieven individuele kortingscodes voor damesschoenen. Na drie dagen wordt er een automatisch pushbericht verzonden naar mensen die de nieuwsbrief nog niet geopend hebben, als reminder dat de actie bijna verloopt. In dat bericht staat de individuele kortingscode en een link. De link verwijst direct door naar de damesschoenen in kwestie.
Pushberichten zijn vooral handig bij deals & kortingsacties
Pushberichten zijn een spannende en nuttige toevoeging aan de cross-channel mix. Dat geldt al helemaal voor deals en kortingsacties in de e-commerce. Ook bij deze vorm van communicatie draait het volledig om het verstrekken van relevante informatie en aanbiedingen, waarbij tijdelijke aanbiedingen en real-time actie key zijn.
Foto intro met dank aan Fotolia.