Verdieping

LinkedIn-blogs: 10 tips om boven het maaiveld uit te komen

0

Bloggen op LinkedIn is booming! Zo is het niet lang geleden dat LinkedIn de magische grens van één miljoen bloggers passeerde. Omdat steeds meer mensen bloggen, wordt het steeds belangrijker om boven het maaiveld uit te steken. Hoe schrijf je een aansprekende, goede blog? In dit artikel: 10 tips, inclusief advies van Marcel Molenaar, Country Manager LinkedIn Benelux.

Voor wie nog niet weet wat de blogfunctionaliteit precies inhoudt: in september 2014 schreef ik samen met mijn collega bij Social Blooming, Sebastiaan Nagel, voor Marketingfacts al een artikel over dit onderwerp. Hier is bijvoorbeeld ook meer informatie terug te vinden over hoe je aan de slag kunt.

Wat is een blog?

Allereerst: een blog en een statusupdate zijn op LinkedIn twee verschillende dingen. Een statusupdate is een korte beschrijving (van een paar regels), van wat je gaat doen, een vraag of een andere mededeling. Een blog daarentegen, is een langere tekst, met een duidelijke opbouw en het liefst een paar koppen. Volgens deze infographic kun je het beste 500 tot 1.200 woorden aanhouden, ik houd zelf altijd een leesbaar A4’tje aan.

Daarnaast kan niet iedereen schrijven. Kun je wel leuk luchtig schrijven, maar is spelling niet je sterkste kant? Of andersom? Voorkom ergernis bij je netwerk, schakel hulp in. En laat je blog altijd nalezen voordat je het publiceert.

Tip 1: Houd rekening met je netwerk

Op LinkedIn worden alle blogs openbaar gepubliceerd, waardoor de blogs ook zichtbaar zijn voor mensen buiten je netwerk. Toch is het raadzaam goed te kijken naar je eigen netwerk: in eerste instantie wordt je blog voornamelijk door hen gelezen. Houd hier rekening mee bij het schrijven. Denk aan het onderwerp van je post, schrijfstijl, lengte etc. Heb je veel online marketeers in je netwerk? Of HR-specialisten? Houd hen dan in gedachten. In welke kennis zijn zij geïnteresseerd? Wat delen zij?

Tip 2: Houd rekening met de notificatiedruk

Een blog geeft direct een notificatie (het welbekende rode vlaggetje) aan een (groot) deel van je netwerk. Dat werkt dus als een voordeel. Maar let op, de notificatiedruk, de mate waarin mensen meldingen krijgen van nieuwe berichten, blogs en mentions, is hoog op LinkedIn. Een beetje ervaren LinkedIn-gebruiker houdt alle meldingen van berichten en uitnodigingen op dagbasis bij. Maar heel veel mensen doen dit niet. Heb je een groot netwerk, dan krijg je dagelijks meerdere meldingen van blogs die in je netwerk gepubliceerd zijn. Kijk dus uit voor overkill! Wil je dat jouw blog gelezen wordt? Zorg dan dat de titel opvalt. Marcel Molenaar is het hiermee eens: “De titel moet uitnodigen om te lezen en de doelgroep triggeren.”

De titel moet uitnodigen om te lezen en de doelgroep triggeren.

Tip 3: Maak unieke content

Het zou geen tip moeten zijn, maar helaas kom ik het regelmatig tegen: bij het schrijven van een blog is knippen en plakken echt not done. Naast dat het een oplettende lezer meteen opvalt dat je niet zelf geschreven hebt, is het ook nog eens diefstal. Gebruik je eigen woorden en een unieke afbeelding. Denk ook aan het copyright dat op afbeeldingen rust, ook voor afbeeldingen die je in Google vindt. Geen geld voor een designer of niet zo handig met Photoshop? Er zijn veel laagdrempelige online tools waar je zelf afbeeldingen kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan Canva.

Tip 4: Houd rekening met het algoritme

LinkedIn is druk bezig om de zin van de onzin te kunnen scheiden bij de blogposts. Ofwel, ze zijn aan het sleutelen aan het algoritme. De scheidslijn tussen commerciële en editorial content is namelijk dun. Dit betekent in de praktijk dat niet alle blogs die je publiceert op LinkedIn gemeld worden aan je netwerk. Het is helaas niet helemaal te doorgronden wanneer deze melding wel of niet bij je netwerk wordt getoond. Op een aantal zaken kun je letten om te voorkomen dat LinkedIn jouw post aanduidt als commercieel. Denk er bijvoorbeeld aan niet te veel links te gebruiken en het aantal ‘call-to-actions’ (CTA’s) te beperken. Marcel vult aan: ”Dit klopt. Plaats in je blog dus geen vacatures, geen woorden die commercie uitstralen (eurotekens, bedragen, data etc.) en geen links naar commerciële websites of aanmeldformulieren.”

Social Media/Networking Conceptual Background

Tip 5: Schrijven voor het web is anders dan schrijven voor print

Marcel: “Schrijven voor web en dus ook LinkedIn, is écht iets heel anders dan drukwerk. Houd rekening met de reden waarom mensen op LinkedIn zitten! Het devies is daarom ‘professioneel plus deelbaar en snel te begrijpen’. Ga voor de zogenoemde sweet spot.”

Tip 6: Kijk wat werkt

Om te weten wat werkt, zul je vooral aan de slag moeten gaan. Welke blogs worden goed gelezen? Op welke onderwerpen krijg je de meeste reacties? Kijk vooral naar het engagement en niet alleen naar het aantal views. Doordat LinkedIn aan het sleutelen is aan het algoritme, zie je duidelijk terug dat sommige blogs veel minder worden getoond. Bij mij en mijn collega’s zijn zeker twee á drie van de tien blogs nauwelijks getoond in onze netwerken. Erg jammer, ook omdat er vooralsnog geen échte duidelijkheid is wat het bereik bepaalt.

De blogs die er bij mij echt bovenuit schoten, zijn de blogs waarin kennis werd gedeeld. Zoals het tweeluik dat Sebastiaan en ik schreven over tips & tricks over LinkedIn. Wellicht had dit blog ook op een groter platform dan ons bescheiden netwerk succes kunnen hebben. Dat kennisdeling werkt, blijkt ook uit een inventarisatie van de best gelezen blogs op LinkedIn. Op Linkology vind je ook een artikel met handige tips om je blogs te verbeteren.

Wat voor mijn collega en mij ook een succesblog was, was bijvoorbeeld het nieuws dat Social Blooming live ging. Hier ging het om een persoonlijke keuze en wending in onze carrières. Maak het waar mogelijk dus persoonlijk!

Tip 7: Reageer

Je begon aan een blog met een idee of een ideaal. Dan ben je natuurlijk blij met likes en reacties, maar bij bloggen hoort ook het antwoorden op reacties. Is het geen inhoudelijke reactie, dan minstens een bedankje. Ook op LinkedIn geldt een etiquette. Het voordeel hiervan is ook nog eens dat de reacties en het blog weer in de timeline van je connecties komt te staan.

Tip 8: Breek de grenzen van je eigen netwerk

Krijg je veel likes op je blog, dan wordt het blog ook buiten je eigen netwerk verspreid en misschien ook zelfs gelezen! Maar er zijn ook andere manieren om een groter publiek te bereiken: denk er daarom aan om je blog ook te delen via de andere sociale platformen. Een tweet is zo verzonden. En deel je blog in LinkedIn-groepen die aansluiten bij het onderwerp.

Tip 9: Plaats jouw blog niet op verschillende platformen… of toch wel?

Regelmatig zien wij LinkedIn-blogs voorbij komen, die één op één zijn gekopieerd van de corporate website of die later op een andere blog worden geplaatst. Niet slim. Volgens contentstrategist Katie Cooper, bestaat er namelijk een dikke kans dat het zoekalgoritme van Google je bestraft voor het dupliceren van de content. Als jouw website, jouw leadgenerator is, heb je op dat moment een probleem.

Marcel daarentegen is een andere mening toegedaan: “Als je onderaan je blog er duidelijk bij zet dat het artikel eerder is geplaatst op (…) kan dit volgens mij geen kwaad. Overigens is het naar mijn idee zo, dat in onze industry by far de beste engagement zit op LinkedIn, dus zou ik altijd daar als eerste plaatsen.”

Een lastige beslissing? Nee, hoor! Zie tip 6. Kijk hoe het voor jou en je bedrijf werkt door een paar blogs op verschillende platformen te plaatsen (eigen website, externe blog, LinkedIn) en door dat voor een paar blogs niet te doen. Een kwestie van testen en meten!

World connection

Tip 10: Houd het netjes

Omdat de blogfunctionaliteit met notificaties goed werkt, zie ik steeds vaker ‘blogs’ van een paar regels voorbij komen. Zijn er mensen die deze blogfunctionaliteit misbruiken om gegarandeerd een groot bereik te bewerkstelligen? Het heeft er de schijn van. Het kan ook zijn dat het onkunde is. Want snapt iedereen wel het verschil tussen ‘share an update‘ en ‘publish a post‘? Het zou voor LinkedIn alleen maar een extra reden moeten zijn om maatregelen te treffen. Tot die tijd kun je LinkedIn en jezelf een handje helpen om je netwerk relevant te houden. Marcel hierover: “Komt er alleen maar reclame voor in een blog? Of is een blog om een andere reden ongepast, bijvoorbeeld omdat het beledigend is of alleen maar dient als verwijzing naar een website? Iedere member kan onderaan de blog drukken op ‘flag this post‘ Geef daarvoor geen reden.”

Tot zover

Je hebt het gemerkt: er komt nog wel het een en ander kijken bij een goede LinkedIn-blog. Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen met het bloggen op LinkedIn. Doe je dit zelf al? Zo ja, wat zijn je ervaringen? Wat werkt voor jou? En wat vind je van de blogs die je voorbij ziet komen in je tijdlijn?

Ik hoop dat je iets aan dit artikel hebt gehad. Veel plezier met schrijven en blijf je ervaringen delen!

Illustratie intro met dank aan Social Blooming. Afbeeldingen met dank aan Fotolia.