Innovatie

Google Maps fails: over kakkerlakken, de NSA hacken en zeiken op Apple

0

Dat Google Maps niet perfect is, weet je misschien al. Iedereen die aan local SEO doet, heeft weleens frustraties over Google Maps gehad. De afgelopen weken is er vooral veel te doen geweest rondom gênante ‘Google Maps fails’. Zo was er het Android-logo dat op het Apple-logo plaste en leidden zoekvragen als ‘nigger house’ (wie typt die query eigenlijk in?) en ‘kakkerlakken’ in Maps naar respectievelijk het Witte Huis en De Kuip. Aan mij als local SEO’er en Feyenoord-fan om uit te leggen hoe dit kan gebeuren, te bespreken wat Google ertegen doet en bespreken wat jij hiervan kunt leren voor je local SEO-activiteiten.

Google Maps fails: geklier en geklooi

De afgelopen weken kwam aan het licht dat je, als je in Google Maps zocht op ‘kakkerlakken‘, je door Google naar Feyenoord-stadion De Kuip werd geleid. Voor de niet-voetballiefhebbers onder ons: sommige voetbalsupporters verwijzen naar Feyenoordsupporters als kakkerlakken. Eerder kwam naar boven dat de zoekvraag ‘nigger house‘ en het Witte Huis op dezelfde manier verbonden zijn.

Ik ben de eerste die een goede grap kan waarderen en voel me als Feyenoord-fan totaal niet aangesproken – laat staan aangevallen – door de term ‘kakkerlakken’. Ik vind het dan ook best geestig dat dit is voorgevallen. Dat de term ‘nigger house’ naar het Witte Huis leidt, vind ik om begrijpelijke redenen minder grappig. Vanuit mijn rol als SEO-consultant vind ik dit allemaal wél mateloos interessant.

Google’s algoritme werkt

Dat deze verwijzingen ontstaan, laat zien dat Google’s algoritme werkt. Google doorzoekt namelijk het internet en wil de content en context begrijpen. Daarom probeert Google bepaalde thema’s aan elkaar te koppelen. Bijvoorbeeld: omdat er veel content is over pasta waar het woord Italië in voorkomt, concludeert Google dat die twee sterk met elkaar verbonden zijn. Omdat er nogal wat voetbalfora en blogs zijn waarop ‘kakkerlakken’ en ‘Feyenoord’ aan elkaar gekoppeld worden, heeft Google geconcludeerd dat deze bij elkaar horen. Of er moet in dit geval sprake zijn van een grap, een zogenaamde Google Bomb. Google heeft in ieder geval excuses aangeboden en beloofd om het probleem op te lossen.

Google’s local SEO-missers

Dit soort ‘fouten’ zijn voor mij te billijken. Het wordt pas frustrerend als de fouten direct ten koste gaan van jou als ondernemer of onze local SEO-klanten. Zo ken ik verschillende voorbeelden van bedrijven die nog in Google Maps staan, maar allang niet meer bestaan, op de verkeerde locatie staan of zelfs een dubbele vermelding hebben. Het kan altijd een stapje erger, zoals een open vestiging die als gesloten weergegeven staat, omdat deze in Google’s systeem niet is gemarkeerd als gesloten.

Google Maps-hack

In het geval van het Android-logo dat urineert op het Apple-logo, is het een ander verhaal. Hierbij wordt geen content en context gebruikt, maar heeft iemand via Map Maker aanpassingen in Maps aangebracht.

Map Maker is een platform waarop gebruikers aanpassingen in de kaarten van Google Maps kunnen doen. Als iemand een aanpassing doet, moet die goedgekeurd worden. Als iemand echter genoeg autoriteit heeft opgebouwd in de Map Maker-gemeenschap, kan diegene een vertrouwde gebruiker worden. Aanpassingen van zo’n vertrouwde gebruiker worden sneller of automatisch afgehandeld en dus minder gecheckt. In het geval van de plassende Android heeft een ‘sterke gebruiker in de gemeenschap’ de aanpassingen doorgevoerd, aldus Google.

Maps_1

Dit is zeker geen zwakte: de enorm sterke Map Maker-gemeenschap heeft van Google Maps de beste en meest betrouwbare kaartenapplicatie gemaakt. Bovendien zijn dankzij de Map Maker onbekende gebieden als Noord-Korea in beeld gebracht. Het is natuurlijk ondoenlijk om alle aanpassingen die via Map Maker gedaan worden handmatig te checken. Daarom geeft Google de gebruikers de mogelijkheid om dit te doen. Map Maker werkt dus op basis van vertrouwen, net als Wikipedia en geld. Dat het geen perfect systeem is, bewijst bovenstaande afbeelding, maar het wordt in onderstaand verhaal misschien nog wel beter geïllustreerd.

De NSA ‘hacken’ via Google Maps

De Amerikaan Brian Seely heeft namelijk via Google Maps vertrouwelijke informatie verkregen van de NSA. En dan niet via een softwarelek of een Ocean’s Eleven-truc, maar met een laptop en 20 minuten vrije tijd. Hij dupliceerde de vermelding van de NSA in Google Maps, maar voegde een ander telefoonnummer toe dat automatisch werd doorgestuurd naar het juiste telefoonnummer van de NSA. Toen verwijderde hij de reviews die bij de originele vermelding stonden en voegde zelf een aantal reviews toe. Dit zorgde ervoor dat Seely’s vermelding in Maps boven de originele vermelding kwam te staan. Het gevolg was dat mensen die de NSA wilden bereiken het telefoonnummer belden dat in Seely’s vermelding stond en hij alle gesprekken kon opnemen. Er hebben mensen voor minder een oranje overall aangemeten gekregen.

Local SEO-fraude

Gelukkig is Seely een ethisch hacker die zijn pijlen gericht heeft op Google Maps en is hij niet kwaadwillend. Uit zijn presentatie komt echter wel een verontrustend feit naar voren: er wordt blijkbaar op grote schaal gefraudeerd in Google Maps. In de VS is local SEO veel verder dan hier, dus is het logisch dat zoiets daar eerder gebeurt of naar buiten komt. Ik ben het persoonlijk nog niet op deze schaal tegengekomen, maar ben wel op enkele gevallen gestuit waarbij ik zo mijn twijfels had.

Als testcase heb ik ook zelf geprobeerd om een vals bedrijf aan te melden in Google Mijn Bedrijf. Enerzijds hoop ik dat het me niet lukt om een valse Google Maps-vermelding te krijgen, anderzijds vind ik het erg interessant om te kijken hoe het werkt.

Update: mijn nepvermelding in Google is nog steeds niet te vinden in Google Maps. Ik krijg zelfs onderstaande spam-vermelding in de back-end die aangeeft dat verifiëring toch echt nodig is. Zodra er meer over te melden is, zal ik dat hier doen.

Maps2

Grote Google Maps lenteschoonmaak

Natuurlijk konden acties van Google na deze incidenten niet uitblijven. Het bedrijf haalde Map Maker offline en heeft aangegeven te kijken naar ‘intelligentere mechanismen om dit soort incidenten te voorkomen’, wat Googlespeak is voor “we gaan het algoritme aanpassen”. Ook zijn de bovenstaande gevallen verwijderd, al kom ik met de zoekterm ‘edwards snow den’ (een verwijzing naar de inmiddels beroemde klokkenluider Edward Snowden) alsnog bij het Witte Huis terecht. Het lijkt erop dat het algoritme dus nog op dezelfde manier werkt.

maps3

Wat zijn de local SEO-implicaties voor ondernemers?

Welke conclusies moet je hieruit trekken voor jouw gebruik van Google Mijn Bedrijf? Moet jij als retailer of ambulant bedrijf (zonder vaste locatie, b.v. een loodgieter) niets meer doen met Google Mijn Bedrijf? Nee, dat lijkt me zeer onverstandig. Heb je je local SEO goed op orde, dan word je goed vermeld op drie plekken: in het lokale blok in de organische resultaten, Google Maps en Google Mijn Bedrijf. Een goed ingerichte Google Mijn Bedrijf-account helpt daar enorm bij. Dit zijn de belangrijkste punten om op te letten:

  • Let op hoe je je bedrijf noemt (noem je vestigingsplaats)
  • Bedenk goed in welke categorieën je valt
  • Zorg dat je telefoonnummer (liefst met netnummer) en openingstijden consistent zijn met je website
  • Geef een correcte en volledige beschrijving van je bedrijf en/of service en noem de vestigingsplaats hierin
  • Denk na over welke foto je getoond wilt hebben (logo, gevel of gezicht)

En mocht je concurrenten tegenkomen waarvan je het vermoeden hebt dat ze een valse vermelding hebben, rapporteer het aan Google! Hoewel de service van de helpdesk de laatste tijd wat moeilijk bereikbaar blijkt, is het altijd raadzaam om melding te maken van misbruik. Niet geschoten is immers altijd mis.

Heb je zelf voorbeelden van grappige vermeldingen in Maps of heb je ooit de lokale vindbaarheid van een bedrijf (onbedoeld natuurlijk) in de weg gezeten? Ik ben erg benieuwd naar de verhalen! Laat het hieronder weten.

Foto intro met dank aan Fotolia