Innovatie

4x SEO volgens Google: wat staat je te doen in 2015?

0

SEO is een ‘ongoing’ activiteit waar je altijd wel mee aan de slag moet zijn. Maar soms gebeuren er van die dingen waardoor je de planning wel eens om moet gooien of aan moet passen om Google bij te houden. Heb jij de volgende vier onderwerpen al op je planning staan voor dit jaar?

1. Mobiel

Google heeft de hele maand maart van dit jaar uitgeroepen tot #MobileMadness-maand. Toen kondigde Google ook aan dat mobielvriendelijkheid per 21 april een rankingfactor wordt. En dus is de gekte in alle hevigheid losgeslagen: wie wil, kan op het moment zo’n beetje 24 uur per dag bezig zijn om alle informatie hierover tot zich te nemen, van blog tot whitepaper tot Google Hangout. Frankwatching-auteur Eduard Blacquière schreef eerder al een artikel over de veranderingen en hoe je je site ‘mobile friendly’ maakt.

Het aandeel mobiele gebruikers blijft maar groeien

Waarom doet Google dit? Waarom bemoeit Google zich ermee of een site mobielvriendelijk is? Dat zijn veel gehoorde reacties, maar toch is deze actie van Google niet onbegrijpelijk. Het aandeel mobiele gebruikers groeit maar door. In maart vorig jaar gaf Google al aan dat het verwachtte dat wereldwijd het aantal zoekopdrachten op mobiel groter zou worden dan het aantal zoekopdrachten op desktop:

Mobiele zoekopdrachten overstijgen desktop

Hoe belangrijk is mobiel voor jouw gebruikers?

Er zijn landen waar er nauwelijks desktops in gebruik zijn en de meerderheid van de bevolking voornamelijk toegang heeft tot internet met een mobiel. Google wil dat iedereen die via de zoekmachine zoekt, een site getoond krijgt die op dat apparaat een goede ervaring biedt. De gemakkelijkste en snelste manier om dat voor elkaar te krijgen, is de mate van ‘mobile friendly’ een rankingfactor maken.

Hier moet je op letten

Door de positie van Google en het belang van het SEO voor veel bedrijven, kan Google de markt forceren om mee te bewegen. Maar heel eerlijk: eigenlijk zou elke partij moeten weten hoeveel procent van het (organisch) verkeer met een mobiele telefoon komt en hoe belangrijk mobiel dus is voor je gebruiker. Maar in die gevallen waar de markt investeringen voor een mobiele oplossing voor zich uitschuift, is het voor de gebruiker misschien wel fijn dat Google het kan afdwingen. In de chaos van ‘mobilegeddon’ zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

  • Normaal gesproken worden veel van de updates later in Nederland uitgerold dan wereldwijd. Dat zal bij deze update helaas niet het geval zijn: op 21 april wordt ‘ie ook uitgerold in Nederland.
  • Mobielvriendelijkheid geldt, voor zover nu duidelijk, op paginaniveau. Pagina’s die mobielvriendelijk zijn zullen dus profiteren van het nieuwe algoritme. Pagina’s die dat niet zijn, kunnen nadeel ondervinden.
  • Als je nu al het label ‘voor mobiel’ krijgt in de zoekresultaten op een mobiele telefoon, ben je er klaar voor. Ook dat geldt natuurlijk wel op pagina niveau: als slechts 2 procent van je site mobielvriendelijke pagina’s heeft, heb je nog wat te doen.
  • Google verwacht dat de impact van deze update groter is dan Penguin en Panda. Er zijn wat percentages genoemd, maar het is niet duidelijk wat Google bedoelde. Wil je hier meer over weten, lees dan wat Searchengineland erover schrijft.
  • Als je wilt weten of je site is klaar is voor ‘mobilegeddon’, kun je dit testen met de Mobile Friendly tool van Google. Ook hier geldt dat je op paginaniveau test. Haal dus niet alleen je homepage door de tool, maar ook een aantal andere pagina’s.

De wereld vergaat niet als je niet stipt op 21 april mobielvriendelijk bent, maar vanaf het moment dat je wel mobielvriendelijk bent, kun je pas profiteren van de update. Bekijk sowieso in je webstatistieken-pakket hoeveel (organisch) verkeer je nu hebt dat met een mobiel device (geen tablet) je site bezoekt. Je weet dan niet alleen hoeveel verkeer je na 21 april kunt gaan verliezen (je zult niet alles verliezen, op brandname blijft je site waarschijnlijk gewoon ranken, ook al is deze niet mobielvriendelijk), maar je weet ook of jouw doelgroep misschien allang en breed mobiel omarmd heeft en je ze misschien al een tijd tekort doet.

Waar kijkt Google naar?

tikelementen-google-mobiel-vinger-10mm

Houd rekening met de dikte van een vinger.

Waar Google met name naar kijkt is:

  • Hoeven gebruikers niet te zoomen of horizontaal te scrollen?
  • Staan de tikelementen (links en buttons) op voldoende afstand van elkaar?
  • Google adviseert om de ruimte tussen die elementen minimaal 7 millimeter hoog en breed te maken.
  • Is het lettertype groot genoeg? Google adviseert zelf een grootte van 16 pixels.
  • Is content niet geblokkeerd in de robots.txt? Denk aan css of javascript. Google moet deze bestanden kunnen crawlen om een pagina te kunnen zien zoals een gebruiker die ziet. Als je dit niet op orde hebt, zie je dat aan de volgende melding die Google bij jouw site plaatst:

Robots.txt melding in Google Mobile

Responsive, adaptive of een aparte mobiele site?

Op welke manier je mobiele gebruikers wilt bedienen maakt voor je zichtbaarheid in zoekmachines niet veel uit. Google geeft zelf aan de voorkeur te hebben voor responsive webdesign: dit is een van de minst foutgevoelige manieren van ontwikkelen en voor Google goed te crawlen. Dat houdt wel in dat je mobiele gebruikers dezelfde content voorzet als je desktop gebruiker. En dat hoeft niet altijd handig te zijn.

Als je mobiele gebruiker een andere behoefte heeft dan je desktop-gebruiker, kan het zijn dat je bepaalde content wel en andere content niet wilt aanbieden. In dat geval is een mobiele site op een aparte domeinnaam, zoals m.voorbeeldsite.nl, of adaptive webdesign interessanter. Omdat je dan twee sites nodig hebt, kan het een hoger kostenplaatje met zich meebrengen. Welke vorm je ook kiest: ga uit van de wensen en behoeften van je gebruiker. Als je het goed implementeert, is Google ook blij.

Bing label mobielvriendelijkEn Bing dan?

Je zou het bijna vergeten met een partij als Google die ruim 90 procent marktaandeel heeft, maar Bing is er ook nog. En hoewel Bing in Nederland maar een kleine speler is, is het wel goed om er in dit artikel bij stil te staan. Ook Bing werkt al met een label ‘mobielvriendelijk’ en geeft op haar blog aan te kijken naar de toegankelijkheid van een website op een mobiel device. Zij hebben net als Google een voorkeur voor responsive webdesign.

Bing heeft geen persberichten verstuurd, maar ga er vanuit dat als je jouw site mobielvriendelijk maakt, Bing dit ook zal waarderen. Maar laten we wel wezen doe het niet voor Bing of Google, maar voor je eindgebruiker die je hiermee een hoop gescroll en gezoom kunt besparen.

2. HTTPS

HTTPS werd al vorig jaar augustus al door Google ingevoerd als rankingfactor. HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure) beveiligt de verbinding, waardoor gegevens versleuteld verstuurd worden.

Migratie? Maak ‘m meteen Google-proof

Bij de bekendmaking van HTTPS als rankingfactor gaf Google ons (anders dan nu bij mobiel) geen mogelijkheid om voor te bereiden. HTTPS is nog maar een minimale rankingfactor. Op dit moment niet de moeite dus, om halsoverkop je site om te gooien.

Maar ga je komend jaar een nieuwe site bouwen of toevallig al je URL’s migreren (bijvoorbeeld voor een nieuw CMS of bedrijfsnaam), neem het wel meteen mee. Je bent dan meteen Google-proof in één migratie. Als je het niet meteen mee neemt, maar pas gaat doen als het echt gaat bijdragen, zul je op dat moment een tweede migratie van je URL’s moeten doen. Migraties kunnen foutgevoelig zijn, dus hoe minder vaak hoe beter. Waar moet je rekening mee houden:

  1. Zorg ervoor dat al je pagina’s op HTTPS draaien, niet alleen je online formulieren of inlogpagina’s.
  2. Ga voor het 2048-bit SSL-certificaat: dat is op dit moment de beste versie en daarmee nu door Google vereist.
  3. Zorg voor een correcte migratie: laat je site niet draaien op zowel http als https. Dit veroorzaakt duplicate content.

En Bing dan?

Bing heeft aangegeven dat HTTPS in hun zoekmachine geen rankingfactor wordt. Net als bij mobielvriendelijk, geldt ook hier dat je het waarschijnlijk niet om Bing zal doen of laten, maar toch….

3. ‘Click to expand’ en tabs

Niet bevestigd door Google in officiële press releases, maar wel door ‘Googlers’ in hangout-sessies: Google kan content in tabs of uitklapteksten negeren. En zal dat in een aantal gevallen al doen.

Gaat Google ‘ranken’ op tabs & ‘click to expand’?

Begin december 2014 dook deze discussie uit het niets op in internationale blogs en zodoende is het aan Googlers gevraagd. Zij houden een  slag om de arm door over ‘may’ en ‘could’ en ‘might’ te praten. Niemand weet hoe het zit en empirische tests spreken elkaar nog tegen. Dat komt doordat je nooit weet of jij net iets zit te testen terwijl ook Google aan het testen is. Lastig dus.

In het spel van Google speel je volgens hun spelregels

Voorbeeld Click-to-expand

Click to expand

Op zich is het geen vreemde zet: Google is er vrij duidelijk in dat je gebruiker hetzelfde moet zien als google-bot. Door met tabs of ‘click to expand’-opties te werken, kan het zijn dat de verborgen content niet relevant is. Als de ‘verborgen’ content relevant zou zijn,  zo redeneert Google, ‘dan had je het wel meteen laten zien aan je gebruiker’ en in het spel van Google speel je volgens hun spelregels.

Let op: Google heeft bevestigd dat je op een mobiel apparaat de content wel mag ‘verbergen’ met behulp van ‘click to expand’, mits de content op de desktop-site standaard uitgeklapt wordt getoond. Op mobiel ziet Google er dus blijkbaar wel de gebruiksvriendelijkheid van in.

Wat nu? Als je nu bezig bent met het ontwikkelen van een nieuwe site, neem het dan meteen mee en vraag je webbouwer en designer om een oplossing waarbij wel alle content wordt getoond.

Als je werkt met tabs, plaats je meest belangrijke content meteen zichtbaar en verplaats de wat minder interessante content naar een tweede tab. Als je werkt met een uitklapversie, vraag de webbouwer dan om gezamenlijk te kijken naar een alternatieve oplossing.

En Bing dan?

Voor zover bekend speelt dit nu alleen bij Google. Bing heeft zich hier niet over uitgelaten.

4. Content, content & content (en contentdistributie)

Het begint wat saai te worden, en het onderwerp content is redelijk uitgekauwd, maar: als je nog steeds weinig met je content gedaan hebt, ga daar dan echt mee aan de slag. Wacht niet af tot je concurrenten het gat al ingevuld hebben. En ja, het aanbieden van goede content voor je eindgebruiker is niets nieuws, maar wel iets dat in de praktijk bij veel bedrijven op online gebied nog niet of veel te weinig gebeurt.

Verbeter de content op je site

Heb je geen idee wat je op jouw site met content kunt of hoe je je content kunt verbeteren? Schakel dan hulp in van een bureau. Het gaat te ver om dieper in te gaan op alle mogelijkheden die content je biedt. Vorig jaar schreef ik een uitgebreider artikel over content op je webshop, waaruit je alvast wat inspiratie kunt opdoen. Wel wil ik je alvast twee handvatten geven:

  1. Is je basisinformatie op orde? Denk aan productinformatie. Ben je helder over functionele eigenschappen, kleuren, maten en gebruiksinstructies? Heb je filmpjes over je producten, waarin je demonstreert hoe het werkt of wat je ermee kunt?
  2. Ten tweede: heb je goede content waarbij je de vragen van de gebruiker beantwoordt? In de fysieke winkel is er een verkoper die vragen kan beantwoorden van klanten. Hoe doe jij dat online? Help jij je klant verder?

Dit zijn dingen waar je mee kunt beginnen. Heb je de smaak te pakken, ga dan groter denken. Content speelt een grote rol bij het krijgen van de bezoeker op je site en deze te helpen bij het maken van een beslissing.

Maar ook andere zaken spelen een rol

En om meteen een misverstand voor te zijn: het is niet klaar bij het aanbieden van goede content. Goede content of informatie leidt niet meteen tot veel meer verkopen. Voor een webshop bijvoorbeeld spelen ook zaken als levertijd, verzendkosten en prijs een grote rol. Goede content geeft je dus geen vrijbrief om deze zaken te negeren. De bezoeker die dan op jouw site geïnformeerd is gaat alsnog ergens anders tot aankoop over.

De weg naar succes

Bron: randfish

Successen komen niet op de korte termijn

Heb je de smaak van contentcreatie nog niet te pakken? Bedenk je dat het maken van content niet over één nacht ijs gaat. Het maken van content kost nou eenmaal gewoon ontzettend veel tijd en resources. Dat is vaak ook de reden dat zoveel bedrijven het nog laten liggen. Maar ook de successen komen niet op korte termijn. Zorg dat je weet dat je het goede aan doen bent, haal er eventueel een externe expert bij die met je mee kijkt. En als je het goede doet: ga dan vooral door. Het is een kwestie van een lange adem.

Vergeet de distributie van je content niet

Heb je wel al content gemaakt maar levert het nog niet het verwachte resultaat op? Heb je je content aan de man gebracht of gepromoot? Zo niet, werk dan een distributieplan uit. Natuurlijk wil je organisch bezoekers naar je nieuwe content trekken, maar het kan ook helpen om het aan te zwengelen. Op welke manier je dat doet, hangt af van je business. In een B2B-markt kun je natuurlijk een nieuwsbrief rondsturen aan je eindgebruiker. Maar vergeet ook de mogelijkheden niet die LinkedIn biedt om content te delen.

Het vermarkten van je content is een logisch vervolg op contentcreatie. Zonder een solide distributieplan is het nog steeds verspilde moeite.

Tot slot: verwacht niet dat het hiermee klaar is

In dit artikel heb ik vier dingen besproken die dit jaar je aandacht zouden moeten hebben. Het kan best zijn dat Google over een paar maanden een nieuwe aankondiging van een (algoritme)-update doet en dat je daar dan ook over na moet gaan denken. Google doet enkele honderden updates per jaar, dus verwacht niet dat het hiermee klaar is. Wel is goed verder te kijken dan vandaag en de visie van Google te snappen. Op die manier kun je op een aantal dingen al voorbereid zijn.

De gebruiker staat op nummer één

Google geeft aan dat de gebruiker op nummer één staat. En de gebruiker wil volgens Google een veilig world wide web waarin hij of zij zo snel mogelijk de juiste informatie op een prettige manier kan vinden. Vraag je bij alle beslissingen die je komend jaar moet maken met betrekking tot SEO af of de eindgebruiker er beter door geholpen wordt. Als (jij denkt dat) het antwoord ‘ja’ is, is de kans groot dat Google het ook gaat waarderen.

Dat wil niet zeggen dat alles direct een rankingfactor is, maar het voorkomt wel dat je dingen gaat doen die over een bepaalde tijd alsnog door Google ‘verboden’ worden of dingen over het hoofd ziet waar Google over een tijd juist wel waarde aan kan gaan hechten.

Let ook op techniek & architectuur

Het is natuurlijk niet zo dat als je deze vier dingen op orde hebt, dat je dan helemaal bij bent wat betreft SEO. Vergeet ook de wat meer standaard dingen niet die er wel bij horen, zoals techniek en architectuur. Deze moeten ook op orde zijn voordat je resultaat kunt verwachten!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.