Zo word je als zorgorganisatie online zichtbaar: 3 tips met direct resultaat
Steeds meer patiënten oriënteren zich online op informatie over de klachten of zorgverlener voor ze zorg inschakelen. Dit biedt enorme kansen voor zorgorganisaties. Is jouw organisatie goed online vindbaar? Benut je alle online groeikansen met zorgmarketing voor je site? En hoe boek je dan precies het snelst resultaat als zorgorganisatie? Concrete tips voor direct resultaat.
De online zorgconsument en verwijzer: je online groeikansen
Maar liefst 3 op de 4 zorgconsumenten zoeken, voornamelijk online, informatie voordat ze een bezoek brengen aan een arts. Ook vergelijkingssites in de zorg worden meer en meer bezocht, ter oriëntatie op een zorgverlener of -organisatie. Een goede online vindbaarheid, deelbare en relevante content en vertegenwoordiging op de juiste sites; de effectieve inzet van online zorgmarketing wordt steeds belangrijker.
Weinig mensen en middelen voor zorgmarketing: waar begin je?
Vaak ontbreekt het aan kennis, mensen en middelen voor een optimale inzet van online groeikansen in de zorg, blijkt uit recent onderzoek. Veel middelgrote en kleine zorgorganisaties hebben geen of misschien één marketeer in dienst. Waar haal je dan de tijd en kennis vandaan om de online kansen op te sporen? En als deze kansen in kaart gebracht zijn, waar begin je dan?
Online groei is vaak sneller te realiseren dan gedacht. Al met een paar activiteiten kun je kansen in kaart brengen en direct jouw online aanwezigheid en effectiviteit optimaliseren.
1. Optimaliseer de linkbuilding regelmatig, met name op zorgsites
Als jouw website naar relevante sites linkt en betrouwbare en goedbezochte sites naar jouw organisatiesite linken, is dat natuurlijk goed voor de online vindbaarheid (zowel direct als indirect voor de search engine optimalization (SEO)). Maar welke sites zijn dan precies betrouwbaar en goedbezocht in de zorg? Sites die informatie over zorg en welzijn bieden, wegwijzers, vergelijkingssites, fora; er zijn diverse sites voor jouw zorgorganisatie de moeite waard om de linkbuilding te versterken. Enkele suggesties:
- De grote zorgverzekeraars: de meeste aanbieders van zorgverzekeringen bieden patiënten de mogelijkheid een zorgorganisatie te vinden en beoordelen. Op de sites van alle Achmea-, VGZ– en Eno-merken is dit bijvoorbeeld mogelijk.
- Heeft jouw organisatie behalve of in plaats van zorgverzekeraars andere financiers? Ook de sites van die organisaties zijn goede linksites.
- Partnerorganisaties: waar kan jouw online content de content van de partnerorganisatie(s) versterken?
- Patiëntenverenigingen, brancheverenigingen en kennisinstituten: uiteraard vooral die voor jouw specifieke zorgsector relevant zijn.
- Vrijwel iedere specifieke zorgsector heeft een of meerdere online zoekers met een overzicht zorgaanbieders. Niet allemaal even betrouwbaar, dus goed om te bekijken of ze via mail of telefoon bereikbaar zijn, of er recent iets is gepubliceerd om zo de relevantie van de site te beoordelen.
Wat voor link precies en hoe vraag je dat aan?
Goed om te weten wanneer je aan de slag gaat met linkbuilding: een simpele link naar de homepage van de organisatie is vaak wat mager, zeker wanneer die in een lange lijst met alleen links wordt geplaatst. Beter is om om een deeplink te vragen, een pagina dus naar specifieke content die relevant is voor de sitebezoekers van juist deze sites.
Hoe vraag je zo’n link aan bij een webredacteur? Vaak vind je contactgegevens op de contactpagina of colofon op de site. Bang dat ze je vraag brutaal vinden? Niet nodig, want veel webredacteuren zijn juist blij met tips om de website te verrijken met relevante links en content. Door bovendien in je mail of tijdens je telefoontje direct een suggestie te bieden voor de plaats en begeleidende tekst, maak je het publiceren nog gemakkelijker. Wel goed om de reactie en publicatie te monitoren en na te bellen, want niet alle redacteuren reageren direct.
2. Vindbaar via deze relevante en veelbezochte vergelijkingssites
Zorgconsumenten zoeken online niet alleen naar informatie en behandelmogelijkheden bij klachten, maar oriënteren zich hier ook op zorgorganisaties en specialisten. Is jouw organisatie goed vindbaar op de belangrijkste zorgvergelijkingssites?
Mond-tot-mondreclame is altijd al relevant geweest, en online reacties en beoordelingen zullen alleen maar belangrijker worden. Fijn, want als je weet hoe patiënten over je organisatie denken, kun je hierop reageren door individuele patiënten verder te helpen en de zorg op basis van feedback te verbeteren.
Wat te doen bij negatieve reacties?
Veel zorgorganisaties zijn echter huiverig voor negatieve reacties op vergelijkingssite. Op de meeste beoordelingssites is het mogelijk als zorgaanbieder zelf te reageren op negatieve reacties en klachten. En een ontevreden klant die je tevreden kunt krijgen, wordt juist vaak een fan van de organisatie. Je bent minder kwetsbaar met meer beoordelingen, want hoe meer je patiënten vraagt beoordelingen achter te laten, hoe kleiner de ‘schade’ bij een slechte beoordeling.
Relevante vergelijkingssites in de zorg
Een goede vertegenwoordiging op deze sites, kan je online bereik sterk vergroten.
ZorgkaartNederland.nl: maar liefst 900.000 bezoeken worden iedere maand aan deze website van de NPCF gebracht. Grote kans dat jouw zorgorganisatie al te vinden is op deze site. Sta je er correct vermeld en staan alle locaties en behandelaren met een BIG-registratie vermeld? Je kunt online gemakkelijk eventuele wijzigingen doorgeven.
Staat jouw organisatie goed vermeld en wil je de beoordelingen stimuleren? Dan kun je ook via de site van ZorgkaartNederland.nl promotiematerialen downloaden om op de locaties op te hangen en onder patiënten te verspreiden. Ook is het mogelijk om een banner met oproep voor waarderingen op je site te plaatsen of een widget te installeren waarmee je het gemiddelde cijfer direct toont.
Independer.nl: je kent Independer ongetwijfeld als vergelijkingssite voor (zorg)verzekeringen. De site biedt ook een uitgebreide zoekfunctie om zorgorganisaties te vinden en beoordelingen achter te laten. Ben je er correct vermeld en hebben patiënten al beoordelingen achtergelaten? Ook op deze site kun je online wijzigingen doorgeven. Als je vervolgens ten minste 5 reviews hebt gekregen, kun je de gepersonaliseerde banner voor je site aanvragen en zo de score direct met bezoekers delen.
Tips om snel en gemakkelijk meer beoordelingen te verzamelen op de beoordelingssites:
- Plaats de banners van bijvoorbeeld ZorgkaartNederland.nl en Independer op je website.
- Vraag de gratis folders aan en plaats die op de balie bij de receptie en afsprakenbalie. Ongetwijfeld willen medewerkers ook graag bijdragen en actief om beoordelingen vragen bij hun patiënten.
3. Toon je transparant en deel patiëntervaringen
We stipten het net al even aan: tevreden patiënten kunnen belangrijke ambassadeurs van je organisatie worden. Veel patiënten zijn graag betrokken bij de organisatie en bereid mee te denken en bij te dragen aan jouw marketing.
Door simpelweg te beginnen met het verzamelen van ervaringen van patiënten, verhoog je de relevantie van je website en ontwikkel je snel goed deelbare content. Ons advies is om die ervaringen niet alleen op een aparte pagina met al je ervaringen te plaatsen, maar ook te integreren met andere content over bijvoorbeeld klanten, behandelingen en pagina’s over de organisatie.
Privacy van patiënten
Hoe zit het dan met de privacy van je patiënten? Onze ervaring is dat, als je het netjes vraagt, patiënten graag hun ervaring delen, ook voor online publicatie. Maar vraag natuurlijk altijd toestemming voor publicatie en bied aan om onder een gefingeerde naam of alleen de voornaam te publiceren. Zelf weet je natuurlijk het beste wat past bij de patiënten die jouw organisatie behandelt. Want het maakt, helaas maar waar, vaak behoorlijk uit of een patiënt een ggz-behandeling heeft gekregen of fysiotherapie voor een geblesseerde knie.
Tips om in weinig tijd veel relevante patiëntervaringen te verzamelen:
- Staan er ervaringen van patiënten op de vergelijkingssites? Plaats ze op de site en link door naar de betreffende vergelijkingssite om meer beoordelingen te verzamelen.
- Ook een goed begin: de patiënten-/cliëntenraad wil vast ervaringen delen.
- Onderzoekt jouw organisatie de patiënttevredenheid? Grote kans dat er al ervaringen gedeeld zijn die je kunt gebruiken, onder een gefingeerde naam.
- Vraag volgers op social media om hun ervaring te mailen.
- Plaats een button op je site om het bezoekers makkelijk te maken direct een ervaring achter te laten.
Wat is jouw ervaring met deze mogelijkheden?
Werk jij als marketing- of communicatieprofessional in de zorg en heb je ervaringen met deze tools en mogelijkheden? Deel ze vooral in een reactie hieronder, we zijn benieuwd! En heb je nog vragen naar aanleiding van deze tips? We horen het graag!