Online marketing voor (zelfstandige) advocaten: zo begin je ermee
Advocaten maken geen reclame. Ze bloggen dus ook niet. Zo heurt dat niet, begrijpt u wel. Tot 1989 was het waar. Advocaten mochten geen reclame maken en niet in de publiciteit komen, dat stond in het reglement van de Orde van Advocaten. Overgebleven uit de tijd dat advocaat zijn nog een elitair erebaantje was met een honorarium. Geen salaris. Laat staan dat je een onderneming dreef met winst. Inmiddels zijn we meer dan een kwart eeuw verder.
Ze durven niet
Al meer dan een kwart eeuw mogen advocaten wel reclame maken en in de publiciteit treden. Vooral in dat laatste zijn een aantal (strafrecht)advocaten heel gedreven. Maar ondanks dat er inmiddels een generatie advocaten komt die geboren zijn in of na 1989, het jaar waarin de Orde het verbod op reclame en publiciteit afschafte (het enige wat ze niet mogen, is op basis van commissie opdrachten aannemen), zijn er nog maar weinig advocaten en advocatenkantoren bedreven in de reclame en marketing. Ze durven niet.
Jeroen Zweers en Pieter Sonneveld hebben er zo’n vijf jaar voor moeten strijden om de contentplatformen en de app van Dirkzwager op te mogen tuigen (nu één van de meest succesvolle kantoren op dit gebied) en bij Pels Rijcken en Drooglever Fortuijn heeft een hevige discussie gewoed of de naam wel op het pand moest komen te staan. Er schijnen nog steeds advocaten te zijn die minder dan 25 jaar in het vak zitten en denken dat marketing en reclame niet mag van de Orde.
“We zijn nog niet zo goed in marketing”
Er zijn gelukkig (nou ja, niet voor mij misschien, maar in algemene zin wel), steeds meer advocatenkantoren die inzien dat ze er iets mee moeten. Met dat ‘marketing’. Brrrrr, vies woord joh! Maar ze zijn er nog niet bedreven in. “Neem het ons niet kwalijk, we zijn nog heel jong op het gebied van marketing”, zei Britta Böhler, hoogleraar advocatuur, tijdens de lancering van De Advocatenwijzer. Bovendien heeft het imago van de advocatuur het zwaar. Het heeft te lijden onder die paar advocaten die negatief in het nieuws komen en van het tableau geschrapt worden.
Die zielige advocaten kunnen daar zelf natuurlijk niets aan veranderen. Zijn volledig afhankelijk van die paar advocaten die in de media komen. Hun eigen imago verbeteren, is kennelijk absoluut niet mogelijk, zo lijkt Britta Böhler te willen zeggen.
Recruitment marketing: jonge honden vinden
In het vinden van een nieuwe lichting advocaten zijn ze overigens wel heel bedreven. Althans, daar weten ze prima reclamebureaus voor in te schakelen. Facebookpagina’s en andere (sociale media) uitingen van grote kantoren zijn gericht op het vinden van die jonge honden. Dat doen ze uitstekend. Denk aan de Jonge Meesters van Pels Rijcken, de Facebookpagina van Simmons & Simmons of Houthoff Buruma. Het meest aansprekende voorbeeld is misschien nog wel het billboard van Houthoff waarin een student gevraagd wordt de recruiter te bellen, waarop advocatenkantoor Abeln reageert met een billboard waarin zij excuses aan de recruiter aanbieden, omdat de studente al bij hen werkt.
Marketing voor (zelfstandige) advocaten
Grote kantoren hebben genoeg middelen om één of meerdere mensen voor marketingactiviteiten in dienst te nemen of een reclamebureau in te schakelen. Maar voor de kleinere kantoren en de zelfstandige advocaat (of jurist, notaris, boekhouder, accountant en andere zakelijke dienstverleners) is dat een stuk lastiger. Maar dat maakt goede marketing voor deze groep nog niet lastig. Misschien is het voor hen juist wel makkelijker! Geen lange onderzoeken en dure campagnes, maar daardoor ook geen té strak omlijnde regels en afstandelijkheid.
Juist voor kleine kantoren is het makkelijk om persoonlijk te zijn! En dat vinden mensen en bedrijven prettig. Ze willen weten met wie ze te maken hebben en wat ze van die persoon kunnen verwachten. Net zoals ze bij een groot kantoor graag een vast contactpersoon hebben. Maak je marketing dus persoonlijk.
Social media marketing voor advocaten
Richt jij je op particulieren of kleinere ondernemingen en bedrijven? Zorg dat je aanwezig bent op social media! Daar zijn je potentiële cliënten namelijk ook de hele dag. Je kunt op social media je nieuwe artikelen delen, een kijkje achter de schermen geven, interessante (nieuws)artikelen van anderen delen, korte tips geven en ga zo maar door.
Maar bovenal kun je daar het eerste contact hebben met je (potentiële) cliënten. Mensen vragen vaak op social media om advies. Zoek de vragen op en probeer zo goed mogelijk antwoord te geven. Kan misschien niet altijd in een tweet van 140 tekens of het is niet helemaal gepast om op persoonlijke omstandigheden in te gaan op Facebook, maar dat geeft niet. Geef alvast een deel van het antwoord, waardoor je richting geeft. Vervolgens nodig je ze uit voor een gesprek of geef je verder advies per e-mail. Omdat je toch al op social media aanwezig bent, zul je merken dan mensen naar jou gaan verwijzen. Heeft iemand een vraag of zoekt iemand een advocaat, zullen al snel zeggen “O, ik volg er een. Vraag het aan @advocaat”. Hop, weer een contact erbij.
Advocaat: ga bloggen!
Waarom bloggen advocaten toch niet? Ze schrijven al jaren! Voor vakbladen, adviezen aan cliënten, dagvaardingen en pleidooien. Bloggen is ideaal. Het kost je tijd, maar geen geld. Tegenwoordig zijn er zelf mogelijkheden om je blogs in te spreken, zodat je ze daarna alleen nog hoeft te redigeren. En als je slim blogt, over zaken waar je veel van weet en dus weinig onderzoek naar hoeft te doen, kun je ook snel bloggen.
Let wel: je blogt voor je (potentiële) cliënten, niet voor je collega’s en niet voor vakbladen. Je cliënt wil namelijk helemaal niet weten hoe iets juridisch technisch in elkaar zit, maar wel wat van een uitspraak of wetswijziging de praktische veranderingen zijn. Moeten ze iets doen of nalaten? Moeten ze iets veranderen?
Geef advies
Geef advies, op social media en in je blogartikelen. Op basis daarvan kunnen (potentiële) cliënten bepalen of ze jouw stijl prettig vinden en of zij denken dat jij voldoende expertise hebt. Je bouwt er autoriteit mee op. “Maar dan geef ik mijn kennis gratis weg!” Ach, wel nee. Jouw cliënten zijn jou nog niet. Het advies moet algemeen zijn, want elke situatie is weer anders. Heel specifiek kan het nooit worden. Wil een cliënt dus weten hoe het werkt in zijn of haar situatie, dan zal die persoon toch bij jou aan moeten kloppen.
Bovendien weten mensen helemaal niet altijd wanneer ze nou bij jou aan kunnen kloppen. Wat is het verschil tussen een boekhouder, accountant en belastingadviseur? Zijn smaad en laster strafbaar of is het inbreuk op privacy? Is een overeenkomst van opdracht hetzelfde als een licentie? Voor jou als professional misschien vanzelfsprekend, maar voor jouw (potentiële) cliënt absoluut niet. Je moet het soms even ontdekken, maar eigenlijk heb je een onuitputtelijke bron van onderwerpen waarover je kunt bloggen.
Bloggen is goed voor Google
Behalve dat bloggen helpt om duidelijk te maken wat jij kunt bieden, waarmee jij je dus kunt onderscheiden van anderen, is het ook heel goed voor Google. Zoekmachines houden namelijk van verse content. Daarmee weten ze dat de informatie op de website nog actueel is. En hoe meer je over bepaalde onderwerpen schrijft, hoe meer de zoekmachine zal denken of weten dat jij op dat gebied een autoriteit bent. Zoekt iemand dus op dat gebied een specialist, is de kans groot dat jij hoog zult eindigen. Gewoon door het advies dat je al gegeven hebt. Zonder hoge kosten. Waar het vroeger dus lastig was om tegen de grote jongens op te boksen, kun je ze nu verslaan door simpelweg goede en relevante content te delen.
Google Maps
Vergeet ook niet je kantoor bij Google Maps aan te melden. Mensen komen nog steeds graag bij een advocaat in de buurt. Ben je een advocaat in Utrecht, dan zul jij beter gevonden worden op de woorden ‘Advocaat Utrecht’ dan je concurrenten die zich niet bij Google Maps hebben aangemeld. Bovendien duikt je bedrijfsnaam op als iemand zijn of haar route aan het uitstippelen is. Ook leuk als je Google Maps in je website wil integreren.
Guerilla marketing: gratis of goedkoop?
Guerilla marketing is met weinig budget en zonder saaie reclames, toch een groot publiek bereiken, met veel impact. Nu heb je voor guerrillamarketing meestal ook iets leuks nodig dat een advocaat meestal niet zelf kan maken. Zoals goede vormgeving, goede foto’s of goede filmpjes. Met die filmpjes, zelfs als je ze laat maken, kan het ‘goed fout gaan’.
Denk bijvoorbeeld aan het filmpje van Weening Advocaten dat voor veel ophef zorgde. Heb je wel aandacht, trouwens. Maar of het de juiste is? Zelf een eenvoudiger ‘achter de schermen’ filmpje maken kan wel, zoals Solv dat deed bijvoorbeeld (zie hierboven). Voor weinig geld een leuk filmpje. En mensen kijken graag filmpjes! Kun je ze vervolgens weer delen op social media voor een groter bereik. Hoe origineler je actie, hoe groter de kans dat veel mensen het zien en delen.
Waarom bloggen advocaten niet?
De meest makkelijke en goedkope manier van marketing is toch wel bloggen. De website is er meestal al. Er hoeft alleen nog maar verse content op. Daarom begrijp ik nog steeds niet waarom advocaten niet bloggen. Het is een kwestie van doen. Als je maar niet te specifiek wordt, kun je ook geen verkeerd advies geven. En publiceren werd ook voor 1989 al gedaan. Dus al zit de advocaat of het kantoor langer dan 25 jaar in het vak, een leuk artikel of blogje moet er wel in zitten.
Dus hop, pak dat toetsenbord erbij en begin te tikken. Zonder jargon. Gewoon zoals je in de kroeg aan één van je vrienden uit zou leggen hoe het zit. En na een stuk of 500 of 1000 woorden klik je gewoon op de publiceerknop. Een week later herhaal je hetzelfde trucje met een ander onderwerp. Zo doe je dat elke week. En klaar ben je. Hoe moeilijk kan het zijn?
Foto intro met dank aan Fotolia.