Een eigen domeinextensie voor Fryslân: cool idee of ‘it kin net’?
Berlijn (.berlin) en Parijs (.paris) moeten niets weten van de landelijke extensies en hebben gekozen voor een geografisch topleveldomein. Het blijkt een trend: steeds meer grote steden gaan voor een ‘eigen’ extensie, meestal vanuit het oogpunt van citymarketing. Naast Moskou (.moscow) en London (.london) is er een opvallende nieuwkomer: ‘Fryslân’ (.frl). De komst van de tweede Nederlandse domeinextensie zorgt voor reuring in de Friese tent.
Evenement voor een extensie
De website van Friesland staat al enkele maanden op .frl. De weg is vrij voor bedrijven, organisaties en particulieren om de provincie te volgen. De klopjacht is ontketend, met veel vragen en pittige discussies als logisch gevolg. Daarom werd afgelopen maandag een groots .frl-event georganiseerd. Zelfs Berlijn was aanwezig, in de vorm van Dirk Krischenowski (oprichter .berlin). Reden genoeg voor mij om een kijkje te nemen bij het evenement. Want wat zien de Friezen toch in een eigen extensie? Waarom houdt het de gemoederen bezig? En wat kunnen we leren van de introductie van .berlin?
Segmentatie en innovatie als hoekstenen
Tijdens het evenement worden diverse domeinnamen geserveerd. Namen die onder .nl al bezet zijn, komen onder .frl weer beschikbaar. Zo kan bijvoorbeeld bakkerdamwald.nl (fictief) het domein bakker.frl proberen te claimen. Hetzelfde geldt natuurlijk voor alle andere algemene namen. Maar waarom dan een .frl op het einde? Het antwoord laat zich raden: zo kun je laten zien dat je voor Friesland staat. Je kunt met .frl op een Friese doelgroep segmenteren. Daarnaast wordt het voor het eerst mogelijk om de gehele Friese taal, inclusief Friese leestekens, te verwerken in een domeinnaam.
Geniale content gevraagd
‘Premiums’ zijn (beschermde) domeinen die een extra culturele of commerciële waarde hebben voor Friesland. Wie een premium wil bezitten, zal met een slim en onderscheidend idee of concept moeten komen. Op die manier worden sexy domeinnamen niet gekaapt (en wellicht gevuld met ‘dode content’). De premiums moeten barsten van het leven: samen moeten ze een innovatienetwerk vormen, een broedplaats van briljante concepten.
Bouwen aan de ‘mienskip’
Het plan gaat verder dan kansen voor de ondernemer. Friezen zijn ‘grutsk’ (trots) op hun ‘mienskip’ (community) met een eigen taal en cultuur. Het idee tijdens het evenement is dat de mienskip dankzij .frl eigen bestedingen binnen Friesland kan houden. Een extensie als aanjager van de provinciale economie. Er zijn al plannen voor een ‘shop.frl’, een Fries antwoord op grootmachten als bol.com. Met .frl wordt er een poging gedaan om meerwaarde te bieden voor iedereen in Friesland.
Het grootste obstakel
Een mooi evangelie, maar niet iedereen gelooft het. Op termijn kan in principe iedereen een Friese domeinextensie aanvragen. Er wordt dan ook opgemerkt dat dit gegeven lijkt te botsen met de wens om .frl als ‘marker’ te gebruiken en bestedingen binnenboord te houden. Het antwoord van de organisatie puntFRL ligt ‘m in het voortijdig vastleggen van domeinnamen door puntFRL zelf en een Friese voorrangsperiode.
Drachten.frl
Zo is Drachten.nl niet van Drachten zelf, maar is drachten.frl al wel voortijdig vastgelegd. Net als alle andere denkbare plaatsnamen in Friesland. Tot 2 april geldt voorrang voor Friese bedrijven, organisaties en Friese inwoners. Rond 14 april start de algemene beschikbaarheid. Daarmee is één vraag beantwoord, maar er zijn er nog meer.
Angst voor gevolgen in Google
De meeste vragen van Friese ondernemers zijn zoekmachine-gerelateerd. Sommige mensen zijn bang dat een .frl niet goed zal scoren in zoekmachines, ze hun hoge positie in Google verliezen als ze switchen naar .frl en het redirecten een negatieve invloed zal hebben op de ranking. Kortom, de mogelijke gevolgen in Google vormen het grootste obstakel om overstag te gaan.
5 leerzame lessen uit Berlijn
Dezelfde angst heerste er ook in Berlijn, toen .berlin gelanceerd werd. De eerste resultaten zijn daar nu zichtbaar. Vandaar dat Krischenowski (hij heeft zijn naam overigens niet echt mee) zijn ervaringen mag delen.
Gestage groei na vlotte start
Het domein van Berlijn werd ongeveer een jaar geleden (18 maart 2014) algemeen beschikbaar. Het betekende de meest succesvolle lanceringsdag als het gaat om nieuwe geografische topleveldomeinen. Op de eerste dag werden ruim 32.000 domeinen geregistreerd. Het ICANN’s Name Collision-rapport meldt dat .berlin van alle nieuwe geografische topleveldomeinen het meest wordt gebruikt. In het algemeen schiet het aantal registraties bij een nieuw geografisch topleveldomein in de eerste tien tot veertig dagen omhoog. Daarna groeit het aantal registraties nog maar heel gestaag, vertelt Krischenowski. Zijn learnings:
1. ‘Laat de overheid het voortouw nemen en blijf geduldig’
Volgens Krischenowski is geduld noodzakelijk: een topleveldomein moet zijn plek verdienen en dat kost tijd. Het gebruik van de domeinnamen door de lokale overheid heeft daarbij een positieve impuls. Provincie Friesland heeft het voortouw al genomen en meerdere gemeenten volgen binnenkort.
2. ‘Zorg dat software de nieuwe extensie ondersteunt’
Daarnaast wijst Krischenowski op het belang van ‘universal acceptance’. Sommige software (bijvoorbeeld e-mailprogramma’s) ondersteunen nieuwe domeinnamen niet. Dit zou problemen kunnen creëren. Hier wordt hard aan gewerkt.
3. ‘Gebruik altijd ‘www.’ in je advertenties’
Een ander mogelijk probleem is dat mensen de domeinnaam niet herkennen als domeinnaam, bij het weglaten van ‘www’ in een advertentie. Hotels.frl zou, als de extensie niet bekend is, immers op alles kunnen slaan. Krischenowski raadt aan om altijd ‘www.’ te gebruiken op het begin, zodat mensen begrijpen dat het om een verwijzing gaat.
The values of the city brands load and influence the perception of the GeoTLD. – Dirk Krischenowski
4. ‘Stem huisstijl stad/regio en domein op elkaar af’
Ook adviseert hij om de huisstijl van het geografische topleveldomein en de de huisstijl voor citymarketing op elkaar af te stemmen. Krischenowski: “The values of the city brands load and influence the perception of the GeoTLD.” Zo is .berlin ‘hip’, ‘cool’, ‘trendy’, ‘creatief’, ‘dynamisch’ en ‘tolerant’, net als de stad. Voor puntFRL wordt consequent het kenmerkende pompeblêd gebruikt.
5. ‘Maak je niet druk om de ranking in Google’
De praktische lessen zijn welkom, maar beantwoorden nog niet het vraagstuk rond de zoekmachines. Krischenowski deelt verschillende geruststellende uitkomsten van onafhankelijk onderzoek naar de resultaten van .berlin. In de ogen van Krischenowski is de gevreesde zoekmachine-problematiek vooral een denkbeeldig obstakel. De resultaten zouden die stelling ondersteunen. Op lokaal niveau pakte .berlin soms zelfs beter uit voor de vindbaarheid.
‘It kin wol’ of ‘it kin net’
Krischenowski is tijdens zijn verhaal enthousiast over de veelzijdige Friese ambities. Voor citymarketeers telt met name hoe vaak de merknaam wereldwijd wordt getoond (dankzij een eigen domein wordt dat aantal naar verwachting flink opgeschroefd). Krischenowski bevestigt de potentie van .frl en noemt het tot slot een ‘really cool’ initiatief.
Het evangelie gaat door. Veel Friezen kijken al reikhalzend uit naar de toekenning van hun eigen domeinnamen, een klein deel twijfelt nog. It kin wol of it kin net. De tijd zal uitwijzen of het beruchte obstakel daadwerkelijk denkbeeldig is.
Illustratie intro met dank aan Fotolia.
Dion van der Vaart schreef dit artikel ten tijde van zijn dienstverband bij Eigen & Wijze Internet Marketing.