Waarom de webredacteur van nu een echte ‘challenger’ is
De webredacteur, bestaat die nog? Jazeker! Uit onderzoek blijkt dat het aantal webredacteuren blijft groeien. Sterker, er wordt ook steeds meer verwacht van deze online alleskunner. En dat in een tijd dat veel marketing- en communicatiefuncties specialistischer worden. Een veelgestelde vraag is dan ook: wat moet de webredacteur van nu precies kunnen?
De beste webredacteuren kijken ook naar buiten
Een aantal jaar geleden beschreef ik de zes C´s van een goede webredacteur. Deze staan eigenlijk nog ferm overeind. Alleen is het in 2015 geen kwestie meer van kunde, maar vooral ook van persoonlijkheid. Heel simpel: de beste webredacteuren hebben online flair. Ze zijn op een natuurlijke manier vergroeid met online. En dan heb ik het niet over NU.nl en Facebook checken of via de iPhone betalen.
Nee, de beste webredacteuren zijn continu bezig met de online experience. Ze zijn zich bewust van wat werkt en wat niet. Hoe? Ze hebben vaak een blog en zijn bekend met het gedrag van bezoekers via de online kanalen. Kortom: ze zitten niet gevangen in de ‘online’ werkelijkheid die hun werkgever voorschotelt, maar kijken ook naar buiten.
Model voor de webredacteur
Het belangrijkste is niet alleen wat je kunt, maar hoe je denkt over online. Graag schets ik een model dat mijn collega’s en ik gebruiken als we webredacteuren beoordelen of rekruteren. Alles draait natuurlijk om de content, deze C staat centraal.
Wat moet je kunnen: vier kwadranten
Een goede webredacteur beheerst de volgende zaken:
- Copy
- CMS
- Coördinatie
- Communicatie
Copy
Een goede schrijver is niet persé een goede webredacteur. Maar een webredacteur moet wel goed kunnen schrijven. Schrijven voor het web is een veelbesproken onderwerp, waarin termen als SEO, B1, kort en krachtig en doelgroepgericht centraal staan. Het is een klassieke kernkwaliteit voor de webredacteur.
CMS
Content heeft pas waarde als het vindbaar is. Deze kan op verschillende manieren worden getoond, het meest gangbare is op een website. Daar zit een Content Management Systeem achter. Belangrijk is dat een webredacteur (technisch) gevoel heeft voor het werken met deze applicaties. Kennis van verschillende systemen, met al hun mogelijkheden en ook hun beperkingen, maakt een webredacteur flexibel.
Coördinatie
De webredacteur vormt in de praktijk de laatste drempel voordat de content online gaat. En als deze online staat, wie kijkt er dan nog naar om? Over deze processen en governance is veel geschreven. Punt is dat de webredacteur tal van miniprojecten draait en moet zorgen dat er overzicht is. Hij heeft dus ook een coördinerende rol.
Communicatie
Communicatie is een essentieel onderdeel in het spanningsveld waarin de online professional opereert. De samenwerking met onder meer het online team, de interne opdrachtgevers, het management en de techniek bepaalt het uiteindelijke resultaat. Dat houdt in dat de webredacteur constant moet kunnen luisteren, overtuigen, oplossen, verbinden en vooral ook aan verwachtingsmanagement moet doen.
Hoe opereer je?
Je komt een heel eind als je bovenstaande vaardigheden beheerst. In mijn gesprekken met verschillende managers bij grote organisaties blijkt steeds: nu het vakgebied volwassen is, wordt er meer ‘persoonlijkheid’ gevraagd. Het gaat om hoe je opereert binnen je rol webredacteur. Daarom heeft ons model 3 extra dimensies:
- Creativiteit
- Commercialiteit
- Challenger
Creativiteit
Creatief zijn in deze context betekent niet dat je persé goed bent in het schrijven van sterke one-liners of het opzetten van daverende campagnes. Het houdt in dat je sterk bent in het bedenken van oplossingen. Je krijgt als webredacteur veel op je bord, zaken waar anderen minder verstand van hebben. Er wordt naar jou gekeken als er bepaalde zaken moeten worden opgelost, of het nu om planning gaat, het bouwen van bruggen tussen afdelingen, het werken in het CMS, het bewerken van visuals of het compact maken van een tekst. Jij bent de professional die hier flexibel mee om moet kunnen gaan en steeds met de juiste oplossing komt.
Commercialiteit
Wat levert de content ons op? Het is een veelgestelde vraag. Dat houdt in dat je niet alleen werkt om content online te krijgen, maar ook meedenkt over wat die content gaat doen. En dat je bewust bent van de doelstellingen van het online kanaal. Met dat in het achterhoofd benader je de content en adviseer je de contenteigenaren. Je bent bezig met het (eind)resultaat, ondernemend en veelal als self-starter.
Challenger
Overkoepelend is het belangrijk dat de webredacteur een echte challenger is. Iemand die voortdurend meedenkt, dingen aan de kaak stelt en niet alleen klaar zit voor ‘u vraagt, wij draaien’. De kracht van een moderne online afdeling, en dus ook de rol van de webredacteur, zit in het vermogen eerder in het proces mee te denken. Bijvoorbeeld door in een vroeg stadium in gesprek te gaan met de productmanager of marketeer en zo de rol van de challenger aan te nemen. Door de ‘waarom-vraag’ te stellen.
Door je af te vragen: wat wil je bereiken of toetsen met de content? Door te weten wat de doelgroep kan met content. Of door te adviseren welke content de bezoeker echt helpt. Kortom: de webredacteur moet de persoonlijkheid hebben om alle kennis in te zetten om actief maximale waarde te creëren. Zowel voor de content als voor de bezoeker.
Blauwdruk
Met dit model heb je een goede blauwdruk om te toetsen of je op de goede weg zit als webredacteur. Of om als leidinggevende je online professionals te beoordelen. Wil je groeien in het vakgebied, dan zijn de lijnen van het model heel handig om langs te lopen. Uiteraard kun je een lange lijst samenstellen van zaken die je als webredacteur moet beheersen: schrijven, CMS, e-mailmarketing, analytics, Photoshop, planning, troubleshooten etc.
De échte toegevoegde waarde zit hem dus, naast deze vaardigheden, in hoe de webredacteur zijn rol invult. Uiteraard is dit model niet bepalend. Het helpt in elk geval om de webredacteur tastbaarder te maken. Heb je suggesties of mis je iets in het bovenstaande? Aanvullingen zijn altijd welkom.
Neem de uitdaging aan!
Een groot gevaar voor online professionals is de eerdergenoemde online werkelijkheid op de werkvloer. Het bestaande CMS, de bestaande koers etc. Je kan intern the king of the hill zijn, maar buiten de organisatie ontwikkelt alles zich met hoge snelheid. In het grote geheel kom je op achterstand als je jezelf niet uitdaagt. Je interne omgeving doet het niet voor je. En als de interne structuur wegvalt (door een nieuwe koers, een ander CMS etc.) en dat gebeurt vroeg of laat, dan moet jij zorgen dat je ook dan een voorsprong hebt en van onmisbare waarde blijft. So be a challenger!
Illustraties met dank op Fotolia