Twitter kijkt mee in je smartphone: apps worden steeds slimmer
Apps maken al gebruik van alle sensors in de smartphone: het tijdstip, de locatie en eerder gedrag. Maar er zijn meer factoren die een app kan gebruiken bij het inschatten van de behoefte van de gebruiker. Zo zegt het aantal en de type apps dat een gebruiker heeft geïnstalleerd veel over de persoonlijkheid, interesses en behoeftes van die persoon. Er zijn veel nieuwe mogelijkheden om apps elkaar te laten versterken.
Het is de grootste uitdaging van ontwerpers van native apps: hoe laat je de app zoveel mogelijk aansluiten bij de behoefte en context van gebruikers? In mijn eerdere artikel ging ik al in op hoe deze big data ingezet kan worden om anticiperend te ontwerpen, in dit artikel zoom ik in op de nieuwe mogelijkheden van apps die steeds sterker met elkaar verbonden kunnen worden.
Wat zegt een verzameling apps over de gebruiker?
Twitter is van mening dat de apps die je gebruikt iets zeggen over wie je bent en wat je wilt. Daarom presenteerde Twitter afgelopen november AppGraph:
To help build a more personal Twitter experience for you, we are collecting and occasionally updating the list of apps installed on your mobile device so we can deliver tailored content that you might be interested in.
De Twitter-app vraagt toestemming om te zien welke apps je hebt geïnstalleerd. Een andere nieuwe techniek is de mogelijkheid om verwijzingen te maken naar specifieke pagina’s binnen een app. Dit wordt een ‘deep link’ genoemd.
Door beide technieken te combineren, kunnen de makers slimme links plaatsen. Een Twitter-bericht verwijst voor de ene gebruiker naar een installatie-pagina van de app en voor een andere gebruiker naar de specifieke pagina binnen een app.
Nieuwe kansen
Twitter geeft aan serieus in te zetten op het gebruik van de kennis van andere native apps. Maar niet alleen voor social apps liggen er kansen. Doe kennis kun je inzetten voor een verbeterde app-ervaring, hogere conversie en slimme koppeling van je diensten.
1. Verbeterde app-ervaring
Door niet alleen te kijken naar welke apps geïnstalleerd zijn, maar ook naar de inhoud van andere apps te kijken, ontstaan interessante mogelijkheden.
Wat op dit moment in je agenda staat, vormt mogelijk een goed onderwerp voor een notitie. Evernote vult dit onderwerp alvast als suggestie in bij het aanmaken van een nieuwe notitie.
Naast suggesties kunnen apps functionaliteiten en content op maat krijgen op basis van kennis van andere apps. Denk aan een nieuws-app die, bij het bepalen welk nieuws een notificatie verdient, rekening houdt met je favoriete voetbalclub.
2. Hogere conversie
Conversie komt neer op communicatie. Hoge conversie wordt door een groot deel gevormd door hoe je communiceert. Bijvoorbeeld de beeldtaal die gebruikt wordt, maar met wie je spreekt is net zo belangrijk.
Adverteerders op Facebook kunnen een advertentie plaatsen die alleen wordt gezien door mensen die ook jouw e-commerce-app hebben geïnstalleerd.
For example, a travel app can target its existing users with relevant flight deals in an ad with a call to action to ‘Book Now’ for a flight. When the person clicks the ad, they will be sent straight into the app to the flight deal advertised.
Er is veel groei in de markt van adverteren met behulp van deep links en kennis van native apps. Naast giganten als Facebook, Google en Apple, zijn startups als AppsFlyer en Deeplink.me voorlopers op dit gebied.
3. Slimme koppeling van diensten
Een gebruiker heeft over het algemeen meer aan zijn hoofd dan de dienst van één partij. Je gaat niet zozeer vliegen naar Rome, je gaat op vakantie. Het afstemmen van vervoer, overnachtingen en activiteiten kan een lastige klus zijn. Daarnaast wil je ook nog eens vlot kunnen omgaan met gewijzigde plannen.
Hier liggen interessante kansen voor partijen als KLM, Uber en AirBnB. Waar KLM en Uber al samenwerken op het gebied van kortingen, kan een samenwerking waarbij kennis wordt gedeeld nog veel meer opleveren.
Stel je voor dat bij een vertraagd vliegtuig de KLM-app het voorstel doet om de reservering voor Uber en AirBnB voor je aan te passen. Het kan letterlijk met één druk op de knop geregeld worden.
Direct betalen
Voor betalingen van een vliegticket wordt de tussenstap van iDeal overbodig, omdat direct duidelijk is bij welke bank je zit. De bank kan je direc doorverwijzen naar de pagina binnen jouw bank-app, voor het doen van de betaling.
Privacy, veiligheid & ‘laag hangend fruit’
Op technisch vlak volgen de ontwikkelingen elkaar in rap tempo op. Dit zorgt ervoor dat er nog niet één standaard is voor het delen van kennis tussen native apps. Een andere uitdaging is het zorgvuldig omgaan met privacy en veiligheid. Als apps sterk aan elkaar verbonden worden, is het geheel namelijk zo sterk als de zwakste schakel. Het verhogen van conversie en retentie met meer content op maat en slimmere advertenties, lijken ‘laag hangend fruit’ te zijn. Het vormt een grote verbetering op de huidige manier van werken.
Nog interessanter wordt het om nieuwe paden in te slaan die sinds kort pas mogelijk zijn. Zoals Douwe Egberts en Philips met Senseo een uniek hoogwaardig product hebben ontworpen op het grensvlak van elkaars expertise. Zo ontstaat de potentie voor digitale diensten die op elkaar aan durven te sluiten om gezamenlijk een unieke superieure dienst te leveren.
Illustratie intro met dank aan Fotolia.