Inspiratie

3 ideeën voor storytelling in 2015

0

Storytelling is een veelbesproken trend. Het aantal seminars en cursussen op dit vakgebied geeft aan dat er behoefte is aan verdieping. Het begrip ‘passie’ wordt vaak gelinkt aan storytelling. Toch zal het idee van verhalen maken om de klant te verleiden en te vermaken, verbonden moeten zijn met de missie van de organisatie. Op LeWeb zag ik hoe nieuwe bedrijven storytelling in zetten vanuit hun online propositie. Drie inspirerende voorbeelden.

1. De keten vertelt het verhaal

Soraya Darabi, 28 jaar jong, staat bekend als één van de meest creatieve vrouwen in de tech-wereld. Onlangs richtte ze de modesite Zady op, een platform waar artikelen van verschillende mode-ontwerpers direct te koop zijn. Zady vertelt per artikel waar het vandaan komt, van het begin tot het einde. Gekleed in een trui waar we het gehele productieproces van lammetje in de wei, het verven van de wol, het breien en de verkoop te zien krijgen, vertelt ze bevlogen haar missie: haar klanten zich stijlvol laten voelen, wetend dat het proces dat aan het kledingstuk vooraf ging, geheel verantwoord is. Ze noemt het ‘supply chain transparency’. De kleding is overigens goed aan de prijs.

Zady-Com

Toekomst van e-commerce

Voor Darabi ligt de toekomst van e-commerce in storytellling: het is het verhaal bij het aanbod dat het verschil gaat maken. Er zal meer interactie tussen merk en klant ontstaan, een interactie waarbij social media volgens haar een grotere rol gaan spelen.
Soraya Darabi richtte ook Foodspotting op, een visuele lokale gids waarmee gerechten in plaats van restaurants te vinden zijn. In de voedingsmiddelenbranche speelt de trend al langer om helder te zijn over de weg van ‘bron tot bord’.

2. De koper vertelt het verhaal

Reviews en het delen van online ervaringen kennen we, maar wat nu als de koper ‘in real life’ zijn ervaring met een potentiële nieuwe klant deelt? Online meubelverkoper Made doet het. Made brengt de koper rechtstreeks in contact met de ontwerper, met als doel aanzienlijk lagere prijzen voor maatwerk designmeubels. Oprichter Ning Li bedacht na het in beeld brengen van zijn Londense klanten op Google Maps, dat degene die een meubel heeft gekocht vast wel zijn meubel wil showen aan een nog twijfelende koper. En inderdaad, het werkt.

Made.com zet de koper in als showroom

Tupperware model

Tot voor kort vonden luxe modemerken het online verkopen nog te ‘Amazonerig’. Ondertussen ondersteunen bedrijven als Showroomprive de bij hun aangesloten modemerken niet alleen met een online platform, maar ook met modeshows bij de mensen thuis. Is ooit Tupperware hier niet mee begonnen?

Eerder genoemde Soraya Darabi gelooft heilig in pop-up-stores, om de kleding te passen maar ook om klanten onderling ervaringen te laten uitwisselen.

Ook de politie in Nederland gaat met pop-up-kantoren werken, om in contact te blijven met de bevolking.

3. Beeld vertelt het verhaal

Een mooi verhaal alleen is niet voldoende om een relatie met klanten op te bouwen. Ekaterina Walter, schrijfster van het boek: ‘The power of visual storytelling’, benadrukt de waarde van goed beeldmateriaal bij je verhaal. “Taal bestaat pas 5000 jaar, daarom werkt ons brein optimaal met beelden”, luidt haar onderbouwing van de uitspraak dat een afbeelding meer zegt dan woorden.
Marketeers raadt zij aan niet meer in campagnes te denken, maar zich vooral te richten op de opbouw van de relatie met het publiek. Je bezoeker inspireren en te laten zien hoe leuk je merk is.

Voor ieder kanaal anders

“In deze tijd van informatie-overload blijkt de aandachtspanne tussen 2,8 en 8 seconden te liggen en dat krimpt nog steeds”, vertelt Walter. Daarom is het volgens haar belangrijk om via elk kanaal en elk format relevante content te delen. Ze geeft de volgende tips:

  • Op Tumblr werken ‘short animated gifs’,
  • Op Twitter met een kwinkslag inspelen op de actualiteit,
  • Op Facebook informatie die leuk is én iets toevoegt posten,
  • Op Slideshare werktcontent die een ander vooruit helpt, dan blijkt het ook een fantastische lead-generator,
  • Cartoons in de nieuwsbrief verhogen de ‘open rates’ aanzienlijk,
  • en infographics zijn succesvol beeldmateriaal. De frequente lezer van artikelen op Frankwatching herkent dit ongetwijfeld.

Muziek bij het verhaal

Bij beeldmateriaal zoals video en vlogs speelt ook muziek een belangrijke rol in de beleving. Tijdens de start-up-competitie van LeWeb viel één startup echt op. De oprichter van Jukedeck presenteert zijn startup in een duet tussen mens en machine. Jukedeck won de eerste prijs, misschien ook wel door deze unieke presentatie.

Accepteer cookies

Jukedeck.com levert maatwerk muziek (custom soundtracks) op basis van een uniek algoritme. Muziek die precies de juiste lengte heeft voor het beeldmateriaal en geheel rechtenvrij is. Het is een aanrader om je verhaal te verfraaien met de hulp van deze persoonlijke componist.

Hoezo on- en offline?

Het vertellen van verhalen, het gebruik van het juiste beeldmateriaal speelt zich veelal online af. Toch wordt het op alle fronten steeds duidelijker dat die muur tussen on- en offline steeds onzichtbaarder wordt. In de marketingcommunicatie zien we dit al gebeuren. Eerder schreef Ralph Wolbrink een interessante artikel met de conclusie dat print, billboards en affiches nog steeds een waardetoevoeging zijn in het bereiken van de doelgroep. Het oeroude adagium dat herhaling de kracht van reclame is, lijkt nog niet achterhaald en het geldt ook voor de inzet van storytelling. Waarbij ik wel pleit voor duidelijke doelstellingen, die de inspanningen meetbaar en bespreekbaar maken.

En het zijn er net voor niets drie items over verhalen vertellen in dit artikel. Van de heilige drie-eenheid tot de speeches en terminologie van de presidenten Obama en Poetin: drie kreten, onderwerpen of thema’s in een verhaal blijken makkelijk te beklijven in de hersens van de lezer.

Illustratie met dank aan Fotolia.