Social media management: de grootste uitdagingen van B2B-marketeers in 2014
Als social media manager wordt er nogal wat van je verwacht. Je moet in korte tijd enorme hoeveelheden informatie verwerken, bent bezig met het creëren van unieke content die het liefst de juiste snaar raakt bij je doelgroepen en zorgt voor voldoende engagement en interactie. Organisatiebureau Omobono vroeg senior B2B-marketeers kortgeleden wat voor hen het afgelopen jaar de grootste uitdagingen waren.
Lukt het jou om de gesprekken op gang te houden en te reageren op vragen die je worden gesteld (en een beetje snel ook)? En dan hebben we het nog niet eens gehad over de verantwoording van je werk en het verbeteren van prestaties. Een behoorlijk pittige klus, dat social media management. In dit artikel vertel ik waar B2B-marketeers in 2014 tegenaan liepen.
Mensen en middelen
Uit het onderzoek komt naar voren dat maar liefst 79 procentvan de ondervraagde marketeers social media de meest effectieve online kanalen vinden. Maar voor veel marketingafdelingen en marketeers blijft het lastig om goed te blijven presteren. Vooral als het gaat om minder tastbare resultaten, zoals reputatie en sentiment.
Over strategie gesproken
Vaak is het opstellen van de strategie niet het grootste probleem. Het wordt lastiger als resultaten achter blijven en er vervolgacties nodig zijn. Moet de gehele strategie aangepast worden, of is het aanpassen van de manier van posten of reageren al een stap in de goede richting? Er is bij veel marketeers behoefte aan meer expertise op dit vlak.
Trial & error
Het formuleren van een goede social media-strategie kost tijd, maar is vooral een kwestie van goed onderzoek doen naar de wensen en behoeften van je doelgroepen. Als je dit hebt gedaan, is het belangrijk om te zorgen voor content die past bij de beleving van je community, wat resulteert in engagement. Daarnaast is het vooral een kwestie van doen. Monitor de resultaten, bijvoorbeeld met een social media management tool, zodat je kunt kijken of je opgestelde strategie gewerkt heeft.
Wil je grip houden op je strategie, analyseer dan ook de juiste dingen. Bij welke posts stijgt het verkeer naar de website? Welke berichten krijgen helemaal geen respons? Welke content converteert het beste? Als je daar inzicht in hebt, wordt het bijstellen van je bestaande strategie een stuk makkelijker. Het uitvoeren van een social media-strategie is een kwestie van trial and error. Als je het goed in de gaten houdt, zorgt een kleine aanpassing vaak al voor beter resultaat. Als je ziet dat er verandering optreedt in je statistieken, weet je of je dit de volgende keer moet herhalen of juist helemaal achterwege moet laten.
In contact met je community
Een betrokken community is een voorwaarde voor een succesvolle social media-strategie. Maar het activeren is een lastige taak. De uitdaging als we het over communitymanagement hebben zit hem in deze drie dingen:
- De juiste snaar raken bij álle doelgroepen. Je wilt engagement bevorderen met je community: je trouwe fans en volgers belonen met aandacht en interactie. Maar je wilt je community ook verder uitbreiden met nieuwe mensen. Alle content die je deelt moet hier een bijdrage aan leveren.
- De drukte de baas blijven zonder gek te worden. Het managen van social media is geen baan van negen tot vijf. Klanten reageren als zij daar behoefte aan hebben en dat is niet per se tijdens kantooruren. Maar ook alle andere activiteiten, zoals het creëren van content, het monitoren van het social media-landschap en het acquireren van volgers en fans, kost veel tijd. Kijk naar waar je dit soort zaken kunt automatiseren. Daarnaast is het plannen van werkzaamheden belangrijk. Zorg ervoor dat corporate berichten klaar staan, zodat je aandacht kan gaan naar het reageren op en ‘engagen’ van je community.
- ROI bewijzen. ROI en de toegevoegde waarde van social media bewijzen blijft belangrijk. Voor jou als social media manager is het belangrijks om de waarde van die informatie te leren begrijpen. Wat levert een retweet of een like op je YouTube-video op? Is het ene netwerk waardevoller dan het andere, en waarom? Zorg dat je dit kunt uitleggen aan het management.
Er worden nogal wat onderzoeken gedaan onder marketeers, die samen een mooi beeld geven van de stand van zaken in marketingland. De uitkomsten van dit onderzoek werden mooi samen gevat in onderstaande infographic. Klik erop om de afbeelding op volledige grootte te bekijken:
Stilstand is achteruitgang
Je bent volop in beweging en je houdt van nieuwe dingen. Keek je ook niet reikhalzend uit naar de introductie van de nieuwe iPhone? Of kon je ook niet wachten totdat het nieuwe model van je favoriete automerk in de showroom stond? Een paar jaar geleden las je zo nu en dan een tijdschrift, terwijl je nu echt kunt genieten van een goed boek. We zijn constant in beweging en onze interesses zijn aan verandering onderhevig. Toch denken we dat onze doelgroep altijd hetzelfde in elkaar zit en graag dezelfde dingen wil lezen of doen. Zouden deze mensen zich ook niet ontwikkelen? En hun wensen en behoeften, zouden die ook niet veranderen?
Beweeg mee!
Helaas zitten we als bedrijven en merken niet aan de knoppen als het gaat om wensen en behoeften van het publiek. Het enige dat we kunnen doen is meebewegen. Monitoren, luisteren en opletten, meer niet. Zie je dat er behoefte is aan bepaalde content? Maak het, deel het en monitor! Je ziet vanzelf wat er gebeurt. En zie je je resultaten verbeteren? Dikke duim. Dan ben je op de goede weg. Morgen wacht er ongetwijfeld weer een volgende uitdaging.
Bron afbeeldingen en infographic: Omobono. Foto intro met dank aan Fotolia.