Innovatie

Voorkom een notificatie-overload: 3 design principles

0

Ga eens na hoeveel notificaties je op een dag binnenkrijgt. Hoeveel procent van de informatie is daadwerkelijk wenselijk op dat specifieke moment en hoeveel procent kun je als ‘spam’ bestempelen? Met de komst van smartwatches zal de hoeveelheid notificaties drastisch toenemen. Kunnen we al deze informatie nog wel aan? Het is zaak om deze notificatie-overload aan te pakken.

Het gaat hard met de komst van smartwatches. We hebben al de Moto 360 en G watch op de markt, die beide draaien op het besturingssysteem van AndroidWear. Met slimme context awareness-technologie krijgen we steeds meer relevante informatie ter plekke op onze smartphone én smartwatch. Maar hoeveel een smartwatch ook kan, het is niet een op zichzelf staand product. In de praktijk is het een tweede scherm van de smartphone.

Dit leidt dus tot meer notificaties via verschillende devices. Het is daarom van belang om zorgvuldig te bepalen welke informatie je wilt hebben en hoe en wanneer je dit overbrengt aan je gebruikers. Hiermee voorkom je informatie-overload en kun je de user experience waarborgen.

Maar eerst, wat zijn notificaties?

Notificaties lichten je in als een applicatie je iets (belangrijks) te melden heeft. Ze zijn ontworpen om je aandacht op te eisen en heten daarom ook ‘push-notificaties’. Drastischer gezegd: als gebruiker word je de hele dag onderbroken in je gedachtes, in je conversaties, in je rust en in je workflow, omdat er (nieuwe) informatie voor jou beschikbaar is. Het gros van notificaties kunnen we onderverdelen in twee hoofdcategorieën:

User-generated notificaties

Dit zijn notificaties die content bevatten die door andere gebruikers zijn geïnitieerd en hebben hierdoor een persoonlijke afzender. Dit zijn bijvoorbeeld sms- en whatsapp-berichten, maar ook mailberichten en reacties op je Twitter en Facebook.

Context-driven notificaties

Dit zijn notificaties gegenereerd vanuit applicaties, zoals agenda, 9292 en Google Now. Deze notificaties zijn gebaseerd op tijd en locatie van jou als gebruiker en kunnen anticiperen op behoeften van gebruikers, zelfs voordat ze nodig zijn.

plaatje1

Notificaties op je smartphone

De context-driven notificaties groeien de komende jaren het hardst. Daarom is het noodzakelijk om design principes te hanteren, zodat je notificaties juist en optimaal inzet.

1. Wees bescheiden: moet het wel een notificatie zijn?

Op dit moment is er een wildgroei aan notificaties van apps in je berichtencentrum. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat we door de bomen het bos blijven zien? Het is dus belangrijk jezelf altijd de vraag te stellen of het wel een notificatie moet zijn. Het is alleen verstandig om voor een notificatie te kiezen, als dit vanuit de gebruiker geredeneerd ook echt terecht is (urgent en relevant).

Android heeft een mooi principe geformuleerd om te bepalen of informatie zich kwalificeert voor het medium ‘notificatie’: Als elke notificatie een tik op je schouder zou zijn,  vraag jezelf dan af of de informatie het waard is om deze persoon hiervoor te storen.

Next time you’re in a conversation, imagine someone tapping you your shoulder, interrupting you with the information you want your app to deliver. If the information delivered did not justify suspending a conversation, you should not make the notification interruptive. Bron: Design Principles for Android Wear

Stel, je gaat een app ontwikkelen voor een dienstverlenend bedrijf in pakketbezorging. Maak dan een lijst met mogelijke situaties waar je de gebruiker ‘graag van op de hoogte’ wilt houden. Bepaal daarna welke situatie daadwerkelijk ‘notificatie-waardig’ is aan de hand van deze drie vragen:

  • Hoe hoog is de urgentiefactor?
  • Via welk medium komt de informatie het beste tot zijn recht?
  • Zijn er vervolgacties die de gebruiker direct kan ondernemen?
Matrix urgentie van notificaties

Matrix: urgentie van notificaties

Teveel of niet relevante notificaties kunnen gebruikers als storend ervaren: ze leiden dus tot een slechte user experience.

2. Wees bondig: ontwerpen voor interactieve micro-informatie

Nu je nóg minder ruimte hebt, hoe zorg je dan toch dat je de juiste hoeveelheid informatie naar de gebruiker kunt terugkoppelen? Het is van belang om de informatie behapbaar te houden voor de gebruiker, met een minimale interactie.

Een mooi voorbeeld van hoe informatie is gestructureerd, is Google Now: een contextueel informatiecentrum, dat stukjes informatie presenteert in de vorm van ‘cards’. Met deze ‘cards’ kun je  door de informatie scrollen. En als je om meer details vraagt, klapt het kaartje uit. Deze manier van informatie presenteren komt steeds vaker voor. De voordelen van informatie opknippen en groeperen zijn:

  • De gebruiker minder vaak lastig vallen.
  • De gebruiker laten bepalen wanneer hij of zij meer details wil.
  • De gebruiker een directe actie bieden om erop in te gaan.
Ontwerp voor interactieve micro informatie

Ontwerp voor interactieve micro-informatie

3. Geef controle: laat de gebruiker altijd zelf notificaties managen

Wanneer notificaties als vervelend worden ervaren, bijvoorbeeld bij teveel notificaties of niet relevante notificaties, dan is de kans groot gebruikers de notificaties uit zetten. Wees vriendelijk en bied de gebruiker altijd de mogelijkheid om de notificaties makkelijk uit te zetten. En probeer het vooral niet te forceren!

Notificaties aanzetten forceren

Notificaties aanzetten forceren

In de voorbeelden hierboven forceren Whatsapp en Messenger van Facebook gebruikers om notificaties in te schakelen. Elke keer als de gebruiker de app start, krijgt hij de vraag om meldingen in te schakelen. Dit gaat pas weg als je het daadwerkelijk ingeschakeld hebt. Het is mij nog steeds een raadsel waarom de bedrijven de gebruikers dit zo graag willen opdringen. Je bevordert daarmee in elk geval niet de user experience van je app.

En dan nog een persoonlijk verzoek

Zowel iOS8 en Android beschikken over een blokkeerfunctie, waarmee gebruikers kunnen aangeven welke oproepen en notificaties zijn toegestaan in deze modus.

Maar wat ik zelf nog echt mis, is het aanmaken van ‘profielen’ voor notificaties. Waarom is het niet mogelijk om alleen notificaties te ontvangen van mails, die van een specifieke persoon komen? Waarom kan ik niet alleen notificaties ontvangen voor die ene chatgroup in Whatsapp? Als ze dat nog eens toevoegen, dan zijn notificaties pas echt relevant voor mij!