Help! Hoe maak je content voor je webshop?
Het maken van goede content is voor veel webshopeigenaren niet makkelijk. Wat is goede content? Waar plaats ik deze op mijn site? Wat moet ik schrijven en waar haal ik de tijd vandaan? En hoe schrijf ik het zodanig dat ik beter vindbaar ben in zoekmachines én m’n bezoeker blij maak? In dit artikel een stappenplan voor content op je webshop.
Stap 1. Welke informatie zoekt je bezoeker?
Goede content kun je pas maken als je weet welke vragen je klanten hebben. Waar lopen ze tegen aan en waar zitten ze mee? Als productspecialist kun je er daarna voor zorgen dat die vragen beantwoord worden. Om inzicht te krijgen in zoekopdrachten die in Google ingevoerd worden, kun je gebruik maken van de (gratis) Google Keyword Planner. Deze tool geeft je inzicht in zoekopdrachten en zoekvolumes en biedt vaak een eerste handvat om content te maken.
Een andere manier is om het potentiele klanten eens te vragen, bijvoorbeeld met een online onderzoek met Qualaroo. Heb je ook een fysieke winkel, raadpleeg dan de verkoper om erachter te komen welke vragen klanten in de winkel hebben. Maar ook vanuit de rol als verkoper: is er relevante informatie die klanten moeten weten over deze producten?
Stap 2. Begin bij de juiste pagina
Welk soort pagina’s zijn goed om als eerste aan te pakken, om je organische zichtbaarheid te verbeteren? Dit zouden de overzichtspagina’s kunnen zijn waar bepaalde producten met op elkaar lijkende eigenschappen worden aangeboden. Stel dat je online GPS-horloges van Garmin, TomTom en Polar verkoopt, dan is de overzichtspagina de pagina waar alle GPS-horloges staan. Maar idealiter is er ook van elk merk een aparte overzichtspagina.
Generieke & specifieke overzichtspagina’s
Bezoekers die een algemene zoekvraag hebben, wil je liever nog niet meteen op een specifieke productpagina laten landen. Stel dat ik op zoek ben naar ‘GPS-horloge Garmin’, dan wil ik als bezoeker niet landen op de pagina waar één product staat. De kans is namelijk groot dat ik niet naar die kleur of dat model op zoek ben. Daarom is het juist goed om overzichtspagina’s relevant te maken voor de bezoeker met de meer generieke zoekvraag. De bezoeker die een bepaald type model zoekt, wil je wel naar de betreffende productpagina sturen. Bekijk dus goed welke pagina je gaat optimaliseren, voor wie en voor welke zoekopdracht.
Kun je concurreren met de rest?
Het voordeel van overzichtspagina’s is dat ze bij uitstek geschikt zijn voor generieke zoekopdrachten met veel zoekvolume. Bedenk wel dat de concurrentie op dit soort termen ook enorm kan zijn. Breng voor je eigen shop in kaart of je kunt concurreren met de grote jongens die ook op dit soort termen gevonden worden. Je kunt dit doen door te Googlen op de termen die je interessant vindt voor jouw shop en dan eens te kijken met wie je moet concurreren.
Stap 3. Vergeet de longtail-zoekopdrachten niet
Heb je een kleinere webshop die nog niet zoveel autoriteit heeft als grote spelers, dan kun je je misschien beter richten op de meer longtail-zoekopdrachten. Dit zijn zoekopdrachten met minder zoekvolume, maar wel heel specifiek. De persoon die zo’n specifieke zoekopdracht doet is al verder in de funnel en daarmee sneller geneigd te converteren. Voorbeelden van longtailzoekopdrachten:
- ‘asics hardloopjack winter reflecterend’
- ‘gevoerde lange hardloopbroek dames’
Het is goed om termen die mensen logischerwijs zou kunnen gebruiken bij een longtail-zoekopdracht te verwerken in de teksten op de betreffende pagina, zo ben je ook daarvoor relevant. Denk aan productteksten, maar ook productafbeeldingen. Zowel overzichtspagina’s als productpagina’s (zie stap 7) zijn geschikt om longtail-zoekopdrachten in te verwerken.
Als je niet goed weet welke longtail-zoekopdrachten je bezoekers gebruiken, ga dan zelf na welke eigenschappen je product heeft en benoem die op je pagina. Je hebt dan al een groot stuk van mogelijke longtail-zoekopdrachten te pakken. Het gaat in de praktijk vaak om producteigenschappen maar ook kenmerken zoals kleur, maat of merk.
Stap 4. Splits je assortiment eventueel op
Heb je een webshop met een heel diep assortiment van een bepaalde productgroep? Je kunt dit assortiment opsplitsen, zodat je relevanter bent voor de bezoeker. Stel dat een groot aantal mensen specifiek zoekt naar winddichte hardloopjacks of waterdichte hardloopjacks. Je kunt hierop in spelen door onder de categorie ‘hardloopjacks’ subcategorieën aan te brengen. Verdeel het assortiment over de pagina’s met een eigen, vaste (statische) URL:
- www.mijnleukstewebshop123.nl/hardloopjacks
- www.mijnleukstewebshop123.nl/hardloopjacks/winddichte-hardloopjacks
- www.mijnleukstewebshop123.nl/hardloopjacks/waterdichte-hardloopjacks
Maak deze pagina’s uniek en relevant door interessante content te plaatsen die van toepassing is op het onderwerp. Een winddicht hardloopjack heeft vast hele andere eigenschappen dan een waterdicht hardloopjack. Op die manier maak je zo’n pagina interessanter voor je klant en heb je relevante teksten met goede informatie.
Stap 5. Weg met typische SEO-teksten
Als je aan de slag gaat met teksten, zorg dan voor goede teksten waar je de gebruiker mee helpt en laat zien dat je hem of haar serieus neemt. Geef antwoord op vragen die spelen en zorg dat de tekst de lading van jouw pagina dekt. Een voorbeeld van hoe het niet moet:
“Bij mijnleukstewebshop123.nl vind je de allerleukste hardloopjacks. Hardloopjacks beschermen je op koude of natte dagen. Onze hardloopjacks zijn onderdeel van de outfit van de fanatieke sporter, deze heeft namelijk altijd hardloopjacks in de kast hangen. In de winter en herfst heb je echt hardloopjacks nodig, maar ook in de zomer kun je onze hardloopjacks aantrekken. Na het sporten koelt je lichaam snel af en liggen blessures op de loer. Maak je outfit af met onze sportschoenen of sportondergoed. Hardloopjacks bestel je bij mijnleukstewebshop123.nl.”
Stap 6. Gerichte teksten maken
Hoe moet het dan wel? Zorg dat je teksten de gebruiker verder helpen. Verschaf informatie waar de bezoeker naar op zoek is en geef antwoorden op mogelijke vragen. Stel dat je een pagina hebt waar alle GPS-horloges op staan die je verkoopt, dan is dit een voorbeeld van een goede tekst:
“Sporthorloges met GPS zijn ideaal voor bij het hardlopen of wielrennen. Tijdens het sporten kun je snel toegang krijgen tot interessante gegevens en na afloop van de training kun je een en ander uitlezen op je computer en zo je training analyseren. Zet voor vertrek GPS aan en het horloge houdt diverse gegevens bij, zoals de route die je aflegt en de snelheid waarmee je dat doet. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een hartslagmeter (HRM). Je kunt dan nog gerichter sturen op hartslagzones en tijdens je training monitoren in welke zone je aan het trainen bent. De nieuwste GPS-horloges van merk X hebben zelfs een geïntegreerde hartslagmeter in de polsband zitten, dus nooit meer zo’n vervelende band om de borst.
Als je ook vaak indoor traint en geen verbinding kunt maken met satellieten, overweeg dan een horloge dat je kunt connecten met een footpod. Op die manier kan ook de afstand worden bijgehouden die je aflegt als er geen GPS-signaal voor handen is. De merken X, Y en Z hebben een handig analyseprogramma; je verbindt eenvoudig het horloge met de computer en uploadt alle gegevens. Je kunt daarna meteen de statistieken bekijken en analyseren.”
Een aantal termen in deze tekst leent zich goed om een link te leggen naar een andere (informatie-)pagina. In dit voorbeeld zijn dat de onderstreepte termen. Een aantal andere termen zouden onderdeel van een longtail-zoekopdracht kunnen zijn: hardlopen, wielrennen, HRM, hartslagzones, indoor en statistieken analyseren.
Voor sommige onderwerpen zal het nodig zijn om uitgebreidere content te schrijven. Als er over een bepaald onderwerp echt veel te vertellen is (‘Hoe train je met een GPS-horloge?’, of ‘Wat kun je met hartslagzones?’), overweeg dan om een kennisbank aan te maken binnen je eigen website waarop je interessante tips, tricks en how to’s verzamelt en bespreekt. Waar nodig kun je vanuit deze pagina’s linken naar productpagina’s en vice versa.
Verder kun je ook een blog beginnen, het liefst op je eigen site (bijvoorbeeld www.domeinnaam.nl/mijn-blog). Het voordeel is dat de waarde van links naar de blogartikelen de hele site ten goede komt.
Stap 7. Wat doe je met de productpagina?
Als je specifieke informatie per product heb, zorg er dan voor dat die informatie online terug te vinden is. Val niet terug op de standaardteksten van de fabrikant. Het nadeel daarvan is dat iedereen die content heeft (duplicate content) en dat in sommige gevallen de informatie niet voldoende of irrelevant is voor geïnteresseerden.
Inventariseer per product de informatie waar je bezoeker naar op zoek is. Dit kan om specifieke producteigenschappen gaan, maar ook om gebruiksinformatie.
Wat kan het product allemaal? Voor wie is het bedoeld? Hoe moet je het gebruiken? Welke opties en accessoires zijn mogelijk? Hoe moet je het product opbergen? Hoe moet je het product onderhouden of wassen? In geval van kleding: hoe groot valt een artikel? Kun je er lengtematen bij vermelden?
Naast tekstuele content kun je natuurlijk goede productvideo’s maken waarin je het product demonstreert. Video’s zijn goed te optimaliseren en voor bezoekers interessant en vermakelijk om naar te kijken.
Inventariseer de vragen van potentiële klanten
Of je nou een webshop hebt in zwembaden, make-up, wijn, keukenmachines of batterijen, jouw klant zit vast en zeker met een aantal vragen die jij kunt (en moet) beantwoorden. Inventariseer mogelijke vragen van potentiële klanten en raadpleeg waar nodig collega’s die interessante kennis hebben.
Als je teksten plaatst op je (overzichts-)pagina’s, steek daar dan tijd en energie in. Het kost meer tijd dan zomaar een SEO-tekstje schrijven en je moet ook beschikken om over de juiste kennis. Vergeet niet dat het doel niet alleen is om traffic binnen te halen, maar dat het juist gaat om de conversie. Door goede informatie en content word je meteen op een natuurlijke wijze relevanter voor diverse (semi-) longtail zoekopdrachten.
Laat zien dat je verstand van zaken hebt
Als je dit met je webshop structureel op de goede manier aanpakt, kun je laten zien dat je verstand van zaken hebt. En als je goede informatie duidelijk aanbiedt, kan het zijn dat je content gewaardeerd wordt door betrokkenen in de markt en dat zij willen linken naar jouw site. In het geval van GPS-horloges kun je denken aan hardloopverenigingen, fietsclubs, websites van evenementen, blogs of forums. Succes!
Illustraties met dank aan Fotolia.