Innovatie

Welkom in de wereld van Alles-Als-Een-Dienst

0

Bezit is uit, gebruik is in. Niks nieuws. Waarom zou je muziek kopen als je kunt luisteren zonder eigenaar te zijn? Spotify. Waarom zou je films of series kopen als je kunt kijken zonder eigenaar te zijn? Netflix. Waarom zou je een boek kopen? Bibliotheek. Waarom zou je een krant kopen als je de artikelen kunt lezen? Blendle. Waarom zou je schijfruimte kopen als je ze ergens kunt gebruiken? Bij Dropbox, Google, Apple, Amazon kun je terecht. Voorzichtig zijn met naaktfoto’s, zo bleek deze week.

Uitbesteden aan derden

Welkom in de wereld van Alles-Als-Een-Dienst, Everything-As-A-Service. Techcrunch schreef er over, begin augustus. Neem nu de pizza. Die kun je niet digitaliseren, zou je zeggen. Hoewel, er wordt gewerkt aan een pizzaprinter. Vorig jaar kondigde NASA aan dat ze $125.000 investeert in de ontwikkeling van een 3D-pizzaprinter. Je gunt astronauten immers ook een pizza op Mars.

Terug naar de aarde.

Het Amerikaanse Pizza Hut is traditioneel georganiseerd als een vertikaal geïntegreerde organisatie. Het beheerde zijn eigen website, transportvloot en restaurants. En toen kwamen de lokale concurrenten. De eerste diensten die door Pizza Hut werden uitbesteed aan derden waren de website, de smartphone-apps en het betaalproces.

Het volgende dat werd overgelaten aan derden was de bezorging. En waarom zou je de eigen keuken niet door anderen laten bemannen? Diensten die we hier terloops zien langskomen: Payment-as-a-service, Appmaintenance-, Website-, Delivery- en tenslotte Cooking-as-a-service. Wat overblijft van Pizza Hut is het intellectuele eigendom, de merknaam, de menu’s en de recepten. Burger King gaat ook die kant op. De voornaamste inkomsten bestaan uit royalty fees van de franchisenemers.

ShopingGoed zijn in vriendelijkheid

Instacart, een nieuwe toetreder, heeft de potentie de grootste supermarktketen in de Verenigde Staten te worden zonder ook maar een enkele winkel te bezitten. Instacart maakt gebruik van het netwerk van bestaande ketens en richt zich alleen maar op het laatste stukje, ‘last mile’. Studenten liepen bestaande supermarkten in, kochten van alle artikelen er één, maakten mooie studio-foto’s, en plaatsten deze op hun site die aan alle maatstaven van gebruiksvriendelijkheid voldoet.

Instacart concentreert zich op een flexibel netwerk van thuisbezorgers die uitblinken in vriendelijk zijn, vraagt daar een bedrag voor, verdient aan de marge, heeft geen voorraad, geen winkel, geen pakhuis, geen vloot vrachtauto’s. Alles-als-een-service, alleen de website en het netwerk van thuisbezorgers wordt zelf georganiseerd.

Waar ben je als bedrijf onverslaanbaar goed in?

Installateur Imtech vergiste zich in de bouw van een pretpark in Polen. Dat kan de beste overkomen. Om aan geld te komen verkocht ze vorige maand haar ict-divisie. Dat kon blijkbaar zomaar. Dat had veel eerder gekund, denken wij dan. Er zijn wel meer bedrijven die zich de vraag zouden moeten stellen of het ict-bastion niet moet worden gestript. IT-as-a-service. Of de vloot met vrachtwagens. Of het beheer van pakhuizen. Of de ingeslapen interne controle.

Het idee is niet nieuw. Outsourcing, zeiden we vroeger. Het nieuwe is dat het zo eenvoudig is geworden om koppelingen te leggen met externe dienstverleners. De drempel om eraan te beginnen is erg laag, je kunt snel van start, er zijn nauwelijks dure implementatie of integratie adviseurs nodig, en je kunt met lage volumes beginnen. Er zijn heel specialistische bedrijven die zich concentreren op heel specialistische diensten en daar heel erg goed in zijn.

De uitdaging is om te herkennen waar je als bedrijf onversneden goed in bent, daarmee je geld te verdienen. If you’re good at something never do it for free, zei The Joker, Heath Ledger, in de film Dark Knight. Moet je wel weten waar je onverslaanbaar in bent.

Foto’s met dank aan Fotolia. Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.