Radicale vernieuwing Pinterest Analytics: meer inzicht in je merkfans en ambassadeurs
De statistiekenmodule van het visuele sociale netwerk Pinterest had nauwelijks diepgang. Het in Nederland zo populaire medium had qua statistieken maar weinig te bieden. Daar is sinds gisteren echter verandering in gekomen, en hoe! De nieuwe Pinterest Analytics biedt een ruim scala aan gegevens, waarmee zowel je Boards en Pins, als activiteiten vanuit je website, uitgebreid inzichtelijk zijn geworden. De statistieken zijn enkel voor bedrijfsaccounts. Wat is er allemaal nieuw?
Het dashboard
Log je in op je bedrijfsaccount, dan ga je naar https://analytics.pinterest.com/ en je wordt direct verblijd met een mooi vormgegeven dashboard. In dit dashboard zie je de belangrijkste gegevens uit de grote berg data die je door Pinterest wordt aangeboden.
Je ziet gegevens van de afgelopen 7 dagen uit je Pinterest-profiel, zoals het gemiddeld aantal vertoningen per dag, het aantal personen dat je profiel heeft bekeken en tevens hoeveel personen dat per maand heeft gedaan.
Het rechterblok geeft een inkijkje in de statistieken vanaf je website. Hiervoor dien je wel van te voren je website gekoppeld te hebben in de instellingen. Later meer hierover.
Dieper in de statistieken duiken
Het dashboard geeft enkele belangrijke gegevens aan, maar dieper in de gegevens duiken is ook mogelijk. En eigenlijk nog veel interessanter. Boven in beeld staan drie elementen van de Pinterest Analytics, waarop je kunt doorklikken voor meer statistieken: over je Pinterest-profiel, je publiek en activiteit vanaf je eigen website.
1. Je Pinterest-profiel
De eerste component met meer statistieken is ‘Je Pinterest-profiel’. Hier vind je data over de volgende elementen van je eigen account:
- Vertoningen van je Pins: Hoe vaak zijn je Pins vertoond op Pinterest aan personen die er naar hebben gezocht of er op beland zijn via een link. Daaronder zie je ook een rangschikking van welke Pins het meeste vertoningen hebben gehad. En als laatste een overzicht met welke Boards de meeste pin-vertoningen hebben geleverd.
- Repins: Hoe vaak zijn je Pins op andermans borden ge-repind in de afgelopen tijd? Je ziet hier het gemiddeld aantal repins per dag, een rangschikking van welke Pins het vaakst zijn ge-repind en, ook hier, een overzicht van de borden die de meeste re-pins hebben geleverd.
- Kliks: Een hele mooi en belangrijk overzicht. Hier wordt namelijk getoond hoe vaak er vanaf je Pins, naar je website is doorgeklikt. Je dient hiervoor natuurlijk wel Pins vanaf je eigen website op je Boards te hebben staan. Je kunt hier analyseren hoeveel klikken naar je website je de afgelopen tijd (gemiddeld) hebt gehad, en welke Pins en Boards de meeste clicks naar je website hebben opgeleverd.
- Aller tijden: Een mooie ‘hall of fame’ met je meest succesvolle Pins. Helaas geen getallen hier, maar het lijkt mij dat de Pins in deze statistiekenmodule een optelsom zijn van de best presterende, sinds de tijd dat Pinterest aan het meten is geslagen. Je vind hier de best presterende Pins op basis van repinning, delen en een mix van kliks, repins ‘en meer’, zoals Pinterest het mysterieus omschrijft.
De gegevens kunnen op basis van verschillende tijdsspannes worden ingekeken, welke je zelf kunt selecteren. Bekijk het per week, twee weken of per maand bijvoorbeeld. Ook is het mogelijk om de gegevens verder te segmenteren naar actie op verschillende platformen, zoals Android-telefoon, iPhone, mobiele website, desktop of tablets.
2. Jouw publiek
De volgende sectie bevat data over je ‘publiek’, dat zijn je volgers en personen die via de zoekfunctie, home-feed of links je Pins, Boards of profiel hebben bekeken. Wat is hier zoal te ontdekken?
- Demografie: Als eerste krijg je een grafiek met het aantal ‘kijkers’ van je Pins en Boards te zien. Ook zie je de gemiddelde maandelijkse kijkers en het aantal betrokken personen per maand. Dat laatste zijn de personen die iets met je Pins en borden doen, zoals delen, liken of reageren.
- Onder het kopje Demografie vind je ook de landen waar de kijkers vandaan komen, hoe dit aantal is verspreid over deze landen en uit welke staat men afkomstig is. Laatstgenoemde lijkt enkel nog voor Amerika te werken, aangezien er (bij mij) enkele lege vlakken te zien zijn. Ook de taal die gebruikers hebben ingesteld en het geslacht van de kijkers is inzichtelijk gemaakt. Cijfermatig gezien natuurlijk.
- Interesses: Hier krijg je meer inzicht in wie je publiek nu precies is. Als eerste zie je wat voor interesses je doelgroep nog meer heeft (behalve interesse in jou/je bedrijf). Vervolgens krijg je een inkijkje in borden van Pinners waar veel van jouw Pins zich bevinden. Zo weet je waar je onder geschaard wordt en wat men vergelijkt met je merk, bedrijf of product. Als laatste een mooie tool waardoor je marktinzicht krijgt: wie zijn je concurrenten op Pinterest? Dat wordt inzichtelijk gemaakt door een overzicht van bedrijfsaccounts die het meest gevolgd worden door je doelgroep.
De gegevens in deze sectie kunnen zowel voor je complete doelgroep (‘kijkers’ en volgers) als voor alleen je volgers getoond worden. Interessant om eens te kijken of dat met elkaar overeenkomt. Ook hier is onderscheid te maken in devices (smartphone, desktop, tablet) en middelen (mobiele website of app).
3. Activiteit vanaf je website
Het laatste element van de statistieken is een belangrijke. Heb je je website goed gekoppeld (hier vind je hoe je dat doet), dan krijg je in deze sectie informatie over wat men met de afbeeldingen van je website heeft gedaan. Kortom, Earned Media op z’n best! Hoe interessant zijn de beelden op je site? Je vindt het hier:
- Vertoningen: hoe vaak zijn Pins, die vanaf je website op Pinterest-borden zijn gepind, vertoond binnen het sociale netwerk? Welke Pins zijn dat en vanaf welke borden zijn ze afkomstig? Bij laatstgenoemde zie je ook wie deze borden aangemaakt heeft. Een ideale kans om je ambassadeurs te identificeren, want ze worden met naam en account genoemd!
- Repins: idem aan het vorige, behalve dat het hier gaat om het aantal Pins dat viraal gaat binnen Pinterest, oftewel het aantal Repins.
- Kliks: hier zie je hoeveel klikken er vanaf deze Pins richting je website zijn geweest. Hoe hoger dit aantal, hoe meer fans en ambassadeurs je hebt, die het werk voor je doen. Kijk ook eens welke borden de meeste klikken naar je website opleveren en wie deze borden hebben aangemaakt.
- Originele pins: hier vind je het aantal unieke Pins dat vanaf je website is gepind. Hier tellen Pins dus niet dubbel, maar zie je hoeveel afbeeldingen een weg hebben gevonden naar Pinterest.
- Aller tijden: weer een fraaie ‘hall of fame’, dit keer met Pins die vanaf je website zijn gepind door anderen. Ook zie je hier welke Pins het meeste naar voren komen in zoekresultaten binnen Pinterest. Als laatste weer de beste Pins op basis van kliks, repins, shares en meer.
- Pint It Knop: heb je een Pin It-button op je website geïnstalleerd, dan zie je hier meer gegevens over het aantal personen dat je website bezoekt via Pins die vanaf je website zijn gepind. Hopelijk volg je het nog.
De gegevens van alle statistieken zijn tevens te exporteren naar een CSV-bestand.
Conclusie: leer je doelgroep goed kennen & vind je ambassadeurs
Ontzettend leuk natuurlijk, al deze mooie grafieken. Maar wat biedt het nu echt voor extra waarde?
Inzicht in je ambassadeurs
Ik vind vooral dat je er veel over je doelgroep kan vinden, vaak meer dan bij andere sociale netwerken.
Inzichten in de demografie van gebruikers en op welke borden je afbeeldingen worden gepind, zijn al een prachtig startpunt voor een uitgebreide analyse. Maar vooral het feit dat je kunt zien wie je belangrijkste ambassadeurs en beste merkfans zijn, biedt perspectieven.
Plaats je publiek in Lifestyle-categorieën
Identificeer je merkfans, ga met ze in gesprek: laat ze meepinnen op je eigen borden bijvoorbeeld. Maar kijk ook welke Pins er nog meer op hun borden staan. Hierdoor kan je je publiek in een bepaalde Lifestyle-categorie plaatsen.
Partnerships via Pinterest?
Je weet meer over de voorkeuren van je doelgroep. Misschien biedt het zelfs mogelijkheden tot partnerships met bedrijven en merken die complementaire producten leveren. En het segment waar je je concurrenten kunt zien, is dan misschien meer een springplank tot samenwerking?