Bloggen voor webshops in 5 stappen: vind de taal van je doelgroep
Je hebt in je webshop een groot assortiment producten, voor elk moment, voor elke situatie, voor elk persoon. Je bent online vindbaar op de meeste categoriebenamingen en tevens op je ruime assortiment producten. Hoe kun je er nu voor zorgen dat klanten je nog eerder en nog vaker gaan vinden? Juist. Je gaat bloggen.
Vergroot je online vindbaarheid met contentcreatie
Veel SEO-consultants houden zich er ook mee bezig: je wil niet alleen veel bezoekers in je webshop, maar vooral veel relevante bezoekers! Uiteindelijk draait het om de conversie en enkel relevante bezoekers zullen converteren.
Hoe verander je de vraag van je bezoekers?
Stel, jij hebt een online beddenshop en je wil daar vooral je spiraalbodems verkopen. Lastig, want je weet dat veel potentiële bezoekers naar een lattenbodem zoeken. Hoe krijg je het voor elkaar dat deze bezoekers toch een spiraalbodem willen? En hoe zorg je dat iemand met rugklachten jou vindt voor een nieuw matras? Moet je dan vindbaar zijn op “rugpijn” en zo ja, hoe kun je dat doen op een manier dat dat ook een toegevoegde waarde is voor je bezoekers?
Blog over de behoefte van de klant
Bied de oplossing voor het probleem, de vraag of de behoefte van de klant. Deze extra informatie voor je bezoekers kun je bijvoorbeeld aanbieden in de vorm van een blog. Een blog kent vele voordelen:
- Het is een eenvoudige manier om je content uit te breiden;
- Je kan je merkbereik vergroten door klanten eerder met je merk in contact te brengen, namelijk al bij hun probleem – waar jij de oplossing voor bent;
- Je krijgt doelgroepuitbreiding, klanten die openstaan voor advies kunnen zich aan je merk verbinden;
- Je kan je als specialist profileren. Naast het verkopen van producten uit jouw branche, adviseer en informeer jij je klanten ook. Tevens kun je je potentiële klanten helpen bij het maken van een keuze;
- Je hebt meer mogelijkheden voor het krijgen van natuurlijke links, want websites linken graag naar informatieve en/of herkenbare blogposts;
- Dit is eenvoudig te combineren met een social media-strategie, want blogposts kun je doorplaatsen op social media;
- Je creëert content die je doelgroep helpt tot het nemen van een aankoopbeslissing.
Dat je er veel mee kunt bereiken voor zowel je bezoekers als voor SEO is nu wel duidelijk. Maar hoe verzamel je de juiste onderwerpen om over te schrijven, onderwerpen die je bezoekers willen lezen (en delen!)?
In 5 stappen bloggen voor webshops
Een succesvolle blog voor een webshop begint met het kennen van je klant. Vervolgens maak je op basis van zijn woordkeuze en zoekwoorden een contentplanning.
Stap 1. Breng de verschillende problemen, vragen en behoeften van je klanten in kaart in de door hun gebruikte woorden.
- Vraag de klantenservice, salesafdeling en eventuele fysieke winkelmedewerkers naar de meest gestelde vragen, behoeftes en problemen van klanten.
De klantenservice en salesafdeling staat rechtstreeks in contact met de klant, evenals een winkelmedewerker van een fysieke winkel. Deze mensen krijgen dagelijks vragen van klanten en kennen de behoeften en problemen waar klanten tegenaan lopen.
- Gebruik de interne zoekfunctie op de website
Je klant gebruikt soms de interne zoekfunctie op je webshop bij zijn of haar zoektocht naar een bepaald product. Analyseer deze gegevens en kijk welke vragen, behoeftes en problemen je hier tegen komt.
- Lees product- en bedrijfsreviews van klanten
In deze reviews geven klanten hun mening, ze geven aan waar ze eventueel tegenaan lopen. Ook kun je hier zien welke woorden je doelgroep gebruikt.
- Kijk op blogs, fora en Social media
Want ook hier praten jouw (potentiële) klanten over je producten, concurrenten, bedrijf en merk.
2. Onderzoek de gebruikte woorden van je grote doelgroep en breid deze uit
Aan de hand van de input uit stap 1 kun je het onderzoek uitbreiden. Zet de vragen, problemen en behoeften om naar mogelijke zoektermen en breid deze uit met: synoniemen, meervoud/ enkelvoud, gerelateerde zoekwoorden en verschillende schrijfwijzen. Deze alternatieven en aanvullingen kun je vinden door gebruik te maken van diverse tools. Hier kun je onder andere Ubbersuggest of Google Instant, Semrush en Google Adwords zoekwoordplanner voor gebruiken.
Google keyword-tool als laatste
De keyword-tool van Google gebruik je als laatste. Alle gevonden zoekwoorden haal je door deze tool om een inzicht te krijgen in het potentiële zoekvolume. Hierbij kijk je niet naar het getal, maar naar het verschil tussen de getallen op het gebied van meervoud/enkelvoud, synoniemen en de verschillende schrijfwijzen.
Selecteer op zoekvolume
Het zoekwoord dat eruit springt qua zoekvolume is het zoekwoord dat jij kunt gebruiken als input voor een post op je blog. Wanneer er weinig verschil zit in het zoekvolume, kun je kijken naar de concurrentie voor een zoekwoord.
3. Maak aan de hand van je onderzoek een keyword- & contentkalender
De lijst van mogelijk interessante zoekwoorden kun je nu koppelen aan een kalender. Je kunt hierbij denken aan feestdagen, evenementen, speciale dagen, speciale momenten enzovoorts. Natuurlijk valt niet alles aan een moment te koppelen, maar dat is niet erg! Er moet ook genoeg ruimte zijn voor spontane posts, zoals het inspelen op actualiteiten.
4. Bepaal per onderwerp het type content
Nu je weet waar je over kunt schrijven, moet je bepalen met welk type content je dit het beste kunt doen. Bij een blogpost hoef je niet alleen te denken aan het schrijven van een artikel. Dit kan ook een fotoverslag, interview, video, review of infographic zijn.
5. Maak geen relevante content voor zoekmachines
Nee, maak geen relevante content voor zoekmachines, dat is namelijk niet wat een bezoeker wil lezen. Richt je op voor noodzakelijke en bruikbare content die de bezoeker helpt, dat is pas relevant voor de bezoeker. Enkele tips om noodzakelijke en bruikbare content te schrijven:
- Schrijf niet (alleen) over features/specificaties van een product, maar schrijf over de voordelen van een product.
- Richt je op emotie en gevoel, de meeste aankopen zijn gebaseerd op emotie!
- Schrijf in de ‘why, how en what’ stijl. Een bezoeker wil lezen waarom hij dit product moet kopen, hoe het werkt en wat het allemaal kan.
- Houd rekening met in welke fase van het aankoopproces de bezoeker op deze pagina komt (AIDA-model).
Een blog heeft voordelen voor SEO én sociale media!
Wanneer je een blog aan je e-commerce website toevoegt op bovenstaande manier heeft dit naast voordelen voor je bezoekers, ook voordelen voor SEO (linkbuilding) en sociale media.
Je klanten zorgen voor de input voor je blog en daarnaast kun je ook samenwerkingen aangaan met eventuele partners, bijvoorbeeld een merk. Zij kunnen een expert-review geven in de vorm van bijvoorbeeld een interview en misschien kan deze partner je blog zelfs sponsoren. Je maakt immers ook promotie voor zijn of haar merk of product.
Voor klanten en partners
Kortom, een blog is een ideale manier om de content op je webshop uit te breiden op een bruikbare manier voor je bestaande en potentiële nieuwe klanten én een perfecte manier om samenwerkingen met partners uit te breiden!
Foto intro met dank aan Fotolia.