Real life Instagram: trend of commercieel feestje?
Een kunstproject in Londen houdt de gemoederen van smartphone-bezitters al even bezig: foto’s maken van de grootste trekpleisters van de stad door een gekleurd filter. Instagram, maar dan écht. Het project ‘real life Instagram’ is bedacht door de Braziliaanse kunstenaar Bruno Ribeiro en heeft inmiddels een klein broertje in Nederland.
Bruna Ribeiro, gevestigd in Londen, hing dertig kartonnen Instagram-borden op bij bekende Londense trekpleisters. Door middel van het gekleurde filtertje wilde hij Instagram, de bekende foto-app van dit moment, tastbaar nabootsen. Op zijn site laat hij de resultaten zien van deze aparte, analoge manier van smartphone-fotografie.
Ludieke stop
Instagram heeft de manier waarop we naar fotografie kijken veranderd, zegt Ribeiro. We leren over fotografie zelf en krijgen meer oog voor details. De app maakt foto’s maken voor iedereen bereikbaar, niet alleen voor de professionals.
Tegelijkertijd houdt Instagram ons wel vastgelijmd aan de telefoon. Ribeiro wil met zijn real life Instagram laten zien dat we die, hoe moeilijk ook, best wel eens in de zak kunnen houden en even moeten stoppen om te genieten van de mooie dingen om ons heen. Diepzinnig? Ja. Maar niet te. “Ik wil niet preken. Als mensen tijdens hun woon-werkroute één van deze kartonnetjes aan een lantaarnpaal zien hangen en erom moeten lachen, heeft het voor mij zijn doel bereikt”, aldus Ribeiro.
Dat doel zou wel eens buiten de landsgrenzen van Engeland kunnen komen. Op dit moment zijn er honderden Instagram-foto’s met de tag #reallifeinstagram. Ook ‘buzzt’ de hashtag al aardig rond op andere social media als Twitter. Er gaan geluiden op dat het ook in andere landen prima zou kunnen aanslaan.
TivoliVredenburg doet mee
Ribeiro’s project heeft dan ook een klein broertje gekregen, en wel in Utrecht. Bouwbedrijf Heijmans (ook geen onverdienstelijk Instagrammer) plaatste zeven real life Instagram-borden rondom het nieuwe pand van muziekpodium TivoliVredenburg: twee op het Vredenburgplein, twee bij het kruispunt (Starbucks), twee bij het CU2030-informatiecentrum en één onder de loopbrug van Hoog Catharijne. Het Utrechtse muziekpaleis stimuleert het publiek om een foto van het nieuwe pand te maken door één van de gekleurde filters en te delen op social media met de hashtag #TivoliVredenburg. Ze hebben zelf het goede voorbeeld al gegeven.
Slimme marketing
Real life Instagram is door een kunstenaar bedacht, maar dat had net zo goed een reclamebureau of marketingafdeling kunnen zijn. Een creatief idee voor social sharing dat de deelnemer centraal zet, lijkt een gouden vinding. Het wachten is op meer slimme marketingmensen die een variatie op dit project bedenken om hun product op social media te laten rondzingen.
Real life Instagram: trend, gouden marketing, (te)diepzinnig of commercieel feestje… wat denken jullie?