Zoek je een baan? Bereid je voor op een videosollicitatie!
Je hebt gesolliciteerd voor je droombaan, en krijgt plots een uitnodiging voor een videogesprek. Dit heb je nog nooit gehad! Wen er maar aan, want videosollicitaties zijn in opmars. Waarom is dat zo? Dat legt Walter Hueber van Cammio uit in dit videogesprek.
Videosollicitaties versus fysiek gesprek
Voordat je zegt: ‘videogesprekken zullen nooit een gesprek op locatie kunnen vervangen!’ – rustig maar. Dat is namelijk ook zo. Videosollicitaties vervangen niet het persoonlijke sollicitatiegesprek op locatie, maar het eerste kennismakingsgesprek vindt wel steeds vaker online plaats. Videosollicitaties zijn een handige pre-screener omdat ze naderhand ook gedeeld kunnen worden met alle verschillende mensen die betrokken zullen zijn bij de nieuwe werknemer.
Drie soorten videosollicitaties
Videosollicitaties kun je indelen in drie groepen.
- Live interviews. Dit is een live webcamgesprek via bijvoorbeeld Skype of GoToMeeting.
- On demand interviews. De sollicitant krijgt vragensetjes toegestuurd die je kunt beantwoorden met video op een moment dat het jou goed uitkomt.
- Video-cv. Dit zijn kant-en-klare video’s waarin een sollicitant zich presenteert en zijn of haar competenties en portfolio laat zien.
Videosollicitaties besparen tijd
Bedrijven kunnen sneller een indruk krijgen van een persoon via een videogesprek en het videobestandje naar alle mensen sturen die betrokken zullen zijn bij de nieuwe werknemer. Dat betekent dat er een goede voorselectie gemaakt kan worden uit de videosollicitaties, en er uiteindelijk minder mensen op een persoonlijk sollicitatiegesprek hoeven te komen.
Dat scheelt natuurlijk ook tijd voor werkzoekenden. Bovendien kan het lastig zijn om een halve dag vrij te nemen voor een sollicitatie als je al een baan hebt. Voor een videosollicitatie is dit niet nodig.
Voordelig voor bepaalde groepen
Tekst op een cv geeft maar een heel bepaald officieel beeld van iemand: wat je naam is, hoe oud je bent, en wat je opleiding is. Tekst laat niet zien wie je als persoon bent en hoe je in het bedrijf past – en dat kan video juist wel. Psycholoog Annemarie Hiemstra voerde een experiment uit waaruit bleek dat ouderen met een videosollicitatie positiever worden beoordeeld. Hetzelfde geldt voor lageropgeleiden en allochtonen. In plaats van te worden beoordeeld op een opleiding, leeftijd, of naam, kunnen deze werkzoekenden zichzelf echt presenteren als een individu met de juiste competenties.
Tips voor videosollicitaties
En dan tot slot nog een paar tips voor nerveuze sollicitanten die net een oproepje hebben gekregen voor een videogesprek. Bereid je goed voor. Zorg ervoor dat alles technisch gezien goed werkt. Test je internetsnelheid, webcam, microfoon en zorg voor een goede belichting. Ga bijvoorbeeld niet met een raam achter je zitten, zodat je een zwarte vlek wordt. Oefen een keer met een vriend of vriendin met je webcam, zodat je weet dat alles technisch werkt en ook hoe het voelt om tegen een webcam aan te praten. Daarnaast moet je je natuurlijk ook inhoudelijk goed voorbereiden. Bereid een videosollicitatie voor als een normaal sollicitatiegesprek.
Elke week Frankwatching video’s!
Vergeet je niet te abonneren op het Frankwatching YouTube-kanaal. Tot volgende week donderdag!