Hummingbird: wat je moet weten over Google’s nieuwste algoritme
Google levert met enige regelmaat een nieuw of vernieuwend algoritme. Hummingbird is het recenste in deze reeks. Op 27 september 2013 lanceerde Google dit nieuwe algoritme, op de dag dat Google 15 jaar bestond. De zoekgigant claimt dat het nieuwe ‘Hummingbird’-algoritme een meer direct antwoord levert op zoekvragen. Daarnaast zou de interactie met de gebruiker menselijker zijn.
Google algoritmes tot nu toe
In dit artikel kijken we naar waar Google naartoe gaat. Maar eerst even terug in de tijd: waar komen we eigenlijk vandaan? Daarvoor moeten we terug naar twee belangrijke algoritmes uit het verleden: Panda en Penguin. De release van Panda vond plaats in 2011. Het doel van Panda was (en is nog steeds) het identificeren van websites met slechte kwaliteit of dubbele content. Anno 2013 weten we dat Panda niet alleen automatisch gegenereerde inhoud en dubbele tekst kan detecteren, maar ook grammatica, spelling en feitelijke onwaarheden. Het kwam erop neer dat Panda een extra hulp was om overbodige sites te omzeilen, zodat de gebruiker dit niet zelf hoefde te doen.
Vervolgens, in 2012, ontstond een nieuw algoritme: Penguin. Waar Panda een poging deed om sites met lage kwaliteit te verwijderen van de topresultaten, nam Penguin een agressievere houding aan. Penguin strijdt namelijk tegen black-hat SEO. Deze spam-SEO-technieken begonnen al in de jaren negentig en werden steeds populairder, waardoor het hoog tijd werd voor Google om hier iets tegen te doen. Alleen sites met hoge kwaliteit backlinks krijgen een hoge autoriteit. Dit had als gevolg dat Black-hat-technieken in een neerwaartse spiraal kwamen en sites op een organische manier links moesten verwerven.
Google Hummingbird in het kort
Er is inmiddels veel duidelijkheid over wat de Penguin- en Panda-updates doen, maar voor Hummingbird geldt dit een stuk minder. Je kan het bijna geen update meer noemen, eerder een hele nieuwe versie. Zelfs Google geeft aan dat het een nieuw algoritme betreft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan nieuwe features, zoals het wel of niet vertonen van afbeeldingen bij bepaalde zoektermen en mobiele zoekopdrachten.
Wat is de impact van Hummingbird op backlinks, relevantie en de Knowledge Graph? In eerste instantie lijkt er niet veel te veranderen. Dit blijkt wel uit het feit dat Hummingbird een maand voor de aankondiging al live was. De impact moet echter niet worden verwaarloosd, want Hummingbird heeft invloed op wel 90% van alle zoekopdrachten!
Wat Hummingbird doet, is een poging om verbanden te leggen, conversaties te begrijpen en complexe vragen te beantwoorden. De zoekmachine van Google snapt nu dat een gebruiker die ‘tankstation in de buurt’ zoekt daarmee bedoelt: vanaf zijn eigen locatie. Dus kijkt Google in dit geval direct naar de huidige locatie van de gebruiker en zoekt tankstations binnen een bepaalde straal.
Als je je site wil optimaliseren voor Google, betekent dit dat je dus (nog meer) rekening moet gaan houden met dit soort persoonlijke en lokale zoekopdrachten.
Content & microdata
Natuurlijk heb jij geen invloed op de huidige locatie van de gebruiker, maar wel op de ‘locatie’ van de content die jij aanbiedt als site-eigenaar. De kwaliteit van de inhoud is steeds belangrijker voor Google. Slechte content moet worden verwijderd en goede, precieze en doelgerichte content moet prominenter verschijnen. Omdat Google bij het tonen van zoekresultaten steeds meer rekening gaat houden met persoonlijke factoren als locatie, beroepsomschrijving en relevante afbeeldingen, wordt het implementeren van ‘microdata’ essentieel.
Microdata (onderdeel van HTML5) zijn meer dan alleen een catalogus, ze maar helpen bij alle informatieve stukken op een website. Het helpt Google om de locatie en het doel van je site te bepalen en te begrijpen. Daarnaast zullen bedrijven actief moeten worden toegevoegd aan Google Maps. Dit is de bron waar Google Search veel informatie vandaan haalt.
Als ik nu bijvoorbeeld wil zoeken op ‘evenementen Amsterdam’, dan moet een relevante site die evenementen organiseert in de omgeving van Amsterdam zijn locatie in microdata-formaat hebben, maar ook op Google Maps zijn toegevoegd, zodat Google dat verband kan leggen.
Afbeeldingen
Binnen Google afbeeldingen zijn veel belangrijke wijzigingen gaande, als het gaat om de opname in de (gewone) zoekresultaten. Afbeeldingsrelevantie kan worden gestimuleerd door het actief gebruiken van figcaption, de manier in HTML5 om ondertitels aan afbeeldingen toe te voegen. Dit heeft nog geen grote impact op de huidige zoekacties, maar feit is dat steeds meer mensen zoeken op afbeelding in plaats van tekst. Visueel zoeken zal vooral in de toekomst nog gaan groeien. Google zal hier hoe dan ook in meer of mindere mate gebruik van gaan maken.
Backlinks
Hoe zit het met backlinks? Ook daar gelden de nodige veranderingen. Hummingbird zal de website namelijk niet langer een hogere autoriteit geven op basis van een groter aantal backlinks naar die website. Natuurlijk werd spam al afgestraft, maar voortaan neemt Google ook de bounce rate van de website mee in de beoordeling. Dit heeft als gevolg dat backlinks echt op de juiste website moeten staan, met bijpassende inhoud. Google ziet weliswaar nog geen verschil tussen websites met kunststof voor modelvliegtuigen of een kunststoffabrikant, maar het heeft nu wel in de gaten wanneer een website 500 gebruikers doorstuurt naar een bepaalde site en er daarvan maar 20 op die site blijven.
Ook social sharing zal een grotere rol gaan spelen in dit verhaal. Hoewel in dit artikel geen sprake is geweest van Google+, zal dit naar verwachting wel de social media motor zijn die Google gebruikt om meer informatie weer te geven in de zoekresultaten en een dieper begrip te krijgen van een website. Je ziet nu dat het aantal followers op Google+ getoond wordt in AdWords-advertenties.
Al met al komt het er op neer dat linkbuilding (nog) organischer zal moeten zijn, wil het effect hebben op je positie in de zoekresultaten.
Wat is nog meer veranderd?
Naast deze veranderingen zijn er nog een aantal punten om op te letten:
- Goede content met goede backlinks kan soms onvoldoende zijn om clicks te krijgen: gebruikers kunnen via de Knowledge Graph aan de rechterkant al informatie verkrijgen over het onderwerp. Als je bijvoorbeeld zoekt op ‘Leonardo da Vinci’ krijg je voordat je op een link hebt geklikt al een overzicht van wie hij is en andere relevante informatie. Voor het zoeken van goede keywords kan dit betekenen dat je beter op zoek kan gaan naar (niche) keywords waarbij geen Knowledge Graph wordt getoond, omdat er dan meer clicks naar de zoekresultaten zullen gaan.
- Hoewel je site misschien geen Q&A-pagina hoeft te hebben, kan het nuttig zijn om eens door te nemen welke pagina’s antwoord geven op specifieke vragen en deze eventueel aan te passen om dit duidelijker naar voren te laten komen. Door de meer menselijke interactie van Hummingbird, zullen mensen langzaam steeds meer zoeken op: ‘Hoe kan …’ of ‘Waarom zijn …’. Maar: probeer niet alle links in de vorm van een vraag te veranderen. Google zal dat soort trucjes hoe dan ook blijven afstraffen, een trend die al jaren geleden is ingezet.
- Kwaliteit wordt nog belangrijker. Hummingbird geeft de voorkeur aan relevante content en niet meer aan pagina’s met alleen maar een hoge Pagerank. Maak dus content die problemen oplost of mensen iets leert. En gebruik Authorship. Dit is heel gemakkelijk en ontzettend belangrijk.
- Hoewel nooit is bewezen dat dit impact heeft, is het aan te raden om Google-gerelateerde websites te gebruiken. Zet je video’s op YouTube, je profiel op Google+ en je (te delen) document op Google Docs.
Slimme vogel
Al met al zijn er een hoop veranderingen doorgevoerd met Hummingbird en is Google weer een stukje slimmer geworden. Hummingbird is daarmee duidelijk een verlengde van de strategie waar Google al jaren aan werkt: meer relevantie van zoekresultaten en belonen van betere content. De belangrijkste SEO-tips zijn dan ook nog altijd: werk aan goede content, maak je website inzichtelijk voor Google (microdata) en verkies kwaliteit boven kwantiteit.
Met dank aan Nando Thomassen.