How to, Verdieping

Hoe Google+ en zelfs Gmail je rankings beïnvloeden

0

Er is de laatste maanden heel wat om te doen geweest in SEO-land: Google+ zou – in tegenstelling tot andere sociale netwerken – gunstig zijn voor je rankings. Althans volgens sommigen. Volgens anderen maakt het weer helemaal niks uit. Afgelopen vrijdag deed Moz er nog een schepje bovenop door te stellen dat zelfs Gmail je positie in de SERP’s (search engine results page) kan beïnvloeden.

Lees toch even verder voor je vrolijk al de pagina’s van je site op Google+ gooit en heel je adresboek enthousiast begint te spammen met je Gmail-account. Er zijn namelijk enkele belangrijke nuances.

Google+ en rankings: correlatie of oorzakelijk verband?

Eind augustus pakte Moz – één van de meest betrouwbare autoriteiten als het over SEO gaat – uit met de resultaten van een studie die heel wat stof deed opwaaien. Ze hadden immers gevonden dat er een sterk verband zou zijn tussen Google+ en een hogere positie in de zoekresultaten van Google. En niet zomaar een correlatie, maar een echt oorzakelijk verband. In tegenstelling tot andere sociale netwerken. Simpel gezegd: wie bijvoorbeeld veel tweets en retweets heeft op een artikel, zal doorgaans ook goed scoren met dat artikel in de SERP’s. Maar het is niet omdat je artikel veel ge(re)tweet wordt, dat je er ook hoger mee scoort in de rankings. Correlatie dus en geen oorzakelijk verband. Bij Google+ zou dat volgens Moz wel eens anders kunnen liggen.

Nonsens?

Een straffe stelling die meteen heel wat tegenwind kreeg. Met als belangrijkste tegenstander: Matt Cutts, het hoofd van het Webspam Team van Google. Hij haastte zich om de resultaten van de Moz-studie af te doen als nonsens.

Maar wat was er gebeurd? Moz sprak in het artikel over de impact van +1’s op de rankings. Maar eigenlijk bedoelden ze ‘posts op Google+’. Een ongelukkige woordkeuze, want de discussie spitste zich al snel toe op +1’s en niet op ‘posts op Google+’. Een belangrijke nuance, want +1’s (voor G+ leken: een +1 is vergelijkbaar met een Facebook-like) hebben inderdaad geen invloed op je rankings. Posts op G+ daarentegen wel. Opvallend: Matt Cutts weerlegt in zijn tegenreactie enkel de impact van +1’s en zwijgt in alle talen over posts. En zoals dat wel vaker gaat met Matt Cutts: wat hij niet zegt is soms belangrijker dan wat ie wel zegt.

Hoe Google+ je rankings beïnvloedt

Maar hoe kan het nu dat G+ helpt om je rankings te beïnvloeden? Daar zijn twee belangrijke redenen voor:

  • Als je een artikel post op G+ raakt deze veel sneller geïndexeerd. Oorspronkelijk crawlde Google Twitter om snel nieuwe content op te pikken. Maar sinds de links op Twitter nofollow geworden zijn, gaat dat niet meer. En Facebook is voor Google al helemáál geen optie om nieuwe content snel te ontdekken, want Facebook schermt de gegevens af voor Google. Maar op G+ heeft Google wél vrij spel en kan dus snel nieuwe dingen ontdekken en indexeren.
  • De tweede en belangrijkste reden: links die op G+ gedeeld worden zijn follow-links en ze geven linkwaarde door (als ze al linkwaarde hebben, uiteraard). Dit is een opmerkelijk verschil met andere sociale netwerken. Het gaat hier wel enkel over de link naar het artikel die onderaan je post verschijnt en niet over andere links die je in je post verwerkt. Ter illustratie: de groene links in het voorbeeld zijn follow-links, de overige links zijn nofollow-links.

jors1

Vertekende zoekresultaten met Google+

OK, dus Google+ kan je rankings beïnvloeden. Maar tot nu toe hadden we het over rankings in absolute zin. Met andere woorden: als een soort ‘gemiddelde’ rankings. Maar de impact van Google+ wordt voor een marketeer pas écht interessant als je de gepersonaliseerde zoekresultaten even onder de loep neemt. Wie ingelogd is in zijn Google-account krijgt immers andere resultaten te zien bij een zoekopdracht dan wie niet ingelogd is.

Hoe werkt het?

Als je ingelogd bent en een bepaalde zoekopdracht ingeeft, is de kans volgens Moz groot dat er in jouw – gepersonaliseerde – zoekresultaten artikelen staan die er enkel en alleen maar staan door Google+. Artikelen die in ‘neutrale’ zoekresultaten anders nooit in de top 10 van resultaten zouden staan. Sterker nog: artikelen die misschien niet eens 100% geoptimaliseerd werden voor de zoekresultaten. Hoe werkt het concreet? Als jij een artikel van je site op je Google+ pagina deelt, dan krijgen jouw volgers dat artikel uiteraard te zien in hun stream op Google+. Maar ze krijgen het ook te zien wanneer ze een zoekopdracht uitvoeren in Google die gerelateerd is aan jouw artikel. Tenminste: als ze ingelogd zijn.

Maar het gaat nog verder: als de mensen uit jouw kringen bovendien met jouw post op Google+ interageren (+1 of delen), gebeurt hetzelfde voor de mensen uit hún kringen. Zij zien dan uiteraard jouw artikel in hun stream op Google+. Maar – en dat is minstens even belangrijk – zij zien het artikel ook verschijnen in hun zoekresultaten (als ze een voor jouw artikel relevante zoekopdracht uitvoeren). Dat laatste gebeurt zelfs als ze wel een Google+ profiel hebben, maar eigenlijk niet echt actief zijn op Google+. En dus: hoe meer volgers je hebt en hoe meer influencers daarbij zitten die ook jouw Google+ content delen of +1en, bij hoe meer mensen jouw content ook zal opduiken in de zoekresultaten, ongeacht of ze erg actief zijn op Google+ of niet.

Google+ wordt zo krachtiger dan Twitter

En hier ligt volgens mij het échte potentieel van Google+ voor een marketeer. Google+ wordt vanuit een marketingstandpunt zo misschien wel krachtiger dan Twitter: een tweet of RT van je artikel kan wel zorgen voor extra ‘eyeballs’ en traffic. Maar met Google+ krijg je niet alleen die extra ‘eyeballs’ en traffic doordat je artikel wordt gedeeld of ‘ge+1d’, het zorgt er ook nog eens voor dat je in de zoekresultaten van heel wat meer mensen naar boven komt – zelfs als die eigenlijk niet echt actief zijn op Google+.

Ja, zelfs Gmail beïnvloedt de rankings

jors2Iets gelijkaardig gebeurt volgens Moz ook met Gmail. Google+ content van iemand kan plots in je zoekresultaten opduiken, zelfs als je die persoon niet volgt op Google+. Hoe dat kan? Simpel: als je met die persoon al via Gmail een e-mailconversatie hebt gehad, concludeert Google dat de content van die persoon voor jou wellicht relevant zal zijn. Ok, spammen maar? Nee, want zo werkt het niet. Er moet sprake zijn van een echte e-mailconversatie. Eenrichtingsverkeer heeft hier geen enkele invloed op.

Geen ‘set and forget’

Een belangrijke nuance is wel dat er een soort tijdsverval optreedt: de Google+ content verschijnt niet voor onbepaalde duur in de zoekresultaten van volgers. Na verloop van tijd (ergens tussen één week en twee maanden) verdwijnt die content weer uit de zoekresultaten.

Dat betekent dat je de content die voor jou cruciaal is af en toe moet herwerken en opnieuw moet posten. En opnieuw de interactie op die content moet stimuleren. Stel dat je continu wilt scoren op de term ‘tweedehands wagens’, dan heb je er belang bij om er regelmatig een nieuw artikel over te schrijven en te posten op Google+, om voor die term blijvend te scoren in de gepersonaliseerde zoekresultaten. Je kunt hiervoor telkens een nieuwe insteek bedenken, want je artikel moet niet eens 100% geoptimaliseerd zijn om toch te kunnen scoren op die term.

Wat betekent dit concreet voor marketeers?

Enkele belangrijke takeaways voor marketeers:

  • Nog niet op Google+? Dan is dit het moment om er mee te beginnen. Toegegeven, de grote massa in Nederland en België heeft Google+ nog niet ontdekt. Maar gezien de kracht en alomtegenwoordigheid van Google, zal Google er stap per stap in slagen om Google+ steeds groter te laten worden. Het is dus geen kwestie óf Google+ in België en Nederland groot zal worden, maar wanneer het dat zal doen.
  • Deel je content. Maar gooi nu niet meteen al de pagina’s van je site op Google+. Dat is nogal spammy en je zult snel volgers zien afhaken. Maar doe het vanaf nu wel consequent met alle nieuwe content die je creëert.
  • Probeer zoveel mogelijk volgers te verkrijgen en stimuleer de interactie met je content. Want hoe meer je content gedeeld en ‘ge+1d’ wordt, bij hoe meer mensen die ook in de zoekresultaten zal verschijnen – ook bij mensen die eigenlijk niet echt actief zijn op Google+.
  • Als je in de gepersonaliseerde resultaten van Google+ continu wilt scoren, moet je rekening houden met het tijdsverval. Na een bepaalde periode verdwijnt je content immers uit de door Google+ gepersonaliseerde zoekresultaten. Content die erg belangrijk voor je is, kun je dan af en toe herwerken, opnieuw posten en er opnieuw interactie mee stimuleren – het is de enige manier om het tijdsverval van de gepersonaliseerde resultaten tegen te gaan.
  • Google+ is een mooie en sterke aanvulling in je SEO-strategie, maar gooi de rest zeker niet overboord. Niet al je content is immers even shareable en ‘+1able’. Bovendien is niet iedereen steeds ingelogd in zijn Google-account. En dan zul je met je Google+ content niet tevoorschijn komen in de zoekresultaten.
  • Deel dit artikel op Google+ ;-).

En jij? Merk je ook een opvallend verband tussen je zoekopdrachten en je Google+ resultaten? Of denk je dat dit allemaal nonsens is? Ik ben benieuwd naar jouw mening en ervaringen!