Innovatie

10 tips van millennials voor een innovatieve organisatie

0

Bij innovatie en innovatieve organisaties heeft iedereen zijn eigen beeld. Voor de overheid is innovatie voornamelijk een bètabezigheid en zijn innovatieve organisaties high-techbedrijven. Voor mij is innovatie alfa noch bèta. Het is het maken van nieuwe, onverwachte product- of dienstencombinaties die leiden tot hogere klanttevredenheid en beter bedrijfsresultaat. En een werkhouding, waarin een onderzoekende en bevragende ‘open mind’ centraal staan.

Ruimte en vertrouwen kenmerken een innovatieve organisatie

Een innovatieve organisatie geeft haar medewerkers dan ook de ruimte en het vertrouwen om kritisch te kijken naar de huidige manier van werken en op (klant)onderzoek uit te gaan. Om pilots te doen, waarvan de uitkomst ongewis is (hoevaak komt het niet voor dat iets een pilot genoemd wordt, maar toch gewoon direct een uitrol is). Om te ontdekken of wat je bedacht hebt ook echt werkt, zijn pilots onontbeerlijk, al was het maar om te leren van je fouten.

Deloitte-onderzoek: millennials over een innovatieve organisatie

Hoe kijken millennials (geboren tussen 1980 en 2000) eigenlijk naar innovatie Deloitte vroeg 5.000 millennials uit 18 landen naar hun mening en verwachtingen t.a.v. innovatie en de bijbehorende organisatiecultuur. Het eerste dat daarbij opvalt (maar mij niet verbaast) is dat slechts 26% van de ondervraagden vindt dat hun MT innovatie stimuleert en/of een warm hart toedraagt. Uit eigen ervaring weet ik dat dat nooit anders geweest is. Over het algemeen houden managers niet van innovatie, al hebben ze het er dan wel graag over.

Een innovatieve organisatie is een duurzame organisatie

Opmerkelijker is de rol die de millenials innovatie toedichten: deze zou, net als alle bedrijfsactiviteiten, bij moeten dragen aan het oplossen van echte maatschappelijke problemen. Focussen huidige directieleden en MT’s nog vooral op groei in traditionele zin, de millennials pleiten voor sociaal zakendoen. Tegelijkertijd denkt 65% dat de organisatie waar ze nu werken dat al wel enigszins doet.

Deloitte onderzoek_Millennials_innovatieve organisatie 201310 tips voor een innovatieve organisatie

Gevraagd naar de aanbevelingen die de milennials voor het (hoger) management van hun organisaties hebben, kwamen deze belangrijke tips naar voren:

  1. Zorg voor een heldere, duurzame toekomstvisie: draag deze uit en ‘walk the talk’.
  2. Toon inspirerend leiderschap dat aanzet tot innovatie.
  3. Moedig creativiteit en het genereren van ideeën door medewerkers aan en beloon het.
  4. Maak vrij baan voor het bevragen en uitdagen van de status quo en de huidige werkwijze.
  5. Geef medewerkers structureel ‘vrije tijd’ om te leren, spelen en innoveren.
  6. Maak ruimte voor sociale innovatie en cocreatie.
  7. Management en directie moet het niet uitmaken wie er met goed idee komt: senioriteit en hiërarchie is daarbij expliciet niet van belang.
  8. Toon committent om het verder ontwikkelen van innovatieve ideeën te bevorderen.
  9. Wij doen moeite om jullie te begrijpen, doe andersom dan ook moeite om ons te begrijpen.
  10. Laat zien dat je jezelf committeert aan het continu verbeteren van je producten en diensten.

Millennial of niet, deze innovatietips komen altijd van pas

Ben je zelf geen millennial maar wel een innovator, dan ben je het ongetwijfeld met me eens: deze tips zijn alfa noch bèta en – op een enkele tip na – niet generatiespecifiek. En dat is helemaal niet erg, integendeel: innovatie gaat, met name in grote organisaties, zo moeizaam dat deze tips altijd weer van pas komen. Hoewel ik stiekem hoop dat ze ooit nog eens echt uit de tijd zullen raken. Maar voordat het zover is, zijn we vast weer een generatie verder.