Innovatie

De parallellen tussen doping en afluisteren

0

Doping en afluisteren, er zijn parallellen. Toen eenmaal duidelijk werd hoe grondig en systematisch Lance Armstrong al zijn collega’s in het peloton, de niet-verzamelde pers en tenslotte ook de hele wereld had belazerd, kwam de één na de andere wielrenner uit de dopingkast.

Al snel bleek dat bijna iedereen het spel had meegespeeld. Een paar braverikken hield dapper vol al die jaren schoon te hebben gekoerst, maar zij waren dan ook niet met de prijzen aan de haal gegaan. Het hele systeem zat gevangen in haar eigen strakke netwerk. Gebruik was de norm, niet-gebruik de uitzondering.

Onthullingen volgen elkaar in hoog tempo op

Zo ging het ook met het afluisteren. Edward Snowden klapt uit het peloton, de verontwaardiging is groot, en vervolgens volgden de onthullingen elkaar in een hoog tempo op. Le Monde weet te vertellen dat de Direction Generale de la Securité Exterieure al jaren het dataverkeer van de franse onderdanen veel langer vasthoudt dan wettelijk is toegestaan. Nederlandse internetproviders worden verplicht het dataverkeer lang te bewaren, en af en toe komt er een meneer met een kastje, draadje en kluiszoekingsbevel en vervolgens legt hij zijn oor op gevoerde gesprekken.

Bron: Bigstockphoto.com

Bron: Bigstockphoto.com

“Das Abhören von Freunden geht nicht”

Ook Duitsland doet mee. Merkel sust de oproer door te verklaren dat “das Abhören von Freunden geht nicht”. Dat hoort ook die naïeve Nederlandse ambtenaar. ‘Nederland luistert geen bevriende landen af’, zegt voormalig MIVD-directeur Peter Cobelens vorige week in een interview in Trouw. Wat Cobelens blijkbaar nog niet weet is dat afluisteren de norm is geworden, en niet-afluisteren de uitzondering.

Vergelijkbaar is ook de ijdele verwachting dat je het verschijnsel kunt inkapselen tot een bepaalde sport, wielrennen, of tot een bepaald gebied, een land. Het gebruik van doping is nooit het alleenrecht geweest voor de wielrenners, inmiddels is het genoegzaam bekend dat bij vrijwel alle duursporten epo wordt gebruikt. Doping-gebruik laat zich niet beperken tot sporten, het is verleiderlijk voor ieder mens die een bijzondere prestatie moet verrichten.

Bron: Bigstockphoto.com

Bron: Bigstockphoto.com

Het internet kent geen landsgrenzen

Net zoals de aanname dat je het afluisteren kunt beperken tot de territoria van je vijanden. Het internet kent geen landsgrenzen, het is onzin om te beweren dat je bevriende landen niet afluistert en de vijandige landen wel. De kapers van 9-11 kwamen niet voor niets uit Hamburg, uit het bevriende Duitsland. Ga er nu maar vanuit dat de Amerikanen de hele wereld volgen, bevriend of niet bevriend. En net zoals het met doping ging zal het zwaan-kleef-aan principe ook hier zijn werk doen. De weinige braverikken die er niet aan meedoen zullen laag eindigen in het klassement. Alle geheime diensten gaan alle landen volgen.

De grote vrijheidsmachine

Internet is de grote vrijheidsmachine genoemd. Ras of afkomst, het maakt niet uit, ieder heeft eenzelfde toegang. De één gaat minder voorzichtig om met zijn gegevens dan de ander, maar ze worden allebei afgeluisterd. Er komt een netwerk waarin we elkaar berichten sturen in gesloten en verzegelde enveloppen, en niet zoals nu met ansichtkaarten. Een beveiligd netwerk dus. Alleen voor hen die het kunnen betalen. De elite blijft buiten bereik. Dat dacht Armstrong ook.

Deze column werd eveneens gepubliceerd in Het Financieele Dagblad.